Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zamolio bih iskusnu ekipu ovde da mi daju preporuku za neki servis ili majstore ovako za ugradnju klime BG okolina da su pedantni, rade kako treba da se radi vakumiranje, min 3m instalacije, one antivibracione gume.
Treba da sredim ovu moju Fujitsu i da ugradim još jednu verovatno Daikin.
Hvala unapred
Ne znam zašto nemam neku posebnu temu ili listu provereno dobrih servisa za ugradnju,jel to protiv pravila ovde?

Pozdrav svima,
Potreban mi savet pri izboru invertera. Klima bi služila prvenstveno za grejanje u međusezoni (dok još nije potrebno centralno) i hlđenje kada su visoke temp. Prostorija cca 50m2 bez pregradnih zidova (dnevna, kuh. i trpezarija), zid je trenutno samo 25cm siporeks ali je u planu demit 10cm, stolarija drvena sa termo staklima. Budžet oko 120000. Od dodatnih funkcija bi bilo dobro da ima odvlaživanje i programiranje-tajme
Pogledaj modele Fujitsu LFCA18 ili KMTA/E 18

Za toliku površinu ide klima koja ima veću unutrašnju jedinicu i veći protok vazduha koja može na Quiet ili Low da održava zadatu temperaturu umesto dvanestice koja bi možda radila na high brzini.Da li si pogledao koliki protok vazduha imaju obe klime na prvoj Quiet i drugoj Low brzini.Obe klime imaju odličnu modulaciju i kulturu rada.

Pozdrav, voleo bih da mi pomognete. Koju klimu uzeti do oko 60 000 din? Mozete navesti od najjeftinije pa do tog budzeta. Stan je 40m2, soba je nepristupacna da moze klima i do nje da dopre. Imam 2 TA peci bih klimu koristio za hladjenje i dogrevanje, probao bih i da se grejem na nju. Prozori su stari iz 1998 god kad je zgrada i napravljena, zidovi su zidani blokovima spolja je fasadna cigla. Klimu bih stavio u dnevnu sobu u deo gde je vise prozora u prostor pored broja 5, samo tu i moze. Imam neku staru klimu koja nece da hladi, majstor je vec popravljao bio 2 puta, menjao i plocu na spoljnjoj jedinici cini mi se i poslednji put nije hteo vise da dolazi nego je samo rekao da je upalim da hladi i da pipnem cevi kod spoljne jedinice i kad je cuo da su cevi tople samo je rekao to je veci kvar ne isplati se popravljati vise. Neke koje sam ja gledao su: 1. Vox IJL12-SC4DWH 2. GREE Pular Eco plus 12000 3. Hisense Fresh master HiNano 12K - QF35XW0E. Kakva je Gree Pular s obzirom da ima i set za instalaciju pa bi ugradnja bila jeftinija, a i njoj je cena pala? Hvala.
[/QUOTE
Pozdrav, voleo bih da mi pomognete. Koju klimu uzeti do oko 60 000 din? Mozete navesti od najjeftinije pa do tog budzeta. Stan je 40m2, soba je nepristupacna da moze klima i do nje da dopre. Imam 2 TA peci bih klimu koristio za hladjenje i dogrevanje, probao bih i da se grejem na nju. Prozori su stari iz 1998 god kad je zgrada i napravljena, zidovi su zidani blokovima spolja je fasadna cigla. Klimu bih stavio u dnevnu sobu u deo gde je vise prozora u prostor pored broja 5, samo tu i moze. Imam neku staru klimu koja nece da hladi, majstor je vec popravljao bio 2 puta, menjao i plocu na spoljnjoj jedinici cini mi se i poslednji put nije hteo vise da dolazi nego je samo rekao da je upalim da hladi i da pipnem cevi kod spoljne jedinice i kad je cuo da su cevi tople samo je rekao to je veci kvar ne isplati se popravljati vise. Neke koje sam ja gledao su: 1. Vox IJL12-SC4DWH 2. GREE Pular Eco plus 12000 3. Hisense Fresh master HiNano 12K - QF35XW0E. Kakva je Gree Pular s obzirom da ima i set za instalaciju pa bi ugradnja bila jeftinija, a i njoj je cena pala? Hvala.
Jel moze pomoc sta uzeti za iznos do 50 000 i do 60 000 din jer nisam siguran skroz za budzet. Mogu i sam uzeti nesto, ali ne bih da se zeznem. Hvala

