Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jesi probao da grejes kad je napolju hladnije od -15 i toplije od +18? Radi ou klima u tim uslovima?

Grijao sam prošle godine na -10, nema defrosta kao kad je temp oko nule. Klima bolje radi nego na nuli. Nije bilo fasade kako treba pa je klima radila nonstop i održavala temp. Sada je druga priča. Vrh izolacija 12cm sa odličnom stolarijom.

Na grijanju iznad +18 klima odlično radi. Modulira ekstra.

Ljeti je bilo skoro pa +40. Soba uvijek na 25.

Klime su Daikin FTXF60D.

Šta kažete, kako modulira Midea Xtreme? 😂 😂 😂 Podešena je od jutros na 24 stepena, konstantno drži na 27-28 stepeni i boli je uvo, uopšte se ne potresa. 😂😂 Prvi put sam je jutros upalio i eto kako radi. A kad padne temperatura na oko 2-3 stepena ne možeš je naterati da zagreje više od 23-24 stepena.

Prilozi

• Screenshot_2023-11-12-14-10-56-254_com.midea.ai.overseas.jpg
    Screenshot_2023-11-12-14-10-56-254_com.midea.ai.overseas.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 93
Jel imaš termometar u sobi da proveriš da li je stvarno 28 stepeni, na toj sobnoj se retko ko ne preznojava 😁

👆 Ljudi za sada prezadovoljni sa REWI .. Kazu da izvučemo jos novembar da ne moramo da sečemo drva puna kapa!
Ista stvar i kod mene. Daikin ftxc50-d do sada za novembar potrosio cijelih 6€ u neizolovanoj kuci (Podgorica). Kisa svaki dan, oko 10-15 stepeni, predvece ispod 10 pada i vlaga stalno preko 90%. Setovana na 25, odrzava 23.5 u dnevnom boravku - grijala cijelu kucu ili samo 25 kvadrata. Uvecavam ili umanjujem prostor koji grije kako bih vidio razliku u potrosnji. Sto se tice toplote za sada nema problema koliki god prostor da grije. Ruku na srce za sada ugasim oko ponoci jer mi nije potreba da radi, ukljucuje na tajmer ujutro.

Šta kažete, kako modulira Midea Xtreme? 😂 😂 😂 Podešena je od jutros na 24 stepena, konstantno drži na 27-28 stepeni i boli je uvo, uopšte se ne potresa. 😂😂 Prvi put sam je jutros upalio i eto kako radi. A kad padne temperatura na oko 2-3 stepena ne možeš je naterati da zagreje više od 23-24 stepena.
Povecaj ventilator, slabo je 40% zato i ne moza da zagreje

Ja se nadam da ce 2 VOX 12-ice moci da zagreju 90m2 i na -10 ili -15 minusu, ako ne u problemu sam i to ozbiljnom.
Bez brige. Nisu zime jake kao pre.. Komsija ima vox inverter najjeftiniji, greje se već dve sezone bez problema, celu zimu. Ima covek i elektricni kotao Vaillant 9kW ali od kako je ugradio Vox nije ga vise upalio. Znatno manji racun za struju.
Ne mogu ta krilca jos dole ?
Mogu, ali je ovo default pozicija. Odgovara nam trenutno kako jeste. Kad zahladi bas onda ponekad upalim comfort pa obori krilca i pojaca FS.
Na kolikom vremenskom periodu treba cistiti filtere od klime? Klime ugradjene pre mesec dana, koristio ih evo peti, sesti dan , tacnije jednu u sobi, drugu skoro da nisam ni palio.. I sa kojim sredstvom cistiti, ili je dovoljno samo sa mlakom vodom?
To je individualno. Zavisi koliko dugo klima radi, brzina ventilatora, koliko je prasine po kuci, pusaci nepusaci itd.. Kod mene na Daikin se ne zaprljaju ni posle mesec dana.

Evo ljudi, rezultata (3X) VOX IVA 1 BTU 12.

Juce je u Beogradu tokom dana bilo 11-12°c, kisa 80% vremena u toku dana, nocu se temperatura spustila na 5-6°c. Juce sam u 12:45 upalio sve 3 (vox iva 1) ostavio ih da rade tacno 24h, a bile su podesene na 20°c. Rezultat je sledeci. 27kw za 24h (375w/1h po klimi). Ovo sam palio radi testiranja potrosnje. U kuci ima prikljucen samo jos frizider i bojler (pun, samo odrazava, tako da ne trosi struju) i nista vise.
Kada sma ih juce upalio u kuci je bilo 7°c, a napolju 12°c (vlajda sto su zidovi puna cigla 50cm debljine, bem li ga). Raspored u kuci je takav, da ni jedna klima ne moze da "pripomogne" drugoj. Jedna greje Dnevnu sobu i hodnik, druga, spavacu i kuhinju i treba spavacu i trpezariju. Sva unutrasnja vrata su bila otvorena, da vidim da li mogu da dogrevaju ostale proatorije i rezultat je da mogu ali ne za kratke rukave nego za deblju trenerku.

