Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Prvo da kazem da se izvinjavam zbog duzeg teksta.
Danas instalirana Amber Premium GWH12YD. Unutrasnja jedinica 20cm od plafona, oko 220cm od poda, 13cm od zida (predvidjeno 15cm, ali nema veze 2cm...) Kasno sam i vidio... Spoljna jedinica 35 cm od vrha krova, mada je dosta komforan prostor, 17 cm od zida i 3m + 60cm instalacije koja je dosla u paketu sa klimom.
Monteri su navodno radili vakumiranje, mada dosta kratko... Vise mi je izgledalo kao da su izvrsili provjeru i (nadam se) utvrdili da je sve u redu. Izolacija cijevi uradjena posebno. Pitao sam za nosace za klime 24. Majstor rekao moze staviti ali da nema potrebe, osim ako ne planiram izolaciju da stavljam jer ce dosta ici preko bez potrebe i da je za nju dovoljan nosac za 18-icu.
Sama spoljna jedinica vrlo tiha, vise se cuje zvuk sistema spoljne jedinice nego li sami ventilator. Na dodir nosac klime bez ikakvih vibracija na najjacem hladjenju. E, sad sto se tice hladjenja... Na prvi utisak nisam prezadovoljan. Temp danas bila 34C, ubrzo uz veliku sparinu temperatura naglo pala za 5-6C zbog kise po brdima oko Podgorice, uz jak topli vjetar. Cini mi se da je danas (od nekih 15h) osjetno slabije rashladjivala nego prethodna Samsungova on/off AQ12TSBN (monter se odusevio cim je usao u rashladjenu kucu i kasnije kad je vidio koja je klima rekao mi da je to odlicna klima i mnogo bolja od npr danasnjih Tesli itd). Inace Samsungova klima na hladjenju ima nominalnu snagu 3.21w i maksimalnu snagu od samo 3.5w. Stara klima izuzetno brzo rashladi cijelu kucu. Amber radila na auto, kasnije kratko vrijeme ukljucio turbo mod i najjacu ventilaciju, ali osim jakog izduva, nisam osjetio neko konkretno rashladjivanje po sobama. Temp u dnevnom boravku po ocitavanju klime konstantno bila 25-26C, bila zadata vecinu vremena na 21C. Osim hladjenja druge modove nisam ukljucivao. Mozda sam trebao ventilaciju ukljuciti, ne znam bi li bilo kakve koristi od toga. Podjoh kasnije i uzeh mjerac temperature i vlaznosti vazduha i narucih pametnu uticnicu za ponedeljak da vidim potrosnju. Kad sam korigovao zadatu temp klime na nivou sobne temp, klima oborila snagu i nastavila da radi manjim intenzitetom. Znaci bez gasenja radila uz smanjenje snage, sto mi se svidjelo. Eto to su bili neki prvi utisci. :) Uzgred, unutrasnji zid malo krivudav, nije do klime.
Pogledajte prilog 401191Pogledajte prilog 401192Pogledajte prilog 401193Pogledajte prilog 401194
Jesi li probao da joj smanjiš zadatu temperaturu na minimum? I mod ne treba da bude AUTO već treba biti na hlađenju. Tu bi trebalo da duva jako i hladno. I što Ivan reče, stavi iFeel da daljinski imitira termostat, jer ti je termostat od unutrašnje nabijen u ćošak od sobe.

Jesi li probao da joj smanjiš zadatu temperaturu na minimum? I mod ne treba da bude AUTO već treba biti na hlađenju. Tu bi trebalo da duva jako i hladno. I što Ivan reče, stavi iFeel da daljinski imitira termostat, jer ti je termostat od unutrašnje nabijen u ćošak od sobe.
Stavljeno je na hladjenje ali jacina izduva je na auto, to jest ono samo napravi proracun da je potrebno na najjace da hladi, ali slabije od turba. Poslusah Ivana. Iskljucih wifi i ukljucih ifeel i sad je mnogo bolje. Sad cu otvoriti vrata ka hodniku da vidim tamo situaciju. Ifeel mora biti ispred klime ili pod uglom, ne moze daljinski npr u hodniku da bude?

Ja ne mogu da verujem da Amber premium ide ispod 100w na hladjenju
Meni Gtech ne ide ispod 340w kada je spoljasnja temp preko 25 stepeni. Desi se nocu kada bude spoljasnja ispod 25 da ona spusti na 280w ali ne nize od toga i kada spusti preko 2 stepena od zadate ona ugasi kompresor
A da probas da joj pojacas brzinu ventilatora.Mozda smanji modulaciju.

iFeel moze da bude odakle god dohvata daljinski.

