Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Budžet mu je bio oko 400e, ne verujem da ce hteti ni ovaj hisense da uzme da u razmatranje, rewi je malo skuplji
Klasika.. Dodaj jos samo 5000din 😅
I tako svake nedelje dok tražimo nesto da se kupi 😅

Budžet mu je bio oko 400e, ne verujem da ce hteti ni ovaj hisense da uzme da u razmatranje, rewi je malo skuplji
Isti slucaj, ali kad pogledas gde das tih nekih par hiljada dinara ispada da za nesto sto ti ostane pokusavas da ustedis, REWI ima za 57000rsd. Zvao pre neki dan u jednoj prodavnici bas za ovaj model i prodavac kao cek cek kako je ovaj VIVAX ovako skup, da nije neka greska, proverio i kao ne znam sto je ovakva cena za VIVAX :) i standardne price prodavaca imas za te pare Gree koji je za ovo avion itd itd

Ne moram ja nista da prikazujem, sam si rekao da koriste kompresore od 6 razlicitih proizvodjaca, dok ostali koriste svoje. Dakle, poluproizvod.
Ljudima je elektronika masovno crkavala, budj se osecala kod 5-6 ljudi samo na ovom forumu, zupcanici svima pucali, samo je pitanje vremena, EEV skripi kada se optereti klima, lose odrzava temperaturu i modulira isprogramirano, cak i kada ne treba, po cenu neodrzavanja temperature ne bi li pokusala lazno da bude sto ekonomicnija.
Zapravo, jako prost nacin rada klime.
Nista kod mene navodno nije, jedinom mi radi kamera na telefonu pa sam tu ekskluzivnu funkciju telefona iskoristio i da okacim ovde kako zaista radi jedna Fujitsu klima od 100k dinara.
Na vise strana su ozbiljne strane firme koje godisnje ugradjuju na desetine hiljada klima govorile da izbegavaju Fujitsu brend zbog toga sto im se kvalitet istih lose pokazao.
Iste te firme ne prodaju kineske klime, vec japanske, ali kao sto sam spomenuo, najcesce Daikin i Mitsubishi, pa neki i Panasonic, a vise cene Samsung od Fujitsua.
Jel' to pričaš za LUCA? Pošto ništa od toga nema na LTCA i LMCE, iz iskustva.

Preko puta TC Galerije

Prilozi

• IMG20230809121354.jpg
    IMG20230809121354.jpg
    221 KB · Pregleda: 116
došlo vreme dobar pametnom ne veruje....odavno sam ovde i sad su cene katastrofa... klasika... ali sam i dalje za onu mantru ,ljudi klime tj toplotne pumpe... stvarno smanjuju trokove grejanja tj hladjenja. još kad bi ima li svest o izolaciji zivotnog prostora... to bi bio pun pogodak.... dobra izolacija, kosta ali se isplati vremenom, toplotne pumpe se isplate. drzava kad bi pomogla i "obukla" u svakom gradu po 20 komunistickih zgrada bilo bi mnogo manje potrošnje energije.....

Pozdrav, ako hoces kvalitet, zaobidji Fujitsu, jer su po kvalitetu poznati samo na ovom forumu, a od Japanaca gledaj Daikin, Mitsubishi i Panasonic.
Jedan od razloga zašto više i ne čitam ovu temu kad ovakva baljezganja (bukvalno) ovde prolaze bez sankcija.
Mnogo ti pljuješ Fujitsu a hvališ Gree i Midea klime, sumnjiv si.
Daikin koji predlažeš ima ružnu plastiku na primer ovi jeftiniji modeli ali je bar kvalitetna i ok radi
Ostali se baš proslavili čitali smo iskustva ali bitno da je Fujitsu loš. Napiši još neki put, možda ti neko i poveruje.

Ebg, moja iskustva su takva, a to sto se vama to ne svidja, sta ja da vam radim. Za razliku od bukvalno svih ucesnika u temi i dezurnih pljuvaca svega sto oni ne poseduju, ja imam i video dokaze koje sam postavio ovde za sve sto sam napisao, kao i tvrdnje velikih firmi koje u UK i US rade iskljucivo japanske uredjaje i da zaobilaze Fujitsu zbog loseg kvaliteta, da se lose pokazao.

Iskreno me ni najmanje ne zanima kome sam i za sta sumnjiv.
Neka kontra ovde na botovanje mora da se udara, previse ste se zaneli sa Fujitsu marketingom.

