Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gdje su misevi sto su kritikovali fabricki grijac(besplatni) jer trosi 80w ispod 0 c. :)

Par dana ozbiljnije zime i vec se pocelo kukat. Govorio sam vec, sreca sto su prosle zime bile blage, da je kao prije par godina pa da 2 mjeseca stegne minus u kontinuitetu mnogi bi se u svoje klime razocarali.

Gdje su misevi sto su kritikovali fabricki grijac(besplatni) jer trosi 80w ispod 0 c. :)

Par dana ozbiljnije zime i vec se pocelo kukat. Govorio sam vec, sreca sto su prosle zime bile blage, da je kao prije par godina pa da 2 mjeseca stegne minus u kontinuitetu mnogi bi se u svoje klime razocarali.
Potpuno si u pravu, ali kad gledas trenutnu potrosnju od 160w, a klima samo pirka malo se nerviras 😁 Voleli bismo svi da se grejemo dzabe ali nece to june da nas mune🙂

Kome još treba grijač? 😂

Vala bas je tako..Svi bi voleli da nam.klime moduliraju na 200-300w.a.da.grejemo. 30-40kv.a napolje -10..Oće..kad svi pocnemo opet.da.verujemo u 🎅
Verujem.da postoje modeli od 150-200.000 cije klime sada.trose ispod.500w.ali.budimo.realni 95%ovde na.forumu imamo klime ispod.100.000..i svi mi.trosimo.od 500w/h pa navise...Lepo je imati.ali nisu.samo klime..ima.jos mnogo.toga sem.klima od 1.000+..€Ja jedva iskukao.zeleno.svetlo.i za.drugu..za trecu u sobi od 9kv.nesmem ni da pomislim..Mozda bi mi tu neja Daikin od 07🤣(ako postoji)trisila.300w..

Poslednja izmena:
Sve je onda jasno, cena tvoje FTXM25R kao moje dve FTXC35 😉.
Odličan odabir klima si napravio 👍,

Muse Comfort 12(2023.03)
Zadata 22c Spoljna temp trenutno -4c
Klima radi na neki 1h45min veoma kratak df manje od 5min...
Potrosnja verovatno 500-900w(nemam merac)
Sobni termometar:
IMG_20240112_010531.jpg

Spoljna jedinica trenutno:
IMG_20240112_011836.jpg

A Amber 9 na donji sprat odmara sto kamin roka!

Poslednja izmena:
Ispade ovi sa grijačima imaju sante leda na klimama. 😂

Evo snimih kako mašina od 50 kila radi na -5° trenutnih, bez kapi vode, bez leda, izmjenjivač potpuno čist.

Evo i moja ‘mašina’ na -8, suva kao barut.. Samo je nešto bučnija od tvojih što imaju 50ak kg🤣🤣

Prilozi

• trim.7B411841-116A-4419-B28B-F3A6AE732F42.MOV
    3.9 MB
12KMCC, greje 23,5 m2 do 22°C. Prosečna snaga kojom je radila juče je oko 300W. Prethodne noći i par sati tokom dana bila je isključena. Mislim da je bilo 2 ili 3 defrosta u tom periodu.

Prilozi

• Screenshot_2024.01.12_01.05.01.176.png
    Screenshot_2024.01.12_01.05.01.176.png
    69.2 KB · Pregleda: 88
  • Screenshot_2024.01.12_01.03.08.309.png
    Screenshot_2024.01.12_01.03.08.309.png
    66.4 KB · Pregleda: 46
9m2 i 12m2. Pre svega, grejanje. Plafon izolovan sa 3cm tvrdopresovanog stripora, zidovi nemaju izolaciju. Dva spoljna, dva unutrašnja zida. Budžet nije određen, samo da bude kako treba.

Ostatak kuće se već greje sa tri 12-ice. Dve Fujitsu 12LMCA i jednom 12LUCA. Ovo je dopuna da bih mogao da zatvaram vrata od prostorija, zbog male dece.
Fujitsu 07KMTB bi verovatno bila dovoljna za tako male prostorije, cena 55000.
Ima dosta bolju modulaciju od 07LMCE koja se pokazala kao prejaka za moju sobu od 11m2. Dobra ali i nešto skuplja varijanta su Daikin sedmice/devetke, s tim što dosta ljudi tvrdi da je servisna podrška za Daikin bolja.

