Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Midea BREEZELESS 12-ca za 5 meseci poskupela skoro 20.000 din. 😊

69000 bila pre neki dan! Treba ubosti momenat...

Ima li neko slike ili snimak kako izgleda zimi spoljna jedinica, gde kaplje i gde ledi? Treba majstoru da objasnim, pošto je već počeo da prica o sprovođenju cevi u kanalizaciju (što znači da pojma nema sta prica i da misli na hlađenje).

Majstor nije za klime, neg je za gradnju i renoviranje stanova. Svakako mi treba slika :)

Ledi cela, mora lula se skine da ne bi pravila cep. Tek ti majstori za renoviranje su gori od ovih za klimu. Meni su 5 meseci renovirali ne bi to pozeleo ni neprijatelju.

Skini lulu ispod tu gde je lula ja bi stavio kanalizacionu cev reciimo 30mm da u nju "curi" ali ne bi naslonio na klimu.

Ja nisam imao problem sa ledom a ni lulu nemam.

Pozdrav ljudi, šta preporučujete za spavacu/radnu sobu 12m2 koja ima Mideu 12k ON/OFF (u planu je da se menja pošto se renoviraju sobe, klima vrhunski radi ali je stara 15god i drnda užasno dok radi). Namera je hlađenje i grejanje (ne dogrevanje), vrata od sobe bi bila otvorena tako da bi i okolne prostorije mogle dobijati toplote tj hladnoće. Zgrada građena na samom kraju 80ih, jedan zid izolovan 5cm stiropor, drugi ima fasadnu ciglu bez prethodne izolacije tako da se tu soba dosta pothlađuje, ostali zidovi su unutrašnji. Uslov je da spoljašnja jedinica bude tiha (jer će strana gde je kompresor stajati do terasnih vrata), i da ume da modulira kako treba - za razliku od Gree Lomo Regular koju imam u drugom delu stana koja zalepi potrošnju i pregreva. Licno mislim da je 12ka prejaka za ovaj prostor, jer to i vidim po ovoj midei. Klima ne treba da bude neka bomba od hardvera, nego čisto da ima lepu kulturu rada i da lepo greje.

Prilozi

• klima_spavaca.png
    klima_spavaca.png
    23.8 KB · Pregleda: 48
Dobro vece
da li neko ima iskustvo sa Telefuunken klimama i da li zna ko ih sklapa
konkretan model
Telefunken telace 12chsa

Pojma nemam iskreno, ali znam da TCL ima te oznake CHSA, tako da pretpostavljam da su oni proizvođač.

Zdravo svima!
Potrebna mi je pomoć prijatelja, publike, pola – pola,... 😁! U planu sam da se naredne zime grejem inverterima, a pošto se do sada sa njima nisam sretao, svaka pomoć je dobrodošla. Stan je oko 60m2 na 2. spratu zgrade. Zidovi su betonski blokovi, sa unutrašnje strane izlepljeni stiroporom 2cm, u dnevnom boravku zalepljen spolja stiropor 10cm. Stolarija drvena diskutabilnog kvaliteta, samo je dnevni boravak pokriven roletnama. Namena invertera je za grejanje kao primarni izvor. Spreman sam da uložim do 150 hiljada za to.
Na slici je raspored prostorija u stanu.
Za sad bih uložio u dve inverter klime (za dnevnu i dečiju sobu), a naredne bih možda ubacio još jednu na mestu gde mi se sada trenutno nalazi on/off klima.
Koje klime odabrati 9+9
btu, 12+9btu, 12+12btu i naravno kog proizvođača? Napomenuo bih da u dnevnom boravku nemam mogućnosti da klimu postavim na spoljni zid jer su celom dužinom prozori i vrata od trase.
Hvala unapred!

