Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako ko prođe... Meni ACS uz klimu naplatio i 15k (+PDV) montažu i 3m x 2k (+PDV) za isporuku i montažu 3m cevne instalacije, dakle, 25,2k sa PDVom, doduše za pravno lice je odbitni pa izađe 21k neto montaža i isporuka.

To nije puno, barem u odnosu na proslu godinu, ima tu posla, naravno, ako je ozbiljan servis. Mislim, gledajuci nas standard, inace, kostalo bi to puno vise da je i standard kako treba.

mickeyrs, zar isporuka nije besplatna, ovo drugo ok sve, ili mozda drugacije funkcionise za pravna lica ?​

Poslednja izmena:
Ko to pita da li ti je serviser skidao klimu i koja bi poenta bila? :D
Klima svakako ne moze samo da se cupa, a skida se kako je i montirana, nakon zatvaranja ventila, bukvalno se sa cevima iscupa iz zida.
I sama montaza klime je jako prosta, a demontaza je tek nesto sto ne moze da se pogresi.

Prilozi

• 20210613_115556.jpg
    20210613_115556.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 78
  • 20210613_115938.jpg
    20210613_115938.jpg
    372.7 KB · Pregleda: 78
Ko to pita da li ti je serviser skidao klimu i koja bi poenta bila? :D
Klima svakako ne moze samo da se cupa, a skida se kako je i montirana, nakon zatvaranja ventila, bukvalno se sa cevima iscupa iz zida.
I sama montaza klime je jako prosta, a demontaza je tek nesto sto ne moze da se pogresi.
Jer to Piagio Fly u pozadini :)

Jeste, stajao mi u kuci 3 godine, ostavili bivsi zakupci. Mukica 2011. godiste, tek ove godine nabio 7k km, sada ga ja sa 130kg maltretiram :D

Vidim da je drasticno skocila cena instalacije, da nije mozda nesto drugo poskupelo?
Pre manje od mesec dana kada sam hteo da kupim Daikin Emura 3 i sa tim instalacioni paket do 5m na Daikinstore.rs, cena je bila 24k dinara, sada je 35k dinara.

Pozdrav svima. Imam nedoumicu oko klime koja bi pretežno za grejanje od ~25kv, kuća nije izolovana. Može li neka klima da greje ili dogreva za ~70k dinara? Gledao sam danas Gree Muse za 65k i brzo sam odustao kada sam video loša iskustva ovde na forumu. Može li neka Hisense da odradi posao ili mora neka bolja? Možda je Gree Amber korektna?

Pozdrav svima. Imam nedoumicu oko klime koja bi pretežno za grejanje od ~25kv, kuća nije izolovana. Može li neka klima da greje ili dogreva za ~70k dinara? Gledao sam danas Gree Muse za 65k i brzo sam odustao kada sam video loša iskustva ovde na forumu. Može li neka Hisense da odradi posao ili mora neka bolja? Možda je Gree Amber korek
Gledaj fabričke specifikacije, da može da greje na -20, da je spoljna jedinica teža od 30 kila, A+ ili A++ u grejanju, snaga koja ti je potrebna itd. a tek na kraju gledaj ove ostale fensi dodatke koje skoro nećeš ni koristiti. Predložio bih ti 18-ticu za taj prostor ali opet nemaš izolaciju, a moje iskustvo sa grejanjem na klimu bez izolacije je očajno.
Sa izolacijom sam ove zime grejao oko 100 kvadrata za oko 50000 dinara pa ti vidi.
Kakva su vaša iskustva sa "serviserima" prilikom reklamacije? Ovde kod mene te odj., kažu nemam vremena sada pozovite drugog.

Pa ne znam više šta da gledam ako već ne može da greje bez izolacije... Verovatno se ne isplati, čak ni za ovih 25kv.

