Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jedno pitanje
Kako fukcioniše sistem,ja kupim klimu u prodavnici,da li čekam ovlašćenog servisera ili tražim nekog po svom nahođenju ? Pitam zbog ostvarivanja prava na garanciju.

Niti jedan problem nije do same klime,vec do ekipe koja stoji iza nje.Sve ce biti ok,dok ne dodje do nekog problema.A onda nastaje agonija.Razvijen je ovde neverovatno pijacarski nacin trgovine.Nema nikakve selekcije ovde,vc se sve trpa u jednu klasu,pa sta kome zapadne.Osetio sam to na sopstvenoj kozi.Nova klima nije radila u startu kako treba.Poslali novu,na kojoj ocigledno na SJ nisu ni delovi isti i koja ne radi isto.A na kutijama pise sve isto.A klimu,ne mozes nikako da probas u radnji.Vidi se nasa glupost i napredak u njoj,svuda oko nas.
U kojoj to zemlji možeš da probaš proizvod (bele tehnike, klime. .) Nije ni normalno da trgovci imaju sve proizvode na stanju jer ima previše modela. Zato i postoje garancije. Glavni problem je u tome da su danas svi majstori, koji se ne edukuju i u tom moru kvazi majstora naći dobrog.

Samo malo zapažanje. Juče izmereno 42°C u krošnji drveta, ispod travnata površina seosko naseljeno mesto, vreme 15:00. Južni Banat....
1000005606.jpg

Pa valjda vidi sta rade, velika je razlika izmedju povezivanja i menjanja delova i krpljenja. Ako ostavlja majstore bez nadzora, onda je sam kriv.
Sutra dolaze, praticu sve kao sto sam pratio i nacin montaze. Rekao je da je verovatno pretegnut holender pa ju pukao sesiric (pertla). Ako je samo to, mogu da progledam kroz prste. Ako je nesto dodatno stradalo, nece se na tome zavrtsiti. Samo me plasi da se nije nesto desilo kompresoru, jer je klima radila jedno pola sata u testiranju dok se nije utvrdilo da se sav gas iscureo.

Valjda je ovo ok temp izduva mada mislim da to zavisi od temp ulaznog vazduha, što je ona veća veća je i temp izduva.

Prilozi

• IMG_20240714_141418.jpg
    IMG_20240714_141418.jpg
    127.4 KB · Pregleda: 120
  • IMG_20240714_141449.jpg
    IMG_20240714_141449.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 132
Sutra dolaze, praticu sve kao sto sam pratio i nacin montaze. Rekao je da je verovatno pretegnut holender pa ju pukao sesiric (pertla). Ako je samo to, mogu da progledam kroz prste. Ako je nesto dodatno stradalo, nece se na tome zavrtsiti. Samo me plasi da se nije nesto desilo kompresoru, jer je klima radila jedno pola sata u testiranju dok se nije utvrdilo da se sav gas iscureo.
Neće da kupe dobar alat za pertlovanje i neće da kupe moment ključ , sve to ima u veleprodajama i nije skupo.

Valjda je ovo ok temp izduva mada mislim da to zavisi od temp ulaznog vazduha, što je ona veća veća je i temp izduva.
Ako si merio direktno na krilcima, nije. Ako si merio na 2-3m od klime, onda možda i jeste.

Evo kako je kod mene trenutno(Bg, napolju je 40 ravno sad). Pre neki dan izmerih 7c na izduvu..

Prilozi

• PXL_20240714_133746207.jpg
    PXL_20240714_133746207.jpg
    83.5 KB · Pregleda: 119
Pogledaj sliku maltene sam stavio termometar u krilca. Probaću ponovo na 15-20min.od čega zavisi zašto je kod mene temp izduva samo 17 stepeni? Temp ulaznog vazduha ili nešto drugo?

Oprosti ako gresim ali, cisto sumnjam da imas klimu koja ubacuje svez vazduh u prostoriju tako da najverovatnije imas pogresno shvatanje kako radi klima uredjaj.
Klima ti vrti vazduh iz prostorije a ne ubacuje svez vazduh i ne hladi njega.

