Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Cime si se grejao sa

Cime si se grejao prosle godine?
Dve TA pecke..Jedna je od 6kw.druga je jos uvek u.decijoj.sobi od 3.5kv..koju ako budu.dozvolile.finansije.menjao za jednu.9-ku..Posto imam Ambera kineza😁.da.ubacim.jednog Japanca(fujitsu) najvise iz radoznalosti.Posto se.ovde vodi hladni.rat.izmedju.ta dva.brenda🤣.
Kako ti je račun 5800 za 925kw? Nešto mi se računica ne poklapa, neki popust?🙂
Vučkov popust od 1.600..za 40%.manju potrosnju nego prosle.god....ovih.200..zaboravi..to.je za.redovne platiše..😁2/3..je u.jeftinoj.tarifi..gde 1.kv kosta.3 din
Vrv zbog nize tarife, ispada da su klime nocu radile na max.
Klima je u 95%slucajeva nocu podesena ovako kao na slicu..Na jeftnijoj se pustaju svi veliki potrosači. Ta od 3.5..Masina za ves,masina za sudove,i bojler..Sve se.to gasi uredno oko 05h.

Prilozi

• Screenshot_20230219_000642_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_20230219_000642_com.gree.greeplus.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Nakon pretrazivanja, odogovara, saveta itd. Odlucio sam se za dve VOX iva 6 12ke, i jednu VOX iva 1 9ku
Ovi h dana cu da ih pazarim.

Vidim da dosta ljudi ima problema sa tim Defrostom. Koliko ima smisla naknadno ugraditi onaj grejac u crevu, da greje malo spoljnu jedininicu. Da li pomaze i koliko pomaze.

Da li taj grejac pomaze da klima bolje/jace greje na minusu ili samo da ne ulazi u toliko cest defrost mod???

Pozdrav svima, posle dužeg premišljanja i bezuspešnog pokušavanja da pronađem komentare ili iskustva, ipak sam odlučio i uzeo inverter klimu Ferroli model Ambra 12 btu. Potrošnja za prethodni mesec 327 kw, radila 24/7, na zadatoj temperaturi 24-25 C, stan ima 40-ak m2, novogradnja. Neću navoditi detalje da ne ispadne da reklamiram ali svako ko bude želeo više detalja o ovom modelu rado ću odgovoriti.

Pozdrav svima, posle dužeg premišljanja i bezuspešnog pokušavanja da pronađem komentare ili iskustva, ipak sam odlučio i uzeo inverter klimu Ferroli model Ambra 12 btu. Potrošnja za prethodni mesec 327 kw, radila 24/7, na zadatoj temperaturi 24-25 C, stan ima 40-ak m2, novogradnja. Neću navoditi detalje da ne ispadne da reklamiram ali svako ko bude želeo više detalja o ovom modelu rado ću odgovoriti.
Zanima nas modulacija,potrosnja,izduv,defrost,to da napises,gde si kupio i ko ti montirao zadrzi za pp.

Dve TA pecke..Jedna je od 6kw.druga je jos uvek u.decijoj.sobi od 3.5kv..koju ako budu.dozvolile.finansije.menjao za jednu.9-ku..Posto imam Ambera kineza😁.da.ubacim.jednog Japanca(fujitsu) najvise iz radoznalosti.Posto se.ovde vodi hladni.rat.izmedju.ta dva.brenda🤣.

Vučkov popust od 1.600..za 40%.manju potrosnju nego prosle.god....ovih.200..zaboravi..to.je za.redovne platiše..😁2/3..je u.jeftinoj.tarifi..gde 1.kv kosta.3 din

Klima je u 95%slucajeva nocu podesena ovako kao na slicu..Na jeftnijoj se pustaju svi veliki potrosači. Ta od 3.5..Masina za ves,masina za sudove,i bojler..Sve se.to gasi uredno oko 05h.
e koja disciplina
ko u vojsci

ko ti pali / gasi bojler u zakazano vreme ?
čime se vi ljude opterećujete
strašno

e koja disciplina
ko u vojsci

ko ti pali / gasi bojler u zakazano vreme ?
čime se vi ljude opterećujete
strašno
Disciplina je i potrebna ako hoćeš neki red i uštedu. U redu je ako ti imaš viška para pa ne brineš o tome.