Isteklo vreme za edit. Ne znam kako ljudi i dalje gledaju cene u jednoj radnji i budu privuceni nerealno visokim popustima gde misle da ce uredjaj koji realno kosta 90k dobiti za 40k. Za 90k moze da se uzme 10x bolja klima, a ta realno vredi 40k.

Postoji sajt koji objedinjuje sve cene na jednom mestu, tacnije ne sve ali iz vecine prodavnica: https://www.eponuda.com/inverter-klime-cene
Ljudi su zaboravili da dosta tih "giganta" vrsi aktivnu prevaru time sto vara narod da je popust, kada zapravo nije zato jer povecaju cene pred npr black friday. Cista obmana. Source tu ima i slika. Uglavnom najbolje je koristiti tako neki sajt koji ce spojiti sve u jednom i onda uporedis cene lepo. Klimu koju sam ja uzeo je u Tehnomediji bila tipa 70k, znaci sa ugradnjom bi bilo 85k, onda sam otisao i uzeo preko Ananas-a[Spark prodavnice] i platio samo cca 57k i onda mi je na kraju izaslo 2k skuplje sa ugradnjom i samom klimom.

Off topic: Tipa odredjeni procesori koji se prodaju u Gigatronu kostaju 2x skuplje nego na KupujemProdajem[Madjara], a oba su nova sa garancijom, ne samo to, nego je dosta njih imalo problem sa reklamacijama u Gigatronu, nema absolutno razloga kupovati kod njih komponente za hardver osim ako ljudi nisu ovce ili neuki...

Pa ne znam više šta da gledam ako već ne može da greje bez izolacije... Verovatno se ne isplati, čak ni za ovih 25kv.
Mozes da ugrejes 25m2 bez problema.
Moja preporuka bi bila Haier Flexis Plus 12ica, ima je za oko 75k dinara.
Moze i Gree Amber 12ica ako je imas za manje para.

Ok, ako su one dobre i dovoljne za tih neizolovanih 25m2. Ne tražim neku temperaturu i da radi 24/7, već da može da ugreje relativno brzo.

Imam i Hisense u vidu, ali recimo da mogu da uzmem i Haier za 75k. Ne znam kakva je, verujem da bi odradila posao. Sva sreća pa sam odustao od Muse.

Znači da ipak može bez izolacije da zagreje dovoljno?

Moćiće da zagreje, samo će trošiti više u odnosu da je prostorija dobro izolovana.

Sa samo 18kg spoljašnje jedinice, ova klima je realno 7-ca. Japanske 7-ce imaju masivniju spoljašnju jedinicu. Lakša spoljašnja znači češći defrost, tako da "na papiru" i nije za grejanje. IVA7 na papiru deluje potentnije.
EDIT: Klima VOX IHD12-SIPMW deluje mnogo bolje za grejanje, 10kg/26kg hardver, u odnosu na tvojih 8/18
Ne znam, videcemo, ne treba da greje veliki prostor, deluje dobro zasticeno, ovi drugari sto rade klimu ukljucujuci i ovog sto mi je namestao kaze da se ovaj model na osnovu cene i karakteristika odlicno pokazao, cak mi je jedan rekao da ako drzim zatvorena vrata ka hodniku zimi da pazim da se ne pregrejem... S obzirom da se znamo godinama, a ne prodaju mi oni klimu, ne vidim zasto bi lagali.

Sve u svemu kada dodje vreme za grejanje seticu se da javim ovde.

Sto se hladjenja tice, evo pre 2 sata zavrsismo montazu, trebalo joj je 5 minuta (po subjektivnom osecaju, ali realno verovatno je blize 15 minuta)da mi ohladi svih 48 kvadrata na nekih 25 stepeni (nosih termometar po stanu, ovih dana je u svakoj prostoriji pokazivao oko 30 stepeni)...

