Evo ljudi, samo da napisem svoja iskuatva sa inverterima.
Prosle godine sam kupio 3x VOX klime da grejem kucu od 90m2 sa PVC stolarijom, bez izolacije. Po racunima u Januaru ove godine struja je izasala 19.000din, (januar mesec). Stanari kojima sam izdao kucu su se grejali "siroko", klime + neretko prozori otvoreni na "KIP", dnevna provetravanja, i racun u Januaru je bio 19.000din. Tu ulaze i svi ostali uredjaji, svetlo, sporet, masina za sudove, za pranje i za susenje, bojler, jedan mermerni radijator od 1kw itd. Od prilike racunam da su klime potrosile 1000kw mesecno. Radile su 00-24, 31 dan. Ako podelim sve kako treba, potrosnja po klimi je bila oko 500w/h sto je za VOX i kuci od 90m2 sa svim spoljnim zidovima, bez izolacije i ok.
U februaru je ukuopan racun bio 16.000din, jer su malo poveli racuna, vrv. masina nocu, zatvoreni prozori itd.
Ova "zima" nije bila prava zima ali cisto okvirno sta sam platio, sta sam dobio sa VOX iva Btu 12 inverter klimama. Meni je korektno. Sada su racuni za struju u ovim vrelim mesecima oko 5000-5500din. opet sveukupna struja ne samo hladjenje.
Mogu da zamislim da sam kupio 3 DAIKINA ili ti daikini sa spoljnom izolacijom makar i stiroporom 5cm. Mozda ne bi prelso 10.000 din sve ukupno. Doduse ne placam ja struju, pa mi je sve jedno, ali cisto okvirno posto ce u oktobru opet biti koju klimu jeftinu a dobru kupiti za grejanje. 😂
Jos nesto, uz VOX je bilo 3+2 godine garancije (3 danje prodavac i jos 2 akocmi uvale njihovog servisera), obavezno je 1 godisnje da rade sercis klime tokom tih 5 godina.
Kada su me zvali ja sam bio u fazonu OK (4000din servis) ali kada sam pitao sta spada u taj servis, osetio sam se jako glup zatocsto sercis podrazumeva vizuelni pregled spoljne, i ciscenje plasticnih filtera unutrasnje jedinice (to moze i moja baba Slodanka da uradi za cirka 2.7minuta). Tako da kada sam se preracunao, za 5 godina ja njimanmoram da platim oko 50.000 za ciscenje plasticnih filtera/mrezica. I odbio sam jer bolje za 3 godine da kupim novu klimu za te pare a ove mrezice cu sam pod vodu da ocisti.
Ja razumem da oni ciate spoljnu i unutrasnju jedinicu pa ajde, kosta hemija, vreme i ruke. Ali pranje mrezice pod mlazom vode 10.000din za 3 klime jos je meni kuca prizemna, nema 5 sprat da visi kroz prozor, bio sam u fazonu, neka sam cu.