Pljujete ovde sve kineske klime jer par modela ne modulira najsjajnije, a Fujitsu je bukvalno imao klime koje su fabricki predodredjene na kvarove, kako manje, tako i vece kvarove poput elektronike i nista, to se ne racuna i ne spominje.
Kada Fujitsu ne radi kako je neko zamislio da sve klime univerzalno trebaju da rade, onda je u kvaru, a kada biko koja kineska klima bilo sta ne radi kako je neko zamislio, to je krs jer je kinez.
Ajde malo objektivnosti, bas ste se zaneli.

Mani ti UK i US, kako se ovde pokazao, to je bitno. Ja imam 5 Fujitsu klima, LGC su iz 2011, greju, hlade i ne bune se 😎
LU 2016, LLCA 2017, sve to radi.
A sto mora kontra da se udara, sto jer ti je dosadno?
Ima stara tema koja je zacetak ove tematike i tada sam pisao isto sto i sada, Fujitsu radi, nije skup, radio i na -23C ne znam sta ti hoces od klime od 500-600e?
Koja crna objektivnost, i sta to ne radi kod Fujitsua? Ispade da je Fujitsu sad ono krs nevidjeni a Midea i Gree su top klasa, nema bolje itd.
Mislim, zato ja i ne pisem ovde vise sto su ljudi i primetili, to navijanje koje ti potenciras i pojedini ovde je meni bolesno, cista patkometrija i nista drugo.
Videli smo kako Kinezi (ne) resavaju problem sa Muse i jos nekim modelima, imaju fabricku gresku i nikom nista, tako ti je.
El su mi zezale dve LLCA? Jesu. El sam zamenio ploce od LLCE i resio problem? Jesam.
Eto ti razlike, ponavljam se tu 100 puta.

Imam 8 Gree i valjda 8 Haiera, rade savrseno.
Pored LG koji su takodje kao i Fujitsu imali problematicnu elektroniku u generaciji, pa mi crkle ploce na 8 12ica od 1500e, samo su mi 3 Fujitsua pravila problem. Tu pricam i o 10ak on/off klima, kao i preko 40 razlicitih invertera razlicitih brendova, japanskih, koreanskih i kineskih.

Gree ili Haier isto nisu skupi, rade isto super, dobijas vise nego kod Fujitsua za isti novac, ne znam zasto tebi smeta to sto kinezi prave dobre klime, jel tebi dosadno u zivotu? Da li su kao i Fujitsu, Daikin ili LG recimo da ja znam, imali po koji kiks? Da, jesu.

Meni nije dosadno cim ne visim u ovoj temi dan i noc i skacem da pljujem po nekom brendu.
I tvoje i moje iskustvo je nase licno, neko je bolje prosao sa Fujitsu a neko nije ni lud da kupi Gree pa da mi radi kao Muse sto zeza, dva prijatelja imaju jedan 12 a drugi 18 model, identicno prijavili probleme a inace se medjusobno ne poznaju i naravno Gree im nista nije resio kao sto Fujitsu meni jeste. Za Muse nema da zamenis plocu i resis problem nego cuti i trpi. To po tebi nije za izbegavanje a Fujitsu koji je resio problem jeste?
Onda kazete nema delova a ja motor turbine dobio odmah za LGC iz 2011, uvoznik ima na stanju? Kako to kad ne valja? Inace nije bio problem motor vec zapusenost izmenjivaca, oprao i resio a motor neka u rezervi.
Sta sam ja trebao da uradim, da uzmem za malu spavacu sobu neki Gree i da se pridruzim kuknjavi ostalima? Ne, ja sam uzeo Vox, 30k bila tad, jeste bio rizik ali se isplatilo, radi kako treba.

Ne znam zasto nisi drugima skrenuo paznju za to pljuvanje, jer ja verujem da ti nije cilj da botujes, pa da ovde prozivas samo ljude koji o Fujitsu-u nesto negativno napisu?

Prvo kazes sve savrseno radi, a onda ispadne da je bilo vise problema na tim Fujitsu klimama...to je ta zaslepljenost o kojom pricam, sve je to kod Fujitsua quirk, nije kvar i nije ozbiljno ;)
Da si kupio Gree Violu tada, spavao bi takodje kao beba.
Jedna klima koja ne radi precizno ne cini brend losim, cal sto vise, Fujitsu je imao dosta vise modela sa ozbiljnijim problemima zbog kojih klima ne radi.
A isto imas snimak kako Fujitsu moze da ne odrzava temperaturu laoni taj Muse.
Pa sam j provalio kako radi i prosto se prilagodio tome i namestio da radi kako treba u mom prostoru.
Nazalost, smrad ne resavaju ni u garanciji, ni van nje, niti priznaju kao manu, kada vec spominjes problem sa reklamacijom.

