Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Čekaj to ti led na unutrašnjoj jedinici!?

Da. Pisao sam dosta u temi. Prizemna kuca, 77m2, Fujitsu LMCA 12. Imam i pelet kao backup ali sam ove zime potrošio ravno 12 dzaka kada je vreme bilo memljivo i vlazno pa nisam hteo da mučim klimu. Evo screenshot od malopre i sada
Svaka čast majstore,ja imam 2xLMCE 12 za 70m2 i sad na -1° zajedno vuku 1100w i ja sam prezadovoljan a idu mi i u defrost,ti sa 4x manjom potrošnjom na veću kvadraturu i da ti ne ide u defrost si apsolutni pobednik,ja sam se 5 g grejo na pelet sad nisam kupio ni dzak jer je tona s prevozom 45000,znaci dzak od 15kg košta 642 din.a taj dzak moze da mi greje 10-11 sati...u prevodu,taj 1 dzak od 640 din.košta kao 53 kw struje tako da je račun jasan

Kako to da je samo jedan deo jedinice čist a ostalo prljavo!? I meni sad deluje kao da nema filter al opet kako je dole čisto!

To gore je led a nahvatao se možda jer filteri nisu čišćeni. Filteri su verovatno skinuti pre slikanja.

Ако је лед/иње клима дефростује, ако је прашина треба је усисати. Шта је са филтерима?

Skinuti su bili filteri zbog slikanja :)

Evo još jedna sada sa filterima

Čišćena je klima pre pola godine otprilike.

Nije led baš, više je sneg :D Da odgovorim i na to pitanje.

Poslednja izmena:
Evo da se javim i ja.Amber premium ide u defrost skoro na svaki sat.Sneg kod mene klima izlozena direktno snegu nije moglo drugacije, setovana na 23.

Evo još jedna i neću više.

Ovo je posle jedno pola sata, nakon što je isključena i izvađena iz štekera (utičnice). Naravno filteri ponovo skinuti. Ajde oprao sam ih opet i ostavio da se suše. :) :)

Mene zanima zašto se oo dešava čim napolju temperatura padne ispod 0? Znači kada je napolju 4,5,6... stepeni i dalje je hladno i potrebno je zagrejati prostoriju. Ona tada radi i ne ledi. Čim napolju padne temperatura na 0 ili ispod 0 (kao što je sinoć bio slučaj) ona ovako reaguje. I kada je u ovakvom stanju (kao na slikama prethodnim, ne ovoj poslednjoj naravno) ona hladi. Deluje mi kao da ne može da prebaci da krene da greje. Kao da joj nešto kaže da ne treba da greje već da hladi?

Нормално да не греје кад је дефрост, нормално је да се створи иње на измењивачу, нормално је да мора да ради дефрост повремено кад су температуре вани близу или испод нуле.

Onda je sinoć radila defrost 3 sata. *** od 01h do 04h kada je napolju ispod 0, prostorija se prilično ohladi za to vreme :) Još ona bar da ništa ne radi za to vreme, nego još i "duvka" hladno.

Онда зови сервис да виде где је квар.

E zvao sam ih prošle zime. Ovlašćeni servis sam zvao.

Poblem je što ona radi i onda joj se dese ti momenti uglavnom uveče i kada temperatura padne ispod 0. Kada sam zvao tražili su mi da opišem problem i slikao i poslao majstoru. I ok je bilo, rekli da će da dođu. Zovu me i pitaju da li sam kući pošto bi da dođu, ja kažem jesam, ali klima sada u ovom trenutku radi i greje najnormalnije. Oni mi kažu ok onda, ajde vidi kako se ponaša pa javi. Opet isto veče ili sledeće koje već zaboravio sam, ponovo isto. Greje kako treba i tu negde pred spavanje zakuca i opet tako zaledi i ne može da prebaci da greje pa bog. Ja ponovo zovem oni kažu pa kako sad ne greje opet, ja kažem ne znam ali sinoć nije sada preko dana evo greje. Oni mi kažu džabe mi da dolazimo ako ne vidimo kako se ponaša kada ne radi, ne možemo tako da vidimo gde je kvar. I tako nekako prođe zima, ja koristio neki kalorifer da izguram zimu što preostalo (pošto je to bilo prošle godine u sličnom nekom periodu) i tako sve do sada kada se isto ponovo dešava.

