Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Klima na ovim temperaturama mora da ispusta vodu pa ne znam sta, nesto tu nije u redu. Mozda ti je osteceno crevo za odvod kondezata pa ti ide negde u zid pa ne vidis

Aha, hvala, nego mi je cudno da druga klima redovno ispusta vodu a ova ni kap.. Evo danas sam ih opet upalio , jedna ispusta dosta vode, ovaj Amber ni kap , sva je suvo ispod..
Ja sam imao istu situaciju prosle godine sa Amber premium 12. Ali tad nisam obracao paznju, a cudio sam se sto ne moze da rashladi prostor koji je rashladjivala stara Samsung klima bez problema... Da bih zamijenio za Daikin kad ono lije voda (bukvalno prilikom startovanja klime) kako odvlazuje. Mozda da probas ako si u mogucnosti da stavis serpu kljucale vode. Ako ni tad ne pocne da kapa postoji problem definitivno. A i dobro bi ti dosao termostat sa pokazateljem vlaznosti vazduha... Tu bi odma znao da li spusta vlaznost.
Evo kod mene vlaznost, mada je napolje ispod 30%. Da klima ne radi u kuci bi bila vlaznost vazduha za oko 15% veca od spoljasnje

Prilozi

• Screenshot_20240728-185431~3.png
    Screenshot_20240728-185431~3.png
    71.2 KB · Pregleda: 68
Sve zavisi od vlage u prostoriji, na poslu kad je vlaznost vazduha iznad 50 posto gree 24ka zna da napuni balon od 5 litara za dva sata skoro.
Kada vlaga padne na 30 posto taj isti balon se puni i po 5-6 sati a to je sa radom na turbo gotovo stalno.

Spoljna jedinica mi prijavljuje da je temperatura napolju 34 stepena dok termos koji mi je na terasi i u hladu kaze 29 :)
Juce tipa bilo da klima kaze da je napoljue 41 a termos 36.

Sta da radim u tom slucaju, dal da izmisljam nesto da zastitim od sunca spoljnu jedinicu, jer razumem da je sonda koja cita temperaturu direktno izlozena suncu.

Mislim da je sonda ovo sto je na slici, mada ga krije belo crevo.
Screenshot 2024-07-29 at 3.33.57 PM.png

Zasto ti je bitna ispravno ocitana spoljna temperatura?

Ne utice.
iFeel ti meri temperaturu na daljinskom upravljacu i salje podatak o temperaturi klimi.
Sonda u unutrasnjoj jedinici ti meri temperaturu u sobi ako ne koristis iFeel funkciju.

Pozdrav. Da li se nekome desavalo da mu vibrira krilo na klimi? Pocelo je danas, nije se pre desavalo

Da, kada se nakupi prasina na turbini.

Jel prao neko turbinu na daikinu (sensira 12)? Jel ima nesto posebno o cemu mora da se vodi racuna?

Juce dok sam bio na poslu ukucani ukljucili klimu na 27, do juce bila stalno podesena na 25 i dosta svjeze. Dosao kuci, kad ono ugodno, ali manje bitno... Poenta je rad klime u istim uslovima (neizolovana kuca od 60ak kvadrata) u odnosu na prethodnu novu klimu od prosle godine. Pisao sam kako je prethodna klima u istim unutrasnjim/spoljnim uslovima trosila po 1000w i pisali smo neizolovana kuca, zidovi uzareni, (los ugodjaj u prostoru), itd.... Ispod su slike rada Daikina 18 od juce i danas u istim uslovima kao proslogodisnja klima (potrosnja 350w vs prethodna klima 1000w±), napolje trenutno 36 stepeni. Jeste Sensira jaca na hladjenju od prethodne klime ali moram reci da na auto fan odrzava temperaturu u prvoj brzini, bila klima setovana na 27 ili na 25/24, dok pri najjacoj brzini zadatu temperaturu postize za oko pola sata. Prethodna klima na fan max pravo mucenje. Ps vise se ne cuje "zrikavac" u propeleru nakon sto je nestao vjetar 🙂

