Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo kako kod mene izgleda defrost, jasno se čuje šištanje gasa kroz unutrašnju jedinicu. Dodao sam "malo" audio gain-a da ne bi morao ton da se pojačava do daske.

Na ovom snimku ne izgleda tako strašno, ne može telefon da dočara tu buku.

Moja prvih 15 sekundi žubori i skroz prekine. Nema nista osim povremenog krckanja plastike. Tvoja zvuči iritantno ***..
@optokapler cale ima aeri 18ticu cesto mu dosta drunda spoljna jedinica.
Jel’ stariji model ili noviji? Znam da su stariji prilično drndali.

Zenica nije ni Srednjobosanski kanton. 😂
Uh, kantoni ovi, oni.... Geografski sam mislio kad je spomenuta srednja Bosna. Sad koji kanton, kome pripada...
Kako god, nije bitno, bitno je Sarajevo i Treba DH, pun gas 🤣🤣🤣 ode malo u off al ok.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-22-00-50-04-185_org.mozilla.firefox~2.jpg
    Screenshot_2024-01-22-00-50-04-185_org.mozilla.firefox~2.jpg
    163.6 KB · Pregleda: 126
Klima je na 200W imala 34C na izduvu. Najgore sto je otisla je 27.9C na 165W.
Ne znamo koliko je stepeni na usisu nazalost i ne znamo vise o uslovima u kojima radi klima.
Imas li nesto znacajno bolje na 5c i 90% vlage spoljasnje da pokazes?

Jel ja sada po ovome treba da zakljucim da je duplo skuplja klima u najboljem slucaju ista ili cak i malo losija?

Najgore, al to je bilo kraj video....
Nazalost mnogu info fali sa taj video pa nista se ne moze tvrditi ni proracunati.... sem da klima ume da spusti na 160w par minuta....

Mislio sam da kad vec imas duzinu od ovih gree modelima imas i nesto licno izmjereno kako rade sa 150-200w...
Tako se nose zakljucocima...

Brate hladno jutros klima radi odlično. Kuća topla.

Na ovakvim minusima vozi oko 1 kWh.

Najgore, al to je bilo kraj video....
Nazalost mnogu info fali sa taj video pa nista se ne moze tvrditi ni proracunati.... sem da klima ume da spusti na 160w par minuta....

Mislio sam da kad vec imas duzinu od ovih gree modelima imas i nesto licno izmjereno kako rade sa 150-200w...
Tako se nose zakljucocima...
Ne znam o cemu sada pricas?
Rekao si da se neces ugrejati, pa ispade da tvoja radi isto tako otprilike, da daje slicnu temp na manjoj potrosnji.
Podrzao si stav da sa ispod 100k dinara nema grejanja, sto ocigledno nema veze sa zivotom.
Sada je problem sto klima spusta na 160W i sta ce sledece biti problem?

Moje Gree ne moduliraju tako nisko, Amber Premium ne ide ispod 400W, a Viola ne ide ispod 300W, na snimku je obican Amber.
Ali ako ti je snaga klime bitna, razocarao bi se kada bi video da je Amber Premium koja je tada bila 700e jeftinija od tvoje klime, zapravo 50% jaca na minusima.

Kako ste rijesili odvod vode ispod klime kad se skine lula ili ostavili samo onako? Malo je nezgodno prska u kanti (Jupol 😁) kad padne sa visine, kad je na terasi. Vidim imaju neke tavice da se kupe koje se montiraju ispod, ali ne vidim neku veliku svrhu, svakako jednu tavu imamo u klimi.
Balkanski inžinjering na svom maksimumu kod mene.
Stara plasticna kadica za kupanje beba koja ima lulu i crijevo za odvod na 2 bastenske stolice. Crijevo sprovedeno na onaj standardni odvod balkona. U kadici malo smotano mrežice od fasade koja sprjecava prskanje i buku prilikom kapanja. Na jacim minusima crijevo iz kade zaledi ali u toku dana otopi pa iscuri a i kada ima kapacitet za par dana defrosta pod punim ledom :)

