Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Fujitsu nisam uzeo jer su mi rekli ovi moji decaci koji ugradjuju da je drama sa garancijom i delovima. Kako ce biti sa Nonsensom videcemo

Spoljasnja -1-1C, vlaga 90%, LN ne ebe zivu silu. 24c setovana.

Kod mene obe klime rade skoro pa na minimum....
Screenshot 2023-12-10 at 22.24.15.png
Okej LN35 sa twin kompresor moze i do 90w da simne pri grijanje bez on-offs kad je +15C napolje.... AP25 sa 270w je na njen min, pod toga radi on-off

Grije se ceo sprat od kucu 65m2 sa otvorene vrate.... Xiaomi BLE termometri su zalepene na zidove na 1m visine, na najodaljecenih delove od sobe gdje je potencijalno najhladnije.
Screenshot 2023-12-09 at 21.54.34.png

unutrasnja je ogromna sa troredim izmjenjivacem(meni malo estetski nezgrapna, kockasta nekakva)
Ma ovo meni lici na cetvororedni...
Screenshot 2023-12-10 at 20.59.34.png
Троредни измењивач тешко да има било какву предност, једино може више прљавштине да се скупи и теже да се чисти.
Znaci da i UruruSarara kod Daikina samo prljavstinu skuplja nista vishe :(
A i njena unutrasnja nije neshto bas estetski privlacna al je ogromna...
Definitivno nije sve samo do hardvera i tezine nadvoresna jedinica :) treba malo bolje elektronike i software da sve to ishendla i daje maxxx...

Bar tako ja gledam na stvari, jer ocigleno kineze ugraduju jako bolji hardware u vrvnih modelima, evo na primer, model sta je bio naj najbildanih od kineze - Gree Amber (ultra kod vas, nordik kod nas u MKD) sa dvoipol redni izmenjavac u nadvoresnja spored finskih VTT testova na +12C daje max COP < 4!
VTT_testiraportti_Gree_Amber_liukuva_tuntila%CC%88mpo%CC%88kerroin.jpeg

Mitsu LN na iste VTT graph daje skoro pa duplo!
I nemoj mi opet spominjete SCOP jer to ne otslikuje karakteristike i kapaciteta uredjaja!

Kod mene daikin fxcd 18 izgleda ne misli df raditi oko nule. Temp 1 stepen i gotovo da se ne vidi prst pred oko od magle, ako izuzmem nocni rezim kod kamere. Vuce 650-700w na 25 stepeni, izolacija 0 i sve spoljni zidovi. Kakva bi to tek bila kulturica uz neku pristojnu izolaciju. Meni najinteresantnija stvar da vlaznost vazduha u kuci gotovo da ne prelazi vrijednost 50.

Prilozi

• IMG_20231210_233631.jpg
    IMG_20231210_233631.jpg
    91.5 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20231210_233521.jpg
    IMG_20231210_233521.jpg
    64.8 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20231210_234646.jpg
    IMG_20231210_234646.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 58
Kod mene daikin fxcd 18 izgleda ne misli df raditi oko nule. Temp 1 stepen i gotovo da se ne vidi prst pred oko od magle, ako izuzmem nocni rezim kod kamere. Vuce 650-700w na 25 stepeni, izolacija 0 i sve spoljni zidovi. Kakva bi to tek bila kulturica uz neku pristojnu izolaciju. Meni najinteresantnija stvar da vlaznost vazduha u kuci gotovo da ne prelazi vrijednost 50.
Ftxc50d ??

Znaci da i UruruSarara kod Daikina samo prljavstinu skuplja nista vishe :(
A i njena unutrasnja nije neshto bas estetski privlacna al je ogromna...
Definitivno nije sve samo do hardvera i tezine nadvoresna jedinica :) treba malo bolje elektronike i software da sve to ishendla i daje maxxx...
Има и Panasonic Heatcharge, у новим моделима су одустали од тог концепта и имају само два реда.

Daikin FTXF35 vec dve noci za redom radi bez gašenja. Za 29h rada potrošila je 9kWh. Smešno, preko dana potrošnju vrti na 260w/h ukljucen Comfort i autofan, obicno duva na prvoj brzini. Druga spavaca, deo hodnika i kupatilo se lepo uspeju zagrejati i pored lošeg rasporeda.

Daikin FTXF35 vec dve noci za redom radi bez gašenja. Za 29h rada potrošila je 9kWh. Smešno, preko dana potrošnju vrti na 260w/h ukljucen Comfort i autofan, obicno duva na prvoj brzini. Druga spavaca, deo hodnika i kupatilo se lepo uspeju zagrejati i pored lošeg rasporeda.
kod mene Daikin 12ca cca 6kw na dan , ne gasi se .... greje hodnik, kupatilo vertikalu, još jedno kupatilo i sobu 36m2 dobro izolovanog prostora....

