Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo, 4 Amber Premium i 4 Gree Viola vec 6 godina ni da zucnu. Tada je standardna cena Ambera bila 100k dinara, a Viole 55k dinara.
Sa 27-8C neces se bas ugrijati pri te 160w modulacija..... to ti je neki 2-3C deltaT, vrlo vrlo lose....

Verujem ja vama za klime ali iskljucivo za modele 100k din za 12ke itd, ovo ispod ne bi ni dzabe jer nece ugrejati na zadate temp osim ako ne odu u vislju potrosnju
Eto bas tako!

Uslovi za rad klima fantastični. Trenutno je napolje -5°C, vlaga 90%, vetrić jedva prisutan.
Klime setovane na 24 stepena, Fujitsu troši 350w/h a Mitsu oko 470w/h.Leda ni na vidiku, klime suve kao barut, defrostu izuzetno retki, možda na svakih 5-6 sati Fujitsu, a Mitsu od sinoć nije primećen da ide u defrost.

Sa 27-8C neces se bas ugrijati pri te 160w modulacija..... to ti je neki 2-3C deltaT, vrlo vrlo lose....
Klima je na 200W imala 34C na izduvu. Najgore sto je otisla je 27.9C na 165W.
Ne znamo koliko je stepeni na usisu nazalost i ne znamo vise o uslovima u kojima radi klima.
Imas li nesto znacajno bolje na 5c i 90% vlage spoljasnje da pokazes?

Jel ja sada po ovome treba da zakljucim da je duplo skuplja klima u najboljem slucaju ista ili cak i malo losija?

Poslednja izmena:
Verujem ja vama za klime ali iskljucivo za modele 100k din za 12ke itd, ovo ispod ne bi ni dzabe jer nece ugrejati na zadate temp osim ako ne odu u vislju potrosnju
Ovo je cisto neiskustvo i pricanje napamet.
90% foruma ima klime ispod 100k, pa su prezadovoljni i grejanjem i racunima.

Не дирај нам нову звезду на теми, још се греје на ТА пећи, али он зна какве га муке чекају са климама.

Uslovi za rad klima fantastični. Trenutno je napolje -5°C, vlaga 90%, vetrić jedva prisutan.
Klime setovane na 24 stepena, Fujitsu troši 350w/h a Mitsu oko 470w/h.Leda ni na vidiku, klime suve kao barut, defrostu izuzetno retki, možda na svakih 5-6 sati Fujitsu, a Mitsu od sinoć nije primećen da ide u defrost.
Kod mene havarija sinoć što se tiče defrosta. Daikin je išao toliko često u dF da sam morao da ga ugasim inače ništa od spavanja, a bio je setovan na 21 stepen. ******, po minusu voli da ide non stop u dF, naročito noću.

Kakva ti je izolacija i postavke klime?

Meni radi savršeno a najhladnija noć ove godine.

Soba je ušuškana, nekih 10-15 m2. Bila je podešena na 21 stepen i silent režim, mada bi se isto ponašala i da je na auto.
Kad smo već kod podešavanja, koje bi bilo najoptimalnije podešavanje za uslove kada je napolju temperatura ispod nule i velika vlažnost?

Poslednja izmena:
Daikin voli te kontrolne defroste, sinoć je neko vreme išao na svakih sat ipo. -5 vlaga 99% i vetar, nije bilo leda ali je isparivač mokar. A evo trenutno priblizni uslovi kao sinoc samo je sad zaledila napolju. Nek radi šta hoće samo da lepo greje i malo troši a da je komfort na nivou.

