Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zdravo, primetio sam skoro da se Vivax Gexi (isti Gree hansol) cudno ponasa sa duvanjem toplog vazduha. Kada se najobicnije ruka postavi na pola metra od krilca, i drzi u jednom mestu, oseca se da izduv nije ravnomeran. Tj kao u talasima je i kao da prelazi sa jedne na drugu stranu otvora ispod krilca. Ako ruku striktno drzim na jednom mestu, topao vazduh izlazi recimo 3s, pa ga na trenutak nema, pa opet tako. Nije jednostavno ravnomeran izduv celom duzinom unutrasnje. Cak se i po zvuku to primecuje. Imate osecaj kao da recimo vetar duva kroz debelo granje drveca pa negde duva negde ne i tako sve u krug (ako je ovo tacno poredjenje :)). Takav neki zvuk je sada prisutan.

Nisam bas siguran da je ovo bilo i ranije, mada, pravo da kazem sem te prve godine 2013 te, kada je namestena, nisam nesto ni obracao paznju sta radi i kako radi.
Sto se tice ciscenja, filteri unutrasnje se redovno ciste, a detaljno ciscenje spoljne i unutrasnje nije radjeno zadnje 2 godine, znaci izmenjivaci, turbina, plastike itd.
Da li ja nesto umisljam ili ne ? Mozda je klima i ranije radila tako :).
Proverio sam kod Fujitsu, imam ih nekoliko komada, i to nije tako.

Mislim da sam 99% siguran o cemu se radi kod Vivaxa sa tim "dahtanjem" kod izduva, kako ga nazva drugar sa drugog foruma. Probao sam malopre. Vivax ima bas guuste filtere. Dovoljno guste da kada je prljav izmenjivac ili turbina, moze da se oseti njihovo prisustvo ili odsustvo. Cim ih skinem i bude goli izmenjivac, taj efekat se odmah umanji. Recimo za 30%. Klima ravnomernije izbacuje vazduh. Cim ih potpuno ciste vratim, opet isto.
Zakljucak je da je prljav izmenjivac, vrv i turbina. Sto pre moram da organizujem ciscenje unutrasnje.

Pri potrosnji od 300w temperatura na izduvu je 35c mereno infra crvenim termometrom.

• Funny
Reagovanja: gfx
..ako je klima ukljucena preko dana dok nije bio minus moze li ona da zaledi napolju ako radi konstantno? ili ce zalediti kad se ugasi i ohladi?

Jel mozes da izmeris temperaturu vazduha u prostoriji sa tim IC termometrom?
U uputstvu pise da se mogu meriti tvrdi predmeti,zidovi,vrata,prozori,namestaaj...
Temperaturu vazduha u prostoriji pokazuje daljinac od klime.

300w sa grejacem SJ koji trosi 70-80w tako da pri 220w na izduvu je 35c a pri 200w je 33c i to je vec malo hladnjikavo za mene.

Napolje bilo -9, klima lepo radi, potrošnja oko 800w/h na 25 kvadrata.

Sinoc na -5 Daiken sensira 18-tica na svakih pola sata ulazi u defrost.Kako da razlikujem kontrolni od pravog?Zavrsi za 4min.

Tako kratko bi trebalo da je kontrolni defrost. Da li ima leda na spoljnoj jedinici?

Može i ful defrost da se odradi za 4 minuta. Sve zavisi kako je programirana klima, kod Panasonica nema tih "kontrolnih" deforstova ili ja nikad nisam primetio, kad rade rade kompletno otapanje i stara i nova. Stara mlati 15 minuta, i kad je ispod -5/6/7 C radi defrost na svakih 40-ak minuta. Nova za 4-5 minuta, po potrebi, nisam primetio te vremenski programirane, možda ima na nekim ekstremnim minusima, ali nisam video.

Kod Fujitsu kontrolni defrost ili integrating defrost kako piše u servisnom uputstvu ide na 240 i 213 minuta uz ispunjene uslove za to.

Pozdrav drugari. Treba mi preporuka za inverter klimu koja bi došla na mesto dosadašnje on/off klime. Namena, pa koristila bi se i za grejanje i hlađenje, mada se za grejanje trenutno koriste mermerni radijatori koji će i dalje ostati u stanu pa mogu da budu ispomoć.
Stan se nalazi u zgradi, 10-tak godina stara zgrada, 2. sprat, sa svih strana stanovi koji se greju, ovc stolarija koja je još uvek dobra, izolacija stiropor, mislim, 10 cm. Dužom stranom je zapadno orijentisan, 2 nezastakljene terase/balkona.
U attach sam stavio skicu stana, orijentisao kako treba. Klima bi se nalazila u prostoriji 1 (oko 30m2), prostorije 2 i 3 koliko dobaci, nije im raspored najpovoljniji.
Budžet, aj da kažemo 600-650 evra bez ugradnje ali nije fixno i može i malo preko ako treba.

Svaka pomoć dobrodošla.

skica.png

Radi Daiken sensira kao sat sad na -10.Pojacao sam ventilator sa necujne na prvu poziciju i nema vise defrosta.Izgleda je gusio taj slab izduv.

KMTA radi nikad bolje. Kad greje veći prostor potrošnja je 1kw/h setovan na 26 stepeni (greje ko furuna) a kad ga zarobim u 15 kvadrata onda troši 400w/h setovan na 25. Defrosti su jako retki.

Imas li sa cim izmjeriti temperaturu usisa i ispuha u najjacem fanu bez turba?

Na žalost nemam. Nako odokativo temp usisa 23-4 a izduva ne znam. Klima je projektovana da radi od -7 u bivalentnom načinu grejanja i ja to poštujem. Znači da je bila ispravna moja odluka da u celu priču uključim i TA peć. TA naravno nije na maksimumu ali je recimo stavljena na 1/3 i tako radi samo dok je jeftina, kad su vako ekstremne temperature onda je TA na polovinu ali opet samo dok ima jeftine.
Zašto zašto zašto tako? Zato jer na taj način postižem toplotu usisa kod klime od bar 19 stepeni a da ih nije klima napravila. Klima samo doda ono što treba. Negde od podne na toplotu TA peći ne treba računati ali je već napravljena dovoljna akumulacija toplote u zidovima da klima samo dodaje ono što nedostaje. Rezultat? Noćas sam bio sam sa ženom i skoro sve su sobe bile otvorene znači 55 kvadrata i u najhladnijoj sobi je noćas bilo 21 stepen. Doduše potrošnja klime 1kw/h ali bože moj, naravno čim ovo prođe i temperatura krene iznad nule gasim TA peć skroz.
Nekome ovo neće da se svidi ali ja kažem da radi posao, sinoć dobar minus, ženu sam sustigo baš nekako u hodniku i tu se lepo oseti topao vazduh kako prolazi od vrata na sobi, pitam ženu jel i ona oseća toplo on kaže DA. I tako ja nebi menjao mog japanca nizašta.
Sad je -14 i klima super radi, defrosti su retki a potršnja konstantnih 1kw/h. To dokazuje da svi oni koji su tvrdili da klima bolje radi na minusu nego oko nule....su bili u pravu.

I kod mene -13C nocas a i sad, LGC kuhinja na 23C, dnevna na 22C, LLCA obe na 22C, Vox IVA5 12JR na 21C, greju na 22,5 do 23C, ne cuju se kompresori uopste, nisu sigurno na najnizoj modulaciji po potrosnji. Sad u 12 uzimam stanje, juce je za 24h otislo 59kW ukupno za domacinstvo, sad ocekujem jos vise ali je toplo i nema zime.

To 4 klime? ukupno? Koliko ukupno m2?

@veliki tesla COP se računa kao funkcija Pdesignh, nema neke poente smanjivati PDesignh toliko da bi se računski dobio veliki COP na niskim temperaturama. Veliki COP kad je hladno ćeš u realnosti imati ako imaš više rasterećenih klima kao što ima djalf.

Razumem ali posto je meni najvazniji rezim grejanja koju bi ste mi pored pomenute klime preporucili drugu ( bolju ) do nekih 150 - 160.000,00 dinara ?

Vrh Dno