Kuca je bila ledena, nije grejano od kada su klime ugradjene u februaru posto niko nije ziveo u kuci, znaci trebale su prvo da zagrevaju kucu, da zagrevaju zidove pa tek onda da odrzavaju toplotu. U kuci je prethidnih dana dok su bile vise tempreature bilo sigurno 7-8 stepeni hladnije.

Inacejuce sam video da trenutno imate na akciji VOX. iva 7 btu 12 ,za 32000din, a ja kada sam kupovao u februru Iva 1 je bila 42.000 a IVA 7 OKO 50.000, cisto ako nekome treba, napisao bih igde ali ne znam da li krsim pravila foruma.

Djalf uplasi brata forumasa...Sreca nasa sto nam zime vise nisu kao sto su nekad bile...Uz malo srece..i mozda malo vece potrosnje isteraces zimu..U nisu je prole zima najniza bila -8c...cela zima oko 0..Z nedaj Boze neka bude u cosak neki uljani radijator...ali mislim da ce samo smetati i hvatati prasinu..
Pisem mu realno, 90m2 bi mogle 2x 12 Luca (mozda) i na minusima ako ima dobru izolaciju i dobar raspored. Sa Vox-om tesko, jedna moze da bude za do 25-30m2.

Je li moguće da za desetak proteklih dana KMTA 18 ponjupa 250kWh?
Podešena na mizernih 21,5C, u kuci je stabilnih od 20,5-20,8, kako gde. Bez obzira je li napolju vetar ili ovako kao danas, sunčano. Spoljna bila od 7-13 uglavnom.
Prostor jeste veliki ali je pogodan za jednu klimu, površina oko 70m2.
Isključio sam je i za proteklih 5h u kući je za oko 0,5 C hladnije, iako smo tu i tamo otvarali prozore i terasu. Znači nema nekih ogromnih gubitaka.
Večeras startujem neke izmene u podešavanjima ali mi ovo deluje kao da nešto nije ok.
Radio bih čuo neka smatranja.

Koja su ti podesavanja? Meris samo klimu ili preko sata? Jedino ako ti je fan jako nizak pa klima ne moze da ugreje prostor. Ako jeste stavi fan na 80% ali na 18kmta kontam da je bucan

Koja su ti podesavanja? Meris samo klimu ili preko sata? Jedino ako ti je fan jako nizak pa klima ne moze da ugreje prostor. Ako jeste stavi fan na 80% ali na 18kmta kontam da je bucan
Preko sata jer mi je merač zarobila Pošta. Fan tuče nisko i na keca. Prostor je ravnomerno ugrejan, economy mod. Mi smo navikli na temp od 20 do 21 max kad napolju zagudi pa je po nogama malo hladnije.
Loše je jer je u tom velikom prostoru na trećini plafon 3,5m ali je ukupno prosek 2,5m.

Da ti pomognem, u problemu si (ozbiljnom).
Nije 2, nego 3 VOX BTU 12, progutao sam jednu pri pisanju 😆🤣. Svak od njih direktno greje 10 do 18m2, ostatak se dogreva indirektno kroz vrata kada su otvorena, ali su sve stavljene naspram istih da malo bolje biju van soba. Samo mi je kupatilo potpuno odseceno od grejanja i tu cu sa ubacim neku grejalicu ili panelni radijator ovih dana.

Smanji na 23, kod mene je tako, ona vidi da je 25, ali je u sobi 23

Pisem mu realno, 90m2 bi mogle 2x 12 Luca (mozda) i na minusima ako ima dobru izolaciju i dobar raspored. Sa Vox-om tesko, jedna moze da bude za do 25-30m2.
Evo cisto neki primjer 80m2 sprat, kuca novija gradnja sa odlicnom izolacijom i unutarnjim dobrim rasporedom. Sinoc, ustvari jutros je bilo -1 naj nize i radi jedna 12ka Mitsubishi. Svakako jos nema pravih zima pa za dalje kako ce raditi vreme ce pokazati. Unutarnja temp je oko 23.5c

Prilozi

• Screenshot_2023-11-12-20-00-28-399_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-11-12-20-00-28-399_com.coolkit.jpg
    56.1 KB · Pregleda: 76
Je li moguće da za desetak proteklih dana KMTA 18 ponjupa 250kWh?
Podešena na mizernih 21,5C, u kuci je stabilnih od 20,5-20,8, kako gde. Bez obzira je li napolju vetar ili ovako kao danas, sunčano. Spoljna bila od 7-13 uglavnom.
Prostor jeste veliki ali je pogodan za jednu klimu, površina oko 70m2.
Isključio sam je i za proteklih 5h u kući je za oko 0,5 C hladnije, iako smo tu i tamo otvarali prozore i terasu. Znači nema nekih ogromnih gubitaka.
Večeras startujem neke izmene u podešavanjima ali mi ovo deluje kao da nešto nije ok.
Radio bih čuo neka smatranja.
Nemoguce. Ja imam kmta 18, greje 56m2 solidno izolovanih, setovana na 23c, modulira odlicno od 200 do 250 ovih dana. Juce cak i na 150 kad je bilo suncano. Uzmi neku pametnu uticnicu pa je proprati, nema sanse da potrosi toliko. Kod mene se pali u 08h do 22h, prosle zime rekord januar 140kw ceo mesec.

