Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gledam ove tablice toshibe i nikako ki nije jasno zasto ima ovoliki pad kapaciteta u minusima. Pri tom cop vrijednosti uopste nisu impresivne ni u nominali ni u maxu. I to je u pitanju srednja klasa Shorai. Evo npr Mitsubishi Ap35 srednja serija, iako nije snagator ni on, jaci je, tisi i veci cop ima...
Ajd sve ostalo, da ne razbijam glavu sad uz prvu kafu, ali kako zaključi da je tiši iz onih tablica...

Po hr forumu sam dosta citao. Tamo su poprilicno zastupljena oba brenda i nema tu nikakve dileme da je Mitsubishi tisi. I licno sam cuo, stojis pored vanjske ne znas da radi a bilo je dosta hladno msm cak i minusi..ima clanova i sa oba brenda..
A to da se Toshiba ne kvari ne bi se bas slozio, bilo je primjedbe i na nju ko i na svaku drugu klimu. Nema tehnike da se ne kvari. Na ulazni model sjecam se je bilo strasno puno zalbi...

Evo i ja sad čitam ovde, pa znači ne treba da imam dilemu da je Mitsubishi tiši od Toshibe. I jedni i drugi imaju stotine modela za različita tržišta. Nemojmo...

Buka spoljasnje jedinice se ne moze tako odokativno meriti, mozda je izolacija odlicna, mala prostorija pa radi minimalnom snagom cak i na minusima. I Vox 12 se ne cuje na minusima kada kod mene greje 12m2 izolovanog prostora i odrzava minimalnom snagom, nije to merodavno.

Waillant
WAI8-035WNO
Ugradio sam nekoj poznanici koja je ga je kupila valjda u etazu da li neko od gree strucnjaka ima ideju kojem gree odgovara posto mi lici na gree.
Znatizelja cista da uporedim cene.

Nisam stručnjak ni "stručnjak", ali mi izgledom podseća na Amber, bez tog "zuba", dok daljinski nema veze sa Amberom.

Ljudi moji opste poznato da
Buka spoljasnje jedinice se ne moze tako odokativno meriti, mozda je izolacija odlicna, mala prostorija pa radi minimalnom snagom cak i na minusima. I Vox 12 se ne cuje na minusima kada kod mene greje 12m2 izolovanog prostora i odrzava minimalnom snagom, nije to merodavno.
U tome i jest fazon. Mitsubishi i Daikin su tu neprikosnoveni. I u opterecenju su jako tihe. Pogledaj onaj video na yt, FH35 na -20 koliko se cuje....

@zoxor po gabaritima i nominalnom kapacitetu 3.67 je to Muse/Lomo Regular. Vanjska jedinica barem

@mitar1982

Kasno za edit predhodnog posta. Evo ti skala za AP35 pa vidi koliko je "glasna"
Puna je hladjenje, isprekidana grijanje

Prilozi

• Screenshot_20211104-184810_Drive.jpg
    Screenshot_20211104-184810_Drive.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 34
Nisam stručnjak ni "stručnjak", ali mi izgledom podseća na Amber, bez tog "zuba", dok daljinski nema veze sa Amberom.
Nije amber sigurno 😀
Bilo je malo neumesno da napisem "strucnjak" mislio sam na one koji proucavaju karakteristike pa rekoh mozda neko prepozna koji gree mu je slican.
Bice neki ispod serije muse.
Izvini emax ne videh tvoj post.
Spoljna ne lici na muse i nema grejac.

Poslednja izmena:
Ko ce ga znat. Neka je robna marka po narudjbi mozda i Lomo Economical. Msm da prave stotine razlicitih modela. Ako je kapilara, 31 kg onda je stari lomo best buy. Nek obrati paznju ako nisko modulira na 180-200 w onda je Lomo. Ako je visi prag onda je neki derivat na bazi Muse/Regulara.

U vezi modulacije nisam se htio mijesat u diskusiju, jer ne vodi nigdje i uvijek se vrte jedne te iste stvari koje nigdje ne dovedu. Al evo sta mi je zanimljivo u toj diskusiji. Kod Gree najjeftiniji model Lomo best buy moze ic nisko oko 180w. Skuplji LCLH modeli iste generacije ( npr Muse) nece. Kako je moguce da jedan proizvodjac moze napraviti najjeftiniji moguci model da modulira nisko, a vise serije od jednom ne zna?
Meni ima logike da je namjerno tako proizvodjac napravio. Sad sta se nekome svidja ili ne poprilicno je individualno i oze se vodit jos 100 diskusija niko nikome nece promijeniti misljenje.

