Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Modulacija ili on-off rad invertera ne zavisi samo od "jeftinog ili skupog" proizvoda, ima tu više faktora, od spoljne temperature, zadate temperature i naravno kvadrature i položaja gde je smeštena klima - gde duva.
Kao što neko reče, ako je velika prostorija klima se neće nikada ugasiti, ali zato je bitno ne predimenzionisati grejna tela, ali ni staviti preslaba!
Za stan sa više soba je uvek bolje staviti 4*9 nego 2*18 zbog ravnomernog rasporeda toplote i pravilnijeg rada, bilo da se radi o klimama ili radijatorima.

Meni je nezamislivo da klima radi tj da je u kuci 22. Kod mene je 23 neki minimum a pozeljno 24. I ja sam poceo praktikovati negasenje, po noci spustim samo za stepen na jednoj klimi a drugoj na 19 jer je u sobi gje spavaju djeca.
Meni je 22 hladno. Lezis na kaucu i gledas gdje je deka da se pokrijes. Trenutno u dnevnoj sobi 24,4 stepena,termostat 60cm od poda,klima u trpezariji namjestena na 25 i auto fan

Sve zavisi,sto se ti tice izolacije tu najvise zavisi,od kad sam stavio na tavansku plocu (bilo je 5 cm stiropora) 20cm vune...oseti se. Preko 23c u mom slucaju nema potrebe.

ta u hodniku brzo dostigne temperaturu i spusta temperaturu izduva. I ta u dnevnom boravku ce tako kada temperatura kod senzora bude blizu zadate.
Ako ti smeta, ili stavi krilca da ne duva direktno u ljude ili otvori vrata u hodniku da stalno bude malo veci gubtak toplote da bi duvala malo toplije ali da, kao sto rece emaxx to je Daikin. Ja ga licno volim zbog toga, ali ne duva direkt u mene.
jasno

Meni je Daikin zaista otkrovenje.... kultura rada mu je vrh + spoljna gotovo nečujna ( kad je majstor postavio prvu klimu pre nekog vremena ... kaže mi: "ne radi" ..... ja se oduzeo - kako ne radi nova klima ? , a čovek se nasmeja .... " radi....radi ... kupili ste Daikina.... on tako radi " .... bukvalno na granici čujnosti

Jedno pitanje za ove sto ze malo vise razumiju, sto se tice nas smrtnika sa ovim klimama sto ne moduliraju bas nisko pa se cesto gase i pale na toplijem vremenu, da li je to cesto gasenje i paljenje u toku dana moze znacajno skratiti vijek klime kroz par godina ili i ne bas ?

Evo kod mene Amber jutros pri spoljnoj temepraturi od 2 stepena. Cele noci je radila izmedju 170-200w, tj jednom je neki kraci period otisla na 400w, pa se slustila opet. Ukupna potrosnja od pocetka novembra do danas se takodje vidi.
Slicno tj isto se ponasa i Bergen, tj mozda i bolje i ako vise kv greje jer je izmedju spratova koji se greju.

Kod svakog se razlicito ponasa ista klima, jer previse faktora utice na rad iste. Kod mene tih famoznih pregrevanja i lose modulacije nema, sto ne znaci da ce se isto ponasati kod nekog drugog u drugacijim uslovima.

Prva slika je sinoc nesto pre 12h druga jutros nesto pre 8h dakle za 8h rada 1.6 kw

EDIT. Sad sam proverio, Bergen iza isti period nocas, tj od 12 do ovog momenta potrosio i manje 0.95 kw.

Prilozi

• 20221230_074406.jpg
    20221230_074406.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 48
  • 20221229_235554.jpg
    20221229_235554.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Jedno pitanje za ove sto ze malo vise razumiju, sto se tice nas smrtnika sa ovim klimama sto ne moduliraju bas nisko pa se cesto gase i pale na toplijem vremenu, da li je to cesto gasenje i paljenje u toku dana moze znacajno skratiti vijek klime kroz par godina ili i ne bas ?
Takav rad je zanemarivo opterećenje za hardver invertera , više je opterećenje za živce korisnika :).
Životni vijek će više skratiti česti defrosti nego kreni-stani režim.

Takav rad je zanemarivo opterećenje za hardver invertera , više je opterećenje za živce korisnika :).
Zato trazim ovakav odgovor da malo postedim zivce :D Moja srecom ne prebacuje puno temperaturu i ne ceka puno da spusti sa paljenjem ali kad je ovako u plusu brate ugasi se 1-2 puta u sat vremena, ali ako njoj ne skodi ko je sisa.

