Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Fujitsu luca ili daikin FTXC35C RXC35C? Za grejanje,jedini izvor grejanja. Koja je pouzdanija

Hvala na odgovoru. Svestan sam da kondenz crevo i nije baš nešto što deluje da će da traje večno, više su me brinuli bakarni vodovi jer je jedan hladan, drugi vruć, pa da ovaj hladan ne stvori (nekako) kondenzaciju u zidovima i da mi ne napravi vlagu.

Hvala na odgovoru. Svestan sam da kondenz crevo i nije baš nešto što deluje da će da traje večno, više su me brinuli bakarni vodovi jer je jedan hladan, drugi vruć, pa da ovaj hladan ne stvori (nekako) kondenzaciju u zidovima i da mi ne napravi vlagu.
Neće, tome služi izolacija cevi.
Moraš da budeš svestan da se neke stvari dešavaju i uređaji kvare, doći će vreme pre ili kasnije kad će uređaj morati da se skine a zid zbog toga razvaljuje. Tad ćeš da se kaješ 🙂

Fujitsu luca ili daikin FTXC35C RXC35C? Za grejanje,jedini izvor grejanja. Koja je pouzdanija
Fujitsu Luca12 je jača klima nego Daikin FTXC35C RXC35C.Pouzdane su i jedna i druga ali što se snage tiče sve je na strani Luca modela klime masivnija spoljna jedinica zatim veće brzine izduva i više snage na -7 i -15 stepeni.Zavisi i od prostora u koji bi ugradio klimu možda ti odgovara i Daikin nisi dao podatke o površini i izolaciji.

Neće, tome služi izolacija cevi.
Moraš da budeš svestan da se neke stvari dešavaju i uređaji kvare, doći će vreme pre ili kasnije kad će uređaj morati da se skine a zid zbog toga razvaljuje. Tad ćeš da se kaješ 🙂
Ne bih išao sa cevima direktno iz klime u zid već gledano sa desna na levo, ona ima već pola metra cevi u sebi plus cevi koje će ići prema plafonu pa na tavan. Samo da skinem i zamenim. U najgorem slučaju, ako ikada dođe do pucanja glavnog voda, ostaje mi neupotrebljiva bakarna cev u zidu/tavanu, moraću novu da sprovodim.

Imate li kakvog predloga za grejanje soba od po 16 kvadrata, izolacija najnekvalitetniji stiropor od 10cm, nemam centralno pa bi hteo da ubacim invertere u sobe koje koristim. Nešto jeftino a dobro, da mogu iskeširati 4-6 invertera, investicija do 300000 samo za uređaje. Multisplit mi deluje skuplje od običnih split klima po broju unutrašnjih jedinica ili možda grešim?

Pouzdaniji Daikin jer je kod LU slaba tačka panel, odnosno podizač panela. Ali sad već pričano šta bi bilo kad bi bilo. A te dve klime ne bmogu da se porede, Fujitsu neuporedivo jači izduv a na papiru je malko jači u duvanju al u praksi duplo jači. Na -5 Daikin već značajnije popušta a Fujitsu i dalje delotvoran. Ali nije sve kao što izgleda, glavna mana Fujitsu je što ne možeš da mu namestiš fksnu brzinu jer on kako dostiže temperaturu smanjuje duvanje, tako rade Fujitsu i zbg toga nisu pogodni za grejanje kroz otvorena vrata.

Luca vise nema problrm sa vratima. Sad je deblji zupcanik.

Nisam znao, onda je ona apsolutni favorit.

Gree Muse Profi 12k iz 2020. godine, na obe unutrasnje jedinice se raspala plastika kadice za odvod kondenzata posle godinu i po dana koriscenja (2 grejne sezone). Razocaran totalno.

Pre neki dan sam pitao u vezi Vox klime i greske E4 na sta mi je Nuk odgovorio da se radi o gresci motora ventilatora unutrašnje jedinice.
Skinuo sam motor i on ima oznaku YYK13-4 medjutim motor sa tom oznakom ne mogu da pronadjem kod nas.
Da li neko zna kako da otkrijem koji zamenski motor mogu da iskoristim?

Vox ima super servis. Mozes na sajtu deo da trazis.

Evo i link

Pre neki dan sam pitao u vezi Vox klime i greske E4 na sta mi je Nuk odgovorio da se radi o gresci motora ventilatora unutrašnje jedinice.
Skinuo sam motor i on ima oznaku YYK13-4 medjutim motor sa tom oznakom ne mogu da pronadjem kod nas.
Da li neko zna kako da otkrijem koji zamenski motor mogu da iskoristim?
Samo da se razumemo, to što se pojavljuje greška motora ventilatora ne znači nužno da je motor neispravan.