Prilozi

• IMG_20230712_065123.jpg
    IMG_20230712_065123.jpg
    107 KB · Pregleda: 38
Pozdrav svima,
Potreban mi savet pri izboru invertera. Klima bi služila prvenstveno za grejanje u međusezoni (dok još nije potrebno centralno) i hlđenje kada su visoke temp. Prostorija cca 50m2 bez pregradnih zidova (dnevna, kuh. i trpezarija), zid je trenutno samo 25cm siporeks ali je u planu demit 10cm, stolarija drvena sa termo staklima. Budžet oko 120000. Od dodatnih funkcija bi bilo dobro da ima odvlaživanje i programiranje-tajmer.
Prelistaj malo temu,pod forum ,pisano više puta

Prostorija gde ce se nalaziti je mala, otvorena soba, mi je zovemo salon, recimo da je 15ak kvadrata.
Nekako sam sklopio sliku kako bi to izgledalo. Ovo braon su vrata od soba i hodnika.
Takodje prostor gde planiram klimu nije nesto ogroman, jer je na sredini sobice prozor. A ova desna strana ima vise mesta u odnosu na levu. Aj neka bude 1m sirine.

Prilozi

• Klima.jpg
    Klima.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 34
Neka pomogne neko coveku da izabere dve klime. Ja sam mu predlozio da za 65k uzme fujitsu llce. Treba mu jos jedna od 50k, da li je tu neka vox iva5 ili neki noviji model dobar izbor.

Za te oko 50k nisam siguran sta je najbolje, ajde neko ko se bolje razume neka da savet sikiju sta da pazari.

Prostorija gde ce se nalaziti je mala, otvorena soba, mi je zovemo salon, recimo da je 15ak kvadrata.
Nekako sam sklopio sliku kako bi to izgledalo. Ovo braon su vrata od soba i hodnika.
Takodje prostor gde planiram klimu nije nesto ogroman, jer je na sredini sobice prozor. A ova desna strana ima vise mesta u odnosu na levu. Aj neka bude 1m sirine.
U tom uglu gde bi se klima naslonila na zid je senzor temperature, tako da NE SME da se pribije uz zid, i mora da se spusti od plafona bar 15-ak cm kako bi senzor mogao da radi normalno. Onu treću sobu ćete teško ohladiti, ali će makar vlažnost biti manja, a ove dbe sobe može. Ovaj "hodnik" nema zidove između soba i prostorije gde je klima? Ako klima može da duva ka vratima soba, to će da radi. Ovde je dovoljna 12-ca, samo JAKO pažljivo sa montažom, jer ako se pribije previše u ćošak ima da maši temperaturu
Majstor koji održava klime u firmi mi juče reče da od Hisense treba gledati samo Energy PRO, za ove druge ne zna kako i šta. Mada, što se tiče jeftinig hlađenja i grejanja, dosta ljudi na forumu preporučuje Vox IVA5 kao provereni model koji vredi datih para.

Poslednja izmena:
@siki_ Kod biranja pozicije računaj da u hlađenju klima duva ispred sebe, a u grejanju na dole, eventualno 15-ak stepeni otklona od vertikale. Tako da klima gledajući od zida na koji je montirana pa ispred nje, ne treba da ima nikakve prepreke, a pogotovo ne ljude koji sede tu negde, kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše. Za onu donju sobicu moraćeš da zadržiš malu TA peć, a klimu bih ja stavio dole u 4-ku da duva (po podu) ka onim prozorima i kuhinji. Što se tiče modela, Fujitsu 12 LLCE, a ako je nema, onda malo slabije, jeftino ali dokazano rešenje je Vox IVA5. Nije na nivou japanaca, ali opravdava cenu po iskustvima ljudi sa foruma

Poslednja izmena:
Gospodo,

Planiram da uzmem Vivax ACP-12CH35AERI, konrekntno mi treba za hlađenje, ne planiram da grejem stan sa njom jer imam centralno grejanje. U pitanju je stan od 51m2, na 5tom spratu, izolacija kamena vuna. Da li da jurim neki Hisens ili nešto drugo do 50 000 dinara.

