Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

A ja pretpostavljam da ti neces da vidis dzaba ja seckam, obelezujem i prikacujem servisni uputstva
Eto zaista na dve lokacije imaju istu proizvodnju, ova dva i oba su twin rotary kompresore sa istom velicinom
SVB130FBBMC su ugradili samo u HR50, AP42 i AY42
SVB130FBBMT ugradili u sve ostali 50ke

I da, jedna od prednoste twin rotary kompresore sprema singl, bar koliko sam ja informisan je manja buka i vibracija.
Eto, jos bolje!
Jel ovi C rade losije od T ili rade isto?
Logicno da je twin-rotary mirniji na minusima, za to je i napravljen.
I da se opet ponovim, ova klima ne radi lose na minusu, cuje se samo na 400-520W(najvise 450-520W), na svakoj drugoj snazi radi necujno.

Od čega je zid? Spolja vidim da je šuplja fasadna cigla?
Inače ti aluminijumski radijatori jel služe čemu, ili su ukras? :)
Tek sada videh ovaj post.
Ne znam da li je suplja, znam samo da je fasadna, zgrada ima 50-60 godina, izolacije bez.
Radijatori su za etazno na struju, koje smo poslednji put upalili 2017. godine :)
Tada je u januaru racun bio oko 30k dinara za 3000kWh, a danas bi to kostalo ravno 40k dinara :)
Racun za prosli mesec sa klimama mi je bio 8.5k dinara ili ti 768kWh.

Kod mene u kraju ima takvih zgrada sa tom fasadnim ciglom, šuplja je tj.ima saće unutra, iz 90ih godina. Ali obično su stavljali tanji izolacioni sloj ispod, tj sendvič zid je u pitanju.

A nema centralno u zgradi?
Kako se ostali stanari greju? :)

Bili smo na fabriku pamucni kombinat povezani, kada su oni propali, mi smo ostali bez grejanja, ima tome 30ak godina :)
Radijatore od centralnog smo isekli 2008. kada smo renovirali stan, jer ne sluze nicemu, a tada i uveli etazno na struju od 2x6kW :)
Dobro je sto smo povezani na mup za struju, pa nam struje nestaje na pola sata jedno u 20 godina :)
Mislim da smo za vreme bombardovanja max sat vremena bilo bez struje, secam se da sam flipnuo zato sto sam bio usred igre :)

Od ostalnih stanara, mnogi su i dalje na TA peci, a 10ak sam ja navukao na klime :)
Opet, moj stan je jedini od 70m2, pravljen za tadasnjeg direktora fabrike, a ostali su 40-50m2.

Nasao sam, zgrada je iz 1971. godine.

Poslednja izmena:
Druze, mozda si lose izracunao, meni 18 ca greje slicnu kvadraturu bez izolacije ali ima malo spoljnih zidova, ta klima sa jos dve 12 ce na jednom satu dve kuce trosi zajedno 30kwh.
Prema racunu koji je dosao za januar, izadje oko 30kw po danu, kada oduzmem neku standardnu mjesecnu potrosnju, jedino da nije pogresno ocitano na satu pa da je tu doslo do greske. Ali praticu narednih dana kako ce biti…
Ova postojeca je u dnevnom, a ovu planiram u sobu i da puse prema hodniku.

Je li i kod tebe Hisense 18?

Izgleda da imaš baš velike toplotne gubitke pa možda i bude ok, ona spušta na 170w kad modulira. Za 7 kvadrata bi trebalo da je dovoljna i sedmica FTXF20, ali opet ne mogu da tvrdim ako imaš tolike toplotne gubitke. Bolje uloži u izolaciju nego u klime.
Mislim da je najveci toplotni gubitak negrijani stan iznad koji u sustini ima samo betonsku plocu. Mozda cu ici sa ftxf25, da uhvati i hodnik i wc prekoputa.

Zato i imas tolike gubitke, mozda i do 50% vece.
Ako je iznad tebe negrejani stan, resenje bi bilo da u svom stanu spustis plafon i tu ubacis neku izolaciju-vunu ( i to pod uslovom da imas prostora-visine za to )
Ako ne, onda po plafonu da izlepis neki stirodur, i to ce ti znatno smanjiti potrosnju.
Vrlo moguce da je to najveci problem koji uzrokuje toplotne gubitke.
Spustanje plafona mi nije opcija, nemam bas prostora za to, ali planirano je na spratu da se uradi estrih sa stirodurom na tu betonsku plocu, nadam se da bi to smanjilo toplotne gubitke.