Prilozi

• Screenshot_20240731-163914~2.png
    Screenshot_20240731-163914~2.png
    102.5 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20240731-165845~2.png
    Screenshot_20240731-165845~2.png
    41.4 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Molim za pomoć!
Dovoljno je da vam kažem da sam žensko i biće vam jasno da apsolutno ne poznajem ovu tematiku. Naime, prije nekoliko sedmica, na prijedlog čovjeka koji radi sa klimama sam kupila Daikin ftxf25d5v1b a bacila staru neku hokkaido klimu. Za razliku od prethodne koju sam zamijenila zbog starosti, ova Daikin do nekih sat vremena nakon gašenja ispušta neki zvuk, kao da krcka neka plastika. Iako zvuk nije glasan jako me iritira jer inače teško zaspim, a ovo mi otežava.. Molim vas, ako neko zna, da mi kaže da li je to normalno kod ove klime ili da zovem servisera.. Lično, da sam znala, nikad je ne bih kupila. Ne vidim nikakvu razliku od prethodne klime, naprotiv, niti je toliko nečujna koliko ljudi govore, a ovo pucketanje me posebno izluđuje!

Jel ima min 3 metra cevi izmedju spoljne i unutrasnje?

Molim za pomoć!
Dovoljno je da vam kažem da sam žensko i biće vam jasno da apsolutno ne poznajem ovu tematiku. Naime, prije nekoliko sedmica, na prijedlog čovjeka koji radi sa klimama sam kupila Daikin ftxf25d5v1b a bacila staru neku hokkaido klimu. Za razliku od prethodne koju sam zamijenila zbog starosti, ova Daikin do nekih sat vremena nakon gašenja ispušta neki zvuk, kao da krcka neka plastika. Iako zvuk nije glasan jako me iritira jer inače teško zaspim, a ovo mi otežava.. Molim vas, ako neko zna, da mi kaže da li je to normalno kod ove klime ili da zovem servisera.. Lično, da sam znala, nikad je ne bih kupila. Ne vidim nikakvu razliku od prethodne klime, naprotiv, niti je toliko nečujna koliko ljudi govore, a ovo pucketanje me posebno izluđuje
Jel ima min 3 metra cevi izmedju spoljne i unutrasnje?
Nisam sigurna da je ovo pitanje za mene, ali kod mene nema, ako ste mene pitali...😁😁😁😁

Molim za pomoć!
Dovoljno je da vam kažem da sam žensko i biće vam jasno da apsolutno ne poznajem ovu tematiku. Naime, prije nekoliko sedmica, na prijedlog čovjeka koji radi sa klimama sam kupila Daikin ftxf25d5v1b a bacila staru neku hokkaido klimu. Za razliku od prethodne koju sam zamijenila zbog starosti, ova Daikin do nekih sat vremena nakon gašenja ispušta neki zvuk, kao da krcka neka plastika. Iako zvuk nije glasan jako me iritira jer inače teško zaspim, a ovo mi otežava.. Molim vas, ako neko zna, da mi kaže da li je to normalno kod ove klime ili da zovem servisera.. Lično, da sam znala, nikad je ne bih kupila. Ne vidim nikakvu razliku od prethodne klime, naprotiv, niti je toliko nečujna koliko ljudi govore, a ovo pucketanje me posebno izluđuje

Nisam sigurna da je ovo pitanje za mene, ali kod mene nema, ako ste mene pitali...😁😁😁😁
To moze da bude problem, u uputstvu za montazu pise da je min preporucena duzina instalacije 3 metra bas zbog buke koju generise spoljna jedinica... Svakako ti je klima u garanciji pa nategni majstore da to srede

To moze da bude problem, u uputstvu za montazu pise da je min preporucena duzina instalacije 3 metra bas zbog buke koju generise spoljna jedinica... Svakako ti je klima u garanciji pa nategni majstore da to srede
Ali kod mene se čuje iz unutrašnje... u svakom slučaju, hvala na odgovoru... zvaću majstore...

Na to sam i mislio, spoljasnja jedinica prenosi buku na unutrasnju preko kratkih cevi

Nema taj zvuk veze sa duzinom instalacije, totalno drugacije se cuje, niti Daikin zahteva 3m, a sigurno nema veze sa krckanjem nakon gasenja.
Prosto, plastika se ohladila i posle se zagreva, pa dolazi do krckanja, tu nema pomoci.
Ne znam kako koristis klimu, ali ako je upalis samo da rashladi pred spavanje, tu je jasno da je koristis kao on/off i tu je prvi problem.