Da, videh u drugoj temi da si pomenuo. Prijavio servisu? Mozda je sonda losa na unutrasnjoj.

Takođe ista pritužba i na muse, pominjano više puta. Prvo pregreje, pa onda gledaj kada će ponono krenuti.
Jel se zna za neki model gree koji ne radi tako ? ......Forumas romim vec dugo trazi rjesenje za gree hansol koji iako radi na niskoj snazi opet ode u pauzu i ceka ga nekad satima da ponovo krene........on i sto bi tu klimu zamijenio za nesto drugo,ne zna za sta bi........koji model radi normalno.......ima li neko gree amber 12yc to je onaj sa manje snage

Da li ima neko strucan da objasni kako je npr gree muse klima u A+++ razredu za grejanje kada za nase podrucje, koje je hladno, spada u B klasu? To se moze videti na nalepnici koja se dobije uz klimu.

Od koje masine je dijagram?
Sta je COP(JIS) i COP(EXP)?

Zaboravio si da navedeš za koji uređaj je ovaj dijagram. COP (JIS) je sličan kao u Zoxor tablicama, pitanje je šta predstavlja (EXP).

Posto vidim da ono objasnjenje sa strelicama nije bilo dovoljno razumljivo, a okupilo se i "staro drustvo" koje sve pokusava da svede u okvire kafanske price i prepucavanja, nadjoh malo vremena pa da probam da objasnim i ovako...

Dakle, opet dijagram, i u njemu...

COP (JIS) - kao focus point

COP (JIS) kriva prikazana na grafiku je u skladu sa sluzbenim merenjima COP-a po JIS, koji ne uzima u obzir degradaciju COP-a uzrokovanu isprekidanim radom uredjaja kod kapaciteta ispod 50%. To nije slucaj samo sa JIS, pored njega ni EN 14825 i EN14511 ne uzimaju u obzir Cd pri niskom part load opterecenju.
Studija iz koje je "izvucen" dijagram se trudi da "obori" rezultate i krivu COP-a po JIS/EN standardima tako sto se umesto merenja po standardu, u njoj COP meri "eksperimentalnom" (COP EXP) metodom uzimajuci u obzir isprekidani rad kompresora pri nizim frekvencijama. Tako uradjen proracun (mimo standarda propisanih JIS/EN direktivama) utice na povecanje sezonskog koeficijenta performansi eksperimentalnog uredjaja, "pokusavajuci" pri tom da redefinise JIS/EN standarde.
Inace, COP je pri niskom part loadu zavisan i od efikasnosti inverter motora, kom ispod 30% opterećenja pada efikasnost nevezano za bilo koje spoljne prilike, pa samim tim i ne moze biti bolji pri PL ispod 30% od onog iznad 30%

Dakle, COP (JIS) je/i bice sluzbena kriva sve dok ne dodje do promena u nacinu racunanja COP-a. Uticaj isprekidanog rada na degragaciju COP pri niskom opterecenju ostaje samo domen teorije i raznih interesnih ekspeimentalnih (EXP) studija.

U prevodu, "grejem se na 100W a COP mi u nebesima" se ne slaze s krivom COP (JIS), ali fino zvuci u Toshiba reklamnim pamfletima i u forumsko-carsijskim "premeravanjima", iako ne odgovara standardima kojima je propisan radi tih istih uredjaja.

Posto vidim da mnogi nisu shvatili, to je bila jedina svrha postavljanja BAS TOG dijagrama u mom postu. Drugaciji dijagram, JIS kao standard, i egzaktno vs. "to je zato sto ja tako kazem/valjda ja znam"

Poslednja izmena:
Da li ima neko strucan da objasni kako je npr gree muse klima u A+++ razredu za grejanje kada za nase podrucje, koje je hladno, spada u B klasu? To se moze videti na nalepnici koja se dobije uz klimu.
Nije A+++ za naše podneblje, već za toplu zonu.
Počelo je novo označavanje koje ide do A.

Posto vidim da ono objasnjenje sa strelicama nije bilo dovoljno razumljivo, a okupilo se i "staro drustvo" koje sve pokusava da svede u okvire kafanske price i prepucavanja, nadjoh malo vremena pa da probam da objasnim i ovako...

Dakle, opet dijagram, i u njemu...

