Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sto se mene tiče - živim u izlogu! Kad oženiš ženu s mora, shvatiš da ide na solarni pogon:). Jedva sam je ubedio da na kupatilo ne stavlja dvokrilna terasna vrata.....:).
A tek kad udari sunce u aluminijum....mmmmm. Za zimu je dobra varijanta - i prozori onda greju...
Kad stavimo neke roletne, bice prijatnije...

pa bas na tom moru, ja potrosim 1000kwh mesecno da se ohladim, i to sto zabravim sve moguce prozore i vrata i roletne i sve... da li ta zena ima u vidu da u srbiji najniza temperatura zimi nije 18 stepeni, treba nesto zagrejati taj staklenik....

Zaboravio sam da napisem da je vecinski razlog za odabir Midea Extreme modela u Em.z... za 54700 bila naravno cena, kao i iskustva sa Mission modelom. Kojem je nakon gotovo besprekornih 4.5 godina rada otisao samo lezaj turbine (nije se gasila) pre 2 nedelje, zamenjen za 2 dana, a samim tim je postao slave za Extreme.

Obe klime imaju wifi a i daljinski su cak kompatibilni, sto je dodatni +.

Kuca je dobro izolovana od 69mkv. Mission je bio mali potrosac, ocekujem da Extreme bude u najgorem slucaju isti ako ne i manji.

toliko hvale za midee, a ja sam ubedjen da su najlosiji izbor - ostavice te bez grejanja po cicoj zimi, spavaces na poslu da se ugrejes :D

Radim od kuce, nista od toga... 😂🤣 Do sada se to nije desilo. Sa 2 mozda ako si mi sad izbaksuzirao... 🙄😏

Grejalica od 2kW može da se kupi za par hiljada dinara. Ako se i desi da klima stvarno ne može da radi tih 2h u toku godine kada i teorijski može da bude -25, uključiš grejalicu to je to. Ti apsolutni minusi ne traju nekoliko dana, nego par sati u toku noći, jednom u toku godine. Mislim da je u Beogradu najniža registrovana maksimalna temperatura negde oko -15.

Zaboravio sam da napisem da je vecinski razlog za odabir Midea Extreme modela u Em.z... za 54700 bila naravno cena, kao i iskustva sa Mission modelom. Kojem je nakon gotovo besprekornih 4.5 godina rada otisao samo lezaj turbine (nije se gasila) pre 2 nedelje, zamenjen za 2 dana, a samim tim je postao slave za Extreme.

Obe klime imaju wifi a i daljinski su cak kompatibilni, sto je dodatni +.

Kuca je dobro izolovana od 69mkv. Mission je bio mali potrosac, ocekujem da Extreme bude u najgorem slucaju isti ako ne i manji.
I ja sam izabrao taj model. Gde ima za te pare? Moram dve da kupim..

Grejalica od 2kW može da se kupi za par hiljada dinara. Ako se i desi da klima stvarno ne može da radi tih 2h u toku godine kada i teorijski može da bude -25, uključiš grejalicu to je to.
ovo je tacno. ali opet - cimanje. i ne bude 2 sata. za 2 sata se nece stan ohladiti toliko da ne moze da se nadoknadi brzo.

Mislim da je u Beogradu najniža registrovana maksimalna temperatura negde oko -15.
ovo je apsolutno - netacno :D

ovo je tacno. ali opet - cimanje. i ne bude 2 sata. za 2 sata se nece stan ohladiti toliko da ne moze da se nadoknadi brzo.
Onda uzmes toplotnu pumpu i radijatore/podno po 4-5 puta vecoj ceni u odnosu na kvalitetne klime i ne razmisljas.

ovo je apsolutno - netacno :D
Mislim da to ne bi bio zadovoljan grejanjem klimama, bolje bi ti bilo da predjes na drugi vid grejanja ili da se preselis u toplije krajeve... mada ako ti cimanje grejalica onda mozes elektricno cebe ili da te greje ljubav...

