Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

To sa aplikacijom veze nema da ti tacno izmeri tel.
Vodi se subjektivnim osecajem, app ce te samo istripovati.
Uostalom, to ti je sto ti je, sem ako imas para za bacanje, pa da je menjas, a i onda ko zna, mozda se ispostavi da se i neka skuplja cuje jace ( subjektivno) od te sto sad imas :)

Poslednja izmena:
Ma ne želim mijenjati samo druga mišljenja od ljudi koji posjeduju uređaje baš da ne tripujem odmah nakon kupovine a što se tiče aplikacije mislim da i ne griješi puno.

Ljudi pomagajte.

Klima Beko inverter kupljena pre manje od 15 dana, kada se pusti da radi oseca se neki miris u vazduhu, nije intenzivan, nego slab ali posle dva tri sata rada se oseti da je vazduh u sobi zasićen njime, i počne da mi bude neprijatno sa disanjem. Isključim klimu, i posle nekog vremena kad se prostorije zagreju onda se taj miris jače oseti i ja otvaram prozor da proluftiram i bude mi bolje. Zavesa sto je pored un. jedinice , garderoba, namestaj, sve sto je u sobi bilo u blizini klime je poprimilo taj miris.

A lepo pitam majstora koji mi je montirao uredjaj da li je sve u redu da proveri spoljašnju jedinicu, jer kako sam otvorila kutiju gde je ona bila zapakovana tako se osetio težak miris, a on kaze to je "kineska plastika", a i ja sam bila u fazonu novo je pa se zato oseća, a i spoljašnja je pa neme veze. Međutim, po pustanju od prvog dana se sve vreme oseća u stanu , iako sam ja na početku mislila da će za par dana da nestane, očigledno od toga nema ništa. A kad sam napr. odmah izašla na terasi nakon isljučenja, pošto mi je tu montirana spoljna j. nisko, baš je bilo teško da se diše pored nje neko vreme, a posle kao izvetri taj miris iz nje pa bude bolje.

Sta je tu problem da li zna neko ? Da nije možda freon ? Ali za sada kada radi dobro hladi. Ili neki delovi u klimi su lošeg kvaliteta, ali nigde npr. kod prijatelja to nisam primetila , niti mi se neko požalio na to, bez obzira bili uredjaji "jeftini" ili ne. A s druge strane brine me da li to može loše da utiče i na zdravlje.

Ok je sve tu, nije freon sigurno, niti je do delova itd. Ni sto je jeftina, ili nije.
Sprace ona sa sebe taj fabricki miris kondenzatom, tj, radom za neko krace vreme.
Ako vam je bas nepodnosljivo, pozovite majstora koji je ugradjivao, da opere unutrasnju jedinicu ( ne teba njoj pranje radi zaprljanosti, vec da ubije taj fabricki miris) sa sredstvom koji vec koristi, i resice se problem.

Hvala na savetu, bas me brinulo da nije bio freon u pitanju, pošto sam prvo to primetila kod spoljne, a i nezgodno je malo za disanje, ali ako to nestane posle nekog vremena biće super.

Nije freon cim lepo hladi. Sacekajte jos koji dan, i bice ok.
Ako ne, onda ona druga opcija sto napiah.

Videh ovo juce, ili jutros, pa sam bukmarkovao.
Nemam zivaca da gledam, nego da preletim komente :)

Je li normalna stvar da propeler klime prilikom strujanja vazduha proizvodi ostriji zvuk niskog intenziteta? Zvuk se cuje samo kad se stane ispod klime. Otvarao sam zastitnu mrezu i nema nikakvih ostecenja na propeleru osim nesto prljavstine, dok je izmenjivac sa spoljasnje strane malo vise zaprljan

Pogledajte prilog 1000270664.mp4

Je li normalna stvar da propeler klime prilikom strujanja vazduha proizvodi ostriji zvuk niskog intenziteta? Zvuk se cuje samo kad se stane ispod klime. Otvarao sam zastitnu mrezu i nema nikakvih ostecenja na propeleru osim nesto prljavstine, dok je izmenjivac sa spoljasnje strane malo vise zaprljan

Pogledajte prilog 451935
Ja samo čujem Dzekija, kanarinca i cvrčci!

