Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Fujitsu ima quiet brzinu koju jeftiniji brendovi nemaju.
Ja imam Vox IVA5 12JR u spavacoj od 12m2, nema quiet brzinu 21dB ali mi spavamo bez problema sa low brzinom turbine koja je oko 27-28dB.

Daikin prejak, Sensira? Ok, čujemo se kad bude bilo -5°C.
Imam na poslu Daikin ftbx35c, ispod -5 je završena priča što se giče grejanja. Sa druge strane Fujitsu radi, radi, radi i radi, bilo +5 ili -15 on radi i greje. E sad potrošnja na tih -15 je druga priča, oko 1kwh.

Није лако онима који залутају на наше теме о климама. Прејак је Даикин за 10 квадрата, али не може ни да угреје испод - 5. 🤡

"Istina je negde tamo" 😁

Šalu na stranu, kao neko ko ne prati toliko sve te modele klima čovek ovde u temi može da pročita svašta i teško može da stekne neki realan utisak jer ima ostrašćenih ljudi kao da ih neki od ovih brendova plaća da pišu po forumima.

Prilozi

• the-truth-is-out-there_u-L-F9JLAH0.jpg
    the-truth-is-out-there_u-L-F9JLAH0.jpg
    14.6 KB · Pregleda: 8
Nego Mitre hoće li biti neke statistike za prethodnu godinu?
Наравно :) , данас сам сређивао табеле, али нисам све преконтролисао, цене струје лудују, променили су обрачун за дистрибутивне трошкове, добијамо и неке субвенције, па морам све два пута да проверим.

Daikin prejak, Sensira? Ok, čujemo se kad bude bilo -5°C.
Imam na poslu Daikin ftbx35c, ispod -5 je završena priča što se giče grejanja. Sa druge strane Fujitsu radi, radi, radi i radi, bilo +5 ili -15 on radi i greje. E sad potrošnja na tih -15 je druga priča, oko 1kwh.
ma ajd...
evo bilo -7 pre neku nedelju i oba daikina koja imam radila kao doxa
potrosnju ne znam niti sam merio ali da su grejala jesu
treca klima koju imam je IVA 12ca inverter i ona je cak bila ok

tako da ne znam odakle tolika fama oko (ne)grijanja Daikina

PS - nisam imao prilike da probam na nizim temperaturama od -7C ali koliko takvih dana ima u godini kod nas ?

Verujem ja vama al sad vi uzmite tablicu kapaciteta pa pogledajte koliko Daikin ftxb35c daje energije na -7 pa od te vrednosti oduzmite jedno 600w na backup header. Uz napomenu da je to pri maksimalnom duvanju i kompresor na maximumu. Naravno da je jasno da klima tako ne radi nego od te vrednosti oduzmite još polovinu i dobijete šta ta klima u realnom radu može na toj temperaturi. Jer u suprotnom dolazimo do izjava tipa: Moj Golf petica troši 5 litara dizela u gradskoj vožnji.
Najvažnija stavk kod grejanja klimom je izolacija. Tako da je taj Daikin verovatno ok za spavaću sobu u ušuškanom stanu. Deo gde je Daikin naj jači je apsolutna tišina u radu, toliko je tih da nisam znao dali radi dok nisam stavio ruku u pravcu klime. Daikin ima i još nešto, način duvanja za noć. To je toliko neosetno da čudo jedno, tu je šampion.

Sad ti lepo svima objasnis sta je taj "header" sto ga vec nekoliko godina spominjes, ko ga i kad dodaje, zasto je ubacen u pricu sa AC uredjajima, sa cime je povezan i tome slicno.
Mozes i svojim recima da opises, bice zanimljivije.
Tako malo ti je potrebno da budes "naj jaci" edukator na ovim temama, da bi verovatno ovo bila kruna tvoje karijere!

I zamolio bi kojekakve samozvane gurue klimatizacije da ne pišu o klimama koje nisu ni videli a kamoli koristili na minusima. Možete da izrazite svoje mišljenje ali mišljenje je lični pogled na temu a iskustvo je nešto drugo.
Imam i ja poznanika koji greje u kući 60kvadrata sa tim Daikinom a kad odemo kod njega njemu mlaki radijatori. Pitam šta je? A on kaže pistili peć na pelet samo malo da održava radijatore i klima doda toplotu i sve super. Jel to grejanje samo na klimu?
Inače ja verujem korisnicma ove klime da njihova klima dobro greje, za njihov prostor i njihova klima verovatno ok.
Ista klima ftxb35c na poslu u dva objekta površine ni 10 kvadrata neizolovanih, velike staklene površine a čim temperatura zađe oko minusa kolege stavljaju grejalice. To jeste realno iskustvo a ne forumska bajka. I zamisli bezobrazluka još ste izmislili termin subjektivan osećaj hladnog duvanja. Ako klima duva hladnjikav mlaz on je hladnjikav i tačka, dosta više laži! Ko još meri temperaturu izduva da bi znao dal je hladan ili topao? Koliki ***** treba da budeš da prihvatiš forumske fore trgovaca klimama da je hladno ustvari toplo ali ti sam ne znaš da je to što ti ustvari misliš da je hladno ustvari toplo!? Moj Fujitsu kmta 12 kad spusti potrošnju na ispod 200wh a temperatura napolju oko nule on duva hladnjikavo i onda moram da mu spustim brzinu na dvojku da bi ponovo duvao prijatno. To je činjenica.
I ne, nećete me proterati sa foruma. Kad je hladno hladno je, kad je toplo toplo je. Kad klima ne greje dobro ona ne greje, kad greje dobro nda greje dobro i tu nema šta da se tupi i izvrće.

Poslednja izmena:
Moj Fujitsu kmta 12 kad spusti potrošnju na ispod 200wh a temperatura napolju oko nule on duva hladnjikavo i onda moram da mu spustim brzinu na dvojku da bi ponovo duvao prijatno. To je činjenica.
Kad ti duva hladnjikavo, kolika je temperatura tad u prostoriji koju grijes?

Zar nisi ti domaćine pre nekoliko postova pisao kako Fujitsu nikada ne duva hladnjikavo? No no? Gde smo sada? :D

Ako bi mogao da se pridržavaš prve rečenice svog poslednjeg posta bilo bi idealno. :)

Kad ti duva hladnjikavo, kolika je temperatura tad u prostoriji koju grijes?
Ja imam isto KMTA 12... Ova zima je blaga pa klima uglavnom modulira od 170 do 220w i pri toj potrosnji pirka vazduh topline 32-33c ,fan je stavljen na auto.. seta izmedju quiet i prve brzine .. i odrzava u sobi 22-23c .. 33c je manje od temperature tela pa se zato cini kao da pirka hladnjikavo ali to se prvenstveno resava tako sto se klima pametno pozicionira da nikad ne duva direktno u ljude .. I onda nema tih problema. Kod mene pirka u jedan deo sobe gde je tv i garderober a zena i ja boravimo na suprotnoj strani sobe i nema nikakvih problema. Prezadovoljan sam kako radi uredjaj.

Temperatura u sobi je ok, čak šta više precizniji je od Mitsubišija, kod Fujitsua ta razlika u odnosu na zadatu je maksimalno 0.5 stepeni.
Da, Fujitsu duva toplo, tu nema spora. Jedino kažem kad je ispod 200wh a n na autofan onda hoće da bude malo manje od mlakog izduva. Daleko od toga da je hladan ali ipak nebi bilo prijatno da sediš i da duva u tebe.
Kod Mitsubishija na autofan nikada nije prohladan izduv što znači da je Mitsubishi tako podešen. Kod njega se tačno oseti lad spusti brzinu izduva uvek se malo poveća potrošnja.
Kod Fujitsua ako greje jednu prostoriju spušta se potrošnja i izduv ponekad ume da bude hladniji od mlakog ali nikad hladan. Ali zato kad se otvore vrata onda se potrošnja podiže i izduv je uvek ali uvek topao. Isto tako kad je napolju makar malo hladnije izduv i u 17 kvadrata je topao. Prošle zime na -16 na 4 metra od klime, izduv je bio baš topao. Prosto neverovatno da jače radi na -15 nego na 0! Potrošnja na -15 je mnogo veća tako da sa Fujitsu nema zime. Ako ćete mi verovati ja sam tada grejao sobu 17 kvadrata, hodnik 10 i dogrevao još dve sobe od po 17 kvadrata, ja sam nisam mogao da veujem. Ali predpostavljam da takav način nije pametan za dugovečnost klime i to ne preporučujem nikome, ja sam hteo da probam i eto samo tad sam probao ali biše neću sigurno da tako mučim klimu.
Kad je malo hladniji izduv? Kad zatvorim vrata a klima je recimo podepena na 23 stepena i dostigla je sobnu temperaturu a na autofanu je, spoljna kao juče u debelom plusu. Tad skidan sa autofana i podesim na drugu brzinu i ona duva prijatno mlako toplo i baš bude super. Zašto je to tako? Zato jer je verovatno tako podešena da ima pto bolji COP pa preferira nižu potrošnju sa jačim duvanjem. Dali bih ke opet kupio? O da, naravno.

