Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li znas ili ne znas, ne znam, ali je evidentno da je ne koristis kako treba! Sama si napisala da je palis-gasis vise puta dnevno a inverter se ne koristi tako, znaci ili ne znas, ili znas ali je koristis kako ne treba! Ipak

Da li znas ili ne znas, ne znam, ali je evidentno da je ne koristis kako treba! Sama si napisala da je palis-gasis vise puta dnevno a inverter se ne koristi tako, znaci ili ne znas, ili znas ali je koristis kako ne treba! Ipak ti

Da li znas ili ne znas, ne znam, ali je evidentno da je ne koristis kako treba! Sama si napisala da je palis-gasis vise puta dnevno a inverter se ne koristi tako, znaci ili ne znas, ili znas ali je koristis kako ne treba!

Da li znas ili ne znas, ne znam, ali je evidentno da je ne koristis kako treba! Sama si napisala da je palis-gasis vise puta dnevno a inverter se ne koristi tako, znaci ili ne znas, ili znas ali je koristis kako ne treba! Ipak ti treba pametolog!
Dobro, sama sam napisala da je ne koristim kako treba... Zašto se čuje puckanje plastike i sat nakon gašenja, znaš ili ne znaš? I kakve to veze ima da li je upalim pet puta ili jednom dnevno?

Krcka zbog temperaturne razlike, termodinamika. Ne mozes da je stavis npr na 18C i kad je iskljucis, naravno da ce da krcka jer se postepeno vraca na 28+C.
Sa inverterom se podrazumeva da je ostavis ceo dan da radi na npr 24-26 (zavisi od licnih preferencija) i da je ne diras ili je usmeri na dole i stavi nesto da usmeri vazduh vise na dole da ne osetis strujanje vazduha.

Krcka zbog temperaturne razlike, termodinamika. Ne mozes da je stavis npr na 18C i kad je iskljucis, naravno da ce da krcka jer se postepeno vraca na 28+C.
Sa inverterom se podrazumeva da je ostavis ceo dan da radi na npr 24-26 (zavisi od licnih preferencija) i da je ne diras ili je usmeri na dole i stavi nesto da usmeri vazduh vise na dole da ne osetis strujanje vazduha.
Hvala, za razliku od nekih, imaš šta pametno reći...Mada nema šanse da mi non stop radi... Jednostavno smeta... Ali hvala u svakom slučaju...

@Žana2024 Da li se cuje bas krckanje plastike ili se cuje samo "cak", jer na Aux-u kada je ugasen,isto kao da se iskljucuje elektro ventil i to se zna povremeno cuti, e sad da li je to elektro ventil iskreno nmp, zvuk je kao da se nesto iskljucilo, ali daleko od toga da je konstantno i iritantno.
Pa ti ne znas da koristis inverter klimu! Sada na hladjenju klimu upalis kad imas potrebe i ne gasis je dok ne legnes, i krckace samo jednom, ako krckanje nastaje od hladjenja-zagrevanja plastike, to prvo moras da ustanovis!
Svako uredjaj koristi kako njemu odgovara i shodno potrebama. Hladjenje nije isto sto i grijanje, jer je manja temperaturna razlika.

"Svako uredjaj koristi kako njemu odgovara i shodno potrebama."
- Da naravno, ali to uslovno ne znaci da taj uredjaj koristi propisno i onako kako treba pa da ocekuje rad bez primedbi!
"Hladjenje nije isto sto i grijanje, jer je manja temperaturna razlika."
- Ovo ne znam sta si hteo da kazes?! Neko sa sobne temperature od 30 c stavi klimu na 20 c pa klima radi u fulu sve vreme pa je ugasi, i naravno da ce da se cuje svasta, a ne samo krckanje plastike, ako se uopste njoj to cuje, i to je pitanje?!

Znaci propisano je da inverter klime rade 24h, gdje?? Ja imam on-off klimu i ne smije da radi 24h jer ona nije za to predvidjena, a inverter jeste? Znaci inverter klima je tipa sijalice koja ako se cesto pali-gasi oce da crkne? Znaci klima treba stalno da radi da se ne bi culo krckanje?
Ako imas klimu, prelistao forum, pokupio ono korisno i sta valja znao bi kako inverter klima radi, jer ovo sta si ti gore napisao je tipican rad on-off klime😄.
ako se uopste njoj to cuje, i to je pitanje?!
Pa ako nijesi siguran, pitaj prije nego sto napises.
Forum sluzi za razmjenu informacija i rjesavanje nebuloza, pomoc za problem koji neko ne zna, savjet..., a ne odma napad

Kakva glupa rasprava, naravno da je inverter predvidjen da radi konstatno pa zato i ima modulaciju.
On off mozes takodje da drzis stalno ali ce se gasiti i paliti svako malo tako da u sustini i ne radi stalno.

