Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zasto ljudi ubacuju grejni kabal ...nije mi jasno...prvi put kad me klima izda skinem je uzmem bolju i miran,u klimu od 600e da ubacujem grejni kabal zbog 0 a deklarisana na -10...ne znam.
Tacno heroj kaze, nije to do klime vec do lulice. Prije par godina kad je udarila ona jaka zima, imas dosta upisa po forumu od ljudi i sa jakim klimama gdje se zaledila lulica a posljedicno poceo i led u tacni dizati. Progooglaj malo forume oko 2013 ili 2016/17.
Evo sta se moze desiti kad zareda nekoliko dana minusa

Pre Heroja je to receno x puta ali hvala mu sto ga ne mrzi da ponavlja i sto je tu da pomogne,mozda bih i stavio kabal ali kvalitetan koji onda kosta preko 150e..

Deklarisana je klima na -10 ili -15, ali ne i lula i odvodno crevo koji nemaju defrost.
Ja sam morao u Mideu Mission da stavim lulu i crevo, ali sam stavio i kabl.
Na 3 Ambera(koje su deklarisane na -30c i imaju grejace tacne) u kuci mi je serviser po automatizmu stavio lule, zaledile su prve zime, ja poskidao kada sam video.
I kabl moze da prodje zato sto kod nas ne budu ekstremne zime, a da su nam zime -20 i nize, mislim da ni kabl u odvodu ne bi pomogao.
Mislim da cak i u uputstvu pise da ako se koristi za grejanje u hladnijim predelima, da se ne stavlja lula.
Evo, direktno iz Fujitsu instalacionog uputstva(32F je 0C):

Pogledajte prilog 410105
Moze link koji kabl si stavio, znaci postavlja se od lule do kraja creva jer tako,povezuje se na kutiji na spoljnoj jedinici?

Pa mislim, mozes ti i neki pozlaceni od 1000e da stavis, ali je obican grejni kabl jeftin, meni je majstor za dalazak i montazu oko 2m, uzeo 50e.
Za 150e uzimas fazon 30-40m kabla.

Ne znam koji kabl je on stavio, dosao da instalira, ja mu rekao da donese i grejni kabl, on dosao opet i to ugradio i uzeo 50e.
Ide unutar spoljne jedinice pa u lulu, vezuje se na njeno napajanje, pa se ni ne vidi:20211016_143222.jpg
Sve je to isto u sustini, to su kablovi slabe snage, 10-20W po metru. Nemamo mi temperature ispod -30c, pa da moraju neki posebni da se uzimaju.
Ti kablovi generalno imaju 3 nivoa izolacije, oko svake zice unutra, pa neki vid metalnog omotaca, pa onda opet PVC spoljni omotac.

Poslednja izmena:
To su kineski losi kablovi kao i da djavo sto ga ukljucuje i iskljucuje,da ubacujem kinesko djubre u klimu van svake pameti

Овако је код мене кад буде хладно више дана, види се брдашце од леда испод сваке рупе за одвод. Не постоји могућност да би ово текло без проблема кроз једну лулицу и црево. На дну климе је грејни кабл.
Нова клима је доста ефикаснија, мање леди, и ефикасније одмрзава.
IMG_20210116_132300.jpg

Ala. Ko god moze lako prici, lulu i crijevo je najbolje skinuti cim krenu minusi. Tokom defrosta iako ima crijevo u vecine klima svakako curi i kapa na one silne rupice. Ovako bez crijeva sve to istece i nema nakupljanja leda.

Imam dva kineza i nikada mi se nije nakupljao led ispod i u dnu vanjske a u mom kraju minusi znaju ici i do -20 a ponekad i -25. Obe imaju grijace tacne tvornicke

Овако је код мене кад буде хладно више дана, види се брдашце од леда испод сваке рупе за одвод. Не постоји могућност да би ово текло без проблема кроз једну лулицу и црево. На дну климе је грејни кабл.
Нова клима је доста ефикаснија, мање леди, и ефикасније одмрзава.
Pogledajte prilog 410117
Nisu svi u tvom formatu,ovde su zime blage,imaju klimu koja greje do -15/-10 i stavljaju grejni kabal...pa da li je ti normalno?

To su kineski losi kablovi kao i da djavo sto ga ukljucuje i iskljucuje,da ubacujem kinesko djubre u klimu van svake pameti
Koliko jak stav za nekoga ko nema apsolutno pojma o cemu prica :)

Hoces da mi kazes da ti na -15c ne ledi lula i odvodno crevo?

Довољно је мало да стегне минус, и та лула и црево су ћао. Климу треба поставити тако да вода може слободно да отиче, уколико је могуће.

Komplet izvadi, ja sam na mojoj vezao vezicom za klimu i kad pređem na hlađenje leti vratim je u onu rupu.

To vracas jer si sproveo letnji kondenz da ti ide u tacnu spoljasnje jedinice?