Ta temperatura na izduvu je okej ako ti klima ne radi puni kapacitetom.
Probaj da ukljucis turbo,stavis na 16 stepeni pa izmeri opet.

Temp ulaznog vazduha nije sigurno, kažem, kod mene je trenutno 40.5c na terasi gde mi stoji spoljna jedinica.

Ne bih rekao da ti je ispravna klima, mislim nije normalno da imaš onakvu potrošnju kakvu si kačio kad ti je klima setovana na neverovatnih 28c..

Sa takvom temp izduva nije ni čudo što se muči i troši toliko..

Na max treba da bude 10-15c manje od usisnog vazduha, spoljasnja temperatura je nebitna.
Zavisi dosta i od vlage, sto je veca vlaga, to je temp. razlika izmedju usisa i izduva manja, suv vazduh se lakse hladi, pa je nekome kome radi danima klima, izduv hladniji.
Takodje, vazduh ce najverovatnije biti najhladniji kada slabo duva, jer se manja kolicina vazduha lakse hladi.
Kod invertera nije sve tako crno na belo, ali on/off stalno radi na max snazi.

Poslednja izmena:
Sad je pokazalo 12 stepeni ali sam stavio u kraj krilaca gde najviše duva. Kad pređem rukom s leva na desno iznad plastičnog dela gde duva nekako nije isto kao da je turbina prljava tj zapušena od prašine i ne duva istim intenzitetom.fan je na max. Kad sam rekao temp ulaznog vazduha mislio sam na temp iznad unutrašnje jedinice tj deo gde uvlači vazduh iz prostorije. Sad cu tu staviti termometar.

Prilozi

• 17209658934011086826242585921583.jpg
    17209658934011086826242585921583.jpg
    72.1 KB · Pregleda: 84
Temp vazduha iznad unutrašnje jedinice, stavio sam termometar bukvalno na nju. To je faktički na 10cm od plafona

Prilozi

• IMG_20240714_164113.jpg
    IMG_20240714_164113.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 78
Da li je ribolovacka prica da kad se klima iskljuci i ponovo ukljuci povuce toliko struje koliko bi potrosila za 2 sata da nije gasena?

Ovo je prva sezona kako hladim prostor pomoću mitsubishi srk35zs-wf, oduševljen sam. Modulacija zakucana na zadatoj temp i bez problema ohladi oko 80m2 kuće bez izolovanog plafona [iznad još jedan sprat] i poda [ispod je podrum]. Dnevni prosek 3.1kw u julu. Uključena oko 10h isključena oko 3 ili 4h.

Koliko ti trosi sad na 24h kad su ove vrucine od 40 stepeni?

Ovo je prva sezona kako hladim prostor pomoću mitsubishi srk35zs-wf, oduševljen sam. Modulacija zakucana na zadatoj temp i bez problema ohladi oko 80m2 kuće bez izolovanog plafona [iznad još jedan sprat] i poda [ispod je podrum]. Dnevni prosek 3.1kw u julu. Uključena oko 10h isključena oko 3 ili 4h.
Evo i prosjek na 80m2 potkrovlja. Inace bez klime ljeti neizdrzivo a vanjske su extrem. I tako danima. Stvarno isplati se svaki cent dati za dobru klimu. A evo i presjek od januara...

Prilozi

• Screenshot_2024-07-15-12-24-02-915_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-07-15-12-24-02-915_com.coolkit.jpg
    49 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_2024-07-15-12-27-50-971_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-07-15-12-27-50-971_com.coolkit.jpg
    43.1 KB · Pregleda: 77
Trenutna modulacija oko 160w fan 3od4, a temp 35. Od 2 do 5kw. 5 je kad rerna radi duže par sati. U junu radila 7 dana. U julu 9.