Žana, problem sa tim sto palis i gasis klimu jeste upravo sam proces hladjenja i grejanja plastike unutrasnje jedinice koja se pri razlicitim temperaturama siri i skuplja i stvara neprijatno krckanje.
Ti kada ugasis samo klimu ta temperatura plastike povremeno raste i plastika se siri i krcka zato ti je predlozeno da drzis stalno ukljucenu kako bi ista plastika bila ravnomerne temperature tokom dana.

Probaj da stavis klimu na prvu brzinu, namesti da ne duva direktno u tebe i stavi 26-27 i nemoj gasiti.
Klima bi trebala posle nekog vremena da postigne tu temperaturu i da duva za nijansu hladniji vazduh od onog u prostoriji tako da ne bi trebalo da ti smena.
Nocu mozes da ukljucis neki vid tihog rezima klime kroz opcije na daljinskom/aplikaciji ako postoji.

Koja ti bila stara klima? Amber Premium 12?
Bas cudno za Amber da nije mogla da ohladi...
Evo kod mene kako radi Amber 9 Premium u 60m2
Zadata 25c Fan 4
Screenovi su od 22.07
Pogledajte prilog 452404
Pogledajte prilog 452405
Pogledajte prilog 452406
Pogledajte prilog 452407
Jeste, amber premium 12. A sigurno bila neispravna sto kaze Heroj... Mislim da su je monteri upropastili iako su oni bili samozvani "majstori- strucnjaci". Vakumirali prstima i zrakom, a poslije frka sto je mijenjam. Sreca u nesreci zamijenio je zbog nekog sustajuceg zvuka (nije joj bilo ni cudo) koji je turbina proizvodila.
Za Daikin postoji minimalna duzina cijevi zavisno od modela do modela. Mislim da sam nasao za Emuru minimum 1.5m. Za ostale 3m.

Prilozi

• Screenshot_20240801-003722.png
    Screenshot_20240801-003722.png
    139.3 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20240801-002714.png
    Screenshot_20240801-002714.png
    216.3 KB · Pregleda: 30
U suštini, palim i gasim više puta dnevno... jednostavno ne trpim da konstantno radi...mada se i meni čini da ovome nema pomoći (krckanju)... da koristim je kao on/off, kažem jednostavno mi smeta kad je non stop uključena...
Pokusaj da se naviknes na zvuk da ti stalno radi klima. Probaj silent mode, kad je palis i gasis plastika mora krckati. Daikin je najtisa klima i ne znam kako ti devetka smeta. Meni 18-ica Daikin i ne cuje se u prvoj brzini ako je tv ukljucen, a na hladjenju je vise nego duplo jaci od te devetke, pritom sad trenutno u 60 kvadrata odrzava temperaturu na 180w bez gasenja.

Evo i za Ururu Sarara minimalna duzina 1.5m. Valjda kvalitetnije masine, manje brige za vibracije.

Prilozi

• Screenshot_20240801-011123.png
    Screenshot_20240801-011123.png
    360.6 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Imam malu nedoumicu / brigu, da kazem. Postavljena mi je nova inverter klima pre neki dan i sve radi kako bi trebalo. Strujni kabl ide iz unutrasnjeg stekera kroz rupu u zidu do spoljasnje jedinice i napolju se proteze bar metar i po, ako ne i vise, sad ono sto me brine je sto nicime nije oblozen taj deo kabla koji je napolju. Da li je normalno sto su ljudi iz servisa to tako postavili ili bi taj kabl ipak trebao biti zasticen od sunca, kise, cega vec?

Isto tako bakarna cev koja ulazi u spoljnu jedinicu nije oblozena skroz, nekoliko cm je skroz golo pre nego sto dodje do spoljne jedinice. Pitao sam ih za to i iskreno, ne secam se sta je tacno rekao covek, ali nesto tipa "to ostane ponekad vidljivo par cm, sve je to dobro postavljeno, da ne brinem"...

Ako neko ima vise iskustva, najljubaznije molim za savet, hvala!

Tih nekoliko centimetara na bakarnoj cevi nece praviti neku razliku.
Nisam te razumeo najbolje za kabl, imas li mozda sliku?

Hvala, a sliku nemam trenutno, ali u sustini uticnica je unutra, a kabl ide od te uticnice kroz zid i onda uz spoljasnji zid na gore do spoljne jedinice. Meni je samo cudno sto taj kabl nije nekako dodatno zasticen / oblozen s necim s obzirom da ce biti napolju i po kisi i snegu, nemam pojma... mozda su ti kablovi pravljeni da izdrze, pa brinem bezveze... mogu sutra da nakacim i sliku

Ovako su kod mene ostavili, valjda na to misli i

1000003312.jpg
Ovako su prikljucili u struju, to sam malo trake stavio

1000003309.jpg

Evo slika za taj strujni kab... 0-02-05-60641e63537c81d2eb53e2b4bb43076ebaacdb4b0ba7e6c1b51bfb7e398a83a7_66d705738852961e.jpg0-02-05-4c6eb6f11797b06be1258a596142e104307e109f3a1d3df648f37c3da42db751_9eb19ae5092f6a81.jpg

Mene brine samo da li taj kabl moze da izdrzi tako po kisi, snegu vetru, da nije dodatno zasticen, ne razumem se, ne bi me ni cudilo da je predvidjeno tako...