Poslednja izmena:
Nema taj zvuk veze sa duzinom instalacije, totalno drugacije se cuje, niti Daikin zahteva 3m, a sigurno nema veze sa krckanjem nakon gasenja.
Prosto, plastika se ohladila i posle se zagreva, pa dolazi do krckanja, tu nema pomoci.
Ne znam kako koristis klimu, ali ako je upalis samo da rashladi pred spavanje, tu je jasno da je koristis kao on/off i tu je prvi problem.
U suštini, palim i gasim više puta dnevno... jednostavno ne trpim da konstantno radi...mada se i meni čini da ovome nema pomoći (krckanju)... da koristim je kao on/off, kažem jednostavno mi smeta kad je non stop uključena...

U suštini, palim i gasim više puta dnevno... jednostavno ne trpim da konstantno radi...mada se i meni čini da ovome nema pomoći (krckanju)... da koristim je kao on/off, kažem jednostavno mi smeta kad je non stop uključena...
Pa ti ne znas da koristis inverter klimu! Sada na hladjenju klimu upalis kad imas potrebe i ne gasis je dok ne legnes, i krckace samo jednom, ako krckanje nastaje od hladjenja-zagrevanja plastike, to prvo moras da ustanovis!

Juce dok sam bio na poslu ukucani ukljucili klimu na 27, do juce bila stalno podesena na 25 i dosta svjeze. Dosao kuci, kad ono ugodno, ali manje bitno... Poenta je rad klime u istim uslovima (neizolovana kuca od 60ak kvadrata) u odnosu na prethodnu novu klimu od prosle godine. Pisao sam kako je prethodna klima u istim unutrasnjim/spoljnim uslovima trosila po 1000w i pisali smo neizolovana kuca, zidovi uzareni, (los ugodjaj u prostoru), itd.... Ispod su slike rada Daikina 18 od juce i danas u istim uslovima kao proslogodisnja klima (potrosnja 350w vs prethodna klima 1000w±), napolje trenutno 36 stepeni. Jeste Sensira jaca na hladjenju od prethodne klime ali moram reci da na auto fan odrzava temperaturu u prvoj brzini, bila klima setovana na 27 ili na 25/24, dok pri najjacoj brzini zadatu temperaturu postize za oko pola sata. Prethodna klima na fan max pravo mucenje. Ps vise se ne cuje "zrikavac" u propeleru nakon sto je nestao vjetar 🙂
Koja ti bila stara klima? Amber Premium 12?
Bas cudno za Amber da nije mogla da ohladi...
Evo kod mene kako radi Amber 9 Premium u 60m2
Zadata 25c Fan 4
Screenovi su od 22.07
Screenshot_20240722-151518~2.png
Screenshot_20240722-151338~2.png
Screenshot_20240722-151349.png
IMG_20240722_151541.jpg

Pa ti ne znas da koristis inverter klimu! Sada na hladjenju klimu upalis kad imas potrebe i ne gasis je dok ne legnes, i krckace samo jednom, ako krckanje nastaje od hladjenja-zagrevanja plastike, to prvo moras da ustanovis!
Ti pretpostavljaš da ne znam kako se koristi inverter klima... Da, znam kako se koristi, ali sam napisala da mi smeta kad je non stop upaljena... Tako da hvala ni na čemu, pametolog mi nije bio potreban... Zanimalo me je zašto krcka, sad hoće li jednom ili više puta, potpuno nebitno!

Ti pretpostavljaš da ne znam kako se koristi inverter klima... Da, znam kako se koristi, ali sam napisala da mi smeta kad je non stop upaljena... Tako da hvala ni na čemu, pametolog mi nije bio potreban... Zanimalo me je zašto krcka, sad hoće li jednom ili više puta, potpuno nebitno!
Da li znas ili ne znas, ne znam, ali je evidentno da je ne koristis kako treba! Sama si napisala da je palis-gasis vise puta dnevno a inverter se ne koristi tako, znaci ili ne znas, ili znas ali je koristis kako ne treba! Ipak ti treba pametolog!

Vrh Dno