Poslednja izmena:
Nemoguce. Ja imam kmta 18, greje 56m2 solidno izolovanih, setovana na 23c, modulira odlicno od 200 do 250 ovih dana. Juce cak i na 150 kad je bilo suncano. Uzmi neku pametnu uticnicu pa je proprati, nema sanse da potrosi toliko. Kod mene se pali u 08h do 22h, prosle zime rekord januar 140kw ceo mesec.
Gledao sam sat na svakih 30 min i osim standardnih potrošača tipa bojler, komp i frižider, ništa drugo nije radilo. Za 12 dana novembra sprcao više nego ceo okt. bez grejanja, slična potrošnja bila od aprila(mesečne oscilacije 20kWh gore -dole). Ugasim klimu i pad potrošnje 800-1000w. Sunce, mirno 12C. Tačno je srkala po 20-25kwh dnevno, doduše nisam je gasio. Od 00-08h srazmerno više trošila. Sad moram da ustanovim zašto. Čekam onu utičnicu da mi uživo potvrdi.
Nemam načina trenutno da izmerim temperaturu na izduvu ali osećaj pod rukom je da je slabašno.

Poslednja izmena:
Gledao sam sat na svakih 30 min i osim standardnih potrošača tipa bojler, komp i frižider, ništa drugo nije radilo. Za 12 dana novembra sprcao više nego ceo okt. bez grejanja, slična potrošnja bila od aprila(mesečne oscilacije 20kWh gore -dole). Ugasim klimu i pad potrošnje 800-1000w. Sunce, mirno 12C. Tačno je srkala po 20-25kwh dnevno, doduše nisam je gasio. Od 00-08h srazmerno više trošila. Sad moram da ustanovim zašto. Čekam onu utičnicu da mi uživo potvrdi.
Nemam načina trenutno da izmerim temperaturu na izduvu ali osećaj pod rukom je da je slabašno.
Proveri sa pametnom uticnicom. Ako ona to stvarno trosi, onda nesto debelo nije u redu..
Edit: Je li propisno montirana? Je li vakumirana? Kako se cuje spoljna jedinica?

Ne moze klima u 70m2 da radi na prvoj brzini.
Za pocetak probaj trecu i malo podigni krilca, pa isprati razliku u potrosnji. Economy mod ne sluzi nicemu, nema potrebe da ga ukljucujes.

Preko sata jer mi je merač zarobila Pošta. Fan tuče nisko i na keca. Prostor je ravnomerno ugrejan, economy mod. Mi smo navikli na temp od 20 do 21 max kad napolju zagudi pa je po nogama malo hladnije.
Loše je jer je u tom velikom prostoru na trećini plafon 3,5m ali je ukupno prosek 2,5m.
Druze pojacaj ventilator malo. Tako je i kod mene ista situacija kad stavim auto fan, klima trosi 1200w konstantno. Kad stavim fan na 100% posle nekom vremena mi trosi oko 310W, a posto je glasna na 100% spustim je na 80% i trosi oko 350W +/- 20w

Evo test mojih Perfera Daikin za 24h.Jedna 14 btu druga 9 btu.Velika u dnevni boravak manja u moju sobu.Idemo u majice.Vreme otprilike kao i svugde u Srbiji.pozz

Prilozi

• Screenshot_2023-11-12-23-04-11-744_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    Screenshot_2023-11-12-23-04-11-744_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_2023-11-12-23-07-41-955_com.daikineurope.online.controller.jpg
    Screenshot_2023-11-12-23-07-41-955_com.daikineurope.online.controller.jpg
    61.2 KB · Pregleda: 51
  • Screenshot_2023-11-12-23-07-31-063_com.daikineurope.online.controller.jpg
    Screenshot_2023-11-12-23-07-31-063_com.daikineurope.online.controller.jpg
    60.8 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Evo test mojih Perfera Daikin za 24h.Jedna 14 btu druga 9 btu.Velika u dnevni boravak manja u moju sobu.Idemo u majice.Vreme otprilike kao i svugde u Srbiji.pozz
Lepo, ali kako ocitava 27°C a zadato je 23? Kolika je stvarna temperatura u prostoriji? Da li je to neki bag ili stvarno pregreva?

Druze pojacaj ventilator malo. Tako je i kod mene ista situacija kad stavim auto fan, klima trosi 1200w konstantno. Kad stavim fan na 100% posle nekom vremena mi trosi oko 310W, a posto je glasna na 100% spustim je na 80% i trosi oko 350W +/- 20w
Nema potrebe za 100% ventilatora, dovoljno je na "trojku"

Poenta je da sto je veci izduv klima bolje modulira. Super za hodnik. Za spavacu i ne bas.

Nazad
Vrh Dno