Isto, istripovao se covek :)

frrka

Gore pomenuti se bavi isklucivo pregledima, pre nije bilo tako, al sta ces, tako to ide :)

Poslednja izmena:
Odgovoriste mi kao "pravi" monteri. 🙂 A mozda je zvuk ipak od klime, kako sam vec i obrazlozio, a ne cvrcak? 😉

Tripujes se zaista. Bar na snimku tako zvuci. Pod extra sluskama sam, cujem ti i komsijsku macku.
Ti si bese iz Podgorice ? Naspi jednu lozu ka covjek, i zaboravi tu avetinju :)

Haha 😂👍 Mada zaista ne tripujem. 😜 Da, iz Pg. Mislio sam poslije ljeta da sam odradim ciscenje klime, ali mozda reko bolje da pozovem nekoga od meni znanih servisera da ujedno izvrsi i preventivni pregled ako ima razloga.
Pogledajte prilog 1000270669.mp4

Prvo tup zvuk kinezu na unutrasnjoj, a sad japancu na spoljasnjoj😂
Ako mislis na ovaj zvuk sto se cuje kad da se ventilator gusi, ako je imalo duvao vjetar to je taj zvuk, nista bitno za brigu

Edit: Na ovom drugom snimku se cuje lupkanje, a mozda samo treba lezaj da se podmaze

Ja sad vec kontam da me covek voza...il si zaista lud...aj snimicu ti moju Fujitsu sutra, po uporedi...sa 100 do ajde 300w to je isto, isti zvuk, tj odsustvo zvuka.
Sto rece Zika PN, ovde samo cvrcke cujem. A u svakoj pesmi koju slusam, mogu da u glavi kreiram cak i oblik sobe gde su je snimili.
Po sesnaesti put, istripovao si se.

Poslednja izmena:
Prvo tup zvuk kinezu na unutrasnjoj, a sad japancu na spoljasnjoj😂
Ako mislis na ovaj zvuk sto se cuje kad da se ventilator gusi, ako je imalo duvao vjetar to je taj zvuk, nista bitno za brigu
Pitam zbog zvuka sto rece kolega "cvrcka". Poslednji snimak je snimljen putem "audio zuma" tako da na snimku djeluje kao da se klima gusi, sto uopste nije slucaj... klima radi perfektno i necujna je, ne racunajuci zvuk "cvrcka" koji dopire iz spoljne jedinice. A da je bilo vjetra jeste, pa mozda i zato.
Ja sad vec kontam da me covek voza...il si zaista lud...aj snimicu ti moju Fujitsu sutra, po uporedi...sa 100 do ajde 300w to je isto, isti zvuk.
Prijatelju ja sam samo pitao da li je normalan taj zvuk. Ako jeste, kazes jeste normalan i sve je u redu. Ne treba mi pisani dokaz.

Ja sad vec kontam da me covek voza...il si zaista lud...aj snimicu ti moju Fujitsu sutra, po uporedi...sa 100 do ajde 300w to je isto, isti zvuk, tj odsustvo zvuka.
Sto rece Zika PN, ovde samo cvrcke cujem. A u svakoj pesmi koju slusam, mogu da u glavi kreiram cak i oblik sobe gde su je snimili.
Po sesnaesti put, istripovao si se.

Ja sad pazljivije citam tvoj komentar. Radio sam sinoc... "...ovde samo cvrcke cujem i odsustvo zvuka...". Mozda nisi shvatio da zvuk cvrcanja proizvodi propeler, a ne "cvrci". haha al dobro, racunam da je to ok zvuk.