P.s. kod mene jutros -10

Izgleda nakaradno ali funkcionise a na balkonu se ne boravi zimi

Prilozi

• IMG_20240122_073525.jpg
    IMG_20240122_073525.jpg
    207.9 KB · Pregleda: 122

Prilozi

• IMG_20240122_112817264.jpg
    IMG_20240122_112817264.jpg
    119 KB · Pregleda: 94
  • IMG_20240122_113511868.jpg
    IMG_20240122_113511868.jpg
    266.6 KB · Pregleda: 89
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    238 KB · Pregleda: 92
Greje dobro, nekad malo bruji povremeno kad je nategnes max

Njesra, na Daikin komplet zaledili odvod i tacna. Moja greška što nisam skinuo lulu i crevo. Videćemo šta će biti..

Kod mene nije ni stavljena lula, kaplje direkt na travu, ali je i pored toga bila zaledila tacna pre otprilike dve nedelje pa je zakačinjao ventilator o led.

• Mitsubishi SRK25ZS ima sa R32, WiFi i pozadinski osvetljenim daljinskim upravljačem, ali je 122k. Nema ništa od one cene od 105k.
  • Mitsubishi EF25VGK sa R32 je 125K. Previše, kada sam očekivao cenu od 108k.
  • Daikin FTXP25M trenutno nema na stanju.
  • Od Fujitsu ima KMC 9-ki na stanju.

Nakon mnogo mozganja i trenutnog stanja i cena na tržištu, odlučio sam i odabrao sledeće:

Poručio sam 09KMCF za sobu od 9m2, a 12KMCE za sobu od 12m2. Pošto je soba od 12m2 na severnoj strani, a to treba da bude dečija soba, na kraju sam ipak poručio 12-icu. Lomio sam se, ali kada se stavi u kontekst da ove dve klime zbirno koštaju malo više od jedne iznad navedene Mitsubishi i Daikin, a Fujitsu me služi odlično poslednjih 6 godina, ovo je bio logičan korak.

Hvala puno na svim sugestijama i diskusiji, ljudi.

Drugari imam pitanje-Na aplikaciji Daikin onecta kada podesavama temperaturu preko telefona ne znam da li klima prihvata komandu sa telofona.Buni me sto na daljinskom stoji npr 23 i klima radi na 23 ali kad npr pojacam na tel 24 na daljinskom i dalje stoji 23.

Kod mene nije ni stavljena lula, kaplje direkt na travu, ali je i pored toga bila zaledila tacna pre otprilike dve nedelje pa je zakačinjao ventilator o led.
Otvori sve rupe, ne samo onu gdje je lulica.
Drugari imam pitanje-Na aplikaciji Daikin onecta kada podesavama temperaturu preko telefona ne znam da li klima prihvata komandu sa telofona.Buni me sto na daljinskom stoji npr 23 i klima radi na 23 ali kad npr pojacam na tel 24 na daljinskom i dalje stoji 23.
Daljinski je IR a ne wifi i ne zna šta se dešava na klimi mimo daljinskog. Onecta radi perfektno na telefonu, ne gledaj šta piše na daljinskom. Daljinski nekad ne klikne dobro i ne pokazuje stvarnu temperaturu koja je setovana na klimi.

Otvori sve rupe, ne samo onu gdje je lulica.

Daljinski je IR a ne wifi i ne zna šta se dešava na klimi mimo daljinskog. Onecta radi perfektno na telefonu, ne gledaj šta piše na daljinskom. Daljinski nekad ne klikne dobro i ne pokazuje stvarnu temperaturu koja je setovana na klimi.
Hvala ti puno na pomoci,svako dobro

• Mitsubishi SRK25ZS ima sa R32, WiFi i pozadinski osvetljenim daljinskim upravljačem, ali je 122k. Nema ništa od one cene od 105k.