Na -25c bilo koja klima ce svakako imati energetsku efikasnost grejalice jer toplotne pumpe ne mogu da rade efikasno na toj temperaturi, to im je mana uopsteno.

@Skankhunt42 ili backup izvor toplote ili drugi sistem grejanja. Ako ne zivis u Sjenici, neces osetiti ni 1/100 deo toga sto ti mislis, ali ako zelis da 100% budes siguran, onda drugi oblik grejanja.

Tri Midea extreme za mart 760kW/h, prezadovoljan. Trošak struje kao kubik drva. Dok sam se grejao na njih, u martu sam trošio dva kubika minimum, noću se hladila kuća jer se nije ložilo, i stalno sam smrdeo na dim i pepeo, a sad nema hlađenja kuće, i ne pipam ništa, milina jedna. Hvala svima za preporuku da pređem na inverter klime, preporodio sam se.

Fali broj klima koje su se ugasile u statistici :)

Misliš isključile ;)
Račun za mart 8900, oko 5400 za klime, 200din više nego u februaru, eto koliko je Mart bio hladan.

Ja pamtim da je jednom bilo -29 pa je zamrzla cev za vodu u kupatilu zato što je neko zaboravio da zatvori prozor u kupatilu.Do podneva je već bilo -15 pa smo odledili tu cev.Možda je nekoliko zima bilo do -22/3 ali to su jutarnje temperature koje već do polovine dana dođu do -10. Temperature do -15 su već očekivane za ovu našu umereno kontinentalnu klimu.Tako da klime koje su predviđene da greju do -15 grejaće i na nižim temperaturama sve zavisi od izolacije peostorije i da li je klima optimalno dimenzionisana za taj prostor.

Savet za dnevni boravak od oko 40 km, pošto ima centralno grejanje potrebna je klima samo za hlađenje naravno ništa fensi bitno da hladi

Moja preporuka je da to bide obavezno invertor,a ovde najvise preporuceni su VOX iva5(zbog cene, kulture rada tj odnosa cene kvaliteta) i posto je dnevni boravak ako je neko "nezgodno" mesto gde ce klima biti montirana onda midea breezless...

Stize racun za Mart, potroseno 100kWh vise nego u februaru, iliti 1500 dianra veci racun. Mart nije bio naivan uopste ove godine. Nivo potrosnje kao u Decembru.

Grejalica od 2kW može da se kupi za par hiljada dinara. Ako se i desi da klima stvarno ne može da radi tih 2h u toku godine kada i teorijski može da bude -25, uključiš grejalicu to je to. Ti apsolutni minusi ne traju nekoliko dana, nego par sati u toku noći, jednom u toku godine. Mislim da je u Beogradu najniža registrovana maksimalna temperatura negde oko -15.
Kakvi -15, sećam se 2000-te u januaru uveče na Palati Albanija je bio digitalni termometar koji pokazuje -22 ja se šetao gradom. Zna da bude i ispod -20 ali retko.

Evo Tesla 12 greje 45m2, radi od letos i nijednom nije pogresila (nikad je nisam cupao iz struje i sta joj kazem ona uradi).
Koji je model Tesle u pitanju u pitanju? Prodavci su hvalili TT34... model (ne znam celu oznaku, greje po spec do -20).
Ćini mi se da su Tesline klime dosta tihe u radu s obzirom na cenocni rang.

Treba da mi stigne Fujitsu AGYG12LVCA/AOYG12LVCA, parapetni inverter. Zna li neko nešto o njoj i da li se može dodati wifi modul?

U novembru mjesecu postavljena kod rodice. Klima odlično grije, potrošnja je ok, ona prezadovoljan a wifi modul nema. Grije 31 kvadrat dnevni boravak i kuhinja.

Kakvi -15, sećam se 2000-te u januaru uveče na Palati Albanija je bio digitalni termometar koji pokazuje -22 ja se šetao gradom. Zna da bude i ispod -20 ali retko.
Pročitaj još jednom šta sam napisao. Maksimalna temperatura u toku najhladnijih dana je retko (ako i ikad) ispod -15.

Vrh Dno