Da li je bolje uzeti bakarne predizolovane cevi ili posebno bakakrne cevi i posebno izolaciju za njih?

U kom smislu?
Tehnički gledano, "loša cev" je loša, predizolovana ili ne. Loša u smisu debljine "zida" cevi, izolacija je manje više ista kad pogledaš ponudu na tržištu.

Kako se zove "muški" deo holendera, onaj sa spoljnim navojem, majstor prilikom postavljanja klime ga je odsekao da bi zavario cevi, sada bih da ga vratim.

Konusni mesingani holender sa spoljnim navojem određenih dimenzija. Taj deo se vari na cev samo da znaš

Bolje je vareno sigurnije je. Nemoj se toga bojati.

Da li uzeto neku od ove 2 klime vise za grejanje u prelaznom periodu. Znaci nema potrebe za grejanjem u nekom dobrom minusu.
Hisense WINGS HINANO 12K - KB35YR3E
Bosch Klima Climate 5000 BAC5-1232IA
ili neka treca varijanta do oko 50k rsd

Zbog zamene mesta klima uređaja, imam opis gde sam je postavio u "Vivax ACP 12CH35AEEI+" na ovom forumu, razmišljam da sam postavim i razmestim klime (4-5 komada) jer ću imati preko 60m instalacije, cilj je da se grejem zimi na njih, a jedna budala mi traži 2500 dinara po metru + ugradnja, ej bre, materijal košta manje od 1000 dinara po metru.

Pa samo ti pametan uradi sam sve. Izvuci instalacije izbusi zid spoj sve.

Pa za 47000 po ugradnji x 5 uređaja, ću i da naučim da zavarim dve cevi i zavrnem šrafcigerom 5 žica. Frigo tehničari se ponašaju kao da su otkrili kamen mudrosti. Te priče kako je komplikovan sistem i tra la la ne pije vodu kada mu je posao samo da zavari dve cevi i priključi vakum pumpu i to ako ga ja nateram da to uradi.

@isnogood
Frigo tehničar je majstor samo ako zna i da popravi. Ali kako se danas svi zovu majstori a bave se isključivo ugradnjom i to novog...
Stvarno dođe čoveku da nabavi alat i uradi sam posao.
Donekle onda imam razumevanje za ono što @Nasoox piše.

Kako je 47000 ugradnja, za sve 5 klime ili? Napisao si 47k x5, nije mi jasno.

Kako je 47000 ugradnja, za sve 5 klime ili? Napisao si 47k x5, nije mi jasno.
15 metara linija x 2500dinara = 37500
80evra ugradnja = oko 9400
Ukupno 46900 dinara po jednom uređaju.
5 uređaja = 224500 dinara.

Realan posao, 3-4 klime na spratu kuće, jedna klima zahteva 1 ili 2 rupe u plafonu (za cevi i kabal) i jedna za kondenz u zidu, cevi se popnu na tavan pa se kotur odmota do drugog kraja kuće gde se buši 1-2 rupe za cevi i kabal kako bi se spustili niz zid kuće skroz do dvorišta, spoljna jedinica se postavi na postolje na zemlji i poveže na cevi, kontrolni kabal i naponski kabal.

1 klima u prizemlju, rupa u zidu za cevi, kondenz i kabal, kondenz se spusti dole ka zemlji/terasa, buši se terasa da kondenz pada na zemlju ispod terase (kuća je na brdu pa i prizemlje ima terasu). Bakarne cevi i kabal se vodi horizontalno duž zidova oko kuće do istog mesta gde su i ostale spoljne jedinice.

U proseku je instalacija dužine 15 metara.
Mogu li da kažem da sam ga oterao u tri lepe.
Pozvao sam još jednog majstora, čisto da dam šansu struci, možda sam naišao na budalu, ako bude isto, sam ću da postavljam, za 224000 mogu da kupim sve što mi je potrebno i plus još dve ili tri klime preko, da finalizujem celu kuću i plus mi ostaje alat.

Kako mu je metar 2500din, ne razumem?
Ne zaboravi da je samo Fujitsu prednapunjen za 15 metara instalacije dok ostali su do 5 metara ja misilim tako da mora dopuna freona a to ti komplikuje posao.
Ok je da radis sam ali u navedenu cenu nisi uracunao i znanje kao i garanciju koju neces dobiti ako ti ne ugradi firma i ne lupi pecat.

Mnogo je tu varijabli a i zahteva sa mnogo relativizacije samog posla. Ponuda je tipično klepanje u fazonu da se odbije posao uz rizik da postoji šansa *****a i stranka prihvati ponudu.

Nazad
Vrh Dno