Meni se činilo da radi na svakih deset minuta, 🙄 🤣 Valjda me probudi defrost i čim ponovo zadremam ono "već" drugi, a to je verovatno posle sat vremena ili 45 min, samo što nemam predstavu o vremenu. 🤣

Soba je ušuškana, nekih 10-15 m2. Bila je podešena na 21 stepen i silent režim, mada bi se isto ponašala i da je na auto.
Kad smo već kod podešavanja, koje bi bilo najoptimalnije podešavanje za uslove kada je napolju temperatura ispod nule i velika vlažnost?
Ne znam, moja mašina nonstop radi na 24°, auto fan, cijeli stan je pootvaran, cca 70 kvadrata. Izolacija 12 cm, odlična stolarija sa 3 stakla. Bez problema to vrti. Radi defroste, ali temperatura u kući ravna linija. Nema vode, nema leda na vanjskoj. To su defrosti isprogramirani na minusima, na cca 1.5 - 2h.

Ja nemam pojma. Ili cvrsto spavamo il je ovaj nonses nordic extra tih u df ili ih ne radi. Nijednom nismo probudjeni do sad od kad ga imam. Cudo nevidjeno.🙂

Kako se skida lula? Je l' se vrti nesto ili povlaci? Zaledilo je, kaplje mi ispod na vise rupica, makar da ide na jednu rupu, posto je na terasi, a nije ne bi mi smetalo.

Doduse, stegao je minus, tesko je to sad skinuti, ugrijalo je Sunce mozda ce moci... 🫢

Trebalo bi da se samo iscupa. Na mojim kinezima je na klik. Neka odledi pa je povuc na dole.

Daikin voli te kontrolne defroste, sinoć je neko vreme išao na svakih sat ipo. -5 vlaga 99% i vetar, nije bilo leda ali je isparivač mokar. A evo trenutno priblizni uslovi kao sinoc samo je sad zaledila napolju. Nek radi šta hoće samo da lepo greje i malo troši a da je komfort na nivou.
Da
evo jutros kod mene "veliki" Daikin 18-ca svakih sat + od u DF na 5 min ..... onda se zaleti na cca 1,7 KW pa polako spušta .... i posle drži oko 500W.... temp 23 setovana.... Drugi Daikin 12ca u hodniku setovan na 21 znatno redje ide u DF..... oba rade odlično na jutršnjih -8C

Daikin FTXC25 se jezivo čuje u defrostu, ali jezivo! Nema šanse da ga ne čuješ.
Snimicu narednih dana ili jos koliko danas jedan defrost kako se čuje kod mene iznutra.
Prosto mi neverovatno da se tako čuje, ako nekad stigneš i ti snimi pa okači. Da li je tolika razlika izmedju Turskih/Čeških modela i Malezijskih..

@alibeg Kakva je situacija kod tebe u vezi buke tokom defrosta na tvojim mašinama?

Verujem. Ko bi rekao da tako radi japanac.
Iskreno, voleo bih više da mi klima bude nešto bučnija periodično tokom dF nego da joj non stop titram .. i ganjam iFeel i slične gluposti da bi održavala temperaturu kako treba.

Kako se skida lula? Je l' se vrti nesto ili povlaci? Zaledilo je, kaplje mi ispod na vise rupica, makar da ide na jednu rupu, posto je na terasi, a nije ne bi mi smetalo.

Doduse, stegao je minus, tesko je to sad skinuti, ugrijalo je Sunce mozda ce moci... 🫢
Na Midei se skida tako što je okreneš za 90 stepeni i iščupaš.
Da
evo jutros kod mene "veliki" Daikin 18-ca svakih sat + od u DF na 5 min ..... onda se zaleti na cca 1,7 KW pa polako spušta .... i posle drži oko 500W.... temp 23 setovana.... Drugi Daikin 12ca u hodniku setovan na 21 znatno redje ide u DF..... oba rade odlično na jutršnjih -8C
I kod mene greje bez greške, jedino što na minusima nervira taj prečesti defrost, ali šta da se radi... Kod mene je bila setovana na 21 stepen takođe, ali na silent, verovatno je i zbog toga češće išla u dF. Negde pročitah da bi klimu trebalo podesiti na jači izduv kako bi brže izbacivala tu toplotu sa izmenjivača, i tako ne bi trebala da ide često u dF.