Pozdrav

Planirao sam da kupim inverter PC12SQ.NS koja je sada u Enmonu 67000 din, da li cu mozda pogresiti u izboru posto vidim da je energetska klasa samo: A++/A+? Vec nekoliko njih me je odgovaralo od LG klima, da to nije dobar izbor, sta odabrati za stan 55m2, klima u dnevnoj, stolarija dobra, stambena zgrada je iz 70tih i nema spoljnu izolaciju, planiram da sa unutrasnje strane spoljnih zidova stavim stiropor 2cm ili plutu 4mm...
Buzet za klimu je 70000-80000 sta uzeti a da ima vecu energetsku klasu i da ima obavezno WIFI...
Hvala

U tom uglu gde bi se klima naslonila na zid je senzor temperature, tako da NE SME da se pribije uz zid, i mora da se spusti od plafona bar 15-ak cm kako bi senzor mogao da radi normalno. Onu treću sobu ćete teško ohladiti, ali će makar vlažnost biti manja, a ove dbe sobe može. Ovaj "hodnik" nema zidove između soba i prostorije gde je klima? Ako klima može da duva ka vratima soba, to će da radi. Ovde je dovoljna 12-ca, samo JAKO pažljivo sa montažom, jer ako se pribije previše u ćošak ima da maši temperaturu
Majstor koji održava klime u firmi mi juče reče da od Hisense treba gledati samo Energy PRO, za ove druge ne zna kako i šta. Mada, što se tiče jeftinig hlađenja i grejanja, dosta ljudi na forumu preporučuje Vox IVA5 kao provereni model koji vredi datih para.
Salon je potpuno otvoren, i racunao sam ako zatvorim prednja vrata na hodniku, i ostavim od soba otvorena, da ce se sve ohladiti, jer su i sam hodnik, i sobice veoma male. Sve skupa nema 50kv.

Ko planira da uzima Daikin klimu, svakog dana od 15-17h daju popuste na sajtu. Ne znam koliko daju, iskocio mi ad na instragramu pa koga zanima nek proveri.

pozz drustvo koju klimu bi mi mogli preporuciti do nekih 800 eura? sprat kuce od 70ak kvadrata bi trebao da se hladi jel dovoljna 18ka? znam da za ove pare ne mogu uzeti mitsubishi ili daikin! kakve su gree. haier i ostali losi brendovi? hvala na informacijama

Znaci taj Daikin i Mitsubishi su premium brendovi za inverter klime? Sta gledati jos, da je nekih high midrange?
Ja gledam 18cu takodje.

Znaci taj Daikin i Mitsubishi su premium brendovi za inverter klime? Sta gledati jos, da je nekih high midrange?
Ja gledam 18cu takodje.
Pojam za manje više ovo kinesko smeće
Naravno i Fujitsu koji lično imam
Razlika u ceni ti je ako hoćeš ozbiljno grejanje zimi da se ne ledi klima, tacna i da stalno radi defrost
Za to moraš da daš preko 1000 evra
Hladi svaka dobro uz manju ili višu potrošnju.
Kinezima je softver loš pa frljaju oko potrošnje i temp

Pa to, gledam Mitsubishi 1K je 18ca i posle samo na gore. :D
Uzas.. :cry: Kakvi su LG i Samsung? Hisense vidim da je strong midrange proizvod verovatno, kao za tv-e.

Ja jos nisam video kako radi inverter grejalica, pa ako bi mogao da nam objasnis posto si jednu preporucivao pre neki dan.
Sama ti rec kaze inverter :rolleyes:.Inverterski grejac regulise snagu i snanjuje je kad se dostigne zadata temp.
Brand Airfel je li to Daikin? Ima li neko iskustva sa ovim brendom?
Te klime je pravio izraelski elektra koliko znam.Gorenje klime je pravio isti taj proizvodjac prodavale su se davno 2001-2.
Pozdrav svima,
Potreban mi savet pri izboru invertera. Klima bi služila prvenstveno za grejanje u međusezoni (dok još nije potrebno centralno) i hlđenje kada su visoke temp. Prostorija cca 50m2 bez pregradnih zidova (dnevna, kuh. i trpezarija), zid je trenutno samo 25cm siporeks ali je u planu demit 10cm, stolarija drvena sa termo staklima. Budžet oko 120000. Od dodatnih funkcija bi bilo dobro da ima odvlaživanje i programiranje-tajmer.
Fujitsu kmta18 ili gree amber premium.