Pa omasio si svrhu pisanja u temi, alo ti ista sluzi samo za ubijanje dosade...evo, ja ti ovo kucam sa par semafora na skuteru, a pisem zato sto mi je tema zanimljiva, a ne zato sto mi je dosadno u zivotu.

I na jednom nasem auto forumu imam oreko 20k postova isto zato sto me teme zanimaju, a ne da ubijem dosadu.

Ja bar kazem koji su problemi i da su uvek resivi. Kod drugih bas i nisu a svasta smo se nacitali ovde i za Panasonic, Mitsubishi itd.
Ako si u saobracaju i imas vremena za forum i ove gluposti pa, ne znam sta bi rekao.
Za pljuvanje, kome da kazem, ko je IKAD igde napisao da su Fujitsu klime za izbegavanje? I koje napisao da su Gree za izbegavanje? Violu i Amber ima taj drugar i posto je zadovoljan uzeo za deciju sobu Muse, i? Sta je sad, sto ne radi kako treba? Sto uvoznik ne resi problem, ne zameni uredjaj, vrati pare? Nista, i to je po tebi ok?
Gledaj put ispred sebe, treba jos ovde i na dusi da te nosim kad te neki kurir odnese na onaj svet, ne daj Boze 😎

Može i Gree Viola za 54k. Verovatno su slične, pojma nemam. :D

Ja bar kazem koji su problemi i da su uvek resivi. Kod drugih bas i nisu a svasta smo se nacitali ovde i za Panasonic, Mitsubishi itd.
Ako si u saobracaju i imas vremena za forum i ove gluposti pa, ne znam sta bi rekao.
Za pljuvanje, kome da kazem, ko je IKAD igde napisao da su Fujitsu klime za izbegavanje? I koje napisao da su Gree za izbegavanje? Violu i Amber ima taj drugar i posto je zadovoljan uzeo za deciju sobu Muse, i? Sta je sad, sto ne radi kako treba? Sto uvoznik ne resi problem, ne zameni uredjaj, vrati pare? Nista, i to je po tebi ok?
Gledaj put ispred sebe, treba jos ovde i na dusi da te nosim kad te neki kurir odnese na onaj svet, ne daj Boze 😎
Pa eto, smrad iz klime koji ima samo na Fujitsu-u nije resiv i nece uvoznik da ga prizna kao kvar i resi. Ako se ne varam, za Gree su nekome pare vratili, kao i za Mideu zbog lose modulacije?
Za ovo sa snimka Fujitsu klime i neodrzavanjem temperature kao na Mise kod mene su takodje rekli da je sve ok.

Pomenuo Gree Amber nisam. Ovde su na sva usta hvaljene te iste Midea Xtreme klime koje su bukvalno poluproizvod, a meni je iz tog jednog iskustva sa te dve Midea klime dovoljno da ocenim njihov rad u odnosu na Daikin koji sad imam. Nikada više neću kupiti klime kineskih proizvođača, a ti možeš to da tumačiš kako god hoćeš. Kineski proizvodi su nadaleko poznati kao fuš roba, jednom sam se opekao i više nikad.
Ako ti ne odgovara kako radi midea extreme 12, ti bi pored gree muse uzeo omcu i obesio se. Za 9ku ti verujem da ne radi lepo, ali za 12 bas i ne, nije jasno zasto koristis I feel kada ta klima lepo radi bez toga, jedino sto nastavi da duva kada ugasi kimpresor na grejanju, ali realno za 55000 din sta da ocekujes, plus dobijes cevi, rozetnu, kabl za instalaciju, kada se savere toliko kosta vox klima, a daikin je tacno duplo skuplji.

Pa eto, smrad iz klime koji ima samo na Fujitsu-u nije resiv i nece uvoznik da ga prizna kao kvar i resi. Ako se ne varam, za Gree su nekome pare vratili, kao i za Mideu zbog lose modulacije?
Za ovo sa snimka Fujitsu klime i neodrzavanjem temperature kao na Mise kod mene su takodje rekli da je sve ok.
Smrad ukazuje da nije lepo oprana unutrasnja jedinica. Dao sam ti savet kako da uradis jer pasivno pranje i ispiranje mozda nije ocistilo sve iz izmenjivaca, mi to i ne mozemo da vidimo.
Kad isprskas Axel dok radi pa posle pojacas hladjenje, ako mozes stavi neku kantu da skupi kondezat, ja tako vidim da li je ocistilo to sto smrdi.
Da dodam da Axel Sgrasso i nije namenjen za pranje klima, meni radi posao ali ne mora da znaci da ce i drugima, na primer tamo gde ima duvanskog dima, kod mene nema.
Drugar koji radi klime mi rece da on koristi neku kiselinu namenjenu za pranje izmenjivaca, bas cu da ga pitam kako se zove to sredstvo.