Prilozi

• Screenshot_20240715_124718_Smart Life.jpg
    Screenshot_20240715_124718_Smart Life.jpg
    42.5 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20240715_124859_Smart Life.jpg
    Screenshot_20240715_124859_Smart Life.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Probao sam da ispratim temu u nazad 20ak strana ali nisam uspeo neki konkretan zakljucak da izvucem.
Moze li mi neko pomoci i probati da rezimira neke preporuke u 2-3 cenovne kategorije ili klase... Nemam konkretan budzet, 80k ±, pozeljno manje ali ne bezim ni da dam vise ako se za tu razliku stvarno moze dobiti znacajno bolji uredjaj,... Uzimao bih 2 klime, obe ce hladiti oko 40ak kvadrata, zidovi izolovani sa 5-8cm, doduse jedno je potkorvlje sa slabih 10cm stiropora u krovu, drugo prizemlje i iznad izolovana ploca. Ono sto sam zamislio je 12000btu, inverter, primarno hladjenje(trenutno), ali verujem da ce se koristiti i u prelaznom periodu za grejanje dosta vise od ovih koje se trenutno koriste...

Probao sam da ispratim temu u nazad 20ak strana ali nisam uspeo neki konkretan zakljucak da izvucem.
Moze li mi neko pomoci i probati da rezimira neke preporuke u 2-3 cenovne kategorije ili klase... Nemam konkretan budzet, 80k ±, pozeljno manje ali ne bezim ni da dam vise ako se za tu razliku stvarno moze dobiti znacajno bolji uredjaj,... Uzimao bih 2 klime, obe ce hladiti oko 40ak kvadrata, zidovi izolovani sa 5-8cm, doduse jedno je potkorvlje sa slabih 10cm stiropora u krovu, drugo prizemlje i iznad izolovana ploca. Ono sto sam zamislio je 12000btu, inverter, primarno hladjenje(trenutno), ali verujem da ce se koristiti i u prelaznom periodu za grejanje dosta vise od ovih koje se trenutno koriste...
Citaj jos unazad i vidjeces da su uvjek ista pitanja i razliciti odgovori kao i razmisljanja koja su cesto i bazirana na drugacijem iskustvu iz prohtjeva, uslova kao i podnevlja zivljenja. 20 stranica je malo, idi od Dezembra ( da nekazem u proslu godinu ) pa ces i tu koji info izvuci. Mozda te jos vise zbuni ali neku informaciju ces i izvuci. Na kraju svi koji su rekli da ce se dogrijavati na kraju su sto vise i sto duze se grijali sa klimom pa dva puta razmisli kod izbora kupnje. 40m2 je mala povrsina i sa dobrom klimom lako to hladis kao i grijes.

Evo ljudi, samo da napisem svoja iskuatva sa inverterima.
Prosle godine sam kupio 3x VOX klime da grejem kucu od 90m2 sa PVC stolarijom, bez izolacije. Po racunima u Januaru ove godine struja je izasala 19.000din, (januar mesec). Stanari kojima sam izdao kucu su se grejali "siroko", klime + neretko prozori otvoreni na "KIP", dnevna provetravanja, i racun u Januaru je bio 19.000din. Tu ulaze i svi ostali uredjaji, svetlo, sporet, masina za sudove, za pranje i za susenje, bojler, jedan mermerni radijator od 1kw itd. Od prilike racunam da su klime potrosile 1000kw mesecno. Radile su 00-24, 31 dan. Ako podelim sve kako treba, potrosnja po klimi je bila oko 500w/h sto je za VOX i kuci od 90m2 sa svim spoljnim zidovima, bez izolacije i ok.

U februaru je ukuopan racun bio 16.000din, jer su malo poveli racuna, vrv. masina nocu, zatvoreni prozori itd.

Ova "zima" nije bila prava zima ali cisto okvirno sta sam platio, sta sam dobio sa VOX iva Btu 12 inverter klimama. Meni je korektno. Sada su racuni za struju u ovim vrelim mesecima oko 5000-5500din. opet sveukupna struja ne samo hladjenje.