Svaka čast @Bulevarac na tome.
Kod mene tri domaćinstva na jednom brojilu.
Džabe što žena i majka isto noću uključuju velike potrošače kada snajka ne j**e sistem i uključuje kad joj odgovara. Sreća da se samo ja grejem na klimu jer smo uvek na granici sa crvenom i u odnosu 2/3 skuplje i 1/3 jeftine.

Ovo je prosto neverovatno, da koju god joj temperaturu zadam da ona radi par minuta i posle toga opet krene da duva ladno. Bukvalno to je pocelo od juce pre podne da se desava do juce ujutru je klima radila ok. Tipa ako sam joj zadao 24 stepena ona je znala ceo dan da radi tako i da duva toplo a ovo sada par minuta duva toplo i onda opet pokazuje potrosnju 0.0 kw i duva ladno.

Jel ima neki nacin da se klima resetuje?

Skok od 2000 din u za januarski racun sa (10K na 12K) , a potrosio sam skoro isto kilovata, jos imam i vise u jeftinoj tarifi nego prosli mesec, placam skoro 1000 din za neke subvencije za proizvodjace ... pa ovo ima samo u srbiji.

Ja sam zamenio gree muse za tu midea extreme, boljka joj je to sto kada dostigne temp i vise ne moze da modulira kompresor da podigne krilca, ali i dalje duva, to duvanje zna da pravi neprijatan osecaj jer nije to ono kontrolno duvanje kao kod gree npr vec dosta jace, takodje zna da ide u kontrolni df nakon odredjenog vremena kada duva kao sto sam opisao kada je napolju npr 15 stepeni. Ja sumnjam da nisu vakumirali sistem, ali i kod drugara se ova klima ponasa isto tako pa ne znam sta da mislim. Nadam se da cete resiti problem pa nam javite sta ste i kako uradili.
Iskreno, mislim da je taj kontrolni defrost na 15 stepeni takav fail u softveru da je to za priču. To je tako isfušarena klima da nemam reči. Kod bukvalno svih nas se isto ponaša i mislim da je to ozbiljan razlog za reklamaciju. Ja preko ovog defrosta koji mi non stop radi neću preći.

Sad mi dolazi majstor koji je ugrađivao klimu da još jednom proveri ceo sistem pa će sutra zvati uvoznika da vidi o čemu se radi. Bukvalno je sve ispoštovao, vakumirao sistem dobrih 20-ak minuta na obe klime, udaljio je od zida, stavio instalaciju od 3m koja je došla uz klimu, stvarno nemam šta da mu zamerim. Neće me niko praviti budalom da klima mora da radi bilo kakav dF na 15 stepeni.

Savetujem ljudima koji su kupili klimu da se udružimo i da svi reklamiramo.

Ovo je prosto neverovatno, da koju god joj temperaturu zadam da ona radi par minuta i posle toga opet krene da duva ladno. Bukvalno to je pocelo od juce pre podne da se desava do juce ujutru je klima radila ok. Tipa ako sam joj zadao 24 stepena ona je znala ceo dan da radi tako i da duva toplo a ovo sada par minuta duva toplo i onda opet pokazuje potrosnju 0.0 kw i duva ladno.

Jel ima neki nacin da se klima resetuje?
Ima veze i sa spoljnom temperaturom. Ako je spoljna 12 stepeni i unutrašnja je veća nego što je bila do pre neki dan, pa pretpostavljam i da zbog toga pre postiže temperaturu koju si joj podesio i zato isključuje kompresor i duva hladno. Npr. kod mene je dok su bile niske temperature (oko nule ili do 5 stepeni) klima morala da duva non stop vruće jer nije mogla da postigne zadanih 24 stepeni. Sada kada je ovako toplo za par minuta prešiša 26 stepeni (zadano 24).

