Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hteo sam al nije moglo da stane u kanalicu 75x65

Malopre upalio Gree, povukla 2kW. Zver kakav hardver ima. Najvise sto sam video da je ikada povukla je skoro 2300W.

🤣🤣🤣 Neka ti je sa srecom!
Sta fali. Ako udari minus grejace ali ce da vuce kao keramicka pec😁.
Salu na stranu, povuce dosta i nakon kojeg minuta smanjuje naravno. Kako je temperatura napolju niza proteklih dana, lepse radi i bez pauza. Cim predje 5-6 stepeni napolju pocinje da pravi pauze. Fanspeed 3.
Ne znam da se iko sa Gree usrećio ali avaj sad je kasno da ganjam zamenu klime.. Dobar hardver ali loš softver.

To je istina,ali meni nije jasno kad udari minus napolju kako moze da modulira oko 300-400w,a u prelaznom periodu nema sanse ispod 800w.

Tako je podešena, da što je veća spoljna temperatura manje može da spusti na grejanju. Meni na -5 stepeni radi na 400w najniže, a na 10+ 500w ili više. (Gree Pular).

Gree comfort amber kada padne temp na 5c i ispod krece da radi u kontinuitetu i 90% vremena modulira oko 200w. Tu je izduv oko 28c na fan 4. Na viisim temp. radi kao on off. Greje nekuh 36 kv plus stepeniste za sprat. To sam za sada video. Cekam minuse da propratim.

@mickeyrs koje setovanje si ostavio kod mene je 22C i fan na auto temp u sobi 30m2 je 23C modulira oko 200W

Kasno za edit. Sobna 23c podesena, u sobi je realnih 24

To je istina,ali meni nije jasno kad udari minus napolju kako moze da modulira oko 300-400w,a u prelaznom periodu nema sanse ispod 800w.
@aleksa.ue vjeruj kad je izolacija kvalitetna strasno su niske te modulacije i jako malo treba da se prostor zagrije.
Sad se kajem sto i ja ovako nesto ne turih, umesto..ovo je taman za toplotnu pumpu od 16 kw
Montirao neki video nadzor na privatnu kucu ( novo gradnja ) i stoji Daikin na "podu" sa pravim postoljem. Kad neko novo i planski radi.

Prilozi

• IMG_20231120_100629.jpg
    IMG_20231120_100629.jpg
    162.6 KB · Pregleda: 109
Pametno uslicovao cevi unutra i izaso samo sa patrljkom napolju koliko mora i normalno i to izolovao. Gledao sam neke Bugare majstore tako odradili ljudi kod coveka u postojecoj kuci, ne ovi nasi samo da spalamude, jos kad vidim da smotaju 2-3 kruga iza spoljne da greje livadu, to je da covek pobaci pogotovu tamo gde ima mesta da se spusti. I moze lepo da opere spoljnu jedinicu posle grejanja i da je spremi za letnje hladjenje.

Poslednja izmena:
Fujitsu12KMCC smanjuje potrošnju kako dnevna temperatura raste. Greje dnevnu sobu na 22℃, sa otvorenim vratima prema hodniku, i još dve sobe gde je temperatura za 1-1,5℃ niža. Ukupno oko 55m2.

Prilozi

• 10.png
    10.png
    130.6 KB · Pregleda: 100
Pametno uslicovao cevi unutra i izaso samo sa patrljkom napolju koliko mora i normalno i to izolovao. Gledao sam neke Bugare majstore tako odradili ljudi kod coveka u postojecoj kuci, ne ovi nasi samo da spalamude, jos kad vidim da smotaju 2-3 kruga iza spoljne da greje livadu, to je da covek pobaci pogotovu tamo gde ima mesta da se spusti. I moze lepo da opere spoljnu jedinicu posle grejanja i da je spremi za letnje hladjenje.
Nisu ni svi uslovi isti, rijetko je to moguce uraditi da je sve pedantno a kad se i moze onda cijena nepase sa ugradnjom.

pozdrav,

molim vas za pomoc pri odabiru klime za stan, prevashodno za grijanje, prostor od 40tak kvadrata kuhinje dnevne i dijela hodnika, neizolovana prostorija.
servisere koji sam pitao su mi uglavnom preporucili modele:
1. vivax aeri 18 900e sa ugradnjom
2. gree muse 18 1000e
3. lg 980e
da li preporucujete neke od ovih modela ili nesto drugo...
hvala

Bitan ti je i raspored, po meni 12 kvalitetna je dovoljna, ti tamo i nemas neke niske temp u Podgorici

Ja sam uzeo tu LG ljetos. Isto oko 40 kvadrata neizolovan prostor, ali ću da kombinujem sa drvima.