Nego, jel pametno koristiti Econo mod kada su minusi? Logika mi kaže da nije, jer joj je potrebna sva snaga koju ima. Jutros sam uključio Econo mod i nije nijednom išla u dF.

Snimicu narednih dana ili jos koliko danas jedan defrost kako se čuje kod mene iznutra.
Prosto mi neverovatno da se tako čuje, ako nekad stigneš i ti snimi pa okači. Da li je tolika razlika izmedju Turskih/Čeških modela i Malezijskih..
Hajde, snimi ako je uhvatiš. I ja ću probati... Kao prvo, nervira me što gas šušti kao lud, a onda krene SJ da bruji...Možda se ne bi toliko jako čulo da imam bolju stolariju, trenutno je ona stara dvoprozorska drvena stolarija...

@alibeg Kakva je situacija kod tebe u vezi buke tokom defrosta na tvojim mašinama?

Iskreno, voleo bih više da mi klima bude nešto bučnija periodično tokom dF nego da joj non stop titram .. i ganjam iFeel i slične gluposti da bi održavala temperaturu kako treba.
Ma ne pljujem ja japance, nego mi je neverovatno da su to tako lose resili.
Recimo amber comf. ima extra tih df. Zuji spoljasnja malo, UJ malo krcka i onda se cuje ono ssssss kad preusmeri gas i to je to. Traje 10 min kada je velika vlaznost i minus napolju i ide na 2 sata. Ima i one kontrolne koji su maltene besumni u trajanju od 5 min, kada su povoljniji uslovi za rad.

I Gree Pular ima ok defrost, obično traje oko 5 min (ponekad retko malo duže) i nije nešto posebno glasan, čuje se malo šuštanje i ako se baš potrudim da čujem spoljašnju jedinicu, na minusu najčešće možda ide na svakih par sati (3-4 sata).

Kod 12KMCC kontrolni defrosti po ovakvom vremenu su tačno na svakih 4 sati, a između njih bude i poneki "pravi" defrost. Ovo je od prošle noći:

Prilozi

• Screenshot_20240121-150521_Tapo.jpg
    Screenshot_20240121-150521_Tapo.jpg
    95.7 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20240121-151311_Tapo.jpg
    Screenshot_20240121-151311_Tapo.jpg
    95.9 KB · Pregleda: 32
@fatza
Evo snimak defrosta u mrtvoj tišini, samo se čuje sat u pozadini. Stolarija očajna drvena dvoprozorska, ne trebam da luftiram, to ide po defaultu🤣. Ovo je bio kontrolni defrost od 5min. Na snimku oko 0:53 se pali ventil i kao što (ne)čuješ nema šištanja gasa. Nakon toga kreće kompresor i zaleće do odredjene vrednosti, stoji tu neko vreme i odmah spušta na modulaciju na kojoj je bila pre defrosta, to bi par sekundi nakon prekidanja snimanja (to nisam uspeo da snimim jer me prekinuše ostali ukućani - Mislim da ima kod mene na YT na snimku gde sam snimao spoljnu tokom defrosta). Uglavnom vidi se da diskretno radi svoje, nema velikog zaletanja posle df i slično. Uporedi sa svojom pa javi.

Mitsubishi HI SRK20ZS Kireia :)
Naginjem ka tome da uzmem dve SRK25ZS. I našao sam je na jednom mestu (ili dva sajta, ali vidim da je isti vlasnik sajtova) za 105.000din. Ne znam koliko je pouzdana prodavnica, jer ima naveden samo broj mobilnog. Nema nikakvih podataka o pravnom licu. Kod Steelsoft-a je i nema na sajtu. Misliš da vredi da pišem Steelsoftu?

@Corvus Corax
Acs radi Mitsu Heavy, Steelsoft radi Mitsu Electric.
Ne znam da li ja acs uvoznik ili samo ovlasceni distributer.
Steelsoft sam ti rekao da kontaktiras ako si zainteresovan za najnoviji ME Kirigamine Zen model na R32 gas.

Nazad
Vrh Dno