I evo sad dok ovo pišem, klima radi najnormalnije, greje upravo. Filtere još nisam stavio, jer se suše, ali vratiću i njih naravno.

Poslednja izmena:
Četvorokraki ventil okrene na hlađenje kada radi defrost.Pitanje je zašto opet ne okrene smer za grejanje.Ili je zaglavio/pokvario se elektro magnet četvorokrakog ventila ili ne dobija signal za to.Može majstor da proveri.Da li je na daljinskom uključen mod Heat ili Auto?Neka majstor otvori spoljašnju jedinicu i onda prebacite sa grejanja na hlađenje i neka instrumentom proveri da li dolazi do promene napona na el.magnetu ventila.Postoji radno stanje i mirno stanje ventila.Magnet okreće ventil u radno stanje ne sećam se da li je grejanje ili hlađenje mirno stanje ventila.Ukratko na el magnetu postoji naponsko i beznaponsko stanje.Ali mora da dođe do promene prilikom prebacivanja sa grejanja na hlađenje to instrument voltmetar pokaže.

Poslednja izmena:
Heat je, ali probao sam i kada je auto isto se ponaša. Znači krene ona da greje i kada je minus kada je upalim, i greje tako kao obično što greje neko vreme normalno i stane, ali koliko znam to treba biti nekih 3,4,5 minuta ne bitno i ponovo da krene da greje. Međutim ona ne može posle toga ponovo da krene da greje i krene da ledi. I Ledi, ledi, ledi, čuje se i pucanje, verovatno dok ledi i dok se stvara sneg na unutrašnjoj jedinici (kao na slici).

Tako da ovaj vaš opis problema je verovatno tačan, jer ima smisla da ne može da okrene to što treba da okrene jer tako i meni deluje.

Evo da se javim i ja.Amber premium ide u defrost skoro na svaki sat.Sneg kod mene klima izlozena direktno snegu nije moglo drugacije, setovana na 23.
I kod mene sinoć tako na sat-sat i po. Mislim da je to normalno ponašanje za te uslove + je vlaga 100%.
Kod mene DF traje 5min, tako da temp. u sobi ne pada.

Gree juce za celi dan nijedan defrost. Daikin tek noćas negde oko 1 otisla u defrost (nakon 16h rada).

E zvao sam ih prošle zime. Ovlašćeni servis sam zvao.

Poblem je što ona radi i onda joj se dese ti momenti uglavnom uveče i kada temperatura padne ispod 0. Kada sam zvao tražili su mi da opišem problem i slikao i poslao majstoru. I ok je bilo, rekli da će da dođu. Zovu me i pitaju da li sam kući pošto bi da dođu, ja kažem jesam, ali klima sada u ovom trenutku radi i greje najnormalnije. Oni mi kažu ok onda, ajde vidi kako se ponaša pa javi. Opet isto veče ili sledeće koje već zaboravio sam, ponovo isto. Greje kako treba i tu negde pred spavanje zakuca i opet tako zaledi i ne može da prebaci da greje pa bog. Ja ponovo zovem oni kažu pa kako sad ne greje opet, ja kažem ne znam ali sinoć nije sada preko dana evo greje. Oni mi kažu džabe mi da dolazimo ako ne vidimo kako se ponaša kada ne radi, ne možemo tako da vidimo gde je kvar. I tako nekako prođe zima, ja koristio neki kalorifer da izguram zimu što preostalo (pošto je to bilo prošle godine u sličnom nekom periodu) i tako sve do sada kada se isto ponovo dešava.