Hvala na odgovorima!

Auh ono je bas uzasno, kupi buzir i stavi tu.
Utikac odvrni, skrati zice i napravi kako treba.

Vidi se da su neki profesionalci :rolleyes:
Bitno samo sto brze da uzmu pare...

Poslednja izmena:
Nemoj da skraćuješ taj kabl. Ostavi da malo visi spolja ispod rupe, da ti se voda od kiše nebi slivala u zid. Ako možeš, zadihtuj rupu sa spoljnje strane, živa guma je zgodna za to.
Pozdrav

Da li neko može da mi prosledi neki provereni ovlašćeni servis za Hisensove klime? Servis koji mi je ugradio klimu je izgleda isfušario posao, spoljna jedinica bruji kao da poleće turbo prop avion, a majstor rekao da sam ugradim crevo za kondenz na klimu koja je na petom spratu (a pritom nije lupio ni pečat na garanciju) 🤯

Danas sam zvao servis, kaže 'vrlo fina' teta da su Hisense spoljne jedinice mnogo bučne, trebalo je to da znam pre kupovine, a da gume/podloške propadnu za dve nedelje (ali 'neka mi bude pa nek vidim sam kad već hoću'). Serviseru će 'dati signal' da vidi zašto nije stavio kondenz crevo, a potom mi je prekinula vezu. Mislim da je ovo već za Zaštitu potrošača, krajnji bezobrazluk.

Danas sam zvao servis, kaže 'vrlo fina' teta da su Hisense spoljne jedinice mnogo bučne, trebalo je to da znam pre kupovine, a da gume/podloške propadnu za dve nedelje (ali 'neka mi bude pa nek vidim sam kad već hoću'). Serviseru će 'dati signal' da vidi zašto nije stavio kondenz crevo, a potom mi je prekinula vezu. Mislim da je ovo već za Zaštitu potrošača, krajnji bezobrazluk.

Ja bih za početak uputio mejl Hisense-u direktno, sa obrazloženjem problema i reakcije servisa. Pa u zavisnosti od odgovora odlučio šta dalje.

Koji ti je tacno model klime a sto se tice gumica ja sam od montera trazio da stave, valjda ne bude problema

Snimi sve to, da ti ovde i mi kazemo da li to deluje ok. A svakako snimis, ali fazon u 2 ujutru kada je tosina napolju i posaljes Hisense Gorenje, sa svim ostalim informacijama.

Kako si dosao do tog servisa, zasto nisi insistirao na pecatu, znas da ti bez toga ne vazi garancija?

Ja imam energy pro plus hisense i jos 4 dobra drugara kupila u zadnje 2 godine kad su vidjeli moju, sve 4 vanjska necujna, na hladjenju bukvalno, a jako tihe i na grijanju cak i u teskim uslovima

To je Hisense Energy Nordic 12ka, a servis sam izabrao preko prodavca od kog sam uzeo klimu (nama inače dobro poznat po jako dobrom iskustvu, zato sam ih i zvao bez razmišljanja, al ne bih da ih kritikujem previše zbog ovog incidenta).
Majstor je potpisao garantni list i nisam ni provalio da nema pečata dok nije otišao, gume je odneo i rekao da nam ne trebaju.
Kad je pokazivao kako radi prozor je bio otvoren, pa se nisu čule toliko vibracije kroz zid kao kad je zatvoren prozor, a posle smo raspremali pa je nismo ni palili jer nije bilo dosta toplo.
Snimam najverovatnije večeras kako bruji, pa ću okačiti, a sutra ću da snimim kako je ugrađena. Sad kad sam odgledao milion videa ugradnje na yt sumnjam i u dužinu instalacije, možda je i to deo problema..
Ja imam energy pro plus hisense i jos 4 dobra drugara kupila u zadnje 2 godine kad su vidjeli moju, sve 4 vanjska necujna, na hladjenju bukvalno, a jako tihe i na grijanju cak i u teskim uslovima
Upravo sam to i napomenuo ženi, al ona me ubeđuje da su one mnogo bučne. Razumem ja da treba da drži i do interesa servisa i da ne popušta na svaki prohtev i ćef, ali ovo je veliki bezobrazluk.

Bilo je cudnih situacija kada je nosac usarafljen u betonski krajnji dio kuće ili dodiruje neku armaturu ili tako nekih momenata pa iako je sama klima tiha, nekako se u kucu prenose vibracije kroz zid i kazu ljudi da je nepodnosljivo

Vrh Dno