Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Dobro jutro. Razmisljamo da uzmemo inverter klimu. Nasla sam ovde na forumu tabelu za proracunavanje gubitaka toplote ali ne mogu da pronadjem to sto mi imamo. Sendvic zid od pune cigle, izmedju presovana trska 5 cm. Rigips na zidovima i plafonima. Sta bih trebala da gledam kao pandan tome sto se nudi u tabeli za proracun? P. S. Slikacu vam posle prostor i nasu kalkulaciju koliko mozemo da izdvojimo novca.

Evo pred sat vremena ju upalio,stavio na 25 auto prije nego sam upalio je bilo 10 stupnjeva nakon sat vremena 13,ispuh sam sad mjerio ma ful 30 stavio mjeri na pubanju 29stupnjeva toplinu max
Ostavi klimu na 25°C ili niže, ventilator na maksimumu 2-3 dana bez da je isključuješ, ni danu, ni noću. Javi se nakon tog perioda da nam preneseš stanje.

Ne može klima sa 10°C da digne na 25°C nakon par sati.... Ne koristiš klimu kako bi trebalo.

Ostavi klimu na 25°C ili niže, ventilator na maksimumu 2-3 dana bez da je isključuješ, ni danu, ni noću. Javi se nakon tog perioda da nam preneseš stanje.

Ne može klima sa 10°C da digne na 25°C nakon par sati.... Ne koristiš klimu kako bi trebalo.
A kod prijatelja u radioni on kad ju upali ujutro isto bude oko 10 za sat vremena smo u kratkim rukavima,kod drugog u kuci isto tako,moja u drugom stanu od 3 kw ugrije za sat dva za kratke rukave,ova sad nova u 12 sati digme s 10 na 15,nema logike
I temperatura ispuha je max 28do 29 u bilo kojem rezimu rada

Za pocetak, kakav je prostor? Izolacija,namena i slicno?
Imas li cime da izmeris temperaturu na potpisnik cevi na klimi.
Nacrtaj neku skicu kako i gde je montirana klima i na kojoj tački meris temperaturu.

Za pocetak, kakav je prostor? Izolacija,namena i slicno?
Imas li cime da izmeris temperaturu na potpisnik cevi na klimi.
Nacrtaj neku skicu kako i gde je montirana klima i na kojoj tački meris temperaturu.
Izolacija sve ok,kvadrata sad sam zatvorio prostoriju 30kvadrata,radi bec sat vremene puse mlakp u sobi je 13 stupnjeva,definitivno nesto ne valja jer puse mlako doslovno si ruke nemozes zgrijat na njoj,zvao sam ovog sto je montirao nek vidi sta i kako,ali klima od 1700e mora pojest 30 kvadrata

Nevezano za izolaciju, mora temperatura izduva da bude dosta viša od tih 30-ak. Nije u redu nešto sa klimom.

Izolacija sve ok,kvadrata sad sam zatvorio prostoriju 30kvadrata,radi bec sat vremene puse mlakp u sobi je 13 stupnjeva,definitivno nesto ne valja jer puse mlako doslovno si ruke nemozes zgrijat na njoj,zvao sam ovog sto je montirao nek vidi sta i kako,ali klima od 1700e mora pojest 30 kvadrata
Može li slika ili skica, prostorije gdje je ugradjena klima? Meni ovo lici na moj slucaj.

