Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

hahaha, Bajaga, fizika... :D
hvala, kralju! :)

a gledam, na reklami deluje idealno ali bojim se i ja da je to ipak teško ostvarivo u realnom životu (slika dole desno):

ovaj štitnik/zaklon bi možda rešio problem...
hvala!
 
Odavno nisam kupovao klimu, jel i dalje vazi da ako tipa sam ugradis ne priznaju garanciju?
 
@ivanbass1

Podesiš joj temperaturu i visinu krilca i to je to, ona će približno da održava tu temperaturu, ali će konstantno da duva, što je razlika u odnosu na mod hlađenja. Da bi bolje izvlačila vlagu iz vazduha mora jače da duva, nego na klasičnom modu hlađenja.

Jesam, radi super, mada su meni stalno svuda otvoreni prozori, pa mi je hladjenje bolje, pogotovo sto mi na hladjenju sve klime rade na 1. brzini.
Ne radi ovaj Dry mode bas kao sto sam mislio, ipak u tom modu i hladi. Bio sam podesio na 25c i duvala je hladno iako je u sobi bilo 24.5c. Sada sam podigo na 28c i ne oseca se da duva hladan vazduh.

Kako da je podesim da samo smanjuje vlaznost vazduha? :(
 
Kada se izvadi vlaga, vazduh deluje hladniji, nisam siguran da zapravo hladi.
Jesi li proverio temperaturu u sobi, da li je pala?
 
Mora da hladi da bi se kondenzovala voda. Ne ide bez toga.
 
Nije subjektivno, definitivno je hladila jer je temperatura u toku dana rasla napolju, a unutra je opadala i osecao se hladan vazduh kako izlazi iz klime.

Sada sam podigao na 30c da vidim kako ce se ponasati. I dalje duva ali vazduh koji izlazi nije hladan, mada mi se cini da i vlaznost ne opada :D
 
Opet se ponovilo preko noci..... I dalje ne mogu da provalim sto, da li zbog temp. 26 ili zbog polozaja krilaca. Sinoc sam stavio 25 i krilca na dole i odrzavala je najnormalnije, onda podigoh na 26 i sve bilo ok, dok nisam krenuo na spavanje i podigao krilca ka plafonu.
Moracu da probam da izvucem iz struje i resetujem daljinac.
 

Prilozi

  • Screenshot 2021-06-23 135053.png
    Screenshot 2021-06-23 135053.png
    18.1 KB · Pregleda: 20
Kao sto je mitar vec rekao nema odvlazavanja bez hladjenja. Vlaga se kondenzuje na hladnom objektu.
Probaj staviti neku minimalnu razliku. Npr vani 32, ti stavi hkadjenje 26, quiet fan i krilca skroz gore. Meni tako najvise pase. Kad se postignei temperatura radit ce skoro neosjetno
 
Pozdrav narode treba mi pomoc.
Elem treba kupim prenosnu klimu, mogucnost montaze na zid nije moguca ili ti bilo kakvog busenja zida.
Stoga postoje li prenosne klime bez onog oduska za topao vazduh? I koju bi ste preporucili?
Kvadratura je oko 20m² kancelarija
Postoji li perpetuum mobile?
@nemanja123 jesi zvao da proveris?


Ako nema, ja bih sa tom cenom isao na Whirlpool

Dole na linku imas specifikacije modela a BAR kod za nalazenje uredja je : 8003437224553

*Licno imam pozitivno iskustvo sa Tadiran klimom (neinverterskom, stara preko 10 godina i jos hladi bez problema). Evo njihova inverter za 50K
Zašto Whirlpool?
 
Kao sto je mitar vec rekao nema odvlazavanja bez hladjenja. Vlaga se kondenzuje na hladnom objektu.
Probaj staviti neku minimalnu razliku. Npr vani 32, ti stavi hkadjenje 26, quiet fan i krilca skroz gore. Meni tako najvise pase. Kad se postignei temperatura radit ce skoro neosjetno
Odustao sam od "Dry" mode-a jer mi ne zavrsava posao kada je pakao napolju.

Podesio hladjenje na 26c, ukljucio sve zive funkcije (scavenging, health i X-Fan), pa nek tera. Iako je u sobi 25c trenutno, duva hladan vazduh, ali ventilator jedva da radi.

Uzeo sam je samo za grejanje, ali kad je vec tu moze malo i leti da "pirka" :D

Hvala svima na pomoci.
 
Predpostavljam da ti losa iskustva dolaze od on off klime. Ja sam na jednom od prehodnih radnih mjesta imao postavljenu on off koja je direkt udarala u ledja. Sjecam se da sam dobio jake misicne spazme u ledjima. Nakon toga sam izbjegavao hladjenje. Medjutim sa inverterom kad se stigne zadana, ako nije velika razlika vanjska-unutrasnja, nije toliko hladan ispuh da izaziva sok za organizam. To je licno iskustvo sa mojim inverterom. Iako zadata temp hladjenja nije niska, ipak ce izvuci veliku kolicinu kondenzata, pa ce samim tim boravak u tome prostoru biti puno ugodniji iako je samo koji stepen niza od vanjske.

Btw ugasi scavenging, nemas tu funkciju, dodje na daljinskom. Kod nekih modela zna zabagat sa njom. Health+xfan i ne boj se.
 
Imam funkciju i u aplikaciji Gree+. Amber 12 je klima, koliko znam od Gree jedino je U-Crown bolji model (barem kod nas), valjda ima funkcije sve sa daljinskog :D
 
Imam funkciju i u aplikaciji Gree+. Amber 12 je klima, koliko znam od Gree jedino je U-Crown bolji model (barem kod nas), valjda ima funkcije sve sa daljinskog :D
Ja koliko znam, (mozda i grijesim) tu funkciju imaju samo neki modeli u kojima vanjska jedinica ima poseban modul za ubacivanje friskog zraka. Cini mi se da sam jednom nasao model za americko trziste sa tim. Ako grijesim nek me neko ispravi.
 
