Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jeste Fujitsu je Japanska firma imaš adresu sedišta firme na nalepnici ove slike spoljašnje jedinice.Klima je proizvedena u Kini neke dolaze i sa Tajlanda.Proizvodnja se seli tamo gde je jevtinija najviše zbog radne snage poreza itd.

Prenaponska zastita ima tri tipa od kojih se dva ugradjuju u objekat (tip 2 i 3). Tip 1 bi trebalo da bude kad postoji gromobranska instalacija, mislim da on ide na banderu/pre strujomera, mozda i gresim. Skoro sam bas gledao za ovo jer sam ugradjivao kod mene, ali vecina elektricara koje sam pitao koji su "provereni" su mi rekli da ugradim samo sklopku. Na kraju sam ugradio i prenaponsku na moje inisistiranje :D

Majstore kad pitaš, čast izuzecima odgovor je ma ne treba ti to, bacanje para. A kad ja njemu uletim zbog posla klizeći e onda kaže nisam stigao, nemam vremena....

Komsija do mene ima kafanu i auto perionicu, zbog visine i po zakonu ima gromobran na objektu. U junu roknulo tu blizu dal je u gromobran ili ne ne zna se ali mu crklo tri tv-a verovatno preko kablovske, bojler i fiksni, verovatno jos nesto po kuci. Od direktnog udara nema bas neke zastite.

Zaštita nije svemoguća, ali itekako postoji. Samo košta, i projektovanje, i oprema i izvođenje.

Pozdrav svima. Da probam jos jednom da postavim pitanje. Kuca 80kv, ima 3 sobe koje idu u g, nema hodnika izmedju nego se sve ulazi iz sobe u sobu.
Kuca je izolovana, ima gore tavan, ispod podrum, i zidovi su jako visoki, stara gradnja je u pitanju...
Sta mi preporucujete od klima za grejanje 3 sobe, cena ne treba da prelazi 200.000din...
Mi smo mislili 18gree muse i jednu 12icu isto gree, ali sada vidim na forumima da nisu bas efikasne...
Hvala na odgovorima

Pozdrav svima. Da probam jos jednom da postavim pitanje. Kuca 80kv, ima 3 sobe koje idu u g, nema hodnika izmedju nego se sve ulazi iz sobe u sobu.
Kuca je izolovana, ima gore tavan, ispod podrum, i zidovi su jako visoki, stara gradnja je u pitanju...
Sta mi preporucujete od klima za grejanje 3 sobe, cena ne treba da prelazi 200.000din...
Mi smo mislili 18gree muse i jednu 12icu isto gree, ali sada vidim na forumima da nisu bas efikasne...
Hvala na odgovorima
To bi msm 2 Ambera premiuma glat odradila, samo provjeri i tacno napisi podatke, koliko je debela izolacija, koliko su tacno visoki plafoni, i ako mozes rucno nacrtati skicu stana zbog preporuke pozicije, ne mora biti profesionalno.
Onda ces moci dobiti preporuku od forumasa

Zbog ovoga što je navedeno, mislim da 2x Amber 12 nisu u razmatranju (skupa sa ugradnjom su 300 hiljada), ali bez sumnje bi bili dobar izbor.
Ne znam da li 2x LU14 može da pokrije to, ali cenom su bar 500€ jeftinije od 2 Ambera.

Pre nego što montirate unutrašnje jedinice dobro pogledajte koliko će biti visoko od poda i udaljene od plafona.Ukoliko rešite da spustite plafone kasnije da ne bi bilo problema.

Kad das podatke koje su potrebni onda cemo da pokusamo da predlozimo najbolje za te novce.

Pre nego što montirate unutrašnje jedinice dobro pogledajte koliko će biti visoko od poda i udaljene od plafona.Ukoliko rešite da spustite plafone kasnije da ne bi bilo problema.
Da, klime moraju da imaju lufta ispod plafona, tako da to uracunajte pod obavezno.

Zbog ovoga što je navedeno, mislim da 2x Amber 12 nisu u razmatranju (skupa sa ugradnjom su 300 hiljada), ali bez sumnje bi bili dobar izbor.
Ne znam da li 2x LU14 može da pokrije to, ali cenom su bar 500€ jeftinije od 2 Ambera.
Hvala na savetima. Muz kaze da je vec porucio Gree Muse 18 i 12...Pa sta bude, videcemo...

U tom slučaju, nek je sa srećom. Ako ne bude očekivano grejanje, znam ko će morati da pojede oba daljinska, dugme po dugme. 😁😁

U pravu je Proleter kada kaže ne treba se puno ni truditi da nekome pomogneš, ako sam ga dobro skontao tada. Dođu na forum sa pitanjem, zatim napišu šta mi preporučujete od uređaja, vi se potrudili a oni već došli sa odlukom šta će da kupe, bez obzira koja je marka u pitanju.

U tom slučaju, nek je sa srećom. Ako ne bude očekivano grejanje, znam ko će morati da pojede oba daljinska, dugme po dugme. 😁😁
Ja sam se svim sangama trudila da mu objasnim da sam po svim zivim forumima videla da te klime muse nisu dobre, i da treba uzeti druge ali dzaba, ja sam zensko i sta ja znam😏
Majstori su mu rekli da su te gree muse odlicne...Naterala sam ga da ubacimo za svaki slucaj i neku pec na drva u deciju sobu, pa cemo malo i loziti...
Mi smo imali neku bergen 12 koja nije mogla ni 15kv da zagreje zimi sama, da li je ova gree 12 slicna njoj?

