Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja koristim Smart Life aplikaciju umesto Tuya, inace je isti djavo navodno. Ali sam primetio da konacna potrosnja nije tacna. Pokaze vise nego sto realno potrosi. Trenutna je ok proveravao, ali ono dnevna, po satu, itd je veca nego sto realno jeste.
Kako je kod tebe?
Prilicno tacno

Prilozi

• viber_slika_2022-11-14_18-56-39-617.jpg
    viber_slika_2022-11-14_18-56-39-617.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 69
  • viber_slika_2022-11-14_18-57-09-468.jpg
    viber_slika_2022-11-14_18-57-09-468.jpg
    60 KB · Pregleda: 79
Nista onda cu instalirati nju, a ovu smart life obrisati :D mada bih pre rekao da je do ovog mog uredjaja.
I ja imam i jedan i drugi (isti kao ti). Taj klasican je ok tj tacan, ali mi ovaj izgleda defektan ili je do aplikacije. Videcemo sa Tuya app i onko mi izgleda lepse od ove smart life :D

Nista onda cu instalirati nju, a ovu smart life obrisati :D mada bih pre rekao da je do ovog mog uredjaja.
I ja imam i jedan i drugi (isti kao ti). Taj klasican je ok tj tacan, ali mi ovaj izgleda defektan ili je do aplikacije. Videcemo sa Tuya app i onko mi izgleda lepse od ove smart life :D
Jasam kupio na aliju placeno 6,5 eu. sad vidim ima za 5 eu od 20A

Ja kupio ovde. Prosto Tuya. Oko 1300 din. Mrzelo me da cekam :D

Dobra stvar je sto trpi vece minuse tako da moze napolje da se postavi sto meni generalno treba tj znaci.

Možeš instalisati Tuya, a ostaviti i Smart Life. Tako ćeš imati priliku i da ih uporediš.

Poz,
Treba mi savet, imam jednu klimu 18000 btu, ona Midea WIK, radi dobro, mada nije bilo minusa, uzeta je samo za dogrevanje ( do 5 stepeni u plusu ), sobzirom da je cena Peleta i drva otisla u nebo, razmisljam da uzmem jos 2 klime 12000 btu pa predjem na klime, jer me pelet kosta kolko i nove klime.
Imam 2 sobe od 18 kvadrata, jedna od 36 kvadrata i hodnik od 12 kvadrata ( svega 82 kvadrata ),
Midea je postavljena u sredini stana i trenutno je skroz ok, i potrosnja je nekih 900-1000 W.
Stavio bi 2 Gree Comfort Muse 12K u ove sobe i premestio na bolje mesto Mideu.
Jer su ove Muse ok, ili treba juriti nesto drugo ?

Hvala.

Sad tek vidim koliko znače čisti filteri na klimi. Primetio sam danima da klima ne ide niže od 330w dok održava temperaturu, a znam da je spustala na 280w. Ja otvorim klimu, filter prasnjav, operem ga i osušim, i sad ponovo spušta na tu vrednost, trenutno je na 250w, i ne gasi se tako često kao pre čišćenja.

Poz,
Treba mi savet, imam jednu klimu 18000 btu, ona Midea WIK, radi dobro, mada nije bilo minusa, uzeta je samo za dogrevanje ( do 5 stepeni u plusu ), sobzirom da je cena Peleta i drva otisla u nebo, razmisljam da uzmem jos 2 klime 12000 btu pa predjem na klime, jer me pelet kosta kolko i nove klime.
Imam 2 sobe od 18 kvadrata, jedna od 36 kvadrata i hodnik od 12 kvadrata ( svega 82 kvadrata ),
Midea je postavljena u sredini stana i trenutno je skroz ok, i potrosnja je nekih 900-1000 W.

Hvala.
Tamo gde se spava daikin 35c, gde se ne spava fujicu lmce, kostaju kao muse, a bolje su klime

Poz,

Hvala.
A sto bi menjao ako si zadovoljan postojećom, uzmi istu samo manju. Po kvadraturi si negde kao ja, u hodniku stavljam 12 wik, u 2 sobe parapetne 12 i to sve ide na multi split jedinicu od 27000.
Trenutno si 18cu opteretio da ti greje svih 82m2 i troši 1kw, kada staviš još 2, sve ukupno će da troše tu negde opet oko 1kw ali će u stanu biti bolje rasporedjena temperatura.

Meni je uvek fan na auto pa ne znam na koliko procenata radi kada održava temperaturu, ali meni to jako tiho, i pomaže mi da zaspim jer ne volim totalnu tišinu.

imam wik tiha je ali zna da "pukne plastika" zvuk. Kod fujitsu nisam primetio. Ali pored wik se spava ko beba.

Koju bi preporucili ?

Daikin 12000 bty FTXB 35C/RXB 35C - 63999 din​

Fujitsu 12000 bty ASYG12LLC - 64999 din​

LLCE je jača klima u svakom pogledu i što se tiče brzina izduva a i snage na minusima u odnosu na taj Daikin.