Da li je bolje grejni kabl za odvod kondezata staviti u crevo ili oko creva? Koji termostat je za preporuku?
Koju klimu imaš? Za Fujitsu pouzdano znam da ne trebaju nikakvi kablovi. Rupa na tacni je promera ako se dobro sećam 5cm tako da nema problema sa ledom.
Micubishi je imao lulicu i napravila je problem bez potrebe. Poslušaj ljude i skini lulicu jer će ti 100% napraviti problem. A ako ostaviš lulicu i ne uočiš problem na vreme kvar može biti jako skup. A ti kako hoćeš....

Koliko jak stav za nekoga ko nema apsolutno pojma o cemu prica :)

Hoces da mi kazes da ti na -15c ne ledi lula i odvodno crevo?
Ne,jer ih i nemam :] Poenta je vrlo jednostavna,sta ce djubre od kabla i uredja za klimu koju debelo platis,ako je po ps ugradjena ne moze da curi po fasadi,da li ja imam pojma ili nemam,ma teram po svom i za sada mi dobro ide na svim frontovima pod parolom "use i u svoje kljuse".

Nemam ni ja bas pojma ali lulu nisam dobio. Posto nemam neka velika iskustva pitao sam sta je sa lulom... Poznanik koji preko 20god popravlja klime mi je rekao da na ovakvim modelima nedolazi lula jer nema potrebe. Dno je svakako izbuseno ko sito i na velikim minusima bi svakako curilo svuda. Buraz je isto pitao posto ima istu i isti odgovor je dobio. Mana, curi odozgo... ruzno a i ulaz je tu... kod mene je bar na podu iza vikendice pa nesmeta. Ponta je ako na modelima koji su namjenjeni za jace minuse nedolazi lula onda ima logike da smeta pri jakim zimama....

Ima dosta improvizacija umesto strujnog kabla,ako bas mora ebiga...ali protivnik sam toga jer je to nesigurno u smislu kvaliteta

Ко планира климу за грејање треба да размишља и о положају спољне јединице тако да вода несметано отиче, најбоље постављену ниско изнад терена и где лед неће сметати, значи ван стаза, пролаза и сл. Алтернатива су тацне са одводом испод климе са грејачима, грејни каблови у цреву, решења које коштају и троше струју.

Ко планира климу за грејање треба да размишља и о положају спољне јединице тако да вода несметано отиче, најбоље постављену ниско изнад терена и где лед неће сметати, значи ван стаза, пролаза и сл. Алтернатива су тацне са одводом испод климе са грејачима, грејни каблови у цреву, решења које коштају и троше струју.
Tesko je nekada to uspijeti, da nekazem nemoguce staviti klimu na mjesto gdje nesmeta ali bilo bi naj bolje tako. Moja prosla klima je imala taj grijac tacne i nikad se dolje nije zaledila ali po danu je troslila 2.5kw i kad je bila ugasena ako je temp bila 0 ili niza.

Prilozi

• Screenshot_2023-10-22-20-34-29-545_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2023-10-22-20-34-29-545_com.google.android.apps.photos.jpg
    123.8 KB · Pregleda: 90
Ne,jer ih i nemam :] Poenta je vrlo jednostavna,sta ce djubre od kabla i uredja za klimu koju debelo platis,ako je po ps ugradjena ne moze da curi po fasadi,da li ja imam pojma ili nemam,ma teram po svom i za sada mi dobro ide na svim frontovima pod parolom "use i u svoje kljuse".
Pa o cemu onda ti pricas? Da li si uopste ispratio razgovor koji se vodio?
Prica se ako neko zeli ili mora da drzi lulu i odvodno crevo, a ne da stavljas grejni kabl iz dosade...

Pored toga, grejac tacne generalno ima vecina klima za trziste severne Evrope, koje su deklarisane na -35c do -25c jer bez toga ne moze da radi na jakim minusima ni bez lule, mislim da Boy81 takodje na LN35vgHZ ima grejac tacne kao sto i Mitar ima na Panasonicu.

Elem, kablovi su svi slicni, prosta je konstrukcija i ja recimo te kablove imam u podnom grejanju napolju, izlozene vlazi i temperaturama sigurno 15ak godina vec, 365 dana godisnje.
Ne znam sta tacno moze da ti pokvari kabl koji se samo kaci na napajanje od klime i nema nikakve veze sa uredjajem?
Ako se i desi nesto(a jos nisam cuo da je nekome crkao grejni kabl s obzirom da je niski napon), samo skines taj i stavis drugi kabl...ti mislis da Fujitsu proizvodi svoje kablove koje koriste ili da su svi delovi unutar tvoje klime japanski? Klima se u Japanu samo sklapa, a delovi su ko zna odakle sve.