Za toliku površinu ide klima koja ima veću unutrašnju jedinicu i veći protok vazduha koja može na Quiet ili Low da održava zadatu temperaturu umesto dvanestice koja bi možda radila na high brzini.Da li si pogledao koliki protok vazduha imaju obe klime na prvoj Quiet i drugoj Low brzini.Obe klime imaju odličnu modulaciju i kulturu rada.
50 kvadrata nije nista posebno veliko. Covjeku je kuca od siporexa plus hoce dodati 10 cm izolacije. Minimalni toplotni gubici/dobici
Meni moja puno slabije izolovan prostor slicne kvadrature hladi na nekom minimumu na quiet/prvoj brzini. Mrsko mi rovit po teh specifikacijama, al to je nekih 300njak mh3.
Doduse ja ne volim extreme, jucer npr 39 c, ja je stavio na 27, pa mi je i to ogroman sok kad se iz vana udje unutra i obratno.
Sad ako hoce drzat 20c to je vec druga prica.

Inace to bi svaka klima trebala ohladit na minimumu snage. Jedini rezon uzet toliko veliku (i skupu) klimu da ima sigurnu opciju za back up grijanje.

Juce ugradjena Vivax ACP-12CH35AERI+ , vakumirali je, nisu stavili 3m cevi vec 2m, kaze da je 2m minimalno i da nema nikakvih problema.
Izasla me 65k sa ugradnjom, sto mislim da je previse, tako da svima preporucujem da je kupe u samostalnoj reziji pa da zovu za ugradnju, ja sam uzeo kod istog coveka koji radi ugradnju pa kontam da se on ugradjuje.
Lepo hladi, doduse kod mene je mala soba pa radi na low, i jedva da se cuje. Vise je cujem na zvucnike od kompa, al to je vec do struje...Ako neko ima neko resenje za to blago pucketanje zvucnika dok klima radi, bio bih zahvalan :)
Planiram da uzmem Vivax ACP-12CH35AERI, konrekntno mi treba za hlađenje
Ako imas bilo kakva pitanja tu sam :)

Neka pomogne neko coveku da izabere dve klime. Ja sam mu predlozio da za 65k uzme fujitsu llce. Treba mu jos jedna od 50k, da li je tu neka vox iva5 ili neki noviji model dobar izbor.

Za te oko 50k nisam siguran sta je najbolje, ajde neko ko se bolje razume neka da savet sikiju sta da pazari.
Jedna klimu uzimam nego da imam izbor za dve jer nisam siguran jos za budzet dal cu uzeti do 50 000 ili do 60 000.

Poslednja izmena:
Ne znam dal je neko pisao iskustva u potrošnji osnovnih inverter modela Fujitsu 12 LMCE vs Daikin FTXC35C?

Juce ugradjena Vivax ACP-12CH35AERI+ , vakumirali je, nisu stavili 3m cevi vec 2m, kaze da je 2m minimalno i da nema nikakvih problema.
Izasla me 65k sa ugradnjom, sto mislim da je previse, tako da svima preporucujem da je kupe u samostalnoj reziji pa da zovu za ugradnju, ja sam uzeo kod istog coveka koji radi ugradnju pa kontam da se on ugradjuje.
Lepo hladi, doduse kod mene je mala soba pa radi na low, i jedva da se cuje. Vise je cujem na zvucnike od kompa, al to je vec do struje...Ako neko ima neko resenje za to blago pucketanje zvucnika dok klima radi, bio bih zahvalan :)

Ako imas bilo kakva pitanja tu sam :)
Da li su možda kompjuter i klima na istoj utičnici?

Nisu, izvucena je potpuno nova uticnica za klimu na drugom kraju sobe. E sad da li je ista faza i kako je to uradjeno u kutiji, to ne bih znao.

Vrh Dno