Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pa 2000din je standard za m duzni. Vise posla nije tu samo cena cevi i izolacije. Kome skupo uvek ima izbor, moze sam.

Mnogo je tu varijabli a i zahteva sa mnogo relativizacije samog posla. Ponuda je tipično klepanje u fazonu da se odbije posao uz rizik da postoji šansa *****a i stranka prihvati ponudu.
Izvinjavam se za umanjivanje vrednosti posla frigo tehničara, svaki posao ima svoju težinu i shvatam da produženje instalacije zahteva još sijaset stvari koje trebaju da se iskontrolišu i izmere. Moje prethodno iskustvo sa "majstorom" je da nije odvojeno izolovao vodove pa imam toplotne gubitke jer se cevi dodiruju, povećana buka jer se cevi dodiruju, raspravljao se jer je hteo da mi ćušne klimu odmah ispod prozora, nisam mu dao zbog buke i naruživanja fasade, nije vakumirao jer "nema potrebe", bušenjem napravio krater sa obe strane zida, napravio haos po sobi bušenjem, i to naplatio 11000. Ako je to standardni rad "majstora" pa sam ću da naučim tih par stvari za sistem koji mi treba i napraviću kako treba a ne preko one stvari.
Ali opet, dolazi mi "novi majstor" pa ako bude korektan i radi po pravilima struke, dobiće posao.

Da li tebi treba dobar ili jeftin majstor, drugl nije majstor nego "majstor".Problem je sto usled nedostatka majstora i ovi drugi naplacuju kao prvi. Ali prvi nisu nikad jeftini.

Dobar, koji će me i posavetovati ispravno i logično, koji će odraditi posao kako treba, ali opet, smatram da je 2500 dinara po metru pljačka, čak i da je doktor za frigo tehniku, mnogo je, plus ne radi jednu klimu već pet i to na jednom mestu, ne mora da juri okolo da traži posao već za taj dan ili dva ima posla.

Cene materijala jesu otišle naviše kao i sve ali su majstori brzo savladali digitron i lupaju marže kao blesavi.
Isto kao kozmetičari, frizeri, ovi što lepe nokte ...

Kod momaka sto meni rade je 2000, ali momci su sjajni i neka zarade. Renovirao sam stan pre par meseci i mogu vam reci da dobrog majstora mi uopste nije zao da platim posle svih ' "indijanaca" sto su mi prosli kroz stan. Poenta cene m' je sto gube na to dodatno vreme posto je to uglavnom vucenje po krovovima, tavanima, fasadi spolja.... Drugaru su zbog 15m momci skele doneli. Sa druge strane svi uzimaju % na materijal majstori, kad sam kuhinju recimo radio kaze 50% na materijal, al kao bas otisao materijal, a ja reko al vi % niste skinuli :) tako i ovo veruj mi nista nije skupo samo da ti dobro odrade.

10e je duzni metar valjda, koji sad 20e, pa el duplo poskupela ta cev?
10 eur je duzni metar preko 3m instalacije

Kod momaka sto meni rade je 2000, ali momci su sjajni i neka zarade. Renovirao sam stan pre par meseci i mogu vam reci da dobrog majstora mi uopste nije zao da platim posle svih ' "indijanaca" sto su mi prosli kroz stan.
Dobar majstor nije skup, ali ovi sto montiraju klime u opste nisu frigo mehanicari, drugo covek ima 5 klima i puno metara instalacije i nema nikakve logike da polaca cenu kao za jednu, to ni kod jednog dobrog majstora nije nikad bilo.

Zdravo, da li moze preporuka za inverter klimu do 1300 EUR (+-)? U pitanju je stan, okvirno 50kvm i prilicno otvorenog tipa. Zimi bi klima sluzila za dogrevanje, imam centralno grejanje.
Hvala unapred.

