Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ovako, moje mišljenje je da se ne zanosiš sa devetkama jer ne nemaju šta da traže u neizolovanim objektima. U sobi od 12 kvadrata devetka japanac ali Fujitsu ajd nekako al u 16 neizolovanih sa podrumom ispod.....nemoj da ti neko priča bajke. Ta soba neki Fujitsu LU ili KMTA 12 ili tako nešto.
A sad zašto? Ne slušaj bajke o neizolovanim debelim zidovima, oni ne mogu da se porede sa normalnim a izolovanim zidovima. Neizolvan zid brzo provodi toplotu a kad je konstantan minus napolju od je izvor hladnoće i potrebno je dosta konstantne toplote da se on drži makar promlakim. A kad klima radi stalno pod srednjim opterećenjem ona kad je temperatura od 5 do -5 ide često u defrost a to je izvor problema u grejanju neizolovanih objekata. Moj savet, radi šta hoćeš i slušaj koga hoćeš al TA peći ne diraj ni za živu glavu, ne traže hleba.....
Ok, hvala na odgovoru.
U slučaju da se odlučim da mi klime služe samo za hlađenje, da li je za moje uslove (nećemo stavljati izolaciju) bolje da uzmem on/off klime?

Većina će ti reći da nema potrebe da za hlađenje bacaš pare na invertere a ja mislim da su on of klime bacanje para u svakom pogledu. Osim ako klimatizuješ garažu, vikendicu, znači na objekte gde boraviš jako kratko i gde će klima raditi suviše malo vremena tako da je inverter neisplativ. Ali ima još nešto kod hlađenja, sama temperatura izduva kod klasične klime je za bar pet stepeni niža nego kod invertera a to može izazvati zdravstvene problee, kod invertera je ta mogućnost dosta manja. Ali u svakom slučaju i kod invertera se ne sedi u smeru u kom duva klima.

Cop 4 je dobar ali gledam specifikacije da je taj model AOYG30LAT4 predviđen za grejanje do -10 dok ova dva slabija modela 24 i 18 do -15.Da li moraš da ideš na multisplit.Da li ti je neko preporučio baš taj model zato što Fujitsu ima još multisplit modela.
ma ovo mi je "iskočilo " realtivno povoljno sa 2 unutrašnje jedinice
jel ovo 30-ka ili na koliko je deklarisan ovaj model ?

u principu treba da greje prostoriju 50 tak kvadrata dobro izolovanu i drugim splitom hodnik koji ide po vertikali na 3 nivoa

razmisljao sam da uzmem daikin 12ku za tu sobu i bez hodnika ili da idem na ovu varijantu
Fujitsu je polovan daikin nov za otprilike istu kintu

jel postoji neko sredstvo za dezinfekciju klime koje moze da se kupi? Mislio sam sredstvo da se naprska unutrasnjojst unutrasnje jedinice i odradi dezinfekcija. Na dve nedelje uzmem i ono sito operem vrelom vodom, naprskam ga alkoholom.

ma ovo mi je "iskočilo " realtivno povoljno sa 2 unutrašnje jedinice
jel ovo 30-ka ili na koliko je deklarisan ovaj model ?

u principu treba da greje prostoriju 50 tak kvadrata dobro izolovanu i drugim splitom hodnik koji ide po vertikali na 3 nivoa

razmisljao sam da uzmem daikin 12ku za tu sobu i bez hodnika ili da idem na ovu varijantu
Fujitsu je polovan daikin nov za otprilike istu kintu
Nemoj da kupuješ korišćene klime a pogotovo multisplit.Ako možeš kupuj novo sa garancijom.Najbolja varijanta je split sistem pa onda kupiš koliko ti treba i jačina prema potrebi.Ukoliko moraš da ideš na multisplit sa dve unutrašne imaš ove modele.AOYG14LAC2 dve 07 unutrašnje i AOYG18LAC2 dve 09.Ima i jačih modela sa do 6 unutrašnjih.Ne znamo detalje o izolaciji i rasporedu prostorija pa sam ove snage napisao kao primer.

Ajde da opet postavim pitanje, mozda mi ovaj put neko odgovori...sori za smaranje ali bitno mi je zbog bebe od dva meseca uzmem dobru klimu.

Budzet oko 70000 gore dole koja hiljada.

Klima bi sluzila za hladjenje ali i za grejanje izmedju sezona dok toplane ne krenu sa radom kao i uvece posle 10 kad toplane prestanu sa radom(posto imamo malu bebu).

U pitanju je stan od 58 kvadrata unutrasnje povrsine, komsija od dole od gore sa strana sa jednim spoljnim zidom. Klima bi stojala u dnevnoj ali tako da vazduh udara na sred vrata od dnevne i da vazduh moze da prodje u ostatak stana kada se ista otvore.

Ima li neko iskustva sa Midea All Easy Pro 12? Ili još bolje sa MDV All Easy Pro.

