Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na tu kvadraturu i plus još je spavaća soba ide Daikin. E sad da li se budžet može malo rastegnuti do Daikina do tebe je.

Ovako drugari. Duze vreme ovde postavljam pitanja cekajuci snizenje fujitsu 18kmta da kupim. Medjutim vidim poskupela nazalost. U jakov ima na akciji Daikin FTXC50C/RXC50C 118000. Da li je prepoeucujete i da li moze da zagreje d sobu 30ak m2 i hodnik 10m2? Na akciji je i fujitsa 18 lfca cini mi se oko 118000. Sta bi preporucili za navedeni prostor?

Poslednja izmena:
Ovako drugari. Duze vreme ovde postavljam pitanja cekajuci snizenje fujitsu 18kmta da kupim. Medjutim vidim poskupela nazalost. U jakov ima na akciji Daikin FTXC50C/RXC50C 118000. Da li je prepoeucujete i da li moze da zagreje d sobu 30ak m2 i hodnik 10m2? Na akciji je i fujitsa 18 lfca cini mi se oko 118000. Sta bi preporucili za navedeni prostor?
LFCA ili LTCA 12 je bolje nego taj Daikin u svakom slučaju.

LFCA 18 bi isto odgovarala za tvoje potrebe.Ona je nešto jevtinija od KMTA.Da li će biti nekih akcija pa da smanje cenu to niko ne zna.A mogu i da poskupe tako da ako ima mogućnosti gledaj tu LFCA.

Evo i ja da podelim iskustvo,hisense expert smart 12 kupljena pre 6 meseci, lepo radila u početku.Sada duva toplo nekih 30min.uđe u defrost zatim duva prohladno opet nekih pola sata pa ponovo defrost pa opet prohladno,defrost i onda se više ne pokreće. Tj.za sat i po 3 defrosta a onda mrtva. Pri tome na bilo koju temp duvanja ili brzinu da se namesti isto se dešava,kao i sa uključenim i feel(na njemu 21,nameštena temp 24/25 a ona ne pali). Prijavljeno sve i odobren povraćaj novca kako za uređaj tako i za montažu(imam račun montažera) a demontaža je o njihovom trošku.
Čitao sam malo forum i vidim da se najviše preporučuju japanci a od nižeg budžeta vox iva kao pouzdane. Budžet je do nekih 60k tako da gledam šta sad da uzmem u zamenu. Naleteo sam na mitsubishi msh-gf35va/muh -gf35va za 58k pa mi treba vaše mišljenje. U pitanju je grejanje i hlađenje stana,stara gradnja,debeli zidovi bez izolacije,pvc stolarija južna strana. Klima bi bila u dnevnoj sobi 16m2 a grejala bi hodnik i dogrevala spavaću sobu.

Prilozi

• IMG_20230420_085737.jpg
    IMG_20230420_085737.jpg
    113.6 KB · Pregleda: 42
Ta klima koju gledaš da kupiš Mitsubishi msh-gf35va/muh -gf35va je predviđena za grejanje do -10 stepeni.Ja bi ti predložio klimu koju imam i radi odlično Fujitsu LLCE12 cena je oko 65k predviđena za grejanje do -15 i greje sa 3kw na temperaturi od -15 stepeni.Kultura rada i modulacija odlična primerena Japanskim proizvođačima klima.Tačno održava zadatu temperaturu i na -10 i na +15 stepeni.

Maloprije sam se čuo sam ekipom koja je meni ugrađivala klime pa kroz priču me pitali kako sam zadovoljan a ja ih ispitivao kako se koji model pokazao i tako.
Kažu da npr vox nisu imali baš ni jednu reklamaciju u 5 godina a da su ih baš dosta ugradili. Medjutim kažu da se zbog male vanjske jedinice na većim minusima u hladnijim ponebljima nisu baš pokazale kao efikasne osim ako nisu jako dobri uslovi. Na vivax je slična stvar s tim da su imali nešto reklamacija ali ništa pretjerano. Hisense ovi energy modeli su im se pokazali odlični što se toga tiče jedino nisu za manjeg prostora jer je vanjska veličine i težine kao za 18ku pa ne modilura baš nisko, ne ide ispod 350w i kažu da je to normalno za tu veličinu kompresora i izmjenjivača, da malo koja ide ispod 300w te veličine. (nećemo sad porediti sa fujitsu i mitsubishi :) ) Nisu imali reklamacija ali koriste ih tek par godina

Jel im se nešto pokazalo loše? Jao pa to su monteri retko za šta će reći da im se loše pokazalo 😁