Poslednja izmena:
19m2 neizolovanog prostora sa 2 spoljasnja zida sa 6 prozora. 25ica je u pitanju.

Bar tako ja gledam na stvari, jer ocigleno kineze ugraduju jako bolji hardware u vrvnih modelima, evo na primer, model sta je bio naj najbildanih od kineze - Gree Amber (ultra kod vas, nordik kod nas u MKD) sa dvoipol redni izmenjavac u nadvoresnja spored finskih VTT testova na +12C daje max COP < 4!

Mitsu LN na iste VTT graph daje skoro pa duplo!
I nemoj mi opet spominjete SCOP jer to ne otslikuje karakteristike i kapaciteta uredjaja!
Ovo nije standardan COP, vec COP pri njihovom testiranju i sa jasno zadatim uslovima i podesavanjima.
Za pocetak, fan je podesen na 4, gde Mitsubishi uma ukupno 5, a Amber ima ukupno 7 brzina.
Drugo sto ne treba da zaboravis, jeste da Amber 9ka kosta 800e, dok LN 9ka kosta 1800e i solidno je jaca od Amber 9ke na plusevima.
Takodje pogledaj jos jaci i skuplji Mitsubishi model, RW, koji u tom testu daje manje od LN-a, COP mu je na 12c takodje ispod 4 kao i Amberu, sto govori da su ovi testovi jako cudni i da nemaju puno veze sa realnim radom uredjaja u normalnim uslovima.
Po tom testu ispada da nijedna klima nije ni blizu svog SCOP-a.

Ovo nije standardan COP, vec COP pri njihovom testiranju i sa jasno zadatim uslovima i podesavanjima.
Za pocetak, fan je podesen na 4, gde Mitsubishi uma ukupno 5, a Amber ima ukupno 7 brzina.
Drugo sto ne treba da zaboravis, jeste da Amber 9ka kosta 800e, dok LN 9ka kosta 1800e i solidno je jaca od Amber 9ke na plusevima.
Takodje pogledaj jos jaci i skuplji Mitsubishi model, RW, koji u tom testu daje manje od LN-a, COP mu je na 12c takodje ispod 4 kao i Amberu, sto govori da su ovi testovi jako cudni i da nemaju puno veze sa realnim radom uredjaja u normalnim uslovima.
Po tom testu ispada da nijedna klima nije ni blizu svog SCOP-a.
Sta se tice brzine protoka pri testova u pravo si da nema bas detalji, nego samo koristene fan brzine...
Ali mislim da su tu neke 80% maksimalne izduve, sa koim i bi verovatno obicni korisnik koristio uredjaja kad nadvor kvalitetno zahladi.... Mitsu sa 4/5 i Amber sa 5/7.

Novi RW model je losi od LN a blizi do Amberom na pluseve jer i on nosi masivni kompresor (po moje mislenje da bi radio tishe na tih nordiske minuse po cenu efikasnosti)
Amber09 -> 12.3 cm3 kompresor
RW25 -> 13cm3 kompresor
LN25 -> 9.2cm3 kompresor

Evo i grafika naporedno Amber09 / RW25 / LN25...
rw-vttn-testitulos.png
vtt_testit_ln_kotisivukuvake1-1.jpeg

Takode bitno je da se pravi razlika izmedju jaca i bolja... jer pri ove VTT COP grafikone ovako jedno do drugo ocigledno je da LN je dosta bolja od Amber
U procentima po one plave linije (okruzne vrjednosti) jer spored crvene ode i do 2x
@ +10C => 70% bolja
@ +0C => 30% bolja
@ -10C => 25% bolja
@ -20C => 30% bolja
@ -30C => 55% bolja

Koliko sunce znaci, to je cudo jedno ( od kad poceh da obracam paznju na dosta stvari vezanih sa grejanjem klimom ) pogotovo ko ima juzno orijentisanu gajbu, pa je navikao. Predhodnih, pa i vise od 10 dana, nema sunca po citav dan, sve skroz oblacno. Aj da je bio neki ludacki minus, nego je tu, prosek oko 2-3c u plusu.
Meni je unutra ista temperatura, ( potrosnja zanemarivo veca ) ali imam utisak da je debelo hladnije, valjda to psiha proizvodi. Neuporedivo je drugacije kad se sunce pojavi i na par sati, kao danas.
Ovo je i skroz normalno, al opet kazem, nisam obracao paznju, pa mi je ovo bas zanimljivo.