Video sam i ja da je fujitsu malo bolja od ovog daikina,imam oko 25 kvadrata izolovanog prostora. Ovu daikin mogu da uzmem za nekih 150e manje. Pa me zanima dal bi mi zavrsavala poso. Tj dal nece da ukove neato na -10-15 zimus posto mi je jedini izvor grejanja

Zdravo, da li moze preporuka za inverter klimu do 1300 EUR (+-)? U pitanju je stan, okvirno 50kvm i prilicno otvorenog tipa. Zimi bi klima sluzila za dogrevanje, imam centralno grejanje.
Hvala unapred.
Ne znam kakav je raspored prostorija ne bi bilo loše da postaviš neku skicu stana sa mogućim mestima montaže unutrašnje i spoljašnje jedinice i da li ima izolacije.Ako je u pitanju monovolumenski prostor ili nešto približno onda LTCA12.Ukoliko prema nacrtu rasporeda prostorija ne bi bilo moguće da jedan inverter kvalitetno pokrije celi prostor onda bi gledali Fujitsu LMCA12 i LMCE09.Ove inverter klime se uklapaju u tu cenu i LT i ove moguće kombinacije 12 i 09.

Video sam i ja da je fujitsu malo bolja od ovog daikina,imam oko 25 kvadrata izolovanog prostora. Ovu daikin mogu da uzmem za nekih 150e manje. Pa me zanima dal bi mi zavrsavala poso. Tj dal nece da ukove neato na -10-15 zimus posto mi je jedini izvor grejanja
Kad postoji dilema kao kod tebe sad trebalo bi da ideš na jaču klimu od ove dve.Luca12 na -15 daje kilovat više nego Daikin za koji se zanimaš.

Luca ima svoje mane,ali i greje,mozes i amber da uzmes ,gde nije nesto nista potrosnja ali bljuje vatru.

Luca sem godine proizvodnje (r410 i nemogucnost wifi) nema mane. I sa cenama u Srbiji je super za grejanje.

Neki savet za klima uređaj?
Hteo bih da deo stana, 33m2 hladim i grejem, prizemna kuca, izolovana sa 8cm stiropora, pvc stolarija. Ideja je da koliko god je moguce odmeni postojeci sistem etaznog grejanja na drva, naravno koliko je to moguce makar u prelaznom periodu a pozeljno i duze ako se pokaze kao dobar izbor.
Razmatrao sam Fujitsu LMCA 12, na mestu označenom crvenom bojom na slici, brine me koliko ima smisla tako nešto, tj. da ne bude prejaka za malu dnevnu sobu pa da tu bude neprijatno, a opet preslaba da lepo dobaci do spavaće. Kuhinja je poluotvorena velikim lukom tako da me ona ne brine, pretpostavljam da se vazuh može horizontalnim krilicima usmeriti delom i ka njoj?

Prilozi

• klima.png
    klima.png
    32.3 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Ljudi klimu posmatrajte ko radijator. Da li radijator inate u svakoj sobi? Imate ali razlicit broj rebara. Spram toga i jacinu klime za tu prostoriju. To grejanje iz jedne u drugu prostoriju nije nogucje. U rangu je sci-fi.

Ok, da jurim 3 x 07btu klime, pošto sada u tim prostorijama ukupno ima 30 rebara radijatora.
A ne bih se složio da je baš kao radijator, ipak klima duva, u ovom slučaju pravo kroz vrata, deo toplog vazduha mora otići tamo, nije kao na radiajtoru samo prirodna cirkulacija vazduha.

Nema potrebe. Uzmi solidnu klimu okrenutu prema spavacoj i jedan norveski radijator sa digitalnim termostatom od 1 kw da po potrebi podigne temperaturu za stepen dva u soavacoj. Meni klima grijala tako 50 kvadrata s tim da je u spavacoj temperatura manja bila za otprilike 2 stepena. Npr soba gdje je klima 25, spavaca 23.