Ja sa ni
Može jedno pojašnjenje.. Ljudi koji ovde čiste filtere na svakih 10ak dana, bude li uopšte prašine na njima? Ja iskreno nisam nikada čuo da neko filtere pere toliko često i lično mislim da je nepotrebno osim ako klimu konstantno držite na max fan..
Perem na 15 dana. Klima se ne gasi. Za povremena paljenja može to rijeđe.

290kWh potrošeno u januaru kod mene.

Tek sada videh ovaj post.
Ne znam da li je suplja, znam samo da je fasadna, zgrada ima 50-60 godina, izolacije bez.
Radijatori su za etazno na struju, koje smo poslednji put upalili 2017. godine :)
Tada je u januaru racun bio oko 30k dinara za 3000kWh, a danas bi to kostalo ravno 40k dinara :)
Racun za prosli mesec sa klimama mi je bio 8.5k dinara ili ti 768kWh.
Имаш доста ноћне потрошње или ми се чини по износу?

Klima je na maks fan, perem na 10 dana. Ima prašine na njima čak se i oseti kada su oprani da je jači izduv. Daca, prizemlje kuće ima prašine.

Prilozi

• IMG_2868.png
    IMG_2868.png
    102.4 KB · Pregleda: 108
Pojavila mi se neka vibracija koja se cuje do 23će sekunde (kad radi df), prenosi se na zid/uj i trese mi se soba kao da je helikopter iznad kuce, skoro montirana klima i nije se culo ovo do skoro, zrelo za majstora a?

Ondak sta mi bacamo pare po krstene klime, koja crna Ururu Sarara... zimaj brale najeftinu Muse i bici :)
eurovet kaze COP @ -10 => 2.8
vtt test kaze COP @ -10 => ~3, ovaj test je za nordik LN25VGHZ verzija koja je 95% hardverski ista sa LN35VG
E sad na kakvo opterecenje to bas i ne mi je jasno...
na vtt test grafikona vidim da na -10C vuci ~1.2kw i daje >3.5kw.... a kad sam ja testirao potrosnja isla je skoro do 2.1kw.
eurovent i vtt rezultati vise nalikuju na ono sta sam ja testirao za 4 od 5 brzine ventilatora i baranih 25C na daljinsko... tako sam se normalno grijao dok nisam stavio izolaciju.

Onaj moj komentar se nije odnosio na hyperinverter japance, već na "narodne" klime

Pa da, Tajland poznat kao premium zemlja industrije i visokih plata :D
Sto bi rekli, nije sija nego vrat :)
Kakve veze zemlja gde se fabrika proizvodjaca nalazi ima sa proizvodom?
Ili mislis da je Mitsubishi kontrola drugacija zavisno od fabrike, da nemaju standardizovan pristup proizvodnom procesu?

Osim 4 Amber Premiuma, mislim da mi ostalih 15ak klima, a ukupno sa zamenjenim preko 40 klima, sve imaju/imale single rotary kompresor i to nema sa tim veze.
Nijedna mi nikada nije prenosila zvukove unutar prostorije, ovo je prva i to se desava samo na ispod -5c.
Opet, da li je normalan ovaj zvuk kompresora napolju, ne mogu znati, jer nemam jos jednu pa da je uporedim.
Svakako da mi svaka klima ima drugaciji zvuk kada radi na velikim minusima, sto je i logicno.
Twin je i mama i tata! A što se tiče buke, možda jednostavno nisi imao sreće, pa ceo taj zid ulazi u interferenciju sa frekvencijom koju generiše klima uređaj (kompresor). Iz istog razloga se na pojedinim toplotnim pumpama može eksplicitno zabraniti rad u predefinisanom opsegu frekvencije kompresora.
Pogurao Daikin na Turbo. Otvorio prozore, dobro ishladio prostoriju da joj napravim materijala za rad :D
Otišla do 1650W, napolju 5c. Moraću da ponovim isti test kada bude bio neki minus, sigurno će da povuče više.
Ja nikad nisam ni probao turbo na 12LT, dovoljno je napraviti promaju i klima se sama ubaci u "trofazni kalorifer" mod 😂
Iz istog razloga je držim u eko modu celu grejnu sezonu, gde joj je max snaga ograničena na 70% i trudi se da ne divlja