Midea All Easy Pro 12 (MSEPBU-12HRFN8-QRD6GW) bi trebala da bude SEER/SCOP 8.5/4.6 (t.j. A+++/A++)

MDV All Easy Pro se kod nas prodaje kao SEER/SCOP 8.5/3.8 (A+++/A+++).

Pitam se odakle tolika razlika u efikasnosti grejanja?

Pitam se doduše i kako to da je niži SCOP deklarisan kao A+++, ali to mi se čini da pada na dušu uvoznika.

Prilozi

• Screenshot_20220531_173850.jpg
    Screenshot_20220531_173850.jpg
    119.8 KB · Pregleda: 22
Ajde da opet postavim pitanje, mozda mi ovaj put neko odgovori...sori za smaranje ali bitno mi je zbog bebe od dva meseca uzmem dobru klimu.

Budzet oko 70000 gore dole koja hiljada.

Klima bi sluzila za hladjenje ali i za grejanje izmedju sezona dok toplane ne krenu sa radom kao i uvece posle 10 kad toplane prestanu sa radom(posto imamo malu bebu).

U pitanju je stan od 58 kvadrata unutrasnje povrsine, komsija od dole od gore sa strana sa jednim spoljnim zidom. Klima bi stojala u dnevnoj ali tako da vazduh udara na sred vrata od dnevne i da vazduh moze da prodje u ostatak stana kada se ista otvore.
Pogledaj Fujitsu LMCA12 uklapa se u tu cenu 65k.Opciono odgovarao bi i model Fujitsu KMTA12 72K.KM je noviji model R32 gas ima nižu modulaciju nego LM.Dobre su i jedna i druga klima eto ova KM je noviji model.

Za hlađenje fenomenalna, za grejanje na tu ivadraturu za prelazne periode mislim da će biti ok. Ja je imam, ako se koristi samo u jednoj prostoriji ume da bude dosta tiha i blago duva ali kad se otvore sva vrata ume i da se razduva.

Pozdrav svima. Kupio bih inverter (do 60.000), prvenstveno za hlađenje i dogrejevanje. Soba je 25-30m2, sa dva spoljna zida (ok izolacija).Leti, sunce "bije" od jutra do 17-18h predveče. Bitno mi je da bude kvalitetna (koliko je moguće za navedeni budžet), i da bude što tiša, a da se ne odrazi na performanse. Ne treba wi-fi, direktna veza sa Elon Musk-om... Ako imate predlog koji "malo" probija budžet, slobodno predložite.
Hvala.

Pogledaj Fujitsu LLCE12 koliko vidim cena se kreće od 60k do 63.

on/off klime su zlo, trose 2-3x vise od inverter, bucne su....

Ja sam moju on/off staru 10 god zamenio za Vox iva1-12R, spoljna jedinica i unutrasnja su skoro bescujne, nema vibracija, nema pucketanja plastike, spoljna jedinica na tandrce vec se spoljni ventilator okrecu od zadate snage potrebne za hladjenje istog
Trenutno u minimalnom modu jer joj toliko treba da postigne 25C, spoljna i unustrasja jedinica su skoro bescunjne, cak bi zeleo da ima nizi mod? mada nemam merac potrosnje da mogu da izmerim koliki je on kad ove klime
Tisa je od on/off ne cuje se kompresor mozda tek blago kad je upalis i kad snizava temp 3-4+ C od zadate

Mana je po meni sto nema nocni mod pa da jos smanju ventilator unutrasnje jedinice ko spava u istoj sobi , ali koliko sam gledao 95%+ klima nema ovaj mod
Moja licna preporuka na prvi kvar on/off klime starije od 8 godina, zamenite je invertorom, opravke su skupe i ko zna koliko ce drzat, pa cak i ova najeftinija VOX je bolja od vsake matore grdosije
Majstorima ne verujte njima je interes da van sezone ciste i servisiraju stare klime

Poslednja izmena:
@proleter Hvala, da li je to ova: Fujitsu DC inverter ASYG 12 LLCE (navikao sam da nekad jedno slovo može da bude razlika između kvaliteta i đubreta)?

Da to je oznaka modela,snage 12Btu i još znači da su svi el.motori na klimi DC.Prethodni modeli su imali oznaku LLCC I LLCA ali ih nema u prodaji tako da nema greške oko modela za koji se interesuješ.

Poslednja izmena:
Nisam stigao da se zahvalim na savetima za izbor. Hvala na pomoći.

Nakon čitanja i razmišljanja odlučio se za Midea extreme wik, međutim kada je došlo do poručivanja nisu imali lager na tim jeftinijim mestima. Kako se skuplja cena skoro pa preklapala sa Fujitsu LMCA12 a i za Breezless bila ista situacija kao za Extreme, naručio sam Fujitsy. Gubim dodatne 3god garancije, Wifi i set za instalaciju a nadam se da dobijam bolju ili kvalitetniju klimu ma šta to zapravo značilo.