Nikako se ne zna. Niti diže krilca niti treperi. Samo ako vidiš napolju da radi kompresor a ventilator stoji, i turbina unutra stoji :). Baš napisah na postu juče kako ne bih ni skontao da je u dF da nisam slučajno prošao ispod klime i video da ne duva. Kod Daikina dugo traje pauza izmedju gašenja/paljenja četvorokrakog ventila pa nema onaj tipičan zvuk šištanja kada prebaci.
Da, videh tvoj post juče, ali nisam znao da li je Daikin ili neka druga klima. Šta znam, ni ja nisam siguran za juče, možda i nije bio defrost, ***** li ga. Midea me je uvek budila kad radi defrost koliko se čuo gas, i to je jako neprijatno.

Ljudi, mozda glupo pitanje ali ajde. Jel kad dodje minus i zagudi napolju po 20 dana da je ceo dan i noc hladno minusi , jel ce ove nase "kineske" klime (VOX, VIVAX, TELA itd) i dalje da greju samo ce vise da trose.... tako?

Da ne bude na minus 10 prc, pa kupuj TA pec ili norvezane....

Ljudi, mozda glupo pitanje ali ajde. Jel kad dodje minus i zagudi napolju po 20 dana da je ceo dan i noc hladno minusi , jel ce ove nase "kineske" klime (VOX, VIVAX, TELA itd) i dalje da greju samo ce vise da trose.... tako?

Da ne bude na minus 10 prc, pa kupuj TA pec ili norvezane....
U suštini grejaće one... donekle. Zavisi od klime ali u praksi bi trebalo da greje koliko toliko ali će da srče struju. Mada to nema da se desi u skorije vreme..

U suštini grejaće one... donekle. Zavisi od klime ali u praksi bi trebalo da greje koliko toliko ali će da srče struju. Mada to nema da se desi u skorije vreme..
odgovara mi ceo tvoj odgovor osim ovoga "donekle"... Treba da mi greje i ako bude -10 da moze da zagreje lepo pa neka srce ona, prezivecu racun za struju u svakom slucaju mi je jeftinije nego centraono grejanja, njega za stan od 56m2 placam 8000din svaki mesec cele godine

Ja grejem prostor od oko 60-65m2 sa dve 12ice i to mi je glavno grejanje.vrata su mi otvorena na svim sobama pa samim ti gledao sam da postavim unutrasnje jedinice na zidu u pravcu vrata tj otvora da bi isla toplota i u drugim prostorijama.
Tako da bi ti preporucio ako imas mogucnosti da postavis unutrasnje jedinice na zidu koj se nalazi preko puta vrata u istom pravcu vrata.
Tu iz dnevne sobe ako mozes postaviti na onom drugom zidu preko puta vrata a ovu iz trpezarije da pomeris samo malo jos u stranu da bude bas u pravcu tih vrata od te radne sobe.
To bi ti bili idealni uslovi i bilo bi ti toplo u svim tim prostorijama.
Inace ja uvek drzim izduvavanje na naj jace da bi se grejao takav jedan prostor sa vise prostorija

Meni je izbor na kraju pao na dve Mitsu SRK25ZSW. Krilca sam usmerio ka vratima te manje prostorije dok sam u drugoj usmetio prema sredini sobe tako da je usmeren prema pozicijama gde ce uglavnom boraviti ljudi (naravno, oborena prema dole da ne bije u glavu). Ugradnja bila bas danas, Milan koga su mi preporucili iz In***ktronika a koga je vec neko ovde pohvalio...Sve super odradjeno, pocinkovani nosaci i antivibracione postavljene na spoljne. E sada, kako nemam na novom delu jos izolaciju, ne ocekujem neku modulaciju, bitno samo da zagreje ove zime. Pisem utiske kada se normalizuju u prostoru.