Stavljeno je na hladjenje ali jacina izduva je na auto, to jest ono samo napravi proracun da je potrebno na najjace da hladi, ali slabije od turba. Poslusah Ivana. Iskljucih wifi i ukljucih ifeel i sad je mnogo bolje. Sad cu otvoriti vrata ka hodniku da vidim tamo situaciju. Ifeel mora biti ispred klime ili pod uglom, ne moze daljinski npr u hodniku da bude?
Mora daljinski da se gleda sa prijemnikom u unutrašnjoj, dakle dokle god prihvata komande sa daljinskog (testiraj) tu možeš postaviti daljinac. Poenta he što daljinac u iFeel modu šalje komande klimi u vezi temperature. Dakle nekih 6m od klime max, i da je daljinski uperen u klimu

Hvala ljudi na savjetima. Evo me u carapama 🥶🤣🤣🤣 a cak nisam ni premjestao daljinski u druge prostorije. Evo moze u uglu hodnika cik cak od vrata da salje signal. Trenutna temperatura 23C. U 22h bila 29C + trenutno hladi duplo vecu kvadraturu nego do prije 20 minuta

Pozdrav ljudi,

Pre mesesec dana sam kupio klimu Beko Bevpi 090 Inverter
Klima kad je ugradjena lepo je radila i hladila nekih 3-4 sata,ugasena i nije paljena par nedelja.
Juce upalim klimu,radi 15 min i ugasi se sama.
Na unutrasnjoj jedinici pise poruka EC na displeju.
U uputstvu pise da je to poruka za automatsku detekciju gubljenja gasa.
Nakon toga probam da je ugasim i sacekam malo,posle toga normalno se pali i radi ali ne hladi.
Spoljna jedinica se pali i cuje da radi ali nema da curi kondenz niti se bakarne cevi znoje.
Po meni jedino objasnjenje je da fabricki nije stavljeno dovoljno gasa i da je prestala da hladi.
Svakako cu kontaktirati ovlasceni servis,nadam se da nije neki veci problem jer je klima stara mesec dana.

Moguće da je iscureo gas, tj da je loše ugrađena i napravljen neki propust.

Hvala ljudi na savjetima. Evo me u carapama 🥶🤣🤣🤣 a cak nisam ni premjestao daljinski u druge prostorije. Evo moze u uglu hodnika cik cak od vrata da salje signal. Trenutna temperatura 23C. U 22h bila 29C + trenutno hladi duplo vecu kvadraturu nego do prije 20 minuta
Polako, uzeo si zivotinju koja tog samsunga on off pojede i ostane gladna. Pa vidi samo vanjske jedva na tamić stane.
Spucaj na 16 stepeni i pojacaj fan pa ces osjetit kako dere.
On off subjektivno jace hladi jer uvijek radi na maxu ili ne radi. Dok se inverter prilagodjava trenutnim potrebama prostora.

Zato upali nastimaj temperaturu i nikako ne gasi nek si sama dozira. Manje ce ti trosit nego stari on off.
Eh da upali opciju x-fan, jako zgodna opcija kod hladjenja.

Ako sam skontao Crnogorac si iz Podgorice. Evo ti savjet koji ce ti odgovarati, lezi i uzivaj, pušti klimu da radi :D

Poslednja izmena:
Polako, uzeo si zivotinju koja tog samsunga on off pojede i ostane gladna. Pa vidi samo vanjske jedva na tamić stane.
On off subjektivno jace hladi jer uvijek radi na maxu ili ne radi. Dok se inverter prilagodjava trenutnim potrebama prostora.

Zato upali nastimaj temperaturu i nikako ne gasi nek si sama dozira. Manje ce ti trosit nego stari on off.

Ako sam skontao Crnogorac si iz Podgorice. Evo ti savjet koji ce ti odgovarati, lezi i uzivaj, pušti klimu da radi :D
Hahaha hvala 😂 Mozda najbolje da po ukljucivanju postavim na najjace hladjenje (bez turba) pa poslije kad mi bude ugodno da ukljucim auto i podignem zadatu temperaturu? I ima li kakvog efekta ona healthy opcija sa jelkicom? A za x-fan bas sam citao sinoc, kad dodjem kuci ukljucicu ga 👍 Mjerenje spoljne temperature ne prikazuje, iako na daljinskom pokazuje indikaciju. Mada u uputstvu procitah da ta funkcija postoji u zavisnosti od modela, a ako ne onda prikazuje zadatu temperaturu kao meni

Poslednja izmena:
Najbolje je da manuelno podesiš brzinu i ostaviš je tako da radi/hladi.Kada postigne zadatu temperaturu održavaće je sa manjom potrošnjom.Turbo režim rada izbegavaj da uključuješ gledaj da klima hladi na brzini koja ti odgovara ali kontinualno satima ili celi dan na istoj brzini.Auto brzina ne mora da znači da će ubosti baš brzinu koja tebi odgovara ili zahtevu prostorije.

Auto brzina i iFeel, dobitna kombinacija.