Axel sgrasso, Extreme..neki koncentrat za pranje isparivaca, anti fungi sredstvo, vise puta za redom, rasklopljena cela klima, samo izmenjivac ostao da visi, detaljno oprano, ni praske da bude.
Posle toga, isparivac opet vise puta isprskan svim sredstvima, istrljan cetkom, opran vodom pod pritiskom, a ne da se spere samo od kondenza, sva elektronika finom cetkicom ociscena...3 dana kasnije opet smrdi. Isprskam samo sredstvom za isparivace, takodje prestane da smrdi, pa pocne ponovo kada dugo radi.
Ne jedna, nego 3 Fujitsu klime.
I ovde je bilo x ljudi kome je takodje Luca smrdela.

Evo ga LG, slikao sam filter, nije filter godinama ociscen, a ne klima, vidi se cak i da je jedan filter zardjao, nista od mirisa nema, kao ni bilo koja Gree, cak i one koje nikada za 5 godina nisu oprane, samo filteri na nekoliko meseci cisceni...Midea Mission 2, takodje nekoliko godina radila u pusackom delu restorana, grejala i hladila, nista od mirisa nema.

Prilozi

• 20200614_135705.jpg
    20200614_135705.jpg
    170.4 KB · Pregleda: 64
  • 20200614_142232.jpg
    20200614_142232.jpg
    172 KB · Pregleda: 48
  • 20200618_162925.jpg
    20200618_162925.jpg
    239.9 KB · Pregleda: 45
  • 20200618_163335.jpg
    20200618_163335.jpg
    153.3 KB · Pregleda: 45
  • 20200618_164231.jpg
    20200618_164231.jpg
    121 KB · Pregleda: 40
  • 20200618_164545.jpg
    20200618_164545.jpg
    294.3 KB · Pregleda: 41
  • 20200618_163125.jpg
    20200618_163125.jpg
    119.3 KB · Pregleda: 60
U gomili budalaština u vezi Fujitsu klima, ipak mislim da Ima malo istine u vezi ovog smrada. Naime pisao sam bio prošle godine. Kmcc, tek nameštena, prvi put uključena na hlađenje da radi nekih dva sata. Nakon toga pustim samo fan da se malo osuši i krenuo je da se oseća smrad. Znači smrad se osećao posle dva sata rada. Klima nova, pre toga nikad nije radila (osim kad je probana samo nakratko posle montaže). A interesantno npr. imam neku najjeftiniju on/off Teslu, godinama nikad čišćenja, i ona recimo nikad nije zasmrdela.

Kuća bez odlične izolacije nije za grejanje klimom. Pelet, drva, ugalj, birajte... Stan je ok. Pravilo je, takodje, jedna klima - jedna prostorija. To da vam odavde greje kroz predsoblje tamo - vamo, ne radi (ili ne greje dobro ili troši previše ili i jedno i drugo). Neki parametar odabira klime, koja će da greje, može da bude težina spoljne jedinice (uporedite modele). Kvalitet je, naravno, na strani japanskih proizvodjača zbog kvaliteta elektronike, više bakra, boljih kompresora itd. Trabunjanje ko šta od kineskih proizvodjača i gde pravi je "žikiti mikiti broć, tralalala" jer ništa jeftino ne može da bude kvalitetno. Skupo može da bude prevara (ima skupih kineskih klima), jeftino nije prevara jer to toliko košta i vredi. Samo, imajte na umu da klima nije grejalica ili televizor koji se lako i besplatno iznesu i donesu kad se pokvare.

Poslednja izmena:
Sve, sve, ali...koriste vise bakra hahaha, ovo je novo :D
A za ovo ostalo, recimo bolju elektroniku(zanimljivo, bas ono sto crkava na japanskim dosta vise nego na kineskim klimama) i bolje kompresore, imas neko pokrice ili dokaz ili pricas sto bi rekli "iz guzice"? :)

Ovde ljudi koji najvise pricaju o kineskim klimama su oni koji ili nemaju nijednu ili retko koji imaju neku low budget do oko 500e, a sve u svrhu iz neke potrebe da potvrde svoj izbor Fujitsu klime ubedjujuci druge u isti.