Nema razloga da joj škodi , kompresor lagano stane i još laganije krene (soft start iz nule ) , za razliku od defrosta gdje cijevi izmjenjivača u trenutku dožive temperaturni šok sa -20 na + 50 i obrnuto.
Kod svakog se razlicito ponasa ista klima, jer previse faktora utice na rad iste. Kod mene tih famoznih pregrevanja i lose modulacije nema, sto ne znaci da ce se isto ponasati kod nekog drugog u drugacijim uslovima.
Sve zavisi od toga koji kompresor dobiješ kad kupiš Gree klimu, ugrađuju oni i svoje i tuđe kvalitetne ( i manje kvalitetne ) kompresore a u moru zbunjujućih oznaka modela jako se teško snaći.

Ja bi na 24C.iskocio iz svoje koze..🤣Kod mene je dnevna oko 20..retko kad.21..a mnooogooo.retko 22🤣Jedino posle kupanja😁

Jedno pitanjce,kad perete filtere jel koristite neko sredstvo bas za to ili deterdžentom?

Ako ima pusaca topla voda i malo deterdzenta jer duvan zna da umasti :) ja nemam pusaca pa samo saperem toplom vodom

To i mene zanima..pratim..

Jedno pitanjce,kad perete filtere jel koristite neko sredstvo bas za to ili deterdžentom?
Samo topla voda pod pritiskom jer nismo pušači. Ako se kuva i puši možeš da isprskaš nekim sredstvom za odmašćivanje kao što je Axel Sgrasso, protrljaš četkom za farbanje i ispereš toplom vodom.

Evo kod mene Amber jutros pri spoljnoj temepraturi od 2 stepena. Cele noci je radila izmedju 170-200w, tj jednom je neki kraci period otisla na 400w, pa se slustila opet. Ukupna potrosnja od pocetka novembra do danas se takodje vidi.
Slicno tj isto se ponasa i Bergen, tj mozda i bolje i ako vise kv greje jer je izmedju spratova koji se greju.

Prva slika je sinoc nesto pre 12h druga jutros nesto pre 8h dakle za 8h rada 1.6 kw

EDIT. Sad sam proverio, Bergen iza isti period nocas, tj od 12 do ovog momenta potrosio i manje 0.95 kw.
Na kom modu ti je bio amber te noci kada je trosio toliko?

Na ovakvu mislim. Kazu da je noviji tip. Ugradio sam pre 15dana. Naravno nisam se mnogo raspitivao. Ali kontam kada je toplije radi kao on of. Ali danas kada je spoljna temp 3stepena radi ne gasi se... Na auto rezimu je kada padne temp radi jace kada postigne uspori samo koliko da ne stane... Ali i dalje duva toplo.... Sada ne mogu da merim potrosnju jer nemam onu pametnu uticnicu.... Ali na primer nocas sa svim aparatima (frizider, hladnjak i radila je masina za susenje vesa) od 22-6h potroseno je 3.5kw bila je ukljucena celu noc na 20°greje konstantno 56m2 mislim da je to sasvim pristojno. Ali kuca ima dobru izolaciju (stiropor spolja i iznutra) i pvc stolariju. Ali citam ovde mnogo ljudi ima lose iskustvo sa gree.
Sad nzm da li moze nekako preko aplikacije da se prati potrosnja klime
Pisao sam o svojim iskustvima sa ovom klimom,⬆️ pa ako hoćeš pročitaj,nisam baš zadovoljan.Poslušaću savet pa ću namestiti I feel i fan na dvojku.Da li se i tebi često pali samo od sebe na daljinskom opcija "zdrav režim" sa jelkicom?

Životni vijek će više skratiti česti defrosti nego kreni-stani režim.
Pitanje za ovo oko defrosta - jel to steti cevkama ili kompresoru ?
Kod daikina vidim da dosta cesto ide u defrost (koji doduse kratko traje)

Generalno ne ali ako primetiš da je derost toliko učestao da to primetno utiče na kvalitet grejanja, isključi klimu i uključi grejalicu da ne mučiš klimu. Najčešći defrosti su kad je temperatura veoma blizu nuli a nije nula a vlažnost vazduha ogromna (gusta magla) i bez daška vetra, smrt za klime.
Inače defrost je operacija koju klima planirano izvodi sa dobrim razlogom, da skine led sa spoljne jedinice i time povrati efikasnost, defrost je dobra stvar.