Finansijski gledano, mislim da ti se zamena te druge TA za klimu ne isplati. U najboljem slucaju ces ustedeti mesecno 100-200 kWh iskljucivo jeftine struje, koja cak i da poskupi jos dva puta kako su najavili, opet ce biti jeftinija 4 puta od skupe. I ta usteda nije svakog meseca ista, nekad je manja nekad veca. Neka ustedis i 5000 dinara za sezonu, trebace ti 10+ godina da bi ulaganje bilo vraceno. Jedino ako smatras da ti TA ne greje dobro ili zbog nekog licnog komfora, onda je bolje da uzmes jos jednu klimu. Kada bi ukinuli zone i kad bi svaki kWh isto kostao, nema jeftine i skupe, onda bi klima uvek finansijski bila opravdana naspram TA peci.
Skok od 2000 din u za januarski racun sa (10K na 12K) , a potrosio sam skoro isto kilovata, jos imam i vise u jeftinoj tarifi nego prosli mesec, placam skoro 1000 din za neke subvencije za proizvodjace ... pa ovo ima samo u srbiji.
Struja je poskupela od januara... A mozda ti je obracun za manji broj dana, pa onda izadje i tu skuplje. I nije samo u Srbiji, na primer Nemacka je sav trosak drzavnih subvencija za solarne panele prebacila na domacinstva, tako da mi retko sta izmislimo, samo prepisujemo, nekad lose, nekad kasno...

Poslednja izmena:
Problem je sto ona ne nagura tu temeperaturu u prostoriji pa da kazes da se oseti ta toplota u prostoriji pa da zato se klima iskljucuje. Nego u prostoriji je idalje oko 23 stepena ili i nize a klima pravi zvrcke pa radi kako hoce.

Napolju je sada 9 stepeni ali i ranije je bilo tako pa je klima radila normalno. Ne kazem bilo je perioda da se desavalo da krene da duva ladno ali to je bilo retko ovo sada ne znam sta se desava, po pravilu ona bi trebala kada dodje do zeljene temperature da samo odrzava istu i da potrosnja tada bude na minimumu a ovo sada neko vreme duva ladno i onda opet krene da duva toplo ali potrosnja ide skoro 0.6-0.8 kw dok kada je radila odrzavanje na 24 stepena je bila 0.3 kw.

Jednostavno nemam mi nikakve logike sta je moglo da se desi pa da sada se ovako ponasa. Niti je nestajalo struje, nije nista menjano a sto se ovako ponasa da ga ebem ako znam.

Problem je sto ona ne nagura tu temeperaturu u prostoriji pa da kazes da se oseti ta toplota u prostoriji pa da zato se klima iskljucuje. Nego u prostoriji je idalje oko 23 stepena ili i nize a klima pravi zvrcke pa radi kako hoce.

Napolju je sada 9 stepeni ali i ranije je bilo tako pa je klima radila normalno. Ne kazem bilo je perioda da se desavalo da krene da duva ladno ali to je bilo retko ovo sada ne znam sta se desava, po pravilu ona bi trebala kada dodje do zeljene temperature da samo odrzava istu i da potrosnja tada bude na minimumu a ovo sada neko vreme duva ladno i onda opet krene da duva toplo ali potrosnja ide skoro 0.6-0.8 kw dok kada je radila odrzavanje na 24 stepena je bila 0.3 kw.

Jednostavno nemam mi nikakve logike sta je moglo da se desi pa da sada se ovako ponasa. Niti je nestajalo struje, nije nista menjano a sto se ovako ponasa da ga ebem ako znam.
Cistis li filtere redovno?

Opet cu da.se hvalim.sa racunom i potrosnjom..3.200din tj.skoro 40%.(po evidenc.lepse polovine)manje nego prosle godine.i.isto vreme..i to pored poskupljenja struje..
Prvi put cujem da neko troši 65% nize a 35% vise struje taj procenat je obrnut kpd svih,ne znam jesi li to prinetio na racunu,ti danju ili ne koristiš struju ili ti mtk prebacuje kontra,na racunu piše da si potrosio 300kw više tarife za ceo mesec,znaci svega 10kw dnevno za 16 sati sa klimom,friziderom,tv,komp bojler,šporet....a zato noću za 8 sati dupla pptrošnja 600kw??