Razmisljali smo da stavimo jednu klimu 18000.
1. Prostorija 5 se ne greje ( vesernica). Prostorija 6 kupatilo postoji grejalica zidna. Prostorija 8 dva dana u nedelji.
2. Imam “viska” struje od prosle godine. Potroseno u svim zimskim mesecima 1200 kw ( majka mi je bila par puta u bolnici ( korona) i trazila je da kalorifer kod nje radi dan i noc, dok nije zavrsila opet u bolnici pod pretnjom amputacije noge, jer je suludo grejala bolesnu nogu ( sad smo je ubedili da lozi kraljicu na zatvorenoj terasi, pod je normalne temperature a “preporuka” je bila da stavi komadic drveta na svakih 15 minuta, predje 3 km… ugreje se, jako voli da lozi i gleda dvoriste) E sad sto vam sve ovo pisem, zbog tog viska struje nazovi, ove godine mogu da potrosim 30 kw dnevno i da opet dobijem popust. Sa tim u vezi smo resili da se igramo sa starom Vox klimom 9000.
3. Sa takvim on/off klimom imamo 20 stepeni u dnevnoj i trpezariji (11 i 9)i 20 stepeni u sobi 4. Klima stavljena na 23.
4. Imam kotao kondenzacioni, deo cevi je stavljen na svim keramickim podovima( predsoblje, kupatilo) tako da kada stavim temp. vode na 38 do 41 oni su mlaki. Problem naseg grejanja na plin je manjak radijatora, imam ih za 70m2 kuce a ona je 120.
5. Kalkulisali smo ako kupimo dodatne radijatore platicemo dosta, plus kvalitet plina i dotrajalost ove klime koja je sluzila za hladjenje. Stara 10 godina.
6. Majstor nam predlaze tundru 18000.
7. Sta vi mislite?
8. Ako majstor Dule ima neke veze sa Zrenjaninom da li bih mogla da dobijem njegov kontakt?
9. Zbog tih nazovi lazi koje serviramo mami i njenom angazovanju na lozenju kraljice do veceri nam je terasa na nekih 18 stepeni, tako da sam sa strane dnevne sobe izolovana.
10. Prozori su PVC sa drvenim solokatrama, tavan daske i 10 cm stiropora nad prostorijama( 2,3,4,5,6,7,8 plan je da se zavrsi ostatak sledece godine
11. Prostorija 10 kuhinja. Stavili bi ovu staru klimu. Svesno idem na taj trosak, cigarete kuvanje.
Hvala unapred. Nadam se da cu uspeti da stavim sliku

Prilozi

• 59E55189-DBFA-42A7-ABC8-CD4B90B08A02.jpeg
    59E55189-DBFA-42A7-ABC8-CD4B90B08A02.jpeg
    149.6 KB · Pregleda: 70
Gde mislite da stavite klimu 18Btu da li u prostoriji broj 2 plavo obojena pozicija?

Jeste u toj prostoriji. Siroka je mislim 1,60. Tu stoji taj stari on/offVox koji ugreje na 20 stepeni.

Da li strujanje vazduha iz klime ide direktno u prostoriju 7 i dalje ili se delimično odbija od nekog zida i vraća u prostoriju gde je klima.Pitam zato što 18 Btu imaju veću brzinu i kapacitet izduva.

Nigde se ne odbija.
Ovako izgleda stara klima

Prilozi

• 676046F0-FA02-4BE5-A660-B2631644B916.jpeg
    676046F0-FA02-4BE5-A660-B2631644B916.jpeg
    136.3 KB · Pregleda: 69
Onda pogledajte ovu klimu umesto Tundre koju su vam predložili.Fujitsu LFCA18 jeste skuplja nego Tundra18 ali vredi svaki uloženi dinar.Dobra modulacija i kultura rada i naravno snaga.

Da gledala sam. Ovu tundru mogu da dobijem na tri rate sto mi znaci jer ne zelim da opteretim supruga sa ovim izdatkom a zuri mi se da je uzmem u tomu zimskih meseci i odmah proverim rad. Tu Fujitsu moram da platim odjednom a kratka sam sa finansijama.

Da gledala sam. Ovu tundru mogu da dobijem na tri rate sto mi znaci jer ne zelim da opteretim supruga sa ovim izdatkom a zuri mi se da je uzmem u tomu zimskih meseci i odmah proverim rad. Tu Fujitsu moram da platim odjednom a kratka sam sa finansijama.
Tačno je to para nikad dovoljno.Ali sa druge strane gledano klima se kupi jednom u nekoliko godina i baš iz tog razloga treba kupovati proverene uređaje dobrih proizvođača klima.Ja sam ti ovaj model predložio zato što se koristi i u server sobama/prostorijama gde se traži vrhunski kvalitet i pouzdanost.Klima nije televizor ili neki mali kućni uređaj koji možemo da vratimo bez problema ako nam se nešto nije svidelo u radu.Ovde je situacija kompleksnija kod klima uređaja.

Kvadratni prostor od 32kvadrata,dugacak 8 sirok 4

Kvadratni prostor od 32kvadrata,dugacak 8 sirok 4
Ako može slika mjesta gdje ugrađena, bitno je koliko ona prostora ima. Izmjeri temperaturu gdje ti je unutrašnja jedinica.