A nema veze sto je ova navodno do -25 , a daikin do -15 ? Znam da su kod nas zime retko ispod 15 al pitam zbog potrosnje jer se coop smanjuje sa nizom temperaturom .
Mozda znaci ako klima treba da radi na planini. Llce se dobro pokazala jer ima vise snage, lmce bi bila najbolja kupovina

Kada je realno najpovoljnije kupiti klimu, planiram 2 kom (fujitsu,daikin ili Mitsubishi), a nije mi oglavu. Cekati Mart - April ? pre sezone ?
A ako je razlika 20 - 30 K onda vredi cekati

Smanji za jednu nulu, i to je to otprilike. Na proleće bih pre očekivao da bude toliko skuplje.

Nema vise perioda kada su klime povoljnije, mozda neki model bude na akciji ali to moze da bude bilo kada. Klime se dosta koriste za grejanje tako da su monteri stalno zauzeti, ugradnje, odrzavanje i servisi su svakodnevni.
Nije klima vise samo za hladjenje pa da bude jeftinija zimi, ja sam na primer uzeo 2011 u februaru i martu dve Fujitsu LGC i bile su povoljnije tada nego kasnije leti.

Može li mi neko reći koja je funkcija ovih silnih rupa koje pokrivaju čepovi na dnu vanjske jedinice? Odvod kondenzata? Da li je pametno to sve odčepiti kad budu minusi?

Tehnicko pitanje, uzeo sam letos inverter Hisense Energy PRO Hi Nano 12btu koja je odradila leto savrseno, bukvlano nisam osetio leto. Radi fantastican posao i sad kad je ovaj prelazni period. Ono sto me zanima je zima kad dnevne u budu u najboljem slucaju oko 0 ili blagi plus. Posto je prostor koji greje nekih 25m2 i kad zagreje bude super ali mu treba malo vremena sto je logicno. Kada bude zima to vreme ce sigurno biti jos duze, pa se razmisljam da klimu uopste ne gasim tj da ista radi 24/7 samo da nocu spustim temperaturu tipa na 18c. Koliko je to pametno i preprorucljivo i zbog same klime i zbog potrosnje ?
Ukljucis klimu kad krene sezona grejanja i osim gasenja na kratko vreme dok se ne ociste filteri, nema gasenja do aprila.
Sad tek vidim koliko znače čisti filteri na klimi. Primetio sam danima da klima ne ide niže od 330w dok održava temperaturu, a znam da je spustala na 280w. Ja otvorim klimu, filter prasnjav, operem ga i osušim, i sad ponovo spušta na tu vrednost, trenutno je na 250w, i ne gasi se tako često kao pre čišćenja.
Znace i to dosta, i zbog potrosnje i zbog odrzavanja temperature. Kada klima radi non stop idealno je cistiti ih na 10 do 15 dana, tj. 2 do 3 puta mesecno. Zavisi i od klime, prostora, i slicno, ali uglavnom je tako.

ima li neko iskustvo sa Bergen klimama ?
ima BERGEN COMFORT APOLLO "Q" 12K INVERTER za 49 000 din, znam nije Daikin , al dali je bolji od Midea klima ?

Ako moze neko strucniji neki odgovor moze i sturi. Vec sam pitao bio za tetkin stan i nisam se ni bavio do danas tim pitanjem, danas sam se malo obrazovao po pitanju grejanja inverterima ali treba mi jos koji dan da bi sve ukapirao. Interesantna tema svakako a mene konkretno zanima: 1) da li moze jednom klimom da se greje stan 45kvm
2)koliko je isplativije od centralnog individualnog elektricnog
3) koliko se to mora platiti
U stanu trenutno ima 20 stepeni (danas je napolju bilo npr 13 stepeni, lokacija Zemun) po termometru od centralnog, drugi sprat od 4, dve strane stana su spolja, baza stana otprilike 5x9, klima bi se stavila na sami kraj stana u boravku da duva po duzini stana (9m). Kada dodje tetka na odmor u Srb kaze da je placala navodno 4k račun za struju ali za nekih 2 nedelje grejanja s tim da su joj u 2 sobice bili iskljuceni radijatori jer tu samo spava, generalno ekonomicno je koristila centralno, valjda gasila noćom. Da li neko može u odnosu na sve ove podatke, nisam rekao da je novogradnja zidovi ako se ne varam po zvuku cigla i stiropor izolacija, da mi kaže da li se isplati uzeti klimu inverter za grejanje za naše klimatske uslove.
Ako treba jos nesto pitajte. Meni sad odgovor u fazonu bolje ne razmisljaj o tome, ili razmisli znaci dosta da zaobidjem citanje kilometra slova necega u sta se ne razumem a nemam bas koga da pitam. I naravno ako je minimum 70 80 ili vise hiljada onda verovatno moram da odustanem jer ne mogu bas toliko da dam trenutno osim ako bi podelio trosak :D jer sam mislio ovo cisto da bude kao neko iznenadjenje kad dodje za novu godinu ali ako je inverter dobro resenje ja cu jos razmisliti o svemu pa da se donese najbolja odluka mada ona nece ziveti bar jos godinu dana u ovom stanu nego ja sam takav kad nesto radim volim da odradim znam da sam dosadan generalno ovako drugima :D.

Poslednja izmena:
IMG-7430492404447a21055706eba63a0a55-V.jpgScreenshot_20221115-191046_Woox home.jpg
Stigle smart utičnice, probao i sve radi kako treba, sutra postavljam multi-split i javljam prva merenja i utiske.

Vrh Dno