Pozdrav ljudi,

Pre mesesec dana sam kupio klimu Beko Bevpi 090 Inverter
Klima kad je ugradjena lepo je radila i hladila nekih 3-4 sata,ugasena i nije paljena par nedelja.
Juce upalim klimu,radi 15 min i ugasi se sama.
Na unutrasnjoj jedinici pise poruka EC na displeju.
U uputstvu pise da je to poruka za automatsku detekciju gubljenja gasa.
Nakon toga probam da je ugasim i sacekam malo,posle toga normalno se pali i radi ali ne hladi.
Spoljna jedinica se pali i cuje da radi ali nema da curi kondenz niti se bakarne cevi znoje.
Po meni jedino objasnjenje je da fabricki nije stavljeno dovoljno gasa i da je prestala da hladi.
Svakako cu kontaktirati ovlasceni servis,nadam se da nije neki veci problem jer je klima stara mesec dana.
Moguće da je iscureo gas, tj da je loše ugrađena i napravljen neki propust.
Ne mora da znaci da je ugradnja, imao sam isti problem sa novom Daikin FTXF i bilo je do spoljasnje koja je zamenjena za novu.

Jelkica ti je jonizator i ima efekta, samo ne treba ocekivati cuda.
Slobodno koristi turbo na Gree ako ti treba, to je kao i quiet, samo jos jedna od 7 brzina.

Jelkica ti je jonizator i ima efekta, samo ne treba ocekivati cuda.
Slobodno koristi turbo na Gree ako ti treba, to je kao i quiet, samo jos jedna od 7 brzina.
Ocu li to povremeno ukljucivati ili kako? Prikazuje dvije odvojene funkcije kao cistac i zdravu funkciju koje rade odvojeno ili zajedno.

Ta druga funkcija sa strelicama i kucom koliko znam ne radi nista jer Amber nema crevo za vazduh, a daljinski je univerzalan. Jelkica je jonizator.

Hvala svima na pomoci. Za jednog laika uz vasu pomoc procesljao sam dobro montazu, rad i funkcije klime. Daljinski radi do 8m sto je stvarno dosta uz opciju ifeel

Prilozi

• IMG_20230820_170539.jpg
    IMG_20230820_170539.jpg
    267.1 KB · Pregleda: 57
Kucicq je za ventilaciju, jer Gree prodaje modul za ventilaciju koji se doda na spoliasnju klimu, kao sto je na Daikin Ururu Sarara, samo malo prostije, ima samo ventilaciju.
Kod nas nema tog modula.

E, ovako... Sad sam vec prezadovoljan klimom za ljetnji period. Dosao sam sa posla u 19h. Temperatura u to vrijeme bila vani 35C (trenutno 33C, 20.30h) uz jak juzni vjetar. Znaci bas teska i topla noc predstoji. Daljinski iz hodnika slao informaciju da je 27C, u dnevnoj sobi koji stepen jos hladnije jer je klima u cosku skroz desno kad se udje iz hodnika. Klimu su ukucani ukljucili oko 13h, na zadatu temp 23C i ventilator na auto. Veceras mogu s mirom da gledam Djokovica bez ikakvih trzavica :)

A juce sam uzeo termometar ali izgleda za 9e ne daju i baterije 🤣 Uglavnom imacu sve u ponedeljak, pa javljam potrosnju i za hladjenje i kasnije boze zdravlja za grijanje. Nemam izolaciju ali preko zime klima u Pg i nije za neko poredjenje sa Srbijom i generalno kud god da se krene van Pg, ne racunajuci primorje... tako da ne znam kakvo se bas tu poredjenje moze raditi. Struja je i kod nas ispod 10 centi po kilovat satu pa cemo vidjeti

Poslednja izmena:

sad sam video 12ica ima 45kg 😁

ma idi bre

To je 12 tica samo u nazivu, u stvarnosti je to mnogo jača klima.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-20-21-50-25-267_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-08-20-21-50-25-267_com.android.chrome.jpg
    83.4 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_2023-08-20-21-51-30-966_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-08-20-21-51-30-966_com.android.chrome.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 53
sad sam video 12ica ima 45kg 😁

ma idi bre
A 12ka je mrvica za 18ku ove klime. Msm da je 62 kg 18 ka vanjska, a unutrasnja 16.5 kg

Pa takve su prave klime za ozbiljnog grijanja. Npr fujitsu nocria, ltc 40 tak kg vanjska, mitsu fh35 37 kg vanjska, amber 45kg itd itd
Sad smanjili klime valjda jeftiniji transport i prodaju muda pod bubrege. Samo nek ima onih plusica u labratorijskim uslovima.

Sreca zime slabe zadnjih godina, da upekne minus ko 16/17 svi bi se ovi sa klimama od 25 kg razocarali

Ma daj bre.. 45kg 9ka, 62kg 18ica 😅😅

Pa to bre toplotna pumpa nije klima 😅

Pa svaka klima je toplotna pumpa, nema velike razlike u konstrukciji :)

Vrh Dno