Skoro sam gledao na Jutjubu gde lik noću multisplitom ugreje jače kuću (zidove nameštaj) i onda mnogo malo dogreje pridveče dok ne dođe jeftina tarafa ponovo. Ušteda je bila oko 20%.Pogledajte prilog 425658
Gledao sam par njegovih klipova. Lik "greje" na 19°C, jer se solidariše sa Ukrajinom. Nema svrhe uzimati takve oodatke kao relevantne, to nije grejanje

Pa da, imao sam ih na Fujitsu, a ovi bili u fazonu, ma ne treba ti to, Mitsubishi, bla, bla...i eto.
Od antivibracionih samo Fischer treba stavljati, to mi je rekao nas bivsi majstor koji mi je ugradjivo klimu, a lik je najbolji majstor za rashladnu tehniku kog smo sreli, a samo nas servis ih je imao preko 100 i jos 2 toliko ih zna cale.
Dolazi isto lik iz Steelsoft-a koji je malo advanced i kaze i napise, antivibracione-Fischer, kaze te su najbolje. Verovatno i druge rade posao, ali ako vec imam 2 coveka koji tako kazu, a njima ni iz dzepa, ni u dzep, da podelim i ovde preporuku.
Kad se već povela priča o antivibracionim gumenim nosačima, Tošiba preporučuje da se kod komoresora stave nosači veće nosivosti od nosača koji drže lakšu stranu spoljašnje jedinice
I ja imam jednu takvu ususkanu. Radi to bez nekih problema, osim sto drnda na vecem minusu
Ne kaže se ušuškana, već ugušena 😁

Dragi benchmarkovci,

I pored iščitavanja nebrojeno stranica ovog podforuma, nalazim se u situaciji u kojoj mi je potreban savet iskusnijih ljudi dobre volje.

Naime u potrazi sam za klimom koja će odgovarati potrebama vikendice na planini sa oštrijim zimama i nižom temperaturom, karakterističnom za takve predele. Prosečne temperature po mesecima možete videti u prilogu, uz napomenu da idu i do -15c.

Kuća je izolovana, stiroporom od 10cm i kvalitetnom pvc stolarijom. Do sad je grejana na drva starim dobrim smederevcom i raznim pomoćnim grejnim telima poput uljanih radijatora, a sad nam je želja da poboljšamo komfor i prebacimo se u potpunosti na strujno grejanje. Prvi korak ka tome jeste nabavka adekvatne inverter klime koja bi u zimskim i u prelaznim uslovima mogla da bude primarni izvor toplote.

Osnova kuće je u prilogu. Grejna površina je cca 40m2 uz napomenu da postoji i sprat ka kom će se topao vazduh nesumnjivo kretati.

Inicijalni plan je da se klima pozicionira iznad ulaznih vrata kuće kako bi svojim delovanjem zahvatila hodnik (koji je ujedno najhladnija prostorija zbog ulaznih vrata, pločica na podu i postojanja svetlarnika), kupatilo, dnevnu sobu a pasivno kuhinju i sprat čije se stepenice nalaze u hodniku.

Trenutno odvojeni budžet je 100k RSD + troškovi ugradnje. Treba napomenuti da smo zaplašeni iskustvima sa servisnom mrežom Fujitsu uređaja i da bismo iste radije zaobišli.

Pretpostavljam da su u tom cenovnom rangu u opticaju ovde pominjani ulazni modeli Daikin i Mitsubishi klima kao i Amber Comfort 12k ili Amber Premium 9k. Da li je neki od njih odgovarajuće rešenje u ovom slučaju? Modulacija će verovatno u ovom slučaju biti bitna zbog manje kvadrature hodnika koji se direktno greje. Kultura rada defrostinga takođe. WiFi upravljanje je dobrodošla funkcija zbog činjenice da se ne boravi stalno u kući i da bi bilo zgodno uključiti klimu pre dolaska, mada se daljinsko upravljanje može pokriti i na druge načine.

Da li mi možete predložiti uređaj koji bi bio odgovarajući u ovom cenovnom rangu ili bi se trebalo strpiti dok se ne skupe dodatna sredstva za još ozbiljniju klimu više kategorije? Da li smatrate da je pozicija klime dobro odabrana?

