Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hocu li se ugrijati ( cirka 25 kvadrata grejnog prostora), nova stolarija, puna cigla, sa ovim intverterima po 1000 eura, tipa Daikin ili Mitsubishi, 12ica. To bi mi bilo primarno grijanje, samo na to da se oslonim. A tempereratura se zimi vrti oko nule, -10 ujutru plafon, standardna nasa zima.

Nisu, izvucena je potpuno nova uticnica za klimu na drugom kraju sobe. E sad da li je ista faza i kako je to uradjeno u kutiji, to ne bih znao.
Jedino da kompjuter uključiš u produžni kabal sa feritnim prstenom. Taj feritni prsten bi trebao da ukloni te smetnje u zvučnicima. PROSAFE produžni kabal.

Ima li ko iskustva sa:

Daikin FTXP35M9-RXP35M Comfora

Mitsubishi MSZ-MUZ-AP35VG

Grijalo bi se 20-25 kvadrata, da se mogu osloniti samo na to...1000 eura su i jedna i druga, ili ima nesto trece (bolje) za preporuku.

Potrebna nam je inverter klima sa wifi , za apartman u banji, koja bi se koristila za grejanje za par vikenda proleće/jesen, i za hladjenje leti. Stan sa novom stolarijom, bez izolacije, dnevna soba i hodnik malo više od 20 kvadrata. Znači bitno je da možemo da je uključimo dan pre nego odemo da nas sačeka ugrejan dnevni boravak.

Hocu li se ugrijati ( cirka 25 kvadrata grejnog prostora), nova stolarija, puna cigla, sa ovim intverterima po 1000 eura, tipa Daikin ili Mitsubishi, 12ica. To bi mi bilo primarno grijanje, samo na to da se oslonim. A tempereratura se zimi vrti oko nule, -10 ujutru plafon, standardna nasa zima.
Da imaš izolaciju grejao bi klimom koja manje košta ovako vidim da si odvojio značajnu sumu para za klimu a prostor nije veliki.Dobre su obe klime koje si odabrao u tu cenu ulazi i Fujitsu LTCA12 koja je značajno jača od oba modela i predviđena za grejanje do -20 stepeni.Mada izolacija na prvom mestu ali evo to je moj predlog cena klime je oko 120k.Klima ima dvostruki rotacioni kompresor ove dve Mitsubishi i Daikin nemaju.

Ima li ko iskustva sa:

Daikin FTXP35M9-RXP35M Comfora

Mitsubishi MSZ-MUZ-AP35VG

Grijalo bi se 20-25 kvadrata, da se mogu osloniti samo na to...1000 eura su i jedna i druga, ili ima nesto trece (bolje) za preporuku.
Comfora je malo jaca.
Da imaš izolaciju grejao bi klimom koja manje košta ovako vidim da si odvojio značajnu sumu para za klimu a prostor nije veliki.Dobre su obe klime koje si odabrao u tu cenu ulazi i Fujitsu LTCA12 koja je značajno jača od oba modela i predviđena za grejanje do -20 stepeni.Mada izolacija na prvom mestu ali evo to je moj predlog cena klime je oko 120k.Klima ima dvostruki rotacioni kompresor ove dve Mitsubishi i Daikin nemaju.
Kazes ltca greje do -20 mene zanima kako su neki grejali obicilnim klimama na -15, -18,ali ih nisu gasili citajuci po komentarima.

Poslednja izmena:
Koliko sam video ona nema wifi, da li se kod fujitsu posebno kupuje wifi modul?
Kakve su ove nesto jeftinije 12LMCE, 12KMTA I 12LUCA

Comfora je malo jaca.

Kazes ltca greje do -20 mene zanima kako su neki grejali obicilnim klimama na -15, -18,ali ih nisu gasili citajuci po komentarima.
Najbolje da pitaš te koji su grejali on/off klimama na -15 i -18.I mene bi zanimalo šta imaju da kažu.LTCA prema specifikacijama greje do -20 pogledaj tablice kapaciteta a ima i Eurovent izveštaj za -20.
KP/KM/KG/KETA može WI FI,posebno se kupuje modul.Za neka tržišta dolaze sa modulom i nešto je drugačija oznaka.