COP (JIS) - kao focus point

COP (JIS) kriva prikazana na grafiku je u skladu sa sluzbenim merenjima COP-a po JIS, koji ne uzima u obzir degradaciju COP-a uzrokovanu isprekidanim radom uredjaja kod kapaciteta ispod 50%. To nije slucaj samo sa JIS, pored njega ni EN 14825 i EN14511 ne uzimaju u obzir Cd pri niskom part load opterecenju.
Studija iz koje je "izvucen" dijagram se trudi da "obori" rezultate i krivu COP-a po JIS/EN standardima tako sto se umesto merenja po standardu, u njoj COP meri "eksperimentalnom" (COP EXP) metodom uzimajuci u obzir isprekidani rad kompresora pri nizim frekvencijama. Tako uradjen proracun (mimo standarda propisanih JIS/EN direktivama) utice na povecanje sezonskog koeficijenta performansi eksperimentalnog uredjaja, "pokusavajuci" pri tom da redefinise JIS/EN standarde.
Inace, COP je pri niskom part loadu zavisan i od efikasnosti inverter motora, kom ispod 30% opterećenja pada efikasnost nevezano za bilo koje spoljne prilike, pa samim tim i ne moze biti bolji pri PL ispod 30% od onog iznad 30%

Dakle, COP (JIS) je/i bice sluzbena kriva sve dok ne dodje do promena u nacinu racunanja COP-a. Uticaj isprekidanog rada na degragaciju COP pri niskom opterecenju ostaje samo domen teorije i raznih interesnih ekspeimentalnih (EXP) studija.

U prevodu, "grejem se na 100W a COP mi u nebesima" se ne slaze s krivom COP (JIS), ali fino zvuci u Toshiba reklamnim pamfletima i u forumsko-carsijskim "premeravanjima", iako ne odgovara standardima kojima je propisan radi tih istih uredjaja.

Posto vidim da mnogi nisu shvatili, to je bila jedina svrha postavljanja BAS TOG dijagrama u mom postu. Drugaciji dijagram, JIS kao standard, i egzaktno vs. "to je zato sto ja tako kazem/valjda ja znam"

Šta reći, a ne ponoviti se. Samo je sada priča obogaćena i grafičkim prikazom. Ja bih samo da dodam da je zemlja okrugla. Za grafički prikaz izguglajte.

Ostade misterija kako efikasniji uređaji B i C daleko bolje prođoše u navedenim uslovima.
Screenshot_20211105-084605_OneDrive.jpg

Na označenom delu se vidi i koliko je eventualni pad COP u ovom opsegu temperature (ne)bitan u celom proračunu SCOP.

Screenshot_20211105-084516_OneDrive.jpg

Koliko bi ovakva kriva COP pala za čuvene mašine koje ne mogu da rade sa ispod 400-500W potrošnje uz stalno paljenje-gašenje mogu samo da nagađam.

F7.
Pa tvrde suprotno, tj. da upravo veća snaga doprinosi većoj efikasnosti (posebno ako posmatramo desni deo krive, jer je tema jako dugo ponašanje u periodu dogrevanja).

Desna strana nije uopšte interesantna i baš me z@bole koliki je COP na > 15 C jer su apsolutne cifre jako male. To da li će danas da mi potroši 2 ili 3 kWh me ne interesuje (cca 7 dinara je razlika, a za ceo mesec 210). Ali ono što me interesuje je komfor i da li će da pregreva i koliko će temp da osciluje. Ako na > 15 C može da radi na 200 W to je ok, a posebno ako je fan na automatici i ako klima može da prati i održava zadatu temperaturu.

Bio mi brat jutros na kafi, pita me koji inverter da kupi da izbaci smederevca oko 35-40 kvadrata, bez izolacije, u prostoriji ima i pec na gas koji mu je sproveden po kuci, da dogreje po potrebi cifra do 80,000 dinara. Ja nisam smeo nista da preporucim zbog mog iskustva sa amberom. Moze neka preporuka za klimu?

Bez izolacije i ta kvadratura mislim da je bolje da ostane na smederevcu.

Ako ima 80k, bolje da uloži u izolaciju..

Nije A+++ za naše podneblje, već za toplu zonu.
Počelo je novo označavanje koje ide do A.
Pa onda prodavci obmanjuju jer pise za klimu da je u klasi A+++, a da ne navedu da to nije za nase podneblje, ima gde pise topla i srednja, ali retko gde. Npr na energynet sajtu pise za muse A+++ i nije navedeno za koju zonu.

Za klime i dalje važi staro označavanje za energetsku efikasnost.
Trebalo bi uz opis uređaja da stoji na sajtu dostupna i energetska nalepnica, ovako dovode korisnike u zabludu ako reklamiraju energetsku efikasnost za toplu zonu. Jasno da Srbije nema na onoj karti, ali je okružena zemljama "hladne" klime.

1636134512284.png

Vrh Dno