Posto vidim da ono objasnjenje sa strelicama nije bilo dovoljno razumljivo, a okupilo se i "staro drustvo" koje sve pokusava da svede u okvire kafanske price i prepucavanja, nadjoh malo vremena pa da probam da objasnim i ovako...
Dakle, opet dijagram, i u njemu...
COP (JIS) - kao focus point
COP (JIS) kriva prikazana na grafiku je u skladu sa sluzbenim merenjima COP-a po JIS, koji ne uzima u obzir degradaciju COP-a uzrokovanu isprekidanim radom uredjaja kod kapaciteta ispod 50%. To nije slucaj samo sa JIS, pored njega ni EN 14825 i EN14511 ne uzimaju u obzir Cd pri niskom part load opterecenju.
Studija iz koje je "izvucen" dijagram se trudi da "obori" rezultate i krivu COP-a po JIS/EN standardima tako sto se umesto merenja po standardu, u njoj COP meri "eksperimentalnom" (COP EXP) metodom uzimajuci u obzir isprekidani rad kompresora pri nizim frekvencijama. Tako uradjen proracun (mimo standarda propisanih JIS/EN direktivama) utice na povecanje sezonskog koeficijenta performansi eksperimentalnog uredjaja, "pokusavajuci" pri tom da redefinise JIS/EN standarde.
Inace, COP je pri niskom part loadu zavisan i od efikasnosti inverter motora, kom ispod 30% opterećenja pada efikasnost nevezano za bilo koje spoljne prilike, pa samim tim i ne moze biti bolji pri PL ispod 30% od onog iznad 30%
Dakle, COP (JIS) je/i bice sluzbena kriva sve dok ne dodje do promena u nacinu racunanja COP-a. Uticaj isprekidanog rada na degragaciju COP pri niskom opterecenju ostaje samo domen teorije i raznih interesnih ekspeimentalnih (EXP) studija.
U prevodu, "grejem se na 100W a COP mi u nebesima" se ne slaze s krivom COP (JIS), ali fino zvuci u Toshiba reklamnim pamfletima i u forumsko-carsijskim "premeravanjima", iako ne odgovara standardima kojima je propisan radi tih istih uredjaja.
Posto vidim da mnogi nisu shvatili, to je bila jedina svrha postavljanja BAS TOG dijagrama u mom postu. Drugaciji dijagram, JIS kao standard, i egzaktno vs. "to je zato sto ja tako kazem/valjda ja znam"