Pozdrav svima,
Potreban mi savet pri izboru invertera. Klima bi služila prvenstveno za grejanje u međusezoni (dok još nije potrebno centralno) i hlđenje kada su visoke temp. Prostorija cca 50m2 bez pregradnih zidova (dnevna, kuh. i trpezarija), zid je trenutno samo 25cm siporeks ali je u planu demit 10cm, stolarija drvena sa termo staklima. Budžet oko 120000. Od dodatnih funkcija bi bilo dobro da ima odvlaživanje i programiranje-tajmer.
kmta18 koju savetujete je nažalost preko budžeta, nakon istraživanja ovo bi bio neki uži izbor
Fujitsu ASYG 18 KLCA
DAIKIN FTXC50C/RXC50C
MITSUBISHI MSZ-HR50VFK/MUZ-HR50VF
Nei od ovih uređaja imaju dodatne filtere, da li je njihova zamena skupa i da li je uopšte neophodna, ako se dugoročno gleda (pored redovnog održavanja) to može da proizvede dodatne a možda nepotrebne troškove. Pitanje je i dostupnost za nekoliko godina. Hvala unapred.

Momcovi, sta je najbolje u cenovnom rangu do 400e (47000din)
Koristice se za hladjenje i za dogrevanje u prelaznom periodu, prostorija 40tak kvadrata, pvc stolarija solidna, bez izolacije za sada.

IVA5-12JR - 41000rsd​

IVA8-12JRBW1 46000rsd​

Hisense WINGS HINANO 12K - KB35YR3E 47000rsd​

FERROLI Inverter klima GIADA 12000 BTU A++ 47000rsd​

Bergen Comfort Apollo Q 45000rsd​

AUX ASW-H12C4/FVR3DI 43000​

Comfora je malo jaca.

Ja sam se grejao sa dve on-off klime poslednjih 20 godina na svim minusima koji su bili (ne sećam se koliko je najniže bilo). Medjutim klime su i tad kupljene kvalitetne i bile su skupe. Jedna je bila Bosch (made in Germany), druga je bila Tadiran (ta i dalje radi, ne znam gde je proizvedena). Ne gasim kad je minus i greju. Zanimljivo, nikad nisu punjene. Jednom, pre 5 godina, proverene i nije bilo potrebno. Spoljne jedinice dva puta čišćene. Treba uzeti u obzir da živim u stanu sa odličnom izolacijom i greju me stanovi ispod i iznad tako da je to praktično dogrevanje. Sad sam kupio Daikin Ftxf umesto Bosch koja je počela da zeza sa prebacivanjem sa grejanja na hladjenje i obrnuto. Videćemo kako će Daikin da se pokaže. Za sad hladi odlično, tih je, ali je to osnovni model i nema trista funkcija kao duplo jeftiniji kinezi (oni imaju sve što je izmišljeno).

Poslednja izmena:
Tadiran je izraelac.A za Bosch sam mislio da nije uopste pravio klime nego da je kupovao od nekoga.Ne znam zasto su se povukle sa naseg trzista Tadiran klime.Neki model Tadirana je pravio Midea,a neki Hisense ostale modele je Tadiran pravio koliko znam.

kmta18 koju savetujete je nažalost preko budžeta, nakon istraživanja ovo bi bio neki uži izbor
Fujitsu ASYG 18 KLCA
DAIKIN FTXC50C/RXC50C
Nei od ovih uređaja imaju dodatne filtere, da li je njihova zamena skupa i da li je uopšte neophodna, ako se dugoročno gleda (pored redovnog održavanja) to može da proizvede dodatne a možda nepotrebne troškove. Pitanje je i dostupnost za nekoliko godina. Hvala unapred.
Fujitsu, jaci je od druge 2.

Zaboravi na to, em nema kod nas da se kupi, nema ko da ti ugradi, em kosta 100-200e, zavisno od toga kakav modul ti treba.
Kupi lepo neki Daikin ili Mitsubishi u slicnom cenovnom rangu, one nude integrisan wi-fi u dosta modela, ako ti je to bitno.

Ja sam se grejao sa dve on-off klime poslednjih 20 godina na svim minusima koji su bili (ne sećam se koliko je najniže bilo). Medjutim klime su i tad kupljene kvalitetne i bile su skupe. Jedna je bila Bosch (made in Germany), druga je bila Tadiran (ta i dalje radi, ne znam gde je proizvedena). Ne gasim kad je minus i greju. Zanimljivo, nikad nisu punjene. Jednom, pre 5 godina, proverene i nije bilo potrebno. Spoljne jedinice dva puta čišćene. Treba uzeti u obzir da živim u stanu sa odličnom izolacijom i greju me stanovi ispod i iznad tako da je to praktično dogrevanje. Sad sam kupio Daikin Ftxf umesto Bosch koja je počela da zeza sa prebacivanjem sa grejanja na hladjenje i obrnuto. Videćemo kako će Daikin da se pokaže. Za sad hladi odlično, tih je, ali je to osnovni model i nema trista funkcija kao duplo jeftiniji kinezi (oni imaju sve što je izmišljeno).
To nije osnovni model Daikina, a standardno kosta oko 100k 12ica, tako da je i za ocekivati da radi dobro.
I retko koje te od 50k dinara nude nesto vise od opcija, ne znam gde si video da imaju kako kazes "sve sto je izmisljeno".
Nikako. Vise trose struje na defroste nego na grejanje. Na kraju izadje da je potrosila vise od norveskog radijatora, a prosecna on/off 12ica se jedva bori sa 10-15m2.