Mogu da zamislim da sam kupio 3 DAIKINA ili ti daikini sa spoljnom izolacijom makar i stiroporom 5cm. Mozda ne bi prelso 10.000 din sve ukupno. Doduse ne placam ja struju, pa mi je sve jedno, ali cisto okvirno posto ce u oktobru opet biti koju klimu jeftinu a dobru kupiti za grejanje. 😂

Jos nesto, uz VOX je bilo 3+2 godine garancije (3 danje prodavac i jos 2 akocmi uvale njihovog servisera), obavezno je 1 godisnje da rade sercis klime tokom tih 5 godina.
Kada su me zvali ja sam bio u fazonu OK (4000din servis) ali kada sam pitao sta spada u taj servis, osetio sam se jako glup zatocsto sercis podrazumeva vizuelni pregled spoljne, i ciscenje plasticnih filtera unutrasnje jedinice (to moze i moja baba Slodanka da uradi za cirka 2.7minuta). Tako da kada sam se preracunao, za 5 godina ja njimanmoram da platim oko 50.000 za ciscenje plasticnih filtera/mrezica. I odbio sam jer bolje za 3 godine da kupim novu klimu za te pare a ove mrezice cu sam pod vodu da ocisti.

Ja razumem da oni ciate spoljnu i unutrasnju jedinicu pa ajde, kosta hemija, vreme i ruke. Ali pranje mrezice pod mlazom vode 10.000din za 3 klime jos je meni kuca prizemna, nema 5 sprat da visi kroz prozor, bio sam u fazonu, neka sam cu.

Pozdrav svima, hteo bih da čujem mišljenja ljudi ovde pre nego što počnu razni majstori da me muljaju, čisto da imam bar neko predznanje :)
Trebalo bi da rashladim kuću, oko 200 kvadrata, renovirana je stara švapska kuća sa zidovima od pola metra debljine naboj i cigla i dograđen novi deo od termo bloka. Svuda je izolacija 10cm plus izolacija poda i izolacija na ploči 30cm vune. Stakla troslojna svuda.
Imam podno grejanje na gas pa bi se klime koristile samo za hlađenje.
Ispod sam postavio sliku rasporeda prostorija i kvadrature i orijentaciju sever jug.
Problem je ovaj dograđeni deo (dnevna soba i kuhinja) koji je skoro ceo dan osunčan i još nema dovoljno velikog drveća da bar malo baci senku. U starom delu kuće na severnoj strani je konstantno bar 2-3 stepena niža temperatura u odnosu na dograđeni deo.
Da li bi dve 12-ice bile dovoljne da bar malo rashlade prostor? I da li je dobra ideja da ih postavim na ovim pozicijama sa slike?
Ideja je da se dobro ohladi kuhinja i delimično dnevna sa ovom žutom a da crvena hladi dnevnu i hodnik, pošto nisu razdvojeni vratima. U ove tri sobe ne bih postavljao klime pošto su do ulice a i mislim da kada bi se ovaj južni deo držao pod kontrolom, u njima ne bi toliko rasla temperatura.

plan.png

Rekao bih da, za datu situaciju, nije loša zamisao - kuhinja će biti fest, a dnevna soba, verovatno, taman.
Postoji dobar procenat ljudi kojima ne prija unutrašnja jedinica u prostoriji u kojoj borave.

Moja žena ima strah od klime jer je imala zdravstvenih problema u licu, na žalost i danas ih ima a niko ne zna od čega, i iz tog razloga je nemam u dnevnom boravku a sve bi dao da je imam... Meni hvala bogu nit klima smeta nit promaja, ja kad sam u autu sam otvorim širom oba prednja prozora

Meni hvala bogu nit klima smeta nit promaja, ja kad sam u autu sam otvorim širom oba prednja prozora
Dzabe otvoreni prozori na 40+
Ja sam danas uzeo motor da odem do grada i psovao sam celo vreme sto nisam auto uzeo zbog klime :LOL:
Jeste brze motorom po gradu itd ali bilo mi je kao da vozim u rerni...

Poslednja izmena:
Vrh Dno