Има ТА-пећ(и), и користи бојлер ноћу, још ако машину за веш или судове пали по јефтиној довољно да направи такав однос.

Nakon pretrazivanja, odogovara, saveta itd. Odlucio sam se za dve VOX iva 6 12ke, i jednu VOX iva 1 9ku
Ovi h dana cu da ih pazarim.

Vidim da dosta ljudi ima problema sa tim Defrostom. Koliko ima smisla naknadno ugraditi onaj grejac u crevu, da greje malo spoljnu jedininicu. Da li pomaze i koliko pomaze.

Da li taj grejac pomaze da klima bolje/jace greje na minusu ili samo da ne ulazi u toliko cest defrost mod???
Grejač može da spreči zamrzavanje vode u tacni klime ako spustiš grejač i u cev koja odvodi vodu iz tacne sprečićeš i zamrzavanje vode u crevu.Grejač ne pomaže da klima bolje greje i nema nikakve veze sa tim koliko često klima radi defrost.

Nema šta,struja je skuplja u odnosu na prošlu godinu.Za potrošenih 900kw sam nekad plaćao oko 9000din.Sa ovim povećanjem plaćam 3.000 više tako da mi je račun za januar 12.000.U februaru će biti i veći jer je u one 2 nedelje minusa klima još više trošila.

Има ТА-пећ(и), и користи бојлер ноћу, још ако машину за веш или судове пали по јефтиној довољно да направи такав однос.
Ako je ta peć u pitanju to je ok da tolko nabije noću al ovde se piše o klimama ne o ta,i 10kw za 16 sati je smejurija,taj mtk zna kontra da prebaci,mom drugu odličnom jeftina kreće u 16:00 do ponoći ostalo je skupa,i tako godinama se greje na ta,ove godine hteo da prijavi al sam ga odvratio od te sulude ideje

Zašto je smejurija? Ako nema lampu za piliće i prasiće, ne peče kolače i ne kuva pihtije na skupu tarifu, nešto nije uredu sa njim?

Zato što matematika kaze da 10kw kad podeliš na 16 više tarife u proseku na sat je ukupna potrošnja 624w u timskom periodu,pa komp nije ispod 250w plus tv toliko,pa gde su ostali uređaji,sporet,ves masina,bojler,a da ne pominjem sudo ili sušilicu a o klimi bolje da ne pričam,mada proleter kaze da je na ta peć greje noću sto nema veze s temom o klimama

Ako je ta peć u pitanju to je ok da tolko nabije noću al ovde se piše o klimama ne o ta,i 10kw za 16 sati je smejurija,taj mtk zna kontra da prebaci,mom drugu odličnom jeftina kreće u 16:00 do ponoći ostalo je skupa,i tako godinama se greje na ta,ove godine hteo da prijavi al sam ga odvratio od te sulude ideje
Koristi kombinaciju klime u vecem delu i TA pec u manjoj sobi, bojler nocu. Frizider, tv, komp i ostalo nisu veliki potrosaci, sporet da se nesto skuva ili ispece, trosi ali ne previse, tako da mu je potrosnja ok. A ima slucajeva kada je jeftina nekom preko dana umesto nocu, ili u drugim periodima, ili starija sklopka pomera vreme sama unapred, unazad. U EPSu ima samo par situacija koje ih alarmiraju: ako ste imali potrosnju pa je odjednom nema uopste (odselili se i slicno), odmah dolaze da menjaju brojilo; ako vam je na racunu sve jeftina struja (ukoci se sat na jeftinoj), naplatice vam po jedinstvenoj tarifi i mozda ako se umilostive da dodju i poprave. Ako vam je sklopka stala na skupu, i na racunu samo skupa, nije ih briga, tad vam nece naplatiti po jedinstvenoj tarifi, i opet muka da dodju i srede strujomer. Nema brige o kupcu, nego samo da slucajno neko njih ne osteti. To je u redu, kradju treba sankcionisati, ali treba voditi i racuna o potrosacima. Takodje, tarifne zone ne idu na ruku iole vecoj porodici, jer nije ista potrosnja za 1-2 clana, i za 4,5-6 itd. Ovi sa manje clanova ce uvek biti u povlascenom polozaju i njih energetska efikasnost ne zanima, jer ce uvek moci da furaju potrosnju i nikad da ne udju u crveno. Porodice sa decom, ili prosirene porodice gde zivi vise generacija su u problemu jer imaju odobren isti broj kilovata na veci broj ljudi, i oni su naterani da se sto efikasnije ponasaju. Neko skoro pa fer resenje bi bilo odredjeni broj kWh po clanu domacinstva u svakoj zoni, jer bi se dala podrska porodicama, ali od toga nema nista.