Neki savet za klima uređaj?
Hteo bih da deo stana, 33m2 hladim i grejem, prizemna kuca, izolovana sa 8cm stiropora, pvc stolarija. Ideja je da koliko god je moguce odmeni postojeci sistem etaznog grejanja na drva, naravno koliko je to moguce makar u prelaznom periodu a pozeljno i duze ako se pokaze kao dobar izbor.
Razmatrao sam Fujitsu LMCA 12, na mestu označenom crvenom bojom na slici, brine me koliko ima smisla tako nešto, tj. da ne bude prejaka za malu dnevnu sobu pa da tu bude neprijatno, a opet preslaba da lepo dobaci do spavaće. Kuhinja je poluotvorena velikim lukom tako da me ona ne brine, pretpostavljam da se vazuh može horizontalnim krilicima usmeriti delom i ka njoj?
Dovoljna je ta klima ako i na tavanu imas isto 8cm izolaciju. Spavaca ce na minusima biti nesto hladnija sto i nije problem posto se tamo spava. Dnevna ce imati na primer 23C a spavaca 20-21C odprilike. Nabavi jednu malu konvektorsku grejalicu da dogreva spavacu sa 700W snage ako minusi potraju i to je to.

Iznad je sprat koji se greje.
Tu je i etažno grejanje kada udari hladnoća, ali zbog zezanja oko drva, pepela i svega ostalog gledam da ga koristim što manje.

Isteklo vreme za edit,

General ASHG 12 LMCA / AOHG 12 LMCA ili Fujitsu ASYG12LMCE - AOYG12LMCE, vredi doplate za ovaj LMCE?

Klime su potpuno iste što se tiče specifikacija i hardvera.LMCE ima redizajniranu plastiku na unutrašnjoj jedinici.Neki natpisi nisu isti na primer na unutrašnjoj jedinici LMCA umesto Fujitsu piše General ali i to je ista firma Fujitsu General.Od tebe zavisi koja se unutrašnja jedinica tebi više dopadne ako ne bi samo zbog dizajna da dodaješ pare onda LMCA.

Poslednja izmena:
Ne znam kakav je raspored prostorija ne bi bilo loše da postaviš neku skicu stana sa mogućim mestima montaže unutrašnje i spoljašnje jedinice i da li ima izolacije.Ako je u pitanju monovolumenski prostor ili nešto približno onda LTCA12.Ukoliko prema nacrtu rasporeda prostorija ne bi bilo moguće da jedan inverter kvalitetno pokrije celi prostor onda bi gledali Fujitsu LMCA12 i LMCE09.Ove inverter klime se uklapaju u tu cenu i LT i ove moguće kombinacije 12 i 09.
Zdravo, evo skice... obelezio sam crveno poziciju klime trenutno.

Sta mislite o Samsugn AR12 wind free elite?

Prilozi

• Screenshot 2022-06-08 at 08.38.06.png
    Screenshot 2022-06-08 at 08.38.06.png
    746.8 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Zavisi puno od toga na koju stranu je orijentisan stan. Ja imam sličan raspored, dobro ušuškan na prvom spratu, i sa jednom starom on-off klimom bez problema pokrivam maltene ceo prostor. Klima je u dnevnoj sobi koja je na jugozapadnoj strani.

Zavisi puno od toga na koju stranu je orijentisan stan. Ja imam sličan raspored, dobro ušuškan na prvom spratu, i sa jednom starom on-off klimom bez problema pokrivam maltene ceo prostor. Klima je u dnevnoj sobi koja je na jugozapadnoj strani.
Jutarnje sunce (jugoistok ako se ne varam), mislim da je dovoljna jedna klima da bude prijatno u stanu... samo nisam siguran koji model da odaberem.

Da, deluje vrlo povoljna situacija, onda one dve spavaće sobe nisu direktno osunčane popodne, i veći deo dana. Taj windfree izgleda kao dobro rešenje za hlađenje.

Nisam razmišljao na vreme a pošto je demit fasada na kući, da li je pametnije klimu spustiti na pod?
I ako se radi takva instalacija, gde je moguće nabaviti odgovarajuće nosače?

Misliš da spoljnu jedinicu montiraš na namenske nosače na terasi.Ima i nosača klime za napolje pogledaj.Za terasu bi išao nosač klima uređaja stopa.Neka i majstor pogleda šta je najbolje rešenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno