Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

.
Vidis, ima jedna bitna razlika. Ti imas LN hyper heating od 2k€+ i za takvu azdaju se mozda i moze nesto tome slicno ocekivati. Plus sto povuce preko 2kW. Naravno sonda je najmerodavnija. Ja sam najvise video moju Muse oko 66c @2100W. Mereno na minusu. Moracu da ponovim merenja ovih dana pa da okacim. Doduse, Njemu Hisense LN RW Kawasaki daje 75c @1500W. Ekonomija A+++++. Nerealisticno.
Mislim da je naj optimalnije mjeriti sa sondom jer tada mjerimo bas temparaturu izduva. Iskreno sada je i mene to zainteresovalo pa cu pokusati naci sondu i izmjeriti kad budem sledeci put na vikendici, ali nisam bas siguran da ce dostici tu temp. Kad smo kod toga evo i neki omjer potrosnje kod roditelja od 3.10.2024g Takodje da napomenem, posto je izolacija zaista dobra, cesto su gasili preko noci dok temparature nisu bile niske. Inace je 24c i znaju ugasiti oko 21h pa do nekih 7h ujutro opet upale 🙈 i tako redom. U prosjeku kad je -7c ugrubo za to vreme spane sa 24c na nekih max 18c ako je jaci vjetar ( kao na grafikonu ) onda klima dok zagrije mozda i povuce vise nego da radi stalno. Ako se zareda duze hladnije vreme onda ne gase.

Prilozi

• Screenshot_2025-02-20-12-23-01-851_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    Screenshot_2025-02-20-12-23-01-851_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    69.4 KB · Pregleda: 139
  • Screenshot_2025-02-20-12-20-15-557_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-02-20-12-20-15-557_com.coolkit.jpg
    34.1 KB · Pregleda: 110
Jutros na -7, Mitsubishi heavi u 25 kvadrata, potrošnja 650w/h. Fujitsu u 17 kvadrata 450w/h. Obe klime imaju grejače, mislim da je svaka po 80w grejač. Defrost ni na vidiku.

Ja necu da se svadjam, doslo je ili do toga da se pocnemo vrijedjati ili da ih zovnem na kavu pa da mjerimo. Moguće je da ovakav termostat nije mjerodavan za ovakva mjerenja ali na forumu sam 3 godine i clan sam jos par foruma godinama i nikada se nisam bavio, kako mi rekoše, obmanama...
Bez namere da uzima strane ili dolivam ulje, par dobronamernih reci - pogotovo u slucaju recenzije je izuzetno bitna terminlogija, recimo termostat i termometar su sasvim razliciti pojmovi, drugo, IC daljninski termometar koji je koriscen ima odrejena ogranicenja u merenjima, ne snalazi se dobro na sjajnim/reflektivnim povrsinama i tom slucaju se ne koristi. Doadatno, takav tip termometra ne moze da meri temperaturu vazduha vec tela koja isijava IC zracenje, znaci najboljem slucaju meris temperaturu cevki/lamela izmenjivaca.

Sinoc na -9, Galanz on/off. Voleo bih da sam merio i sa laserom pa uporedio.

Prilozi

• AACE3039-16EC-4B2A-839D-3331C9484365.jpeg
    AACE3039-16EC-4B2A-839D-3331C9484365.jpeg
    76.5 KB · Pregleda: 140
Stize i do mene konacno Tapo P115.Stvarno je br.1 uticnica koja se kod nas moze naci.Nego,interesuje me,da li negde postoji u aplikaciji da pokazuje trenutnu voltazu i amperazu struje.Gledam,ali ne vidim nigde.

Stize i do mene konacno Tapo P115.Stvarno je br.1 uticnica koja se kod nas moze naci.Nego,interesuje me,da li negde postoji u aplikaciji da pokazuje trenutnu voltazu i amperazu struje.Gledam,ali ne vidim nigde.
Nema to kod Tapo
ali i ovako vredi svaki evro ;)

Da li neko ima iskustva kako rade multisplit klime? Koliko se efikasne, modulacija i tako to. Da li ima neke razlike u odnosu na invertere sa samo jednim priključkom?