Upravo tako..Ispasce da sam proracunat do bola..ali samo se trudim da sto racionalnije trosim struju...Kuva se i sprema na skupu..ali sve ostalo.tj.svi veliki potrosači se pale na jeftinu..Nemam komp.imam lap-top koji.hvata prasimu samo za neki.film na netu..😁Led sijalice u.stanu se podrazumevaju..
Koristi kombinaciju klime u vecem delu i TA pec u manjoj sobi, bojler nocu. Frizider, tv, komp i ostalo nisu veliki potrosaci, sporet da se nesto skuva ili ispece, trosi ali ne previse, tako da mu je potrosnja ok. A ima slucajeva kada je jeftina nekom preko dana umesto nocu, ili u drugim periodima, ili starija sklopka pomera vreme sama unapred, unazad. U EPSu ima samo par situacija koje ih alarmiraju: ako ste imali potrosnju pa je odjednom nema uopste (odselili se i slicno), odmah dolaze da menjaju brojilo; ako vam je na racunu sve jeftina struja (ukoci se sat na jeftinoj), naplatice vam po jedinstvenoj tarifi i mozda ako se umilostive da dodju i poprave. Ako vam je sklopka stala na skupu, i na racunu samo skupa, nije ih briga, tad vam nece naplatiti po jedinstvenoj tarifi, i opet muka da dodju i srede strujomer. Nema brige o kupcu, nego samo da slucajno neko njih ne osteti. To je u redu, kradju treba sankcionisati, ali treba voditi i racuna o potrosacima. Takodje, tarifne zone ne idu na ruku iole vecoj porodici, jer nije ista potrosnja za 1-2 clana, i za 4,5-6 itd. Ovi sa manje clanova ce uvek biti u povlascenom polozaju i njih energetska efikasnost ne zanima, jer ce uvek moci da furaju potrosnju i nikad da ne udju u crveno. Porodice sa decom, ili prosirene porodice gde zivi vise generacija su u problemu jer imaju odobren isti broj kilovata na veci broj ljudi, i oni su naterani da se sto efikasnije ponasaju. Neko skoro pa fer resenje bi bilo odredjeni broj kWh po clanu domacinstva u svakoj zoni, jer bi se dala podrska porodicama, ali od toga nema nista.
Nazalost to je tacno..Porodica sa 5-6-7.clana..oni kuvaju svaki dan..masina.svaki dan..mozda i.vise.puta na dan..pa.masina za susenje kad je zima..Pa bojler svaki dan..mozda i dobar deo dana na skupu..ili raspored kupanja..Ne moze nikad da.se uporedi.sa.dva odrasla.clana.i dete..Bitno je i.to koliko koliko su ukucani u stanu-kuci..tj koliko.vrena provode u prostoriji koja se.greje..Ako su celo prepodne u skoli na poslu..ta klima ce biti na npr.19c.a ne nq 21-22c..