@banacanin, hvala na odgovoru.
Ja ne sjedim ni pored sporeta, a ni klimu nisam ugradio tako da mi smeta.
Radi ti i na autofan, pa ti to malo i onda se rucno igras sa njom,
Ovo sto ti sad pises, da moja klima tako radi, ja bi joj spomenik podigao. Nista nisam znao o klimama, nisam siguran da i sad znam nesto. Ovo sto pises je kontra svega onog sto bi klima trebala biti i ono sto sam mislio da znam.

I kod mene KMTA12 podešena temperatura 23 stepena fan low brzina.Kada modulira ispod 200w nije to hladan izduv.Krilo usmerivač vazduha je maksimalno na dole i na direktnom strujanju vazduha iz klime mačka voli da spava računam da je hladno tu ne bi spavala sigurno Ovakav rad klime meni i ukućanima odgovara održava temperaturu bez gašenja i jednostavno ne obraćamo pažnju na to kako radi a vidim i mačka nema primedbi na rad klime.

Koliko znam Toshiba ume da pirka i sa 25-28C na izduvu (70W potrosnja), pa opet imamo ljude koji tvrde da to nije prohladan izduv. Od tog pipkanja nema nista. Kao sto smo rekli N puta, termometar + brzina fana + potrosnja + spoljna temp + temperatura na usisu jedino mogu da daju neke opipljive rezultate, ovo ostalo je sve pipkanje u mraku, mozda je neka baba, mozda neka mladja :)

Po ovim komentarima ja mogu samo zakljuciti da moj Amber komfort 12 -ca nezna sta je modulacija..🤣Ili je prejaka klima za 25-30kvadrata izolovanog stana..Pa on samo sto podigne krilca..ma jos nije ni poleteo..on spusta krilca..Ja i neznam dali je nekad usao ubtaj defrost mode..Trebali nesto da pise na untr.jed.ili ne..?Slozite te se svi da na nasu srecu a nesrecu mladjih narastaja mi i nemamo zimu..Ovo je vise jesen nego zima..Voleo bih kao nov korisnik klime da bude makar dva dana -15,-20..i da svako.od nas(ko ima merace)izmeri temp.i potrosnju..i.podeli svoje iskustvo..Verujem.da.bi bilo kao nekad u skuostini..Jos jednom srecno Nova God.i Bozicni praznici🍺

Ta klima bas ide nisko za razliku od monogih od Gree. Imas i od jednog clana ovde sto je postavljao, 160-170 w. Upali je npr na 22 stepena, fix fan i pusti nek radi dan dva i vidjeces. Ako se sjecam ti na 19c grijes i ne grijes 24 h, i imas male gubitke. Nema kad ni spustit modulaciju kad ti stigne to za cas.

Ta klima bas ide nisko za razliku od monogih od Gree. Imas i od jednog clana ovde sto je postavljao, 160-170 w. Upali je npr na 22 stepena, fix fan i pusti nek radi dan dva i vidjeces. Ako se sjecam ti na 19c grijes i ne grijes 24 h, i imas male gubitke. Nema kad ni spustit modulaciju kad ti stigne to za cas.
Meni gree pular zna da spusti na 330 ali to traje mozda 2,3min pa vrati na 480. A inace biravi na auto modu.. ali sam provalio kada stavim malo jaci fan automatski sousti modulaciju.
A mislis da ima veze da li je na fiksnom ili auto fan? Mislis da ako stavim na fan1 da ce manja potrosnja biti?

Na autofanu dosta modela od Gree ima prag toplote ispuha ispod kojeg ne ide msm 38 c. Na malo visem fixnom hoce zbog nize ici ali i logicno hladniji ispuh davat.

Ljudi jel nekog zeza ovaj merač potrošnje prosto osim mene,resetujem ga i trenutna potrosnja ide od 300 do 400w max,pustim ga sat vremena i pokazuje da je klima potrosila 630w za 60 min???za trenutnu potrošnju mu još i verujem al ovo veze nema za ukupnu,dnevnu...imam 2 kom ista...

Ljudi jel nekog zeza ovaj merač potrošnje prosto osim mene,resetujem ga i trenutna potrosnja ide od 300 do 400w max,pustim ga sat vremena i pokazuje da je klima potrosila 630w za 60 min???za trenutnu potrošnju mu još i verujem al ovo veze nema za ukupnu,dnevnu...imam 2 kom ista...
Mozda ti potrosnja na tenutak skoci pa prosek ispadne toliko.

Vrh Dno