I hvala na odgovoru ;)

@ikebana tu i jeste razlika izmedju dijamant, premijum i standard klima jer stepen konverezije kod dijamant serija mnogo manje opada nego kod standard. Prosto na -15 standard ce padati na COP 2 , premium na 2,5 a dijamant serije ce drzati 3 i preko 3 kako koja, to znaci davace ti od 3kW do 5kW, za ovu moju pise do 6 i nesto kW, ja sam malo skeptican ali videcemo. Ta razlika na -15 se drasticno vidi jer prosto nece moci da ti zagreje prostor na zeljenu temp. Zavisice dosta i od izolacije ali na -15 nema zezanja pogotovu ako potraje mora toplotna snaga, jos ako dune kosava, mora jos neko grejno telo ili cupaj parket i lozi :)

Al sam te utesio, mozes donekle da se vadis obaranje temp na 18-20, da zatvaras vrata od drugih prostorija. Da te utesim, covek je najveca zivotinja spava i na -23 u objektu bez prozora, znam iz licnog iskustva

Poslednja izmena:
@ikebana tu i jeste razlika izmedju dijamant, premijum i standard klima jer stepen konverezije kod dijamant serija mnogo manje opada nego kod standard. Prosto na -15 standard ce padati na COP 2 , premium na 2,5 a dijamant serije ce drzati 3 i preko 3 kako koja, to znaci davace ti od 3kW do 5kW, za ovu moju pise do 6 i nesto kW, ja sam malo skeptican ali videcemo. Ta razlika na -15 se drasticno vidi jer prosto nece moci da ti zagreje prostor na zeljenu temp. Zavisice dosta i od izolacije ali na -15 nema zezanja pogotovu ako potraje mora toplotna snaga, jos ako dune kosava, mora jos neko grejno telo ili cupaj parket i lozi :)

Al sam te utesio, mozes donekle da se vadis obaranje temp na 18-20, da zatvaras vrata od drugih prostorija.
Da stvar bude gora nema ni parketa, nego laminat. 😆

@mINUS

Ni ja se nisam nadao da će toplotni gubici u kući biti ovako mali, ali izgleda da je vredelo to što sam pred ovu grejnu sezonu pojačao izolaciju gde god sam mogao, i da nisam pogrešio što sam za ovakav prostor uzeo klime koje mogu nisko da moduliraju. A evo šta sam uradio:
Prizemlje ispod mene se ne greje, izolacije u podu nema, pa sam preko parketa stavio tepihe po sobama i u hodniku da smanjim gubitak toplote kroz podove. Razlika je primetna...
Na ploči prema negrejanom potkrovlju/tavanu dodao sam još 5cm stiropora preko ranije postavljene mineralne vune debljine 15cm.
Na drvene prozore sa običnim dvostrukim staklom stavio sam sa unutrašnje strane običnu pucketavu foliju. Spuštene alu roletne preko noći takođe dosta pomažu da se toplota zadrži unutra.
Fasada je rađena pre 10-tak godina, sa samo 5cm stiropora, tako da tu ništa nisam dirao.
Dosta improvizacija i iznuđenih rešenja, ali sve u svemu izgleda da je vredelo.
Klime su od početka novembra potrošile samo 25 kWh.

@mickeyrs koje setovanje si ostavio kod mene je 22C i fan na auto temp u sobi 30m2 je 23C modulira oko 200W

23-24, kako kad, otvorena su vrata od terase (zastakljena skroz PVC stolarijom) delom dana i noću još uvek zbog mačećeg toaleta 🙃, ali kad zagudi još malo, selimo i to unutra i onda će biti banja, za sad se drži na oko 250-300W.

Meni je izbor na kraju pao na dve Mitsu SRK25ZSW. Krilca sam usmerio ka vratima te manje prostorije dok sam u drugoj usmetio prema sredini sobe tako da je usmeren prema pozicijama gde ce uglavnom boraviti ljudi (naravno, oborena prema dole da ne bije u glavu). Ugradnja bila bas danas, Milan koga su mi preporucili iz In***ktronika a koga je vec neko ovde pohvalio...Sve super odradjeno, pocinkovani nosaci i antivibracione postavljene na spoljne. E sada, kako nemam na novom delu jos izolaciju, ne ocekujem neku modulaciju, bitno samo da zagreje ove zime. Pisem utiske kada se normalizuju u prostoru.

I hvala na odgovoru ;)

Op, op, širi nam se zajednica ZS Mica :cool:

23-24, kako kad, otvorena su vrata od terase (zastakljena skroz PVC stolarijom) delom dana i noću još uvek zbog mačećeg toaleta 🙃, ali kad zagudi još malo, selimo i to unutra i onda će biti banja, za sad se drži na oko 250-300W.

Op, op, širi nam se zajednica ZS Mica :cool:
🤣🤣🤣🤣 💪

Nazad
Vrh Dno