S obzirom da je u Nisu danas 38 stepeni opet, to je zadovoljavajuce. I konacno mogu da sedim kao covek u stanu i da se ne pregrevam. Prilicno je jak kompresor i ventilator i to je jedina mana po meni, malo je glasnija. Mada opicio sam na turbo samo da spustim temperaturu jer ne mogu da izdrzim vrucinu vise...

Zdravo svima. Gree Comfort Ambert 18 (1.035€) ili LG S18EQ NSK/UL2 (891€) za grijanje kuce sa alu bravarijom, druge izolacije nemam. Primarno 30 mkv + pod ostrim uglom nekih 40 mkv za grijanje u nekom blazem obliku, cisto da ne bude ledara. U pitanju je Podgorica. Od premijum brendova ne ide mi se preko 1000€...niti imam... a nemam ni za ovo, nego...aj neka me 🤣😅 U obzir dolazi samo jedna klima, a i zime su kod nas kao na moru. Hvala, i ne zamjerite sto... 👍

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari,

Iščitah veliki deo ove teme i još nekoliko tema iz ovog dela foruma i potrebna mi je preporuka za klimu. Prevashodno za hlađenje dnevne sobe od 18 kvadrata plus bi nekad bila otvarana dvostruka vrata kako bi se smanjila temperature u trpezariji pored koja ima oko 7 kvadrata. Znači ukupno ~25 kvadrata zbog čega gledam ipak 12-ice, a ne 9-ke. Stolarija je nova, troslojno staklo, ali zgrada nema izolaciju, socijalistički stan s početka 80-ih. Ponekad bi se koristila za grejanje, početkom oktobra dok ne krene centralno grejanje. Primarna mi je kultura rada tj. da je klima što tiša, da dobro modulira zbog što niže potrošnje. Nakon toga pouzdanost i dugotrajnost, ne želim nešto što ću morati da menjam nakon 2-3 godine zbog čega mislim da je možda pametnije izbeći jeftinije modele?
Budžet oko 70 000 RSD. Plus minus ~10K RSD ako baš ima smisla doplatiti za neki model, ali bih najradije izbegao da sve sa ugradnjom pređe 90K.

Modeli koje sam stavio u uži izbor.
  • Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8 - jako me privlači Breezeless funkcija tokom hlađenja zbog što tišeg i kulturnijeg rada, svestan sam da funkcija radi tek kad se postigne temperatura i da ne radi tokom grejanja.
  • Fujitsu ASYG12LLCE ili ASYG12LMCE - pre svega zbog reputacije Fujitsua kao brenda oko pouzdanosti i kulture rada.

Ima li nekih drugih modela za preporuku? Postoji li nešto jeftinije što može da ispuni navedene kriterijume?

Hvala unapred

Zdravo svima. Gree Comfort Ambert 18 (1.035€) ili LG S18EQ NSK/UL2 (891€) za grijanje kuce sa alu bravarijom, druge izolacije nemam. Primarno 30 mkv + pod ostrim uglom nekih 40 mkv za grijanje u nekom blazem obliku, cisto da ne bude ledara. U pitanju je Podgorica. Od premijum brendova ne ide mi se preko 1000€...niti imam... a nemam ni za ovo, nego...aj neka me 🤣😅 U obzir dolazi samo jedna klima, a i zime su kod nas kao na moru. Hvala, i ne zamjerite sto... 👍
Ja bi isao na gree imam istu samo 12-cu..Mislim da je Gree proverena opcija pogotovo model Amber..Za Lg koliko sam ja procitao sve stranice secam se da su se neki zalili..e sad koji model.bese🙄ko.ce ga znati..