I evo sad dok ovo pišem, klima radi najnormalnije, greje upravo. Filtere još nisam stavio, jer se suše, ali vratiću i njih naravno.
Stavi je da greje na 30 da bude maksimalno opterećena. Po ovom vremenu bi trebala da ide u defrost posle sat, dva rada iako nije noć, da mogu majstori da dođu kada je u kvaru. Bitno je samo da je vlažan vazduh i da nije puno toplo a da ona radi punim kapacitetom i sigurno će da ode u deforst.

Zdravo svima! Posle razgovora sa jedno 15ak servisera ispostavilo se da veliki dio modela klima u CG je nedostupno i sad moram da izaberem od ovoga sta ima pa sam htio da vas zamolim cisto za neke opcije A i B jer cak i ovo sto ima vise ne vjerujem da je stvarno tako dok je ne kupim :D Radi se o stanu na moru od nekih 68m2 + terasa ali nju ne racunamo. Stan je zapadno orijentisan i dosta osuncan posle podne i cijela zapadna strana je u staklu prakticno ali je izolacija moze se reci okej (stiropor 5cm u fasadi) i PVC stolarija. Dnevna i trpezarija/kuhinja imaju 38m2 gdje sam mislio da stavim jednu 18ticu a sobe imaju 11m2 i 10m2 gdje sam mislio da stavim po jednu 12ticu(ili 9tku) u svaku sobu. Cijena ne igra ovdje ulogu jer su svi sa slicnim cijenama osim Samsung wind free (e tu me zanimalo da li vrijedi tu razliku novca). Temperature ljeti idu nekad i preko 45 stepeni a zimi se krecu oko 0 (rijetko kad je bilo ispod..ako se desi bude do -2,3). Sto se modela dostupnih tice tu su:

1. Fujitsu ASYG12LMCE 685e
2. Fujitsu ASYG14KMCC 950e
3. Fujitsu ASYG18KLCA 1150e
4. Fujitsu ASYG12KMTA (ne znam cijenu jer je pitanje imaju li je)
5. Gree Amber premium 18btu 1850e
7. Gree Amber premium 12btu 1320e
8. Gree Pular 12btu 650e
9. Samsung wind free avant 18btu 1800e
10. Samsung wind free avant 09btu 1150e
11. Vivax Aeri 12btu 595e
12. Vivax Aeri 18btu 970e

To je sve sto je u ponudi i to su cijene sa ugradnjom i garancijom od 2 godine. Zanima me vrijedi li ovaj Gree Amber premium i Samsung wind free avant ovaj novac jer su znacajno skuplje od ostalih? Najvise me zanimaju vase opcije A, B i C jer sam se opekao da izaberem neka 3 modela i nijedan nemaju nego su me "posavjetovali" uzmi jednu od ovih jer imaju djelove i lako se servisiraju.
Hvala unaprijed!!

Još jednom da ti skratim spisak 😁, ova 3 gree modela preskoči, ne moduliraju nisko i radiće kod tebe kao on off klima s obzirom da su retki minusi. Za ostale modele sačekaj komentare ljudi koji više znaju o njima.

Fujitsu KMCC14 za prostoriju od 38m2.KG12 i KM14 imaju isti kompresor.Za male prostorije neka klima koja lepo modulira 09Btu.Neki Daikin bi odgovarao za manje prostorije potraži kod drugih prodavaca.Samsung ne znam ako neko ima pa da kaže nešto o tome kako radi.

Fujitsu KMCC14 za prostoriju od 38m2.KG12 i KM14 imaju isti kompresor.Za male prostorije neka klima koja lepo modulira 09Btu.Neki Daikin bi odgovarao za manje prostorije potraži kod drugih prodavaca.Samsung ne znam ako neko ima pa da kaže nešto o tome kako radi.
Znaci da ne idem sa 12ticama u sobama nego 9tkama? Od Daikina ima skoro svaki model ali mi rekose da se nesto nije u hladjenju proslavio