Ja sam se svim sangama trudila da mu objasnim da sam po svim zivim forumima videla da te klime muse nisu dobre, i da treba uzeti druge ali dzaba, ja sam zensko i sta ja znam😏
Majstori su mu rekli da su te gree muse odlicne...Naterala sam ga da ubacimo za svaki slucaj i neku pec na drva u deciju sobu, pa cemo malo i loziti...
Mi smo imali neku bergen 12 koja nije mogla ni 15kv da zagreje zimi sama, da li je ova gree 12 slicna njoj?
Te klime imaju vrlo različita iskustva, ali izgleda je model Muse sa godinama postao gori, sad je pitanje kako radi. Grejaće, to je sigurno, ali kako, videćete. Taman vi nama da se javite ove zime da dobijemo neki novi izveštaj

Video sam da neke klime imaju mogucnost prikljucka sa obe strane spoljne jedinice ukljucujuci i desnu stranu (sto meni treba) ali sad ne mogu da nadjem koje su to klime a ne uspevam ni da izguglam pa ako neko mozda zna, bio bih zahvalan...

Vec sam pitao, ali sam dobio samo kedan odgovor i to ne bas konkretan.
Da li je bolje, da klima zimi prilikom grejanja bude stavljena u automatski rezim ili manuelno podesiti neku srednju brzinu? Grejacu se sa dve klime inace, jedna je vox iva 18, druga muse 12.

To ćeš najbolje da vidiš sam kad krene grejanje prvo staviš na automatski režim ako klima obori brzinu a nisi zadovoljan dostignutom temperaturom stavi na medium ili kako tebi odgovara.Bitan je i komfor ako klima može da zagreje prostor na niskoj brzini a tada su i najtiše onda je pustiš da radi tako.Sve zavisi i od softvera koji vozi klimu onda preciznosti termo senzora i uopšte kvaliteta uređaja.Ja koristim na grejanju automatski mod brzine i to lepo radi.Probaj razne postavke kad krene grejanje i videćeš šta je najbolje.

Zdravo svima,
Stari McQuay je na žalost prestao da rad, tako da je došlo vreme da se uzme nova klima, obzirom na stanje tržišta peleta, odlučio sam da se uzme kvalitetnija inverter klima koja bi pokrila i grejanje, tj da se smanji potrošnja peleta. Kuća je u pitanju, ima dobru unutrašnju izolaciju, nema spoljnu. Glavni prostor koji treba da se greje je dnevna soba i kuhinja, nešto manje od 40kv. Do sada je bila samo jedna klima na tom prostoru, može se videti na slikama, na istom mestu bi postavio i novu. Primetio sam da se mahom preporučuju "Fujitsui ASYG 12LT" i "Gree GWH12YD-S6DBA2A AMBER" pa sam hteo da proverim da li je i u mom slučaju to najbolje rešenje, ili ima nekih drugih predloga, da li ići na jednu ili na dve klime ili ...
Evo par slika, nameštaj je postavljen okvirno, samo da se stekne utisak rasporeda. Ako nešto znači, spoljna jedinica je na južnoj strani.

Screenshot_849.pngScreenshot_855.pngScreenshot_851.pngScreenshot_852.png

Uzmi LT ili Amer i to ti je za primarno grejanje . Sa tim klimama grejes i sobu,naravno vrata moraju biti otvorena,to je moj predlog. Amber se moze naci oko 1250e sa ugradnjom. Licno bih isao na amber jer je ozbiljnija klima od LT ne nesto preterano ali jeste. Ima neke funkcije koje LT nema,svakako je LT proveren model,neces pogresiti ni sa jednom.Inace klima kada greje krilca bi trebala da budu oborena skroz da duvaju u pod,a ti ovde imas akvarium.

Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi je 154.000, plus ugradnja. Cena kod generalnog dobavljača za Gree. Trenutno ih nemaju na stanju, stižu krajem meseca.

Fujitsu LTCA12 možeš da nađeš za 117k dinara.Predviđen za grejanje do -20 stepeni.

Amber moze do -30 navodno,LT do -20 rekao sam ti, u sustini i jedna i druga su odlicne klime,stim sto je amber ozbiljni na grejanju jer ne modulira toliko nisko jer bljuje topolo non stop a to je vec stvar ukusa da li zelis da osetis ponekad mlak"hladan"vazduh iz klime ili zelis da bude toplo iz nje stalno. Mlako znaci manji racun za struju.

Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi je 154.000, plus ugradnja. Cena kod generalnog dobavljača za Gree. Trenutno ih nemaju na stanju, stižu krajem meseca.
Oni jesu generalni uvoznici ali drže cene toliko visoko da je nerealno.
Kod nekoliko servisa Amber je do 1300€ sa ugradnjom, ali ne znam kakvo je stanje lagera.

Hvala na odgovorima, znači i dalje je taj Amber među najboljim rešenjem, a šta bi bila njegova ne-kineska alternativa, znam da Gree nije neki kineski krš, ali čisto da vidim kolika je razlika u paricama za nekog japanaca ili korejca :ROFLMAO: ?

Nazad
Vrh Dno