Naravno mislim na jeftinije modele (100-160k). :)

Da li neko ima iskustva kako rade multisplit klime? Koliko se efikasne, modulacija i tako to. Da li ima neke razlike u odnosu na invertere sa samo jednim priključkom?

Naravno mislim na jeftinije modele (100-160k). :)
Ako planiras da samo hladis a nemas mesta za dve SJ onda je to ok izbor. Ako planiras da grejes nikako. Bolje da imas dve SJ da kad jedna ide u Df druga radi a ne obe u isto vreme u DF. To jedino da nadjes neku Multi koja radi kao TP da ima back up grejac da dok je u DF da unutrasnje ne staju sa radom. Al to je skupa varijanta sig.

Čekam da mi se završi stan u novogradnji a investitor je naveo da će stanovi imati multi split za 2 unutrašnje. Ne znam šta će da stavljaju ali pretpostavljam da će biti neka najjeftinija moguća varijanta Midea verovatno. Pa razmišljam da li da probam da kroz dogovor sa njima ugradim nešto malo kvalitetnije (Fuijitsu, Daikin, Toshiba - neki model do 150-160k recimo) što će moći možda i da greje kada nije baš previše hladno.

Treba mi klima za sobu od 20kvm, sa visokim plafonom (3m), u Beogradu. Soba ima jedan spoljasnji zid, izolavan sa stiroporom od 8cm, pvc prozor (jednokomorno staklo). Za grejanje se koristi TA pec.
Klima bi sluzila leti za hladjenje, u prelaznom periodu za grejanje, a zimi, kada je ispod -8 za dogrevanje.
Vidim da se na forumu mnogo hvali Vivax AERI+, Gree Clivia.
Molim sve koji zele da mi preporuce neku varijantu do 70k dinara koja je ok, da je energetski sto efikasnija, da dobro modulira.

Treba mi klima za sobu od 20kvm, sa visokim plafonom (3m), u Beogradu. Soba ima jedan spoljasnji zid, izolavan sa stiroporom od 8cm, pvc prozor (jednokomorno staklo). Za grejanje se koristi TA pec.
Klima bi sluzila leti za hladjenje, u prelaznom periodu za grejanje, a zimi, kada je ispod -8 za dogrevanje.
Vidim da se na forumu mnogo hvali Vivax AERI+, Gree Clivia.
Molim sve koji zele da mi preporuce neku varijantu do 70k dinara koja je ok, da je energetski sto efikasnija, da dobro modulira.
Postojeća TA peć, je li dovoljna za grejanje, inače? Koje je snage? Prema toj informaciji možeš da odrediš koju kapacitet klima uređaja, a to miriše na 9ku.

Postojeća TA peć, je li dovoljna za grejanje, inače? Koje je snage? Prema toj informaciji možeš da odrediš koju kapacitet klima uređaja, a to miriše na 9ku.
Trojka, generalno jeste, ali kada je mnogo hladno, kao sto napisah gore ispod -8, ili kada se spoji nekoliko ledenih dana, bilo bi lepo malo dogrejati

Ako
Čekam da mi se završi stan u novogradnji a investitor je naveo da će stanovi imati multi split za 2 unutrašnje. Ne znam šta će da stavljaju ali pretpostavljam da će biti neka najjeftinija moguća varijanta Midea verovatno. Pa razmišljam da li da probam da kroz dogovor sa njima ugradim nešto malo kvalitetnije (Fuijitsu, Daikin, Toshiba - neki model do 150-160k recimo) što će moći možda i da greje kada nije baš previše hladno.
Ako je novo gradnja sa dobrom izolacijom i plan je da dogrevas dok ne dodje minus a posle da koristis gas ili nesto nalik tome nema razloga da pucas dodatno pare ako se plasis da nece moci da zagreje. Skupljom varijantom ces dobiti samo na koforu i preciznijom temperaturom.