Poslednja izmena:
Aj nek se jave braća koja su vratile Musu a uzele Daikin..🤣Jel to oni koji.sad pisu kako da.ugrade grejače na sp tacni..😁Nema klime bez kineza i čeličnog prijateljstva..Ne modulira musa mozda kao Daikin..ali neprocitah nigde.da je nekog *****ala u.sred.zime..Sad.ako.ce se cenkamo.za 100w.gore-dole..stabje to.za nas..🤣

Prilozi

• Purašević.mp4
    166 KB
.
9m2 i 12m2. Pre svega, grejanje. Plafon izolovan sa 3cm tvrdopresovanog stripora, zidovi nemaju izolaciju. Dva spoljna, dva unutrašnja zida. Budžet nije određen, samo da bude kako treba.

Ostatak kuće se već greje sa tri 12-ice. Dve Fujitsu 12LMCA i jednom 12LUCA. Ovo je dopuna da bih mogao da zatvaram vrata od prostorija, zbog male dece.
Ja bi tu isao na 7micu kvalitetnu. To su bas male prostorije i moras imati nesto kvalitetnije zbog izduva i skroz niske modulacije u grijanju. Definitivno moja preporuka ako bas vec hoces 9tku i ako kazes budzet nije odredjen onda msz-ln25vgv muz-ln25vghz r32.
Jako su tihe, takodje se spustju do 100w u grijanju. Ako ti je vec bitan rad klime da to radi kako treba.

Za sobu 9 kvadrata klima od 1500eur plus montaža...lepo 😁
Ja bih pre onda tu ubacio neki fensi wifi norveški radijator (možda onu staklo varijantu) ..trebaće mu godina i godina da potroši taj iznos, pošto će u principu samo da dogreva sobu, a ne duva, ne defrostuje, ne krcka, ne ledi, nema godisnji servis... Pogotovo ako je to bebeća soba, a tako mala, tu svako duvanje može biti problem.
Ostatak novca u izolaciju spoljnih zidova pošto ako su oni hladni, dzaba i mitsu LN.
Za klimu, iznad fujitsu 7btu od 50-55k sve ostalo je neisplativo po meni, niti će raditi bog zna koliko bolje.

Edit: ne znam zašto pomislih da je u pitanju soba za bebu 😁

Poslednja izmena:
Ja bih pre onda tu ubacio neki fensi wifi norveški radijator (možda onu staklo varijantu) ..trebaće mu godina i godina da potroši taj iznos, pošto će u principu samo da dogreva sobu, a ne duva, ne defrostuje, ne krcka, ne ledi, nema godisnji servis... Pogotovo ako je to bebeća soba, a tako mala, tu svako duvanje može biti problem.
Ostatak novca u izolaciju spoljnih zidova pošto ako su oni hladni, dzaba i mitsu LN.
Za klimu, iznad fujitsu 7btu od 50-55k sve ostalo je neisplativo po meni, niti će raditi bog zna koliko bolje.
Ja sam ostavio od pre 2 norveska od 2kw kao backup za svaki slucaj. jedan u spavacoj jedan u decjoj i jos uvek ni jedan nisam ukljucio. Ipak ja imam one gree najjeftinije gree lomo.Sad gledam nocas na jednoj koja i vecinom radi nonstop potrosnja za dan je 16,85 kw/h,za debeli minus. sada na -6 radi na 800 vati/h inace ide obicno na 400 ili 200 kada je plus. 70 kvadrata stan. na zalost oko mene niko ne greje iznad je zajednicka terasa, jedino se greje dnevna soba ispod gde je jedna klima i koja se tek sada ujljucuje kad je debeo minus... Stara zgrada 70te, bez izolacije. Kada bi ova drzava bila pametna pa makar dzabe davala izolaciju ustedeli bi preko 60% energiju na grejanju... da stavljam izolaciju na 3cem spratu nije nemoguce ali je preskupo. Da je pametna ova drzava ili opstine da finansiraju izolaciju zgrada i kuća i tu ušteđenu energiju zimi da izvozimo u inostranstvo,sve bi se otplatilo za sezonu dve... dal su toliko glupi ili ih boli ona stvar....