Prilozi

• IMG-4d1f59b719791f127682e4e836646483-V.jpg
    IMG-4d1f59b719791f127682e4e836646483-V.jpg
    158.8 KB · Pregleda: 39
Kupio sam " Vivax Inverter klima ACP-12CH35AEMI " , na kutiji piše WiFi Ready, da li to znači da već ima u sebi ili može da se dogradi? Ako već ima u sebi, kako podesiti?

Kupio sam " Vivax Inverter klima ACP-12CH35AEMI " , na kutiji piše WiFi Ready, da li to znači da već ima u sebi ili može da se dogradi? Ako već ima u sebi, kako podesiti?
Wifi ready znaci da ti treba wifi adapter, obicno lici na usb fles, kosta par hiljada i ukljuci se na unutrasnju jedinicu gde kaze uputstvo, uglavnom ispod poklopca.

Kad je stavim na grejanje, krene da greje i dostigne zadanu temperaturu u sobi a onda krene da duva slabije ali hladniji vazduh. Dok sedim za računarom tačno osetim kad krene da struji taj vazduh, je l to normalno?

To ti je ta modulacija, tj. održavanje temperature u prostoriji. Normalno je, ne brini se.

Pa da , to se kaze - inverter ima dobru kulturu rada - ali ima ljudi koji ne vole tako.
Treba ipak birati klime sa otprilike 300 w najnize modulacije ne ispod toga pa i neka radi kao on / off bas me briga samo da ne duva hladnjikavo.

Kad je stavim na grejanje, krene da greje i dostigne zadanu temperaturu u sobi a onda krene da duva slabije ali hladniji vazduh. Dok sedim za računarom tačno osetim kad krene da struji taj vazduh, je l to normalno?
Tako rade midea klime, podigne krilca i iskljuci kompresor dok nastavi da duva na najslabije, to nema veze sa modulacijom jer kompresor tada ne radi, to se proveri sa meracem potrosnje.

Pa da , to se kaze - inverter ima dobru kulturu rada - ali ima ljudi koji ne vole tako.
Treba ipak birati klime sa otprilike 300 w najnize modulacije ne ispod toga pa i neka radi kao on / off bas me briga samo da ne duva hladnjikavo.
Pa i na 300W će da duva hladnjikavo. Tom logikom je bolja varijanta kad ne modulira toliko nisko već se gasi kad postigne temperaturu.
Poenta je montirati na poziciju da ne duva direktno tamo gde se najviše boravi ili senzor prisutnosti pa da klima preusmerava automatski smer duvanja od ukućana

Zdravo svima!
Potrebna mi je pomoć prijatelja, publike, pola – pola,... 😁! U planu sam da se naredne zime grejem inverterima, a pošto se do sada sa njima nisam sretao, svaka pomoć je dobrodošla. Stan je oko 60m2 na 2. spratu zgrade. Zidovi su betonski blokovi, sa unutrašnje strane izlepljeni stiroporom 2cm, u dnevnom boravku zalepljen spolja stiropor 10cm. Stolarija drvena diskutabilnog kvaliteta, samo je dnevni boravak pokriven roletnama. Namena invertera je za grejanje kao primarni izvor. Spreman sam da uložim do 150 hiljada za to.
Za sad bih uložio u dve inverter klime (za dnevnu i dečiju sobu), a naredne bih možda ubacio još jednu na mestu gde mi se sada trenutno nalazi on/off klima.
Koje klime odabrati 9+9
btu, 12+9btu, 12+12btu i naravno kog proizvođača? Napomenuo bih da u dnevnom boravku nemam mogućnosti da klimu postavim na spoljni zid jer su celom dužinom prozori i vrata od trase.
Hvala unapred!
U dnevnoj 12-ica u dečijoj 9-ka.
Možda nije loša stvar da razmisliš o klimi sa dve unutrašnje jedunice i to da ti spoljna jedinica bude na spoljašnjem zidu dnevne sobe, konfiguracija terena je malo nezgodna. 18-ica ili 24-ka sa dve unutrašnje jedinice. Tamo gde ti je on-of klima neka tako i ostane, ukoliko to je ta klima ok preporučio bih ti da ugradiš grejač spoljnje jedinice pa da i ona dobije mogućnost da gari na nižim temperaturama.