Pisao sam o svojim iskustvima sa ovom klimom,⬆️ pa ako hoćeš pročitaj,nisam baš zadovoljan.Poslušaću savet pa ću namestiti I feel i fan na dvojku.Da li se i tebi često pali samo od sebe na daljinskom opcija "zdrav režim" sa jelkicom?
Ja ne iskljucijem zdrav rezim.. ukljucen je stalno... Sad sta tacno radi ne znam.. ali stalno je ukljucen
A inace ako sa njom grejes samo 20m2 to je malo za nju. Nisam neki strucnjak za to ali mislim da je jako mala zapremina... Mislim da je za nju idealno 40m2. Ovako mora da ti se pregreje... Ja grejem skoro 60m2. Kupio sam i merac potrosnje... Jesu topli dana... Ali temperatura mi je stalno na 24°. Potrosnja prosecna sada sa ovakvim vremenom je 5kw/h za 24h jer je ne gasim radi 24h. Jedino nocu stavim 21°i rezim spavanja i necujan rezim.
Potrsonju zna da nazuza na 1200w ali kada ugreje spusta sada i na 430w 480. 510 530 580w. Kako kad. Zna da zagreje i na 26° ali onda digne krilca i miruje dok se ne rashladi pa krene opet

Poslednja izmena:
Ukoliko može neki savjet za sledeću situaciju, u dnevnom boravku imam Fujitsu asyg12kgba, ona grije nekih 30ak m2, plus hodnik cca. 6m2.
2 sobe se nalaze na drugom kraju stana, jedna 6,8m2 a druga 9,6m2. Zajednički balkon i ispred hodnik od 3m2.
Da li ići na varijantu sa multi split sistemom, ili dvije zasebne vanjske jedinice. Ukoliko uzmem dve 12ke to je prejako za ovu kvadraturu, Fujitsu 9ke za r32 gasom nešto nisam našao. Da li ići sa nekim jeftinijim varijantama tipa Vivax jer je kvadratura soba manja… Evo i brizinski nacrt… Svaka pomoć je dobrodošla, jer sam baš u nedoumici.

Prilozi

• 76FF8F7A-FE61-4088-98D8-DBD6A2EA0758.jpeg
    76FF8F7A-FE61-4088-98D8-DBD6A2EA0758.jpeg
    500.1 KB · Pregleda: 31
Može Fujitsu sa r410 dve devetke lepo bi legle. Ili neki Daikini 12-ce. Al kontam jeftinije bi prošao sa Fujitsu 9-kama. A ako gledaš konfor s obzirom na malu kvadraturu onda Daikin.

Ukoliko može neki savjet za sledeću situaciju, u dnevnom boravku imam Fujitsu asyg12kgba, ona grije nekih 30ak m2, plus hodnik cca. 6m2.
2 sobe se nalaze na drugom kraju stana, jedna 6,8m2 a druga 9,6m2. Zajednički balkon i ispred hodnik od 3m2.
Da li ići na varijantu sa multi split sistemom, ili dvije zasebne vanjske jedinice. Ukoliko uzmem dve 12ke to je prejako za ovu kvadraturu, Fujitsu 9ke za r32 gasom nešto nisam našao. Da li ići sa nekim jeftinijim varijantama tipa Vivax jer je kvadratura soba manja… Evo i brizinski nacrt… Svaka pomoć je dobrodošla, jer sam baš u nedoumici.
Ja imam Mideu multisplit, ali da ne ispadne kako ja reklamiram neki kineski brend, želim samo da ti dam savet za multisplit u varijanti parapetne unutrašnje jedinice.
To je za mene daleko bolji sistem od običnih zidnih, instaliraju se kao radijatori i topao vazduh duvaju u donjem delu prostorije.
Jeste bar duplo skuplja (kvalitetnija) jedinica, ali vredi svaku paru i ja ti preporučujem, da bez obzira koji brend da uzmeš, postaviš parapetne jedinice.

Može Fujitsu sa r410 dve devetke lepo bi legle. Ili neki Daikini 12-ce. Al kontam jeftinije bi prošao sa Fujitsu 9-kama. A ako gledaš konfor s obzirom na malu kvadraturu onda Daikin.
Misliš da neće biti prejaka Daikin 12ca za 10ak kvadrata?
Drugu sobu mogu sačekati s kupovinom, nije prioritetno sada..

@gaga75
Već ranije sam ostavio cijevi za zidne jedinice, pa ne bih išao na parapetne verzije zbog dodatnih radova. Svakako hvala na preporuci.

Nazad
Vrh Dno