Pozdrav drugari,

Iščitah veliki deo ove teme i još nekoliko tema iz ovog dela foruma i potrebna mi je preporuka za klimu. Prevashodno za hlađenje dnevne sobe od 18 kvadrata plus bi nekad bila otvarana dvostruka vrata kako bi se smanjila temperature u trpezariji pored koja ima oko 7 kvadrata. Znači ukupno ~25 kvadrata zbog čega gledam ipak 12-ice, a ne 9-ke. Stolarija je nova, troslojno staklo, ali zgrada nema izolaciju, socijalistički stan s početka 80-ih. Ponekad bi se koristila za grejanje, početkom oktobra dok ne krene centralno grejanje. Primarna mi je kultura rada tj. da je klima što tiša, da dobro modulira zbog što niže potrošnje. Nakon toga pouzdanost i dugotrajnost, ne želim nešto što ću morati da menjam nakon 2-3 godine zbog čega mislim da je možda pametnije izbeći jeftinije modele?
Budžet oko 70 000 RSD. Plus minus ~10K RSD ako baš ima smisla doplatiti za neki model, ali bih najradije izbegao da sve sa ugradnjom pređe 90K.

• Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8 - jako me privlači Breezeless funkcija tokom hlađenja zbog što tišeg i kulturnijeg rada, svestan sam da funkcija radi tek kad se postigne temperatura i da ne radi tokom grejanja.
  • Fujitsu ASYG12LLCE ili ASYG12LMCE - pre svega zbog reputacije Fujitsua kao brenda oko pouzdanosti i kulture rada.

Ima li nekih drugih modela za preporuku? Postoji li nešto jeftinije što može da ispuni navedene kriterijume?

Hvala unapred
Dobro su se pokazale LLCE i LMCE ne bi pogrešio ni sa jednom od njih.LMCE ima veće brzine izduva i ima neke bolje funkcije nego LLCE.Ima u prodaji i novijih modela Fujitsu koji još niže mogu da moduliraju uz postojeću odličnu kulturu rada.Trebalo bi da pogledaš model KMCE12 to je model za 2022/23 godinu može na hlađenju da spusti modulaciju na 80-90w a na grejanju i ispod 150w.Brzine izduva su iste kao kod LMCE12 što se tiče cene vidim da je ima za 78k.

Još uvek sam u razmatranju kupovine, s obzirom da ne uspem da izdvojim 70k za neku bolju klimu, našao sam Vivax koji ima spoljnu jedinicu tešku 34.7kg i R32 gas.
Valja li je razmatrati?

P.S. evo još jedne

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari,

Hvala unapred
Pozdrav, ako hoces kvalitet, zaobidji Fujitsu, jer su po kvalitetu poznati samo na ovom forumu, a od Japanaca gledaj Daikin, Mitsubishi i Panasonic.
Super se pokazala ta Midea na hladjenju, dobar je izbor za dnevnu jer breezeless mod razbije vazduh, pa ne siba po tebi ledeno.
Fujitsu ima prejaku prvu brzinu i jedini nacin da ti ne smeta, jeste da ne koristis deo prostorije u koji su krilca uperena, barem u tako malom prostoru od 18m2.
Dodatno, Midea ima elektricno pomeranje krilaca u svim smerovima, dok Fujitsu to ima tek na bas skupim klimama, a meni je licno bitno da mogu uvek da pomerim levo ili desno da duva.

Još uvek sam u razmatranju kupovine, s obzirom da ne uspem da izdvojim 70k za neku bolju klimu, našao sam Vivax koji ima spoljnu jedinicu tešku 34.7kg i R32 gas.
Valja li je razmatrati?

P.S. evo još jedne
Ne znam nista za te Vivaxe, ali na 4 sajta sma nasao totalno razlicite informacije o toj 12ici, pa ne znam sta da ti kazem osim da na svim tim specifikacijama deluje impresivno, i ako negde malo i preterano.
Ok je kod nas uzeti Vivax jer je Kimtec vlasnik Vivax brenda, nalaze se u sirem centru(Viline Vode) i nisu teski za saradnju, barem po nasem iskustvu, a bili smo im servis za klime 10ak godina kada su osnovali Vivax brend.
Ne znam zasto se toliko brines za mali prostor od 25m2, ali mislim da ti ne treba 18ica za toliko mali prostor.

Vrh Dno