Maloprije sam se čuo sam ekipom koja je meni ugrađivala klime pa kroz priču me pitali kako sam zadovoljan a ja ih ispitivao kako se koji model pokazao i tako.
Kažu da npr vox nisu imali baš ni jednu reklamaciju u 5 godina a da su ih baš dosta ugradili. Medjutim kažu da se zbog male vanjske jedinice na većim minusima u hladnijim ponebljima nisu baš pokazale kao efikasne osim ako nisu jako dobri uslovi. Na vivax je slična stvar s tim da su imali nešto reklamacija ali ništa pretjerano. Hisense ovi energy modeli su im se pokazali odlični što se toga tiče jedino nisu za manjeg prostora jer je vanjska veličine i težine kao za 18ku pa ne modilura baš nisko, ne ide ispod 350w i kažu da je to normalno za tu veličinu kompresora i izmjenjivača, da malo koja ide ispod 300w te veličine. (nećemo sad porediti sa fujitsu i mitsubishi :) ) Nisu imali reklamacija ali koriste ih tek par godina
I dalje me zanima kako su na papiru bolje performanse energy pro plus modela od japanskih iako je testiran po eu standardima.

Vox IJF12 sa integrisanim wifi-jem i 5 god garancije je u plavom hangaru 39k. Nije loša ponuda, dok još nije krenulo letnje ludilo.

Meni je receno uopste da su se lepo pokazale,ali wings modeli ne.Oni moraju da prave dobre uredjaje da bi se probili na trziste.Prodavali su sa pocetka 2000-te godine kod nas televizore i klime,pa su se kasnije povukli sa naseg trzista.

Rekao sam necemo porediti sa japancima, japanci su klasa za sebe :)

Monteri su "dobri prijatelji od prijatelja" ali bez zeze :) Zato sam i prenjeo informacije, nisu muljali, vec su prenjeli kako im se pokazalo

Gledam da uzmem 3 klima uredjaja za novi stan, te se lomim izmedju Fujitsu, Mitshubishi i Gree. Potrebne su mi dve devetke i jedna dvanaestica. 12000 BTU ide u dnevnu sobu od 18m2, i hladice i trpezariju i kuhinju. Dok dve od 9000 BTU idu u radnu sobu i spavacu od 10 i 13 kvadrata.

Potrebno je samo za hladjenje, stan ima centralno grejanje. No verujem da malo dogrevanja u prelaznom periodu nece zafaliti. Takodje je bitno da su sto tise unutrasnje jedinice pri hladjenju zbog spavace sobe.
Nisam pametan sta da uzmem :/ Gledah ovaj Mitshubishi MSZ-HR35VF, ali mi spoljna nekako deluje lagano sa svega 24kg, i ne vidim da ima iFeel opciju ili kako se vec zove. Fujitsu LLCA je takodje opcija.

Gree Muse od 12000 BTU se takodje uklapa u budget.

Okvirni budzet je 2000 EUR, od kojih ce 350 EUR otici na instalacije i ugradnju. Znaci efektivno na uredjaje ostaje 1650 EUR.

Molim za preporuku.

10 m2 ugrejaće ti VOX IVA bez problema
moze i neki krsteni Japanac ali za tu kvadraturu mislim da je bacanje para

10 m2 ugrejaće ti VOX IVA bez problema
moze i neki krsteni Japanac ali za tu kvadraturu mislim da je bacanje para
Prioritet je hladjenje. Grejanje je sekundarno. U tih 10 kvadrata bice i nekoliko racunara, ukupne disipacije 1000W (nisu rigovi, vec moji serveri :D )

Raspitaj se koliko je rashladne snage potrebno da se efikasno održava zadata temperatura u prostoriji sa tim serverima.Teško da će devetka biti dovoljna tu više nije bitna površina prostorije nego snaga tih uređaja i koliko je potrebno snage da se rashlade.Video sam server sobu od 30m2 u kojoj su ugrađene 4 12Btu klime ali vlasnik servera ima neki rezon da neće sve raditi odjednom već dve ako ima potrebe a jedna ili dve u rezervi ako se neka na primer pokvari serveri moraju da rade bez prekida.Ili server soba u fabrici površine 12m2 sa plafonskom klimom 24Btu.Ovo su primeri čisto informativnog karaktera ali raspitaj se ako neko ima slične potrošače kao ti koliko je rashladne snage potrebno.

Prioritet je hladjenje. Grejanje je sekundarno. U tih 10 kvadrata bice i nekoliko racunara, ukupne disipacije 1000W (nisu rigovi, vec moji serveri :D )
kod mene Iva 12ca je potkrovlju hladi 30+m2 i veruj mi da je na hladjenju prilično sposobna
testirano prethodnih godina kada smo u letnjem periodu imali temp do 40C

Ja u moju server sobu od 8 kvadrata imam 2 gree 12tice. Pošto firma plaća struju obe su na 16 stepeni setovane i to nije ništa za njih. Niko od humanoida tu ne boravi. Tebi bi verovatno bila odgovarajuća jedna 12 tica, tipa midea, gree pa i neki japanac zavisi od budzeta. Ali pre svega 12tica zbog cirkulacije vazduha... Za hlađenje nije tolika muka prilikom izbora klime koliko je za grejanje... Čak još uvek imam u 2 prostorije neke prastare samsung 12tice on/of stare preko 15 godina koje se jos uvek koriste.