Zdravo svima! Posle razgovora sa jedno 15ak servisera ispostavilo se da veliki dio modela klima u CG je nedostupno i sad moram da izaberem od ovoga sta ima pa sam htio da vas zamolim cisto za neke opcije A i B jer cak i ovo sto ima vise ne vjerujem da je stvarno tako dok je ne kupim :D Radi se o stanu na moru od nekih 68m2 + terasa ali nju ne racunamo. Stan je zapadno orijentisan i dosta osuncan posle podne i cijela zapadna strana je u staklu prakticno ali je izolacija moze se reci okej (stiropor 5cm u fasadi) i PVC stolarija. Dnevna i trpezarija/kuhinja imaju 38m2 gdje sam mislio da stavim jednu 18ticu a sobe imaju 11m2 i 10m2 gdje sam mislio da stavim po jednu 12ticu(ili 9tku) u svaku sobu. Cijena ne igra ovdje ulogu jer su svi sa slicnim cijenama osim Samsung wind free (e tu me zanimalo da li vrijedi tu razliku novca). Temperature ljeti idu nekad i preko 45 stepeni a zimi se krecu oko 0 (rijetko kad je bilo ispod..ako se desi bude do -2,3). Sto se modela dostupnih tice tu su:

1. Fujitsu ASYG12LMCE 685e
2. Fujitsu ASYG14KMCC 950e
3. Fujitsu ASYG18KLCA 1150e
4. Fujitsu ASYG12KMTA (ne znam cijenu jer je pitanje imaju li je)
5. Gree Amber premium 18btu 1850e
7. Gree Amber premium 12btu 1320e
8. Gree Pular 12btu 650e
9. Samsung wind free avant 18btu 1800e
10. Samsung wind free avant 09btu 1150e
11. Vivax Aeri 12btu 595e
12. Vivax Aeri 18btu 970e

To je sve sto je u ponudi i to su cijene sa ugradnjom i garancijom od 2 godine. Zanima me vrijedi li ovaj Gree Amber premium i Samsung wind free avant ovaj novac jer su znacajno skuplje od ostalih? Najvise me zanimaju vase opcije A, B i C jer sam se opekao da izaberem neka 3 modela i nijedan nemaju nego su me "posavjetovali" uzmi jednu od ovih jer imaju djelove i lako se servisiraju.
Hvala unaprijed!!
Gree amber preskoci jer nece da nisko modulira.Ona je vise za hladnije predele.U vecu sobu Fujitsu kmcc ili lmce,ali opet je bolja kmcc zbog vece prostorije.U sobama Daikin ftxf25 ili fujitsu lmce 9.

Amber(komfort)modulira u 99%slucajeva ovako..Setovana na 21.fik.fan 2.u dnevnoj oko 20kv.

Prilozi

• Screenshot_20230127_171552_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230127_171552_com.wooxhome.smart.jpg
    53 KB · Pregleda: 54
LLCA ima bag, ja zamenio plocu stavio od LLCE i sad radi ok. A druga baksuz imala bag isto proslih sezona a sad ne zeza kao da sam i njoj zamenio plocu a nisam, sou. Inace lepo rade, ja imam devetke. LLCE 12 je ok ali LMCE je jaca za tih 35m2 i sigurnija klima od ostalih.
Pozdrav. Zamolio bih te za jednu pomoc ili savet jer vidim da si imao slicnih problema kao ja. Imam problem sa 09LMCE jer ne odrzava dobro temperaturu. Prosle godine nije bila zaptivena rupa od instalacije i tad kad setujem temp na 22C,u sobi bude 26C. Molio sam strucnjake iz Viacom da dodju i naravno da nisu dosli a bio sam u garanciji i rekli su mi da zatvorim rupu od instalacije i klima sad kad setujem na 23C u sobi bude 21C i jako sporo duva bez obzira sto je Fan na max. Zanima me da li znas kome da se obratim povodom toga? “Stručnjaci” iz VIACOMA mi rekose da je u pitanju sonda a ja ne znam kako da dodjes do rezervih delova i majstora. Hvala.

Nazad
Vrh Dno