Izvinjavam se na podužem postu i zahvaljujem unapred na odgovorima.
Klimu u dnevnu sobu, u kuhinji imaš šporer, u kupatilo malu kalorifersku grejalicu, pa grej po potrebi. Ovaj hodnik je premali za klimu, sem ako ti nije cilj da odatle greješ sprat. Od ponuđenih klima za do 100k imaš Amber ultra 9-ka. Ove klime sa pero laganim spoljašnjim zaboravi ako planiraš grejanje na debelom minusu, dakle samo twin kompresor i "krmača" spoljašnja jedinica. Od kineza eventualno još Vivax AEYI. Za japance u toj konfiguraciji treba više para

Prema racunu koji je dosao za januar, izadje oko 30kw po danu, kada oduzmem neku standardnu mjesecnu potrosnju, jedino da nije pogresno ocitano na satu pa da je tu doslo do greske. Ali praticu narednih dana kako ce biti…
Ova postojeca je u dnevnom, a ovu planiram u sobu i da puse prema hodniku.

Je li i kod tebe Hisense 18?

Nije, kod mene je neka slabija vox, ali drug greje sa hajsens 18 kucu dobro izolovanu nekih 90m2, i ima bas male racune, to su dobre klime i hajsens je velika firma.
Mislim da je najveci toplotni gubitak negrijani stan iznad koji u sustini ima samo betonsku plocu. Mozda cu ici sa ftxf25, da uhvati i hodnik i wc prekoputa.

Vrlo moguce da je to najveci problem koji uzrokuje toplotne gubitke.
Spustanje plafona mi nije opcija, nemam bas prostora za to, ali planirano je na spratu da se uradi estrih sa stirodurom na tu betonsku plocu, nadam se da bi to smanjilo toplotne gubitke.

Pojavila mi se neka vibracija koja se cuje do 23će sekunde (kad radi df), prenosi se na zid/uj i trese mi se soba kao da je helikopter iznad kuce, skoro montirana klima i nije se culo ovo do skoro, zrelo za majstora a?

Nemoguće je preko snimka utvrditi da li je to normalno ili ne, ti tvrdiš da se ranije nije čulo... Meni deluje kao da je sve ok, jer kad radi dF normalno je da se kompresor jače čuje. Imam istu takvu klimu i dosta je tiša u modu dF nego Daikin.

I da, skini tu lulu kad je ispod nule.

Poslednja izmena:

kod mene se identicno cuje samo se ne prenose vibracije u sobu ali se cuje ovaj zvuk ako je mrtva tisina zu sobi (ne radi tv ili ne galame djeca :) )

Prema racunu koji je dosao za januar, izadje oko 30kw po danu,…
Ja imam klimu Hisense 18se ovo je treća godina u lokalu od 37 m2 koji radi od 08:00 do 20:00 i stalno se vrata otvaraju, gde je jedna strana skroz u staklu x 2 spoljna zida bez fasade i bez izolacije, prizemlje. Klima radi 24h preko dana nameštena na 23-24 stepeni, a noću na 20. Nemam merač potrošnje ali po računima od ranije pre ugradnje klime računi su mi veći 4000-5000 hiljade dinara prve zime i sad ove zime oko 7000 hiljada dinara.
Mislim da je prosek od 30kw dnevno mnogo, ili ti to ne računaš dobro ili ti je negde otvoren prozor 😂

Prilozi

• IMG_2870.jpeg
    IMG_2870.jpeg
    358 KB · Pregleda: 68
  • IMG_2871.jpeg
    IMG_2871.jpeg
    454.8 KB · Pregleda: 86
Ne znam na sta se odnosi taj popust, posto mi je u odnosu na proslu godinu potrosnja 55% veca.

Gleda se potrosnja na prethodne dve godine za isti mesec.

Озбиљна зима се показала кобном за маторе (овде углавном Панасоник) климе. Локални монтер је имао пуне руке посла.
20240128_111002.jpg

Po stoti put, ne smanjivati nocu klimu jer je niza tarifa 4 puta jeftinija od vise.
Zelena i plava niža je 3 puta jeftinija, osim crvene tarife koja je 4 puta jeftinija ali svakako je jeftinija i ne treba smanjivati osim da bi se smanjio ukupan broj kilovata jer za svaki kilovat, niži, viši se plaća 1 dinar za podsticaj povlašćenim proizvođačima. Ja držim isto i danju i noću.

Озбиљна зима се показала кобном за маторе (овде углавном Панасоник) климе. Локални монтер је имао пуне руке посла.
Pogledajte prilog 426056
Da su u Srbiji poskidne vec bi bile na kupujem prodajem za po 100-200 evra kao neispitane ali su radile pre skidanja 🤣

Nazad
Vrh Dno