Poslednja izmena:
Zato što matematika kaze da 10kw kad podeliš na 16 više tarife u proseku na sat je ukupna potrošnja 624w u timskom periodu,pa komp nije ispod 250w plus tv toliko,pa gde su ostali uređaji,sporet,ves masina,bojler,a da ne pominjem sudo ili sušilicu a o klimi bolje da ne pričam,mada proleter kaze da je na ta peć greje noću sto nema veze s temom o klimama
Najpre niko od nas nije kuci svih 16 sati osim ako ne radi od kuce. Drugo moram da te ispravim komp ne trosi toliko osim ako nisi gejmer, za normalnu upotrebu od 130 do 200W, i to samo pri aktivnom koriscenju. U standby rezimu trosi do 80W. LED TV danas trose od 30 do 130 W u zavisnosti od velicine. Ves masina u proseku potrosi oko 1kWh za ciklus zavisno od programa, slicno i za sudomasinu. Frizider trosi od 0,5 do 1kWh dnevno, opet zavisno od tipa, koriscenja i slicno.

Kapiram,ja sam spuco 1200kw ali mi je odnos 70-30 u korist više,i to mi je super iako će vam zvucati da sam pretero,ovo mi izađe sa dve klime 3,4 puta jeftinije od peleta,a sve ovo sa potrošnjom ima najviše veze i sa kvadratirom i brojem clanova
Baxman,imam 2 kompa,jedan klinac ne gasi drnda igrice drugi upalim povremeno i u pravu si ide 200w ,a merio sam susilicu verovo il ne ona gruva po 2,5-3kw al u nju nabijem po 3 ves masine i cepa 2,5 -3sata,a ako ubacim jednu ves masinu u susilicu zavrsi za manje od 2 sata,otisli smo od teme s klimama jer sam se uvatio ukupne potrošnje

Poslednja izmena:
Kapiram,ja sam spuco 1200kw ali mi je odnos 70-30 u korist više,i to mi je super iako će vam zvucati da sam pretero,ovo mi izađe sa dve klime 3,4 puta jeftinije od peleta,a sve ovo sa potrošnjom ima najviše veze i sa kvadratirom i brojem clanova
Baxman,imam 2 kompa,jedan klinac ne gasi drnda igrice drugi upalim povremeno i u pravu si ide 200w ,a merio sam susilicu verovo il ne ona gruva po 2,5-3kw al u nju nabijem po 3 ves masine i cepa 2,5 -3sata,a ako ubacim jednu ves masinu u susilicu zavrsi za manje od 2 sata,otisli smo od teme s klimama jer sam se uvatio ukupne potrošnje
Susilica jeste tu najveci potrosac, kao i bojler koji zimi trosi i vise nego leti, jer je voda koja dolazi iz vodovoda hladnija pa treba vise energije da se ugreje ista kolicina vode, zato treba uvek dobro izvagati, zbog ukupne potrosnje. Nismo previse otisli s teme, jer potrosnja klima jeste nesto zbog cega se ovde i pise. Ima onih koji ce biti zadovoljni i da im jedna klima potrosi 600kWh za mesec dana, jer su mozda sami, nece ulaziti u crveno itd. Dok sa druge strane ima ljudi koji zele grejanje uz efikasnost. Svaki vid grejanja ima svoje prednosti i mane. Sto se klima tice, uvek uzmimo u obzir cinjenicu da je uglavnom u pitanju 24-casovno grejanje, bez obzira da li smanjimo temperaturu ili ne. Koliko bi na primer drva potrosili kada bismo 24 casa lozili?

Upravo to,za 2,5 tone lošeg kvaliteta peleta treba mi 1000e da bih se grejao 14 sati dnevno,isti je odnos i sa drvima jer su bila 10000-12000 din,da ne pricamo o čišćenju,lozenju...a na klimu 24 sata prođem 3,4 puta jeftinije pa ko je tu lud ?sa svim poskupljenjima struje se debelo isplati,mislim da ce poskupeti u maju opet i u septembru sigurno al opet isplativo,meni problem moze da bude sto su smradovi epsa nesto najavljivali da hoće da snize crvenu ispod 1600kw,bila je blaga zima al ako snize tarifu ispod 1600 a zagudi minus bilo bi paprenije

Nazad
Vrh Dno