Nakon mnogo mozganja i trenutnog stanja i cena na tržištu, odlučio sam i odabrao sledeće:

Poručio sam 09KMCF za sobu od 9m2, a 12KMCE za sobu od 12m2. Pošto je soba od 12m2 na severnoj strani, a to treba da bude dečija soba, na kraju sam ipak poručio 12-icu. Lomio sam se, ali kada se stavi u kontekst da ove dve klime zbirno koštaju malo više od jedne iznad navedene Mitsubishi i Daikin, a Fujitsu me služi odlično poslednjih 6 godina, ovo je bio logičan korak.

Gde si nasao tu kmcf (prvi put cujem, verovatno ista kao kmcc-e, sa mozda nekim dodatnim funkcijama), verovatno direktno kod uvoznika ?
Inace, 12 kmce za 12 kvm...radice ona fino, ima nisku modulaciju, ali mogao si glat i tu da stavis 9-ku.
Za poredjenje, meni kmcc 12, nocas kad je bilo -10, sa 500 do 600 vati potrosnje odrzavala stan u kuci od 42 kvm na 23c, sa tankom izolacijom, pa sve i da nemas izolacije, devetka bi tu bila sasvim dovoljna, ali nebitno, ne verujem da je bila neka velika razlika u ceni, i celokupno svakako dobar izbor.

Temperatura je prešla u plus i počela je klima polako da se otapa, lulicu ne znam hocu li skidati pošto su se komšije pre par godina žalile na čukanje kapljica od naše klime dole kod njih. Videćemo kakva je situacija mada već od sutra kreće zatopljenje tako da možda i neće biti potrebe da bilo šta diram.

Koliki je precnik te rupe na Daikinu gde ide lula ? I sto kaze alibeg, Jesi li poskidao cepove sa tih drugih rupa, ako ih ima ?

Gde si nasao tu kmcf (prvi put cujem, verovatno ista kao kmcc-e, sa mozda nekim dodatnim funkcijama), verovatno direktno kod uvoznika ?
Inace, 12 kmce za 12 kvm...radice ona fino, ima nisku modulaciju, ali mogao si glat i tu da stavis 9-ku.
Da, to je kod uvoznika. Ako sam dobro razumeo, to je KMCC sa ugrađenim WiFi. Generalno nebitna stvar.

Znam, i hteo sam da uzmem odmah dve 9-ke i gotovo. Ali sam u poslednjem trenutku ipak odlučio da uzmem 12-ku za veću prostoriju, za svaki slučaj.

Da, znaci KMCF bi bila KMCC-KMCE sa dodatnim WiFi.
Nemas greske ni ovako, videces vec kad ih upogonis. Setujes zeljenu temp i zaboravis je, kao sto davno rekoh, kao frizider u kuci, i bavis se drugim stvarima.

Čini se da su najhladniji dani ove godine polako za nama, pa da sumiram utisak.

U pitanju je klima
Gree Amber Premium Ultra 12k.
Grejem 70m2, prizemlje kuće bez izolacije i sa starim drvenim prozorima.
Klima greje kao zmaj. Sve toplotne gubitke je uspela da ispegla (a ima ih...).
Ovde je bilo nekih 6-7 dana -9 do -13 najniža temperatura uz veliku vlagu i tada je potrošnja bila
1500-1800w/h. U nekim trenucima sam mogao da uhvatim i da ide preko 2kw.
Nije bilo problema sa ledom na spoljašnjoj jedinici iako je na najgorem mestu, severna strana.
Ono što je zanimljivo je df. Nekad (uglavnom noću) se čuje ono ispuštanje gasa (ili šta već), a nekad ga odradi potpuno nečujno, primetim samo jer prestane da duva (naravno, reč je o temperaturi ispod nule u oba slučaja + visoka vlažnost vazduha).

A na toj temperaturi (-13) mogao sam da osetim sve čari prizemlja kuće bez izolacije sa starim prozorima.... Kod zidova osetno hladnije, a prozori su posebna priča... Ja mislio da sam sve dobro zadihtovao... Kad je počelo da puše preko dana (-6 bilo) iz kojekakvih rupa oko prozora i roletne....
Definitivno stavljam nove prozore ove godine.

To je normalno. Ne moze klima slati komande daljinskom, na njemu pise zadnje sto je bilo podeseno sa daljinskim.

Vrh Dno