Uzeo sam sve u obzir. Spoljni propeler na Daikinu ( cuo se,iili ne ) Ima keramicku osnovu, i moze da traje vise nego sto mi pozivimo, tako da se vracamo na temu Crnogorske loze, koju obozavam !
Ali eto, neka i drugi odgovore na tvoju dilemu, pa da imas objektivnije misljenje, Tako i treba da bude, bolje receno.

Poslednja izmena:
To doktore. Sad je sve jasno. Nije moja materija, pa ces me razumjeti sto nisam znao na kojim osnovama pociva propeler kod Daikina. Da sam znao ne bih ni postavljao pitanje. Svakako cijenim pomoc i jos jednom hvala.
A lozovaca mora biti dobra kad kod nas preko ljeta nema kise, a ni oblacnosti. Zalivanjem se dozira slatkoca grozdja po svom meraku i to je to. 🌞

Bitno da si miran sad ! A lozu ne odbijam, sad je i pijem, ali sam tu negde pri kraju za ovaj sad period opijanja :)
Hvala tebi sto mi opisa to za lozu, izvinjavam se za obojicu sto malo odosmo sa teme.

Kupio sam skoro neku pokretnu klimu Gorenje,stariji malo model- KP 20 RE, i sad se desava da ponekad nece da ukljuci kompresor. Sumnjam na kondenzator pa cu to danas da proverim. Ako nije to sta bi moglo da bude? A drugi problem, dok radi kad pipnem kompresor on bude baas vruc, ne znam da li je to normalno?
Inace kad radi lepo ohladi tu sobu od 14m2, nije bilo mogucnosti da se ugradi regularna klima a ovo izletelo na oglasima povoljno i eto radi posao.

Moze pre biti da ne radi hladjenje kompresora i odvod vode.
Ako crevo nije kratko i slabo odvodi topao vazduh, nedozvoljava kompresoru da se upali, da ne bi doslo do pregorevanja
Ili se nakupila voda i da ne dodje do izlivanja opet onemogućava rad kompresora.

To je, verovatno, normalno.

Klima "pušta vodu" u slučaju da u vazduhu ima dovoljno vodene pare, koja se ohladi na isparivaču i kondenzuje, tj iz gasovitog pređe u tečno agregatno stanje

Ako nema vlage - nema ni vode....
Računica je jasna - dvaput ništa je ništa...
Aha, hvala, nego mi je cudno da druga klima redovno ispusta vodu a ova ni kap.. Evo danas sam ih opet upalio , jedna ispusta dosta vode, ovaj Amber ni kap , sva je suvo ispod..

Aha...pa to je onda stvarno čudno...
2 klime, a jedna pušta vodu, a druga ne pušta...
Šta bi to moglo biti?
Sad i mene zanima...

@team1
Na ono crevce kaplje voda, ali cu proveriti ipak da nije delimicno zapuseno. Crevo za topao vazduh nisam produzavao, fabricko je oko 2m duzine, jedino sto sam uradio je da sam ga izolovao malo folijom nekom da mi ne greje u sobu.
Kompresor je izolovan unutra skroz okolo, mozda je i normalno da bude vruc, mada ja nisam ocekivao da bude toliko da npr rukom ne moze da se pipne.
Prethodni vlasnik rece da je stajala par godina i nije koriscena, mozda je to dovelo do necega. Deluje mi da kad stoji duze ugasena da tad teze pokrene, a kad se pali u toku dana onda upali normalno, zato mislim da je mozda i kondenzator izgubio kapacitet.

Aha, hvala, nego mi je cudno da druga klima redovno ispusta vodu a ova ni kap.. Evo danas sam ih opet upalio , jedna ispusta dosta vode, ovaj Amber ni kap , sva je suvo ispod..
Spusti je na 16c i fan 5 pa onda gledaj da li kaplje voda...
Nije to nista cudno evo moja Gree Muse Comfort 12(2023) voda kaplje kad tad po malo... A Gree Amber 9 Premium od 10:00 ujutru ispustila mozda 50ml u balon od 8l iako spolja bilo 38c
Zadata temp. na obe je 25c

Nazad
Vrh Dno