Kolege forumasi,moze li mala pomoc.
Kuca na sprat i pokrovlje(koje nije za stanovanje i nema izolacije na krovu).
Izgradjena od opeke.
Soba u koju se treba ubaciti klima za grejanje je u prizemlju i ima 3 spoljna zida od toga 2 zida imaju fasadu stiropor 10cm,i ne greje je nista sa strana osim sa gornje sobe.
Soba je 4x7m i ima 2 pvc prozora,na plafonu nema izolacije ni na podu,,unutrasnji zidovi malterisani.
Soba koja je iznad je iste povrsine i karakteristika i ona se greje na cvrsto gorivo(drva)takodje nema izolacije na podu ni plafonu(iznad je potkrovlje bez izolacije na ploci ni na krovu).

Interesuje me u trenutnom stanju kako sam opisao( dodace se izolacija na preostalom spoljnom zidu i po ploci potkrovlja sledece godine,ali to je neka druga prica),da li ima neka klima do 100.000rsd da ce mi zavrsiti posao za grejanje ove predstojece zime ove sobe u prizemlju?
Znam da bi amber 12 to odradio ali to je oko 150+hiljada a nemam taj budzet.
Mozda amber 9,ili nesto drugo?
Nije toliko bitno(jeste malo al nije presudno) koliko ce dobro modulirati,vec je bitno da dobro greje i ima dovoljno snage u ovoj situaciji dok ne poboljsam izolaciju kuce.
Unapred hvala na preporukama i izvinite ako sam bio opsiran.
Može li se još neko uključiti u ovu problematiku?

Svaka krštena 12 tica će grejati tih 28kv bez problema, Amber premium po kapacitetu je za mnogo veće prostore nego što tebi treba. Znači do 100 hiljada možeš da biraš šta da uzmeš. Ljudi hvale Fujitsu modele, od Gree samo Amber comfort.
Kad središ izolaciju potrošnja će samo da se smanji i to je to.

Uradi na plafonu stiropor da ti ne odlazi toplota naviše i spoljni zid završi. A klima, ja svakako mogu da kažem za moju hi sense energy pro plus 62k sada je cena, meni greje 50m2. Ima kapacitet 14-tice za grejanje.
Ako imaš TA peć bolje nju koristi za grejanje jer je ista ekonomičnost kao klima ako koristiš noću a taj novac uloži u doobru izolaciju ove godine.

Ja u moju server sobu od 8 kvadrata imam 2 gree 12tice. Pošto firma plaća struju obe su na 16 stepeni setovane i to nije ništa za njih. Niko od humanoida tu ne boravi. Tebi bi verovatno bila odgovarajuća jedna 12 tica, tipa midea, gree pa i neki japanac zavisi od budzeta. Ali pre svega 12tica zbog cirkulacije vazduha... Za hlađenje nije tolika muka prilikom izbora klime koliko je za grejanje... Čak još uvek imam u 2 prostorije neke prastare samsung 12tice on/of stare preko 15 godina koje se jos uvek koriste.
To ce mi biti i "office" pa tih 16C nije opcija :D Ta soba ima samo jedan mali spoljni zid 3x3, od cega je vecina Rehau stoalrija sa tri niskoemisiona stakla. Zgrada ima neku izolaciju odradjenu, PU table od 8cm po celoj povrsini. Gubitci nisu veliki, zato sam se razmisljao i da bude ta od 9000 BTU....

Raspitaj se koliko je rashladne snage potrebno da se efikasno održava zadata temperatura u prostoriji sa tim serverima.Teško da će devetka biti dovoljna tu više nije bitna površina prostorije nego snaga tih uređaja i koliko je potrebno snage da se rashlade.Video sam server sobu od 30m2 u kojoj su ugrađene 4 12Btu klime ali vlasnik servera ima neki rezon da neće sve raditi odjednom već dve ako ima potrebe a jedna ili dve u rezervi ako se neka na primer pokvari serveri moraju da rade bez prekida.Ili server soba u fabrici površine 12m2 sa plafonskom klimom 24Btu.Ovo su primeri čisto informativnog karaktera ali raspitaj se ako neko ima slične potrošače kao ti koliko je rashladne snage potrebno.
No ako dodamo i 600W od mog gaming racunara, vec moze biti problem. Ukupno ce izaci 1800W sa svom opremom (svic, monitori, serveri, gaming racunar), ali opet to je sa max opterecenjem :/ Da stavim onda bolje od 12000 BTU? Imam solidnu opciju preko instalera za Gree Muse 12000BTU.

Ostatak stana gde je bitna tisina ove Mitshubishi 9 i 12 (spavaca i dnevna soba)?

Taj Gree Muse ima uglavnom samo kritike (što se tiče grejanja), za hlađenje će vrv vršiti posao, ako mora Gree onda bolje Comfort model.

Vrh Dno