COP мора да се гледа заједно са снагом, џабе висок СОР ако клима не испоручује довољну снагу, клима која ради растерећено ће имати и већи COP. Oвај фински тест претпоставља и далеко веће захтеве за грејањем него што већина у теми има, као и рад на екстремним минусима којих нема у Србији.

Imate na poslednjoj strani grafikon brzine izduva (svetlo plava), LN
1702328218857.png
vs Gree
1702328197007.png

Ja kazem da je to neki njihov test po nekim njihovim parametrima koji ne pokazuje max cop, kako Zoran misli, vec cop po njihovim setovanju u njihovim uslovima.
To se moze videti i po tabeli kapaciteta...

Mislis, Zlatko? :) Nebitno to, meni je zanimljivo kako LN u debelom minusu ima manje od 30C na izduvu (tamno ljubicasta). Dok Gree ulazi 2-3x (odakativno) cesce u DF.

Zanimljivo je i da Amber ima 2. najveci kapacitet na -30c (samo RW ima veci) i ako se poredi sa 2-3x skupljim klimama.
LN je propisan do -25c, samo rw je od Mitsubishija do -30c propisan kao i Amber, pa je i ocekivano da nije na istom nivou, ali i da bude super na malo manjim minusima.

Poslednja izmena:
Tehnolosko ogranjicenje je u gasu koji se koristi.Sta mislite zasto su presli na R32. Ali i tuj je granica jer ne postoji perpetum mobile. Ono sto je bitno za nas na ovom podrucju je da drzi COP na 3 za -15C i da kriva ne bude strma posle -15 a da drzi COP na 4 i vise na 0C i to je ono sto treba da odlikuje skupe klime, i sto treba platiti

Evo da se danas pohvalim sa potrošnjom lmce na ovom bogougodnom danu na plus 16°,iskljucena troši 3,5-4w,prezadovoljan sam

Tehnolosko ogranjicenje je u gasu koji se koristi.Sta mislite zasto su presli na R32. Ali i tuj je granica jer ne postoji perpetum mobile. Ono sto je bitno za nas na ovom podrucju je da drzi COP na 3 za -15C i da kriva ne bude strma posle -15 a da drzi COP na 4 i vise na 0C i to je ono sto treba da odlikuje skupe klime, i sto treba platiti
Na -15 i da joj COP bude 1, odlično je. Takvih dana u Srbiji ima 0-5 u godini (osim u planinama). Važnije je kako radi na nekim uobičajenim temperaturama koje su tu 60 dana u godini, znači negde oko 0, eventualno -par stepeni.

Plus 5 bi bio neki zimski prosek temperature, osim na planinama, kao sto rece.
Na - 15 mislim da i ona najjeftinija klima mora imati bar 2 cop, a i 1/1 da ima, koji racun ce napraviti za nedelju-dve dana.

Bitnije je da može da isporuči dovoljno toplote da te zagreje na odgovarajuću temperaturu nego koliko struje za to potroši. 2012. je bio apsolutni rekord u hladnoći, 11 dana uzastopno temperatura se nije popela iznad -10. To se verovatno neće dogoditi narednih par desetina godina.

Pamtim to, to je zaista ludilo bilo. Imao neko drustvo, popili, ispalili cigare, reko da otvorim da izvetim, kao zamrzivac neki industrijski da sam otvorio, udje prvo neka hladna para-magla, tesko je opisati...preko - 20 je kod mene onda bilo.
Ne znam zaista kako i dal bi uspeo i 30 kvm da grejem sa ovom klimom, ako saberemo defroste, i provetravanje, da tako zaredi, kao te godine.
Palio bi grejalice, sta drugo.

Ne zavaravajte se da nece i toga biti kao ove godine kise u prolece sto je sasvim normalno i onda se cudili sto im sve voce propalo od bolestine

Luca 14 ili MITSUBISHI MSZ-HR42VF/MUZ-HR42VF. U tom nekom cenovnom rangu, Mitsubishi je skuplji 100e. Otprilike bi mi takva klima trebala, stan sa izolacijom 40m^2 pisao sam već, nego me interesuje kvalitet i dugotrajnost klime

Luca 14 ili MITSUBISHI MSZ-HR42VF/MUZ-HR42VF. U tom nekom cenovnom rangu, Mitsubishi je skuplji 100e. Otprilike bi mi takva klima trebala, stan sa izolacijom 40m^2 pisao sam već, nego me interesuje kvalitet i dugotrajnost klime
Neznam gdje zivis ali mislim da ti ova Mitsubishi ide do -10 cini mi se. Meni je to previse rizicno da bi uopste u tom smjeru razmisljao. Radije se protegni jos malo pa da nemas straha od zime.

Vrh Dno