Zašto Whirlpool?
Pozitivna iskustva sa tim brendom. Daju 10 godina na kompresor, tako piše na onoj češkoj specifikaciji modela.
Specifikacije mi deluju OK i koristi R32 gas. A cena je dosta dobra.
Moje mišljenje, ne moramo se složiti.

Opet bih lično pre za klimu birao Tadiran, LG, Fujitsu...
 
Imam funkciju i u aplikaciji Gree+. Amber 12 je klima, koliko znam od Gree jedino je U-Crown bolji model (barem kod nas), valjda ima funkcije sve sa daljinskog :D
Mislim da U-Crown nije bolji od našeg Ambera bar što se tiče same suštine uređaja i snage, već je samo lepši (kako-kome, tj. ukusi su različiti) i ima aluminijumsko kućište.
Ako grešim, neka me neko ispravi. 😁
 
Pozitivna iskustva sa tim brendom. Daju 10 godina na kompresor, tako piše na onoj češkoj specifikaciji modela.
Specifikacije mi deluju OK i koristi R32 gas. A cena je dosta dobra.
Moje mišljenje, ne moramo se složiti.

Opet bih lično pre za klimu birao Tadiran, LG, Fujitsu...

Koji crni Tadiran? Nema ga kod nas već 30 godina, a i nije ništa posebno. Tadiran je bio pojam za klimu negde u prošlom veku, pre invertera. U međuvremenu se mnogo toga promenilo.
 
@zeka89

Tako mi je rekao i montazer koji mi je ugradio klimu (radi sa Gree klimama dosta dugo), a on ima kuci U-Crown koji je dobio na poklon.
 
Montazer koji je meni ugradio 4 klime od ove godine ne montira vise Gree zbog mnogo reklamacija,ima on dosta posla i bez Gree,tako mi rece.
 
Na Dry modu klime ne hlade vazduh, vazduh se malo pasivno hladi vadjenjem vlage, ali ne i aktivno freonom, kao na cool modu.





Slazem se, kakav crni Tadiran, Whirlpool...LG precenjene klime koje se nisu proslavile kvalitetom elektronike.
Trenutno imam 2 LG okacene u kuci koje su crkle, a crklo mi je 8-10 LG klima najvise klase u poslednjih 15 godina.

Pre 2 nedelje sam prodao poslednju LG Art Cool koja nije imala probleme, ali je i jako malo radila.

Sto se Gree tice, U-Crown im je najbolji model klime i bolka je od Ambera. Amber je power model, jaci je i to je to.

Sto se tice ventiliranja, uzeli su od Daikina modul, sa Ururu Sarara klime(prva i jedina koja ima ventilaciju koliko ja znam), jer imaju zajednicku kompaniju/fabriku i saradjuju zajedno.
Taj modul moze samo na U-Crown da se doplati i mislim da ga kod nas i nema.
 
Poslednja izmena:
I ja sam to prvo napisao, pa izbrisao jer sam se setio da sam citao o dry modu negde...logicno mi je da mora da se ohladi da bi vlaga presla u tecno stanje, ali sam na vise mesta nasao da se ne hladi vazduh i da klima manje struje vuce na dry modu. Kako to radi, ne znam. Znam da odvlazivaci hlade, pa greju vazduh kroz drugi kondenzator pre nego uvuce vazduh nazad, ali mi nije jasno na klimama kako radi, jer na dosta mesta pisu da ne hladi vazduh.
 
Hladi vazduh, smanjenim intenzitetom.
Mislim da se u user manualima može naći objašnjenje gde kaže da je protok na minimumu da bi isparivac bio što hladniji te bolje izdvajao vlagu iz vazduha.
 
Da, sada sam bas testirao, izgleda da je fora da ga dosta manje hladi, ali zato mora i manje vazduha da struji da bi izvadilo vlagu. Na cool vazduh ide na 8c, a na odvlazivanju je izbacivala na izduvu 18c. Na oba moda sam stavio 18c na daljinskom.
 
Koliko vidim po specifikacijama raznih proizvođača inverter klima odvlaživanje( Moisture Removal) u režimu hlađenja se za klimu 12Btu kreće od 1.2l/h do maksimalnih 1.8l/h.Negde sam čitao da klima koja ima veću mogućnost odvlaživanja vazduha potroši manje struje za hlađenje i brže smanji do zadate temperature nego klima koja ima manji stepen odvlaživanja vazduha.Znači veće odvlaživanje=efikasnije hlađenenje.Moguće je da neke imaju i preko 1.8l/h ali ko da traži sad to.
 
Da li ovde ima neko možda Fujitsu 09Lmce?

Da li bi ta klima bila ok za 15m2 neizolovanog prostora (ali sa zidovima od pune cigle i sa pvc stolarijom)? Ili možda ići na najslabiju 12-icu (llce/kpca)?

Edit: klima je potrebna za konstantno grejanje zimi.
 
Veruj mi, nekada je bolje manje traziti, vidis kako ja, guglam i citam sat vremena i na kraju manje znam nego pre "istrazivanja" :D

@Nesshonal
Za grejanje ne, za hladjenje moze.
 
Pozdrav svima.
Treba mi inverter klima do max 55000 dinara, prevashodno za grejanje u prelaznom periodu. Odavno nisam u toku kada su klime u pitanju pa bi mi svaki savet pomogao. Sta da gledam kad je spicifikacija u pitanju? Da li gledati neku Midea-u, Hisense, ili nesto tipa Bosch.

Hvala!
 
Nazad
Vrh Dno