Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vox Iva5 je prilično hvaljena ovde ali se više ne može naći. Da li je Vox Iva6 adekvatan naslednik i da li je kupiti (ako uopšte i ona može da se nađe) ili Vox ima sada neki drugi model približnog kvaliteta kao Iva5?
Svi modeli Vox Iva1,2,3,4,5,6,7,8 su isti,neki su crne boje,neki imaju integrisan wifi pa su skuplji itd.
Ima jos da se kupi Iva5 i Iva1 ali su poskupile na 42.000.

Da, koliko vidim po specifikacijama one su sve iste samo se maska menja i opcija vec ugradjenog wifi-a.
42000 je vec neko vreme i treba uzimati, ici ce cena gore kad krene novi uvoz, sve poskupljuje.

Razlika između KXCA, LTC, KGCA klima? Odnosno koja je najbolji izbor?

LT je jača nego KG.KG je noviji model ima nisku modulaciju u režimu grejanja i tu je negde u klasi sa LUCA modelom.LT ima two stage kompresor i predviđena je za grejanje do -20 stepeni unutrašnja jedinica ima pokretni panel kao LUCA model.Izbor modela zavisi od tvojih potreba odnosno od karakteristika prostora koji bi klimatizovao izolacija,površina.

Sprat porodične kuće Izolacija je top, sa svih strana, prozori, roletne, stiropor. Sprat mi je oko 55 kvadrata a dnevna i kuhinja 30 kvadrata. Za sve tri postoji mogućnost povrata 20% sredstava.

KXCA12 je Nocria i ta klima je top model ali ima i top cenu oko 230k dinara.

LT je jača nego KG.KG je noviji model ima nisku modulaciju u režimu grejanja i tu je negde u klasi sa LUCA modelom.LT ima two stage kompresor i predviđena je za grejanje do -20 stepeni unutrašnja jedinica ima pokretni panel kao LUCA model.Izbor modela zavisi od tvojih potreba odnosno od karakteristika prostora koji bi klimatizovao izolacija,površina.
Twin rotary ne twin stage. Nez da ima i jedan model Fujitsu sa twin stage

Vox IVA6 ima da se nađe za 43.000. Ja sam pre neki dan poručio IVA1 12-cu za spavaću sobu, međutim nestalo je na lageru pa su mi po istoj ceni dali IVA6. Javljam utiske kada stigne. Koliko vidim, između IVA1 i IVA6 suštinski i nema razlike osim što IVA6 već ima ugrađen WiFi u sebi tako da je ista cena ako IVA1 ne dolazi uz WiFi Adapter.

Ka prvo hvala svima na odgovorima i informacijama u vezi Vox Iva klima.
Sedmicu i osmicu ne bih uzimao jer mi se nikako ne sviđa crna boja. Peticu i šesticu ne mogu nigde da nađem da su dostupne. Može neki link ukoliko ih još ima bilo gde? Ako se ne mogu ovde kačiti takvi linkovi molim vas da mi link pošaljete u privatnoj poruci.
Hvala!

Ka prvo hvala svima na odgovorima i informacijama u vezi Vox Iva klima.
Sedmicu i osmicu ne bih uzimao jer mi se nikako ne sviđa crna boja. Peticu i šesticu ne mogu nigde da nađem da su dostupne. Može neki link ukoliko ih još ima bilo gde? Ako se ne mogu ovde kačiti takvi linkovi molim vas da mi link pošaljete u privatnoj poruci.
Hvala!
Nažalost IVA6 nema u ovoj radnji gde sam je uzeo, imali su je do juče, sad vidim na sajtu da je nestalo, hteo sam baš da ti pošaljem link...

Tu ne bi trebalo da bude greške. Javi nam kako radi, koliko je tiha, koliko troši itd

Bio bi žešći fail da sam onu uzeo. Ono je sedmica 😂.

Zvao čovek iz radnje, jako ljubazan. Bilo mu čudno što sam naručio i platio 18-icu Hisense i 7-icu Mitsubishi, s' tim da je Mitsubishi duplo skuplji od tog Hisense-a.

Uglavnom, biće doplata još 15k za neku Heavy Industries verziju.

Kupljene dvije mašine Daikin FTXF60D2V1B, utorak/srijeda instaliranje, javim utiske.

Koliki prostor treba da ugreju te dve 24Btu klime.

Kuća, dva stana od oko 70 kvadrata po jednom spratu. Na svaki po jedan uređaj. Prilično je otvoren prostor, pa ćemo da vidimo kako će raditi.

Na kraju će ipak da bude crna klima, vidim da je Vox Iva 7 skuplja par hiljada od Vox Iva 8, postoji neki opravdan razlog za razliku u ceni ili da uzimam jeftiniju osmicu ako su iste?

Да се и ја увалим у тему...
Поштоване колеге, размишљам и калкулишем да ставим три инвертер климе у приземље куће (не знам а ли је то уопште са паметно), па да вас приупитам за савет.
Скица куће је у прилогу. Кућа има солидну изолацију (ПВЦ и спољашњи зидови). Такође, кућа има централно грејање на биомасу.
Грејање на климе би се користило радним данима поподне када су температуре око 0 и више.
Потребно је да климе имају бежичну конекцију како бих могао да их укључујем и контролишем са посла.
Пре подне нико неће бити код куће па ме занима да ли климе могу да се подесе да ''греју'' на око 10 степени и да одржавају ту температуру, па када кренем са посла да их подигнем на вишу температуру? Видим да неке Мидее имају сличну опцију на 8 степени.
Колико је битно да клима има грејач у спољњој јединици?
Да ли је обавезан Мицубиши или се може ово решити и неким народним климама?
На уму ми је било да у дневни боравак ставим климу од 18000БТУ а у собе 2х9000БТУ али немам баш неки избор.
Да ли би се ходник и купатило могли грејати ако отворим сва собна врата?
Нашао сам неку Мидеу 24000БТУ за 96000 дин, а у собе би могле две Вокс Ива 7-8 од 12000БТУ што их сви хвале... Јаче су од онога што сам планирао али би ми се то уклопило у буџет који је око 2000е са мајсторским рукама за уградњу.
Другаров другар има неку варијанту за Мидеа климе па ако има нешто да ваља препоручујте...
Што више размишљам, све мање сам одлучан... Сваки прави и искрени савет ми је јако потребан.