Pardon, ne nude integrisan wi-fi Daikin i Mitsubishi u tim nizim klasama, ali je jako jeftin adapter, barem za Daikin, ~30e, pa ga mnogi i nude na akcijama uz klimu.

Pozdrav ljudi, idem danas da kupim inverter klimu, hitno, tako je ispalo. U pitanju je dnevna soba 9 x 6 m = 54 kvm bez pregrada. Klima mi treba za hladjenje i grejanje koliko je moguce. Za ovoliku prostoriju pretpostavljam da je bolje uzeti 18-ticu nego 12-ticu. Raspolozivi budzet mi je 75.000 + ugradnja. Sta uzeti za te pare? Vox, VIVAX AERI+, HIsense HI-Comfort ili neku petu! Hvala.

Prostorija gde ce se nalaziti je mala, otvorena soba, mi je zovemo salon, recimo da je 15ak kvadrata.
Nekako sam sklopio sliku kako bi to izgledalo. Ovo braon su vrata od soba i hodnika.
Takodje prostor gde planiram klimu nije nesto ogroman, jer je na sredini sobice prozor. A ova desna strana ima vise mesta u odnosu na levu. Aj neka bude 1m sirine.
Izmerio sam zidove, ovaj gde sam planirao je 93cm, od ivice zida prozora, do ugla. Sa druge strane je manji prostor, 87cm.
Znaci 18ca ili 12ca.

Momcovi, sta je najbolje u cenovnom rangu do 400e (47000din)
Koristice se za hladjenje i za dogrevanje u prelaznom periodu, prostorija 40tak kvadrata, pvc stolarija solidna, bez izolacije za sada.

IVA5-12JR - 41000rsd​

IVA8-12JRBW1 46000rsd​

Hisense WINGS HINANO 12K - KB35YR3E 47000rsd​

FERROLI Inverter klima GIADA 12000 BTU A++ 47000rsd​

Bergen Comfort Apollo Q 45000rsd​

AUX ASW-H12C4/FVR3DI 43000​

Gde si nasao IVA 5?

Fujitsu ASYG 18 KLCA
DAIKIN FTXC50C/RXC50C
Za samo 50kvm siporeks+demit i hlađenje/dogrevanje, bilo koja 18-ca je nepotrebna, jer će ići u paljenje i gašenje. Ja bih tu stavio Fujitsu 12LTCA. Jedino ako će u tih 50 kvadrata sedeti 50 ljudi, onda si uzmi 18-cu
Gde si nasao IVA 5?
Imate i IVA7 po raznim prodavnicama na internetu

Ovi Fujitsu modele koje preporucujete od 1K, to su u stvari basic modeli, jer onaj top end kosta duplo?
Da li to sto je da kazemo pocetni, daleko bolji od ovih midrange proizvodjaca koji su recimo sa cenom isti, medjutim njima je to top model?

Pozdrav svima.Prvi put pisem a pratim vec dugo. Taman kada mislim da sam odlucio na osnovu komentara, procitam neki oprecan pa promenim misljenje a procitao sam vrv preko 300 strana starih i novih tema.
Potrebna mi je pomoc oko izbora klima za prostor velicine 48+12 m2. 48 su spojene prostorije poprilicno velikim prolazom (kuhinja+trpezarija+dnevna soba) a 12 je radna soba sa plakarima koja bi se povremeno koristila - znaci postoji opcija da budu otvorena vrata kako bi ona "pokupila" temperaturu. Stari deo kuce (crvena linije) je stiropor 5-ica, a na novom delu jos nije odradjena izolacija ali ce biti 10-ka min za par meseci. Stari deo kuce je takodje prizemlje i na spratu se zivi. Novi deo ima veliki 3x2 balkonac i na potkrovlju novog dela je postavljenja kamena vuna i moze po potrebi da se doda jos.Pozicije potencijalnih klima koje bas i nisu najidealnije su oznacene. E sada...ajd da krenemo od prve stavke ukoliko neko zeli da savetuje - koliko klima kojeg kapaciteta postaviti? ja sam razmisljao 2x12 kako bih ovu u kuhinji postavio da duva i prema ovoj maloj sobi od 12m2. Drugo pitanje naravno - sta izabrati? Neki granicni budzet nemam ali nisam siguran da bih bas isao na Mitsu 2xLN 35. Koliko sam citao i sta sada imam u glavi - to bi bilo KGTA/KMTA/LT, Amber(ali znacilo bi mi i koji - Premium ili Comfort), Mitsu/Mitsu Heavy neke... Uzeo bih 2 iste (gnjavilo bi me da se razlikuju
Grinning face with smiling eyes
) ako mi je uopste potrebno 2......I zaboravih - potpuno cu se grejati na njih i sva stolarija je novi PVC osim balkonca koji je novi ALU, lokacija - Srem. Ako treba jos bilo sta od informacija, tu sam.