Što se tiče pranja klime kod mene se dobro pokazao sprej foaming coil cleaner.Sačeka se 15-20 minuta onda crevo i voda.Samo skinem masku od UJ turbinu isto sprej očisti pa voda da zarotira turbina i opere se lepo obavezno oprati i onaj deo izmenjivača koji je da kažem prema zidu zato što izmenjivač ima oblik Grčkog slova lambda.Što se tiče elektronike ona jeste bolja kod Japanskih proizvođača klima zato njihove klime bolje rade mada su nešto skuplje ali razlika je sve manja što se tiče cene.Softver je isto kod Japanaca bolji ipak imaju dužu tradiciju u tim oblastima.Kinezi stižu kopiraju ali dosta štede.Na linku je objašnjeno kako radi Fujitsu I-PAM (IPM*+PAM) inverter control/V-PAM (Vector + I-PAM) inverter control.Zato njihove klime imaju tako dobru modulaciju i kulturu rada.V-PAM smanjuje efekat magnetnog fluksa i povećava maksimalnu brzinu i efikasnost kompresora.Ima tu još na primer u zimskim uslovima kada ima potrebe za to Fujitsu klime i kada je klima ugašena greju kompresor pomoću indukcije.Slaba struja prolazi kroz namotaje kompresora nedovoljno jaka da pokrene kompresor ali ga greje.

Jedno pitanje dok ne zatvore temu ili se ne pobijete 😂

Pravio bih neki element sa fiokama i policama ispod klime. Soba je 9 kvadrata. Koliko prostora klimi da ostavim sa donje strane, da moze da greje nesmetano?

Isteklo vreme za edit. S obzirom da je mala soba, taj element mora tu da ide, nemam neki izbor :D

Pravio bih neki element sa fiokama i policama ispod klime. Soba je 9 kvadrata. Koliko prostora klimi da ostavim sa donje strane, da moze da greje nesmetano?
koju klimu si stavio u 9kv?
kako se ponasa ?
imam istu prostoriju

To ces sam morati da izmeris, upalis fan mode na max, spustis krilca u polozaj kao kada grejes, uzmes metar i izmeris dokle ti duva vazduh. Sto je nizi ormaric, to moze dublji da bude. A takodje moze i u 2 nivoa, gore plici, dole dublji..

To ces sam morati da izmeris, upalis fan mode na max, spustis krilca u polozaj kao kada grejes, uzmes metar i izmeris dokle ti duva vazduh. Sto je nizi ormaric, to moze dublji da bude. A takodje moze i u 2 nivoa, gore plici, dole dublji..
Tako sam i planirao, dole da idu fioke, 40-45CM dubine, gore da idu neke police 20-25cm dubine. Te police ne bi trebalo da smetaju klimi, necu ih pribiti uz klimu svakako.
koju klimu si stavio u 9kv?
kako se ponasa ?
imam istu prostoriju
Fujitsu 07LMCE. Ta soba se nije koristila do sada, krenuce za neki dan da se koristi. Ovako sto sam testirao, deluje da je dobar izbor za malu sobu.

Kod mene je to otprilike 1 metar od klime. Polica svojim položajem rasipa toplotu, tj. za 9 kvadrata nece biti nista. problem bi bio da greje vecu povrsinu pa se toplota nebi sirila do kraja.ali samo opusteno pravi i uzivaj...

Pozdrav. Poslednjih dana čitam o inverter klimama i sto vise čitam manje znam, tj zbunjen sam sta izabrati. Primarna namena bi bila za grejanje. Stan je mali i vrlo dobro izolovan, prehodnih godina smo se grejali na tzv norveški radijator od 1 kwh koji je naravno radio non stop i nismo imali problema sa temperaturom (oko 23 do 25). Koju bi klimu preporučili za 37 metara kvadratni? Grejao bih sve sobe ako moze, mada ako je taj jedan radijatorcic uspevao svih ovih godina trebala bi i klima da izgura to. Ja sam mislio neku 12ticu. Koju marku preporučujete? O budžetu nisam razmišljao ali ne bih bespotrebno da bacim veću svotu novca ako ne moram, ali takodje bih platio više a da budem siguran da će to da greje kako treba. Skica stana je u prilogu. Hvala na pomociIMG_20230810_165805.jpg

Bilo bi malcice bolje ako je izvodivo da ide klima lijevo na lijevi zid. Neka dobra 12ka to moze grijati uredno i jeftino ako imas dobru izolaciju. neka se iskusniji jave sa savjetima za model.

Nazad
Vrh Dno