.
Niti krcka, niti ledi... Ako je izolacija dobra onda nece ni da duva puno da se osjeti. Mada ako je bebina soba onda bi i ja razmislio bez obzira na kvalitet. Norveske radijatore sigurno nebi, trose ko ludi, imam ih pa znam, ali ima komso one infra Rot panele ali sa kamenom plocom pa kad stanu sa grijanjem taj kamen jos neko vreme grije...

Druže imam 7 klima različitih (Fujitsu, Midea, LG, Amber, Panasonic) i grejem se 12-13 god na invertere razne i svaka se čuje i svaka duva i krcka ;) Manje ili više. Navikne se čovek pa se to ni ne primeti, ali eto recimo mojoj ženi i posle toliko vremena zna da smeta pa se ponekad žali, pogotovo noću kada je tišina, a klima ode u defrost.
Ja tako malu sobicu ako je u njoj beba ili baš malo dete nema šanse da bih grejao klimom, niti hladio dok se boravi unutra.
Čovek reče da nema spoljne izolacije. Prvo bi to trebalo rešiti po meni.

.
Niti krcka, niti ledi... Ako je izolacija dobra onda nece ni da duva puno da se osjeti. Mada ako je bebina soba onda bi i ja razmislio bez obzira na kvalitet. Norveske radijatore sigurno nebi, trose ko ludi, imam ih pa znam, ali ima komso one infra Rot panele ali sa kamenom plocom pa kad stanu sa grijanjem taj kamen jos neko vreme grije...
isto ti je to. kolicina energije ne moze da bude veca nego isporucena, jedino sto je subjektivan osecaj tj one odaju malo duze vreme toplotu... nema magije... samo osecaja komfora. da bi oni aku,ulirali toplotu mora da je grejac potrosi,a norveski to odmah isporucuje. to je princim konvektorskog rada.

Zadržavanje i akumuliranje toplote treba da zadrži tj obezbedi prvenstveno objekat, a ne grejno telo. Time se onda postiže minimalna potrošnja energije i konfor. A toga bez dobre izolacije nema.
I to primetimo sada kada više dana stisne minus temperatura. Da je konstantno 6-10C i ne bi bilo toliko problematično.

Kako je zahladilo, kapi vode ne izbacuje klima danima, niti ima gdje leda. Udje nekad u taj dF, ali kratko traje. Midea All Easy Pro.

Dok je bila magla/vlaga i nesto toplije izbacivala je vodu. Nema zadrzavanja leda jer ima grijac tacne.

Nije losa klima, zgrada nema izolaciju, skoro sve su mi vanjski zidovi, ali je stara gradnja, puna mala cigla, 2 reda. Treba vremena da se ugriju zidovi.

Interesantna observacija.
Vivax 12btu on-off odrzava temp nocu u 12mkv na 23c . Pokidao je kako radi. Kada je bilo -12 nocu bez problema odrzavao temp. Isao u otapanje ali nije bilo drasticnog pada temp. Trosio 6kwh za 12h rada. Bas me pozitivno iznenadio.

Edit: ne znam zašto pomislih da je u pitanju soba za bebu 😁
I meni deluje puno 150k+150k za grejanje soba od 9m2 i 12m2. Manje sam uložio u ostale tri klime zajedno.

Imam "smart" panelni radijator u sobi od 9m2. To čudo toliko troši da sam odlučio da ga momentalno zamenim klimom. Za mesec dana je potrošio skoro kao sve tri klime zajedno za grejanje celog sprata kuće.

Jedno jeste dečija soba, a drugo je kancelarija. Moraju dobro da se greju, ne samo dogrevaju, jer vrata moram držim zatvorena (pre svega, od kancelarije).

Razmišljam se da idem ili na Fujitsu ili na Daikin. Dve 9ke, za svaki slučaj. Samo možda sa R32 gasom, da se modernizujem malo u odnosu na R410. 😆

Ovo je ludilo, otvorim na 3-4 miuta, da odstranim duvanski dim, i da udje svijez vazduh...zatvorim, cepa klima na 1.2 kw 15 min, dok se ne stabilizuje, a sad je oko- 2...ugradjuje se rekuperator ubrzo, pa pisem utiske.

Vrh Dno