Bojim se malo servisiranja u budućnosti odnosno ako zatreba popravka. Bilo je par postova gde su takođe izrazili tu bojazan a i monter kog sam zvao je rekao odlične klime ali da nijedan servis nije zadovoljan saradnjom sa Viacom uvoznikom.

Ja ne znam zašto neko uopšte razmišlja da će neki proizvod koristiti 15 godina, prošla su ta vremena.

Imam i ja Daikin i Mideu, obe su inverter i obe rade odlično. Samo što me Daikin koštao 2.5 puta više, a nisam primetio da je 2.5 puta bolja klima.
Isto. Imam Daikin i Mideu. Mada je Daikin 12 Midea 18 inverter. Nista Daikin nije bolji od Midea. Razlika jedina koju sam primetio.
Midea spolja jednica ima vise vibracija, ali je zato Daikin bucniji. Tako da u proseku dodje na isto.

Nameravam da kupim invertorsku klimu, za zagrevanje prostorije od 16 kvadrata, sa dva spoljna zida i jednim prozorom, unutrašnja i krovna izolacija postoji, spoljnu nema.
Nisam nikakav poznavalac tematike, zato bih zamolio savet vezano za nabavku.
Budžet nije veliki oko 50k, jedino bih voleo da je unutrašnja jedinica što tiša i da garancija bude 3-5 godina.
Malo sam gledao po netu, vidim da se u ovaj okvir cene uklapaju pojedini Tesla, Vox i Hisense modeli, ali nisam siguran šta uzeti...

Da li se neko susretao sa E4 greskom ?
Vox klima, stara par godina, koristi se iskljucivo za hladjenje tokom leta ali je ne maltretiram da radi po ceo dan.
Danas sam je oprao, ukljucio i spoljna jedinica radi ali na unutrasnjoj turbina se ne pokrece i nakon cca 1 minut, dobijam gresku E4 na displayu.
Nalazim neka objasnjenja online ali mi je cudno da je nesto crklo obzirom da se ne koristi klima toliko mnogo.
Hvala

Preporuka za smart merač potrošnje da ima da se kupi kod nas?

Pitanje za postavljanje klime.
Pre nego što uradim fasadnu izolaciju, hteo bih da sprovedem vec izolovane bakarne cevi po spoljnim zidovima kuće pa onda uraditi izolaciju preko njih. Hoće li to da pravi neki problem? I koliko dužina cevi smanjuje efikasnost invertera?

Pre nego što uradim fasadnu izolaciju, hteo bih da sprovedem vec izolovane bakarne cevi po spoljnim zidovima kuće pa onda uraditi izolaciju preko njih. Hoće li to da pravi neki problem? I koliko dužina cevi smanjuje efikasnost invertera?

Meni zvuči kao dobra ideja, ali ne znam da li je problem u praksi.

Većina inverter klima dolazi prednapunjena za instalaciju do 5 metara, a minimum je 3 metra. Na većini 12000 btu invertera čije specifikacije sam gledao limit dužine je 20m uz dodavanje rashladnog medija.

Da li se neko susretao sa E4 greskom ?
Vox klima, stara par godina, koristi se iskljucivo za hladjenje tokom leta ali je ne maltretiram da radi po ceo dan.
Danas sam je oprao, ukljucio i spoljna jedinica radi ali na unutrasnjoj turbina se ne pokrece i nakon cca 1 minut, dobijam gresku E4 na displayu.
Nalazim neka objasnjenja online ali mi je cudno da je nesto crklo obzirom da se ne koristi klima toliko mnogo.
Hvala

Greška motora ventilatora unutrašnje jedinice

Neće.

Ako mislis da ce ta klima trajati i da je neces menjati koliko i fasada te kuce, onda je to dobra ideja.
Ja sam siguran da nece.

Prosle godine sam radio fasadu,cevi su u njoj i za sad nista.

Dovoljno da crevo za letnji kondezat popusti i eto posla, ili ćeš da kopaš fasadu da zameniš crevo, možda da bušiš novu rupu ili da vežeš crevo unutra pa u balon da skuplja vodu. U svakom slučaju nije pametno.

Baš tako.
To ima smisla jedino ako imaš kanal u fasadi kome imaš pristup jer će ti trebati 100%
Ne pitaj kako znam... sve je to super dok je novo.

Stavlja se sire crevo, pa onda ono i uvek moze da se izvuce i ubaci novo. Ja sam jednom kopao dvoriste i vise nikad, pvc cevi, pa kroz njih crevo za vodu, ako nekad pukne izvucem, zamenim i to je to. Inace pre tog kopanja sam rucno kopao na 10-ak razlicitih mesta, jer je vec bilo staro 30-ak godina i poludeo sam.

Nazad
Vrh Dno