Prilozi

• Кућа.jpg
    Кућа.jpg
    119.5 KB · Pregleda: 24
@cruiser

Hvala ti puno na odgovoru još jednom! Mislio sam da je osmica noviji i eventualno bolji model pa mi je bilo čudno da je jeftinija od sedmice. :)

@Jovandeka
Grejanje na inverter klimu treba da radi non-stop, od početka grejne sezone pa nadalje. Za način koji imaš u planu (samo radnim danima popodne), dovoljna ti je i obična klima jer inverter u tvom slučaju nema nikaku svrhu. To ti je moje mišljenje.
Drugo, temperatura u kući od 10c znači da je izolacija nikakva ili da živiš u nekom hladnom predelu. Kod mojih gde se peć loži popodne, nikad temperatura kuće nije pala ispod 17c, a kuća je giter i 5cm stiropora, pa mi nije jasno spomenutih 10c.

ne pricaj bezveze...
"nikad temperatura kuće nije pala ispod 17c..."

pre svega on nece grejati na pec na 50 stepeni... a temperatura itekako brzo pada kada se ne nadoknadjuju gubici.

Boljom izolacijom postizemo samo sporije gubljenje temperature, ali se ne sprecava gubitak koji zavisi od razlike spoljnje i unutrasnje temperature.
Sto je hladnije napolju objekat ce brze gubiti temperaturu i teziti da izjednaci sa spoljnjom ako nema dovoda toplote.

Zato su stanovi topliji, uvek greje bar neki komsija.

@Jovandeka
To odrzavanje temperature nije na 10c vec na 8c, sluzi protiv smrzavanja instalacija

ali ne radi onako kako bi ja hteo, i kako vecina odmah pomisli...da klima ceka da padne temperatura i onda da se ukljuci i odrzava na 8 stepeni.

To radi tako sto ona ostaje konstantno ukljucena, tako da to opciju ne mozes ostaviti u kuci gde nece niko boraviti par meseci.

Osim midee, to isto ima i vox, i cini mi se gree.

Pada ali ne pada ispod 17, bar se ne sećam da sam video nižu temperaturu na termometru od kada je uvedeno centralno.

17 stepeni jedino može biti u nekom stanu kuća bi se ohladila pa taman da ima metar izolacije po zidovima.

Meni su se jednom zaledile cevi od etaznog grejanja kada je bilo ugašeno 7 dana.

Мислио сам да радним данима грејем климом. Ујутру па до поподне, када никог нема код куће, на неком минимуму (требао сам поставити питање: која је минимална температура која се може задати инверторској клими?), а тек поподне када дођемо са посла и из школе да појачам на нормалу (контам да бих тако штедео на струји)... Котао на биомасу бих палио викендом када смо код куће, као и у случају неких већих минуса да помогне климама да се загреје дом.

Više bi trošio struje da 24 radna dana mesečno podižeš temperaturu svaki dan po 8c (15c do 23c) nego da postaviš na 20-21c, pa pojačaš na 23c.
Inverter najviše troši kada se zaleti da dostigne zadatu temperaturu, a najmanje kad održava postavljenu

@Jovandeka da se nadovežem - za to što ti hoćeš nikad ti se ta razlika u uštedi biomase neće isplatiti...
Ja imam gas ali imam i 1 inverter klimu(doduše stan je 50m2)
Sa njom se grejem do decembra, kada palim gas ali na nižu temperaturu i gasim ga uveče jer je je jeftina struja pa tad inverter koliko toliko održava

Realno ti wifi ne treba jer klima može da ostane svo vreme upaljena, pa kako ti budeš grejao ona će tako manje da radi
Klima (radi uštede treba obavezno da radi uveče tokom jeftine struje)
Koliko je sve to ekonomično, zavisi i od toga u kojoj si zoni po potrošnji struje i koliko košta to grejanje na biomasu, ako je relativno isplativo, ja bih možda stavio samo 1 klimu ili eventualno 2 pa držao otvorena vrata (tako je kod nas)

Što više klima kupuješ, veći je komfor ali i potrošnja i manje ti se isplati da koristiš druge izvore grejanja

Tako da, evo konkretnog predloga, ako je samo budžet u pitanju i ako grejanje na biomasu nije skupo (ne znam) za dogrevanje možeš 1 klimu u dnevnu sobu da duva ka vratima dečije sobe... ako je izolacija ok, biće u dečijim sobama 2-3 stepena manje dok su otvorena vrata...
Ja bih npr uzeo fujitsu kmta 18, ali imaš dosta izbora
Sa jednom klimom ćeš se grejati do nekih 5 stepeni i nećeš u crvenu zonu, a posle toga možeš taj kotao na neku manju temperaturu
Ako ti se svidi, onda kupi još klima i pređi skroz, mada je uvek dobro imati backup za teški mraz ako naiđe.

Nazad
Vrh Dno