Zdravo svima!
Koje klime odabrati 9+9
Hvala unapred!
I ja bih tako kao ti, klime na mestima gde si zamislio, kuhinja se svakako greje malo pasivno od spremanja, imas tu on/off ako zafali... Stanovi pored se greju? To mnogo olaksava stvar, stanovi su dosta topliji od kuca.
Koje klime odabrati?
Pa 12+9 bi trebalo, ali posto su cene 9btu klima neznatno jeftinije od 12 (fujitsu 9btu je skuplji od vox iva5), ja se ne bih ni trudio. Ako je budzet prioritet, Vox iva u deciju sobu, neki Fujitsu u dnevnu ti je najbolji bang for buck, i da te ne boli glava.

Pre svega hvala obojici na savetima.
Gledao sam i iverter sa jednom spoljnom i više unutrašnjih ali mi je to čini mi se skuplja varijanta, čisto sumnjam da bih prošao ispod 2000-2300e u tom slučaju a trenutno nisam u mogućnosti da to ispratim finansijski.
Čitajući forume i iskustva sa inverter klimam otprilike je izbor pao na Fujitsu i to najverovatnije na 12+9LMCE (eventualno 12KMTA + 9LMCE). Za nedaj Bože biće tu On /Off (imam neku Mideu samo se loše pokazala na nižim temperaturama što je valjda i normalno) a i TA peć ako baš zatreba. Videću kako ću da prođem sa potrošnjom naredne zime pa onda možda zamenim Mideu nekom inverter Ivom 9tkom, zdravlje. Ostaje mi samo da nađem neki iole normalan servis za ugradnju klima pošto ih moram naručiti preko neta, kako bih za nedaj Bože mogao da imam neku garanciju.

Imam hodnik dužine cca dva metra i širine jedan metar. Iz tog hodnika se ulazi u tri spavaće sobe koje su 11, 9 i 8 kvadrata. Mislio sam da stavim devetku u hodnik i da klima uređaj bude tačno preko puta ulaza u dve veće sobe dok bi treća soba u tom slučaju imala najnepovoljniji položaj od bukvalno 90 stepeni u odnosu na klimu. Do nje bi se dopiralo jedino kad bi vrata od ostale dve sobe bila zatvorena, ali je ta soba trenutno vešeraj tako da je najmanje važna.

Hlađenje leti i dogrevanje zimi kada prerano izgase grejanje uveče.

Da li bi devetka bila dovoljna i koju Mitsubishi klimu bi preporučili a da je najbolja?

Posto sam se uselio u svoj stan, opremio ga i sada je dosla na red da se kupi klima uredjaj. Potrebna mi je inverter klima prvenstveno za hladjenje i za dogrevanje u prelaznim periodima. Izolacija je 15 cm kamene vune, stan mi je ususkan sa svih strana. Povrsina koju bi klima hladila i zagrevala je 27 kvadrata. Molio bi za pomoc jer prvi put kupujem klimu. Ne bi da dajem i neke basnoslovne sume...do 65.000 dinara maksimum. Hvala unapred

Posto sam se uselio u svoj stan, opremio ga i sada je dosla na red da se kupi klima uredjaj. Potrebna mi je inverter klima prvenstveno za hladjenje i za dogrevanje u prelaznim periodima. Izolacija je 15 cm kamene vune, stan mi je ususkan sa svih strana. Povrsina koju bi klima hladila i zagrevala je 27 kvadrata. Molio bi za pomoc jer prvi put kupujem klimu. Ne bi da dajem i neke basnoslovne sume...do 65.000 dinara maksimum. Hvala unapred
Fujitsu 12 LLCE ili General 12 LMCA/LMCE, šta nađeš. Te klime mogu da greju taj prostor bez problema u slučaju nestanka centralnog.

Vrh Dno