@Boy_81
Kakve veze grejac tacne od ~50W ima sa potrosnjom klime od 2.5kW?
A pogotovo klimom koja je toliko pokvarena, da uspeva da trosi 2.5kW i kada je iskljucena i ako tu cifru ne bi trebala prakticno nikada da dotakne, osim mozda ako je roknes na 10c iznad ambijentalne, pa dok ne dogreje. Pa 2.5kW meni trose ukupno 4 klime na -10c.
Tebe kada slusam, zamisljam lika koji dodje kod automehanicara da mu zameni radio, jer mu je bucan motor, stalno neke nepovezane stvari...

Poslednja izmena:
@Xepoj87

Kako su na Amber 12 montirali lulu kada Amber 12 pri grejanju curi iz cele spoljasnje, na dosta mesta?

Zato joj i nije bilo nista dok nisam primetio lulu :)
Sve te rupe imaju gumene cepove koje naravno vecina majstora i ne zna da treba da postavi ako vec montira lulu, hvala Bogu :)
Ovaj je stavio cep tamo gde je glavni odvod(vidis da ima guma ako zumiras sliku) i pored je stavio lulu, ali Amber ima grejace tacne, pa ne moze da se zaledi, a ostatak odvoda prelije kroz manje rupe. Mada, neko od forumasa je stavio sliku novijeg Ambera i redizajnirali su ovaj donji poklopac, mislim da ima manje rupa.
20200407_122601.jpg

Poslednja izmena:
Pa o cemu onda ti pricas? Da li si uopste ispratio razgovor koji se vodio?
Prica se ako neko zeli ili mora da drzi lulu i odvodno crevo, a ne da stavljas grejni kabl iz dosade...
Grejac tacne generalno ima vecina klima za trziste severne Evrope, koje su deklarisane na -35c do -25c jer bez toga ne moze da radi na jakim minusima ni bez lule, mislim da Boy81 takodje na LN35vgHZ ima grejac tacne kao sto i Mitar ima na Panasonicu.

Elem, kablovi su svi slicni, prosta je konstrukcija i ja recimo te kablove imam u podnom grejanju napolju, izlozene vlazi i temperaturama sigurno 15ak godina vec, 365 dana godisnje.
Ne znam sta tacno moze da ti pokvari kabl koji se samo kaci na napajanje od klime i nema nikakve veze sa uredjajem?
Ako se i desi nesto(a jos nisam cuo da je nekome crkao grejni kabl s obzirom da je niski napon), samo skines taj i stavis drugi kabl...

@Boy_81
Kakve veze grejac tacne od ~50W ima sa potrosnjom klime od 2.5kW?
A pogotovo klimom koja je toliko pokvarena, da uspeva da trosi 2.5kW i kada je iskljucena i ako tu cifru ne bi trebala prakticno nikada da dotakne, osim mozda ako je roknes na 10c iznad ambijentalne, pa dok ne dogreje. Pa 2.5kW meni trose ukupno 4 klime na -10c.
Tebe kada slusam, zamisljam lika koji dodje kod automehanicara da mu zameni radio, jer mu je bucan motor, stalno neke nepovezane stvari...
Ok, kratko objasnjenje i vjerovatno zadnje prema tebi. Moja bivsa klima je imala problem koji je poslije nadjen ali sad to nije tema pa necu da duzim. Grijac tacne je radio i kad je klima ugasena ( tako je i fabricki namjenjena na tom modelu ) koji je trosio 115w po satu. Znaci 2760w za 24h potrosene struje i kad je klima ugasena ako je vanjska temp ispod nule. Kada je mitar rekao da ti grijaci trose ( nevezano konkretno za moju klimu ) nadovezao sam se sa mojim iskustvom. Dali je tebi nesto povezano ili ne to je druga stvar, meni pre svega iz licne kluture nije da se raspravljam sa nekim a pogotovo ne sa nekim koga neznam.

Eto, znaci da treba da uzmes vremena i dobro formulises nesto pre nego sto napises, jer ovo sto si sada rekao nema veze sa onim sto si rekao u proslom postu.
Bukvalno si u prvom postu rekao da ti je klima trosila 2.5kW i kada je ugasena.
Meni ni na jednoj Gree klimi od 8 koje imam, ne trosi grejac kada klima ne radi, tako da to sto je tebi trosilo je takodje neki kvar ili ti je majstor pogresno nesto povezao.

Zato joj i nije bilo nista dok nisam primetio lulu :)
Sve te rupe imaju gumene cepove koje naravno vecina majstora i ne zna da treba da postavi ako vec montira lulu, hvala Bogu :)
Ovaj je stavio cep tamo gde je glavni odvod(vidis da ima guma ako zumiras sliku) i pored je stavio lulu, ali Amber ima grejace tacne, pa ne moze da se zaledi, a ostatak odvoda prelije kroz manje rupe. Mada, neko od forumasa je stavio sliku novijeg Ambera i redizajnirali su ovaj donji poklopac, mislim da ima manje rupa.
Pogledajte prilog 410168
Koji je ovo Amber?

Vrh Dno