Ako može slika mjesta gdje ugrađena, bitno je koliko ona prostora ima. Izmjeri temperaturu gdje ti je unutrašnja jedinica.
Nisam sad doma,ugradena je na sredini ove duze strane,znaci ima 4 metra ispred,i termometar sam stavio metar ispred nje ma sredinu i kaze 13 ,ali definitivno ona ne puse toplo nego doslovno mlacno tek toliko da se osjeti,puse ona jako vam ali je zrakdoslovno hladan

Tačno je to para nikad dovoljno.Ali sa druge strane gledano klima se kupi jednom u nekoliko godina i baš iz tog razloga treba kupovati proverene uređaje dobrih proizvođača klima.Ja sam ti ovaj model predložio zato što se koristi i u server sobama/prostorijama gde se traži vrhunski kvalitet i pouzdanost.Klima nije televizor ili neki mali kućni uređaj koji možemo da vratimo bez problema ako nam se nešto nije svidelo u radu.Ovde je situacija kompleksnija kod klima uređaja.
Jeste u pravu ste. Da li te Fujitsu klime mogu da se kupe od nekoga na rate?

Ta Vox nije inverter. A citala sam po forumima da je veca usteda na inverter klime. E sad svaku preporuku cu uvaziti. Ove godine zbog tog popusta na struju ( prosle godine se rasipali pa sad imamo lufta) smo resili da je bas koristimo pa koliko izgura.

VOX IVA1-18IR INVERTER OPIS

Uz funkciju samo-čišćenja uzivajte u besprekornoj filtraciji vazduha. Garancija 5 godina.

Kapacitet hladjenja:18000 BTU
Kapacitet grejanja:18000 BTU
Energetski razred:A++/A+
Tip gasa:Eko gas R32
Funkcije:Tehnologije Automatsko čišćenje (samo-čišćenje), Deep sleep (noćni režim rada), Inverter, Wi-Fi Ready
Auto restart Da
Boja Bela
Bruto težina spoljašnje jedinice 40 kg
Bruto težina unutrašnje jedinice 14 kg
Dimenzije pakovanja spoljašnje jedinice (ŠxVxD) 920x620x400 mm
Dimenzije pakovanja unutrašnje jedinice (ŠxVxD) 970x382x302 mm
Dimenzije spoljašnje jedinice (ŠxVxD) 800x545x315 mm
Dimenzije unutrašnje jedinice (ŠxVxD) 900x310x225 mm
Dodatni benefiti
Auto restart,
I Feel, Protiv gljivica,
Wi-Fi Ready, Deep Sleep,
LCD Display,
Automatsko čišćenje
Energetska klasa A++/A+
I Feel Da
Kapacitet grejanja 5500 W
Kapacitet hlađenja 5250 W
Neto težina spoljašnje jedinice 35 kg
Neto težina unutrašnje jedinice 12 kg
Nivo buke spoljašnje jedinice 64 dB
Nivo buke unutrašnje jedinice 58 dB
Nominalni kapacitet 18000 BTU
Potrošnja struje pri grejanju 1490 W
Potrošnja struje pri hlađenju 1660 W
Protiv gljivica Da
Protok vazduha (zatvoreno) (m3/h) 850
Vrsta gasa R32

Nisam sad doma,ugradena je na sredini ove duze strane,znaci ima 4 metra ispred,i termometar sam stavio metar ispred nje ma sredinu i kaze 13 ,ali definitivno ona ne puse toplo nego doslovno mlacno tek toliko da se osjeti,puse ona jako vam ali je zrakdoslovno hladan
Ako kažeš da je pravilno ugrađena i ako je temperatura na njenom usisu 13 onda definitivno nešto nije u redu sa klimom. Neka iskusniji ovo potvrde.

Kako je doslo, tako je normalno. Ja sam kod sebe sve te dodatne filtere izvadio

meni su montažeri predložili da bacim te filtere, da ne služe ničemu. šminka.

Da li je i vama uvećan račun za struju za novembar? Potrošeno je 770kwh a iznos za to je 9.400? Nikad nisam plaćao toliko novca za taj utrošak,uvek je bilo oko 8.000.

Vrh Dno