Dakle da sumiram - 48+12 m2, izolacija (ce biti) ok, za grejanje, max budzet recimo 2,5K

Hvala unapred na svim savetima!
Slika prostra:

kuca klime.png

Ja bi ti savjetovao obavezno sa dvije klime da ides i klimu dva pomjeriti da bude tacno naspram vrata radne sobe. Za modele i to neka se jave iskusniji

Ovi Fujitsu modele koje preporucujete od 1K, to su u stvari basic modeli, jer onaj top end kosta duplo?
Da li to sto je da kazemo pocetni, daleko bolji od ovih midrange proizvodjaca koji su recimo sa cenom isti, medjutim njima je to top model?
Da li pod basic misliš na ulazne modele klima?Novi modeli Fujitsu 12Btu idu ovim redom prema ceni.KP/KM-KETA/KG/Nocria X

Pozdrav ljudi, idem danas da kupim inverter klimu, hitno, tako je ispalo. U pitanju je dnevna soba 9 x 6 m = 54 kvm bez pregrada. Klima mi treba za hladjenje i grejanje koliko je moguce. Za ovoliku prostoriju pretpostavljam da je bolje uzeti 18-ticu nego 12-ticu. Raspolozivi budzet mi je 75.000 + ugradnja. Sta uzeti za te pare? Vox, VIVAX AERI+, HIsense HI-Comfort ili neku petu! Hvala.
Ako gledaš Hisense, Energy SE HiNano se može naći za te pare, a na papiru je bolja od tih koje si nabrojao, ima spoljašnju od 39kg i kompresor od 15ccm sa 1.2kg freona, što je misaona imenica za Vox/Vivax a bitno je za grejanje. Naravno bitan je i softver, ali ne verujem da je lošiji od ostalih kineskih proizvođača

Da li pod basic misliš na ulazne modele klima?Novi modeli Fujitsu 12Btu idu ovim redom prema ceni.KP/KM-KETA/KG/Nocria X
Dok još ima LU i LT mislim da su trenutno bolja kupovina u smislu uloženo/dobijeno. Novi modeli se cenom približavaju ostalim premium proizvođačima, a Fujitsu je dugo bio "best bang for buck", bar u Srbiji. Sećam se da sam taj LT platio 1.000EUR, a negde u isto vreme je drugar u Moskvi kupio istu za $1600USD. Ta klima ne zna jel' napolju -20°C ili +40°C, održava zadatu temperaturu "u bocu". Znam da su pojedinci imali problem sa kvarom zupčanika (pokretni panel) i sa smradom u hlađenju, ali cenim da je to sve do nestručne montaže i rukovanja, jer ja tih problema od 2011 pa na ovamo nisam imao. Na kraju krajeva, naručio bih rezervni zupčanik sa Alija za sitne novce i držao u rezervi, i opet se ukupna investicija isplati u odnosu na cenu (ovo pričam za 12LT). I naravno bitno je redovno pranje, ne samo za ovu, nego za sve klime. Filteri 1-2 puta mesečno, a Axel Sgrasso (ili Mobosan) 2 puta godišnje, na prelazima između grejanja i hlađenja

Da, na te sam mislio, da li su isplativiji u odnosu na recimo Hisense model od 1K, jer pretpostavljam da je prosek Hisensa oko 500-600e, znaci ako je 1K, to je onda da kazemo njihov top model.
Mozda lupetam, ali verujem da me shvatate sta zelim da pitam. Da li se vise isplati uzeti top basic brend ili midrange top model klime?

Ja sam vise za kvalitet, ili ti ono bas dobro ulozeno dobijeno (iz sveta hardvera) pa sa tim stavom idem i pri ovoj kupovini.

Izgleda da svi stari modeli još uvek mogu da se nađu.LT prema iskustvima korisnika jeste odličan model i vredi svaki uložen dinar i više.Dobro su se pokazali i ostali modeli.

Kakvo je stanje oko delova i servisa? I sugestija gde kupiti? Vidim da je ugradnja jos par stotina evra na cenu klime, da li se to isplati ili kontaktirati nekog svog lokalnog coveka, proverenog naravno, koji bi sa vise paznje odradio sve sto treba?

Nisam iz Beograda, tako da sumnjam da ce iko od ovlascenih dolaziti 100km, a da to ne naplati papreno. :D

Nazad
Vrh Dno