Ala ga iscrta😃

Prilozi

• Screenshot_2025-02-22-16-32-06-145_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2025-02-22-16-32-06-145_com.tplink.iot.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 69
Trojka, generalno jeste, ali kada je mnogo hladno, kao sto napisah gore ispod -8, ili kada se spoji nekoliko ledenih dana, bilo bi lepo malo dogrejati
Shvatio sam da zadržavaš TA peć, te se nadovezujem na tu pretpostavku. Vrlo sličan scenario sam rešavao kod roditelja, klima se dominantno nabavlja za hlađenje, kao i za ispomoć u prelaznom periodu ili kada postojeće centralno grejanje ne radi posao.
Elem, 9ka je recimo kao grejalica koja pokriva od nekih 700w do 2800w snage grejanja, a ta snaga je pokrila ono što mi je bilo potrebno. Drugi kriterijumi su mi bili cena, da je dostupno (nabavljao sam u julu, klime su bile dedicitarna roba :) ), da ima wifi upravljanje, naravno da je inverter, da ima servisnu mrežu, da je tiha - pa kupih Hisense HiComfort 9k. Ne kažem da je najbolja, sigurno i nije, ali radi sve što sam zatražio od nje.
U tvom slučaju, sve do minus temperature bi trebalo da ti samo klima radi, a kada padne ispod 0 (ili čak niže) TA peć noću (jeftinija tarifa )da suplementira.

Poslednja izmena:
Jutros na -7, Mitsubishi heavi u 25 kvadrata, potrošnja 650w/h. Fujitsu u 17 kvadrata 450w/h. Obe klime imaju grejače, mislim da je svaka po 80w grejač. Defrost ni na vidiku.
Za MHI ne znam, al sta ce ti grejac za KM pored onolike rupe ? Pamtim da je imas dugo, jel ti se desilo da je ikad skroz zaledila ?

Nemate isti uređaj. Kod Banaćanina je SRK35ZS, nisam siguran dal' uopšte ima fabrički grejač
Nema fabricki, nego je dodatno ugradio i pali ga samo kad je blesavo vreme...Kako znam imao problema kad je bilo oko 10dana 0c i magle (2023/2024)
Prosle godine na jesen ugradio na obe grejaca :)

Poslednja izmena:
Nema SRK fabricki grejac, secam se da je Banacanin pisao da zna da zaledi taj odvod dole, pa je jasno zasto je ugradjivao grejac, vrv je i na KM " o jednom trosku " odradio, da nema brige.
MHI SRK35ZS ima 34,5kg spoljašnju, verujem da su defrosti retka pojava. KM sa druge strane "samo" 25kg.
Veoma su retki u odnosu na KM kako je clan opisivao, al ova bre ima rupetinu od 42mm ( imas vec KM18 ako ne gresim ) pa zato i pitah jel imao problema.
Da dodam, nisu Fujitsu KM neki krs, na debelim minusima predhodnih dana, df ni na vidiku. Po 1 famozni kontrolni na 3-4 sata po 4 do 6 minuta i greje dalje. Ono kad je ona magla bila, oko nove godine, zaista je smorila sa df, na svakih sat, mozda i manje, pa sam je bio kudio, al kad je ispod -5, pa na nize, radi posao perfektno.

Poslednja izmena:
@Mr.Wolf 18kmte čeka ugradnju. Nova kuća još uvek bez struje, punih 19 meseci od uplate 190.000din EPS-u! Bandera je ispred kuće, komšije levo, desno i prekoputa imaju struju, kao i ostatak ulice, da ne bude zabune svi uslovi ispunjeni. Nego traže mito, i to više nego što sam do sada platio! Hebem li im i seme i pleme lopovsko! Što se tiče rupe, na 12LT ume da zaledi, al' defrost od 15min otopi sve u tacni. Ostane da visi led odozdo, ali klima radi bez ikakvih problema. Veliki izmenjivač je čudo.

Nazad
Vrh Dno