Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi, da jednom vise razjasnimo, klime koje nize moduliraju ne trose automatski manje od onih koje moduliraju vise, potrosnja zavisi od drugih faktora, a ne modulacije.

Dakle, klima koja min modulira na 500W i klima koja modulira na 250W, apsolutno isto mogu trositi, a moze bilo koja tu biti stedljivija, razlika je samo u nacinu rada.

Kao sto sam vec rekao, Amber ne modulira nisko kao Luca, ne ide ispod 400W, pa manje trosi od Luca, prosto daje vise toplote po kilovatu potrosene struje.

Opet, klime koje jako lose moduliraju po hladnom vremenu, kada je ispod recimo 7c, verovatno ce cesce ici u defrost.
Pricamo o klimama koje nikada ne rade ispod 700, 800W i zalecu se do 1.5kW u izolovanom i vec zagrejanom prostoru, a da su slicni uredjaji u pitanju, da ne bude da se ocekuje od 24ke da radi na 250W.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Samo sam opet svratio da se javim kao nezadovoljan korisnik muse klime i da malo osvezim informacijama o toj klimi. To sto se ne javljam ja i jos nekoliko nezadovoljnih korisnika ne znaci da se nesto promenilo na bolje vec koristimo drugi vid medjusobne komunikacije, a i realno zasto bi ulazili u diskusiju sa clanovima koji nas ubedjuju u nesto sto zapravo nije tako kako oni napisu. I kada je ovakva temperatura ova klima radi sa potrosnjom od ne manjom od 620w, dakle kada predje stepen vise ide od 620w do 730w sve dok se ne ugasi. Za sada se nista nije promenilo sto se tice njenog rada. Ako stavim na prvu brzinu onda trosi oko 750w i cesce se pali i gasi. Logicno je da klima spusti nize ako pregreje da bi odrzavala temp, ali muse to ne moze. Ja violu zatvorim u 16m2 sa low izduvom i spusta trenutno do 360w, a kada otvorim vrata ona greje ukupno 40m2 bez problema, naravno sa potrosnjom od oko 650w na odrzavanju. Viola zna da povuce 1850w, a muse 1900w. Viola je fleksibilnija, tisa, kulturnija klima koja stvara bolji komfor. Muse koristi 5m instalacije, viola 4.

Imao sam do skoro problem sa violom da mi je prenosila vibracije po celoj kuci zbog sendvic zida, taj problem je otklonjen tako sto je premestena na terasu.

Da se javim i ja posle ...jbem li ga koliko, ima dve nedelje kako je VOX pusten u pogon :)
dakle IVA1 12IR (valjda) ... situacija je sledeca:
Nema quiet brzinu kao fujitsu sto u mom slucaju nije neka mana jer niti duva u pravcu glave niti bi mogla da me probudi.
Modulacija ide do 360 stepeni i to je najnize sto sam video.
S obzirom da je soba 14kvm, klimu drzim na 21 stepen i iako nemam termometar u sobi, toplije je nego u hodniku/trpezariji (izjedna, veca povrsina) gde je LLCE setovan na 22 stepena.
Oscilacije u temperaturi ne primecujem, letos su zamenjena stara drvena balkonska vrata PVC stolarijom pa je i zbog toga situacija bolja.
Sto se duvanja tice, bas zbog tih minimalnih 360w,l vazduh je topao za razliku od vazduha iz LLCE.
LLCE radi konstantno na potrosnji izmedju 300 i 400w, cesce blize 300w i temperatura je ok ali kada se prodje ispod klime definitivno je toplije ispod voxa, sto mu valjda dodje normalno.
Probao sam i da zavrtim VOX na max, temperatura se setuje do 32 stepena, mogao je da povuce 1550w i tada bas ne moze da se stoji ispod klime, duva vruce katastrofa.
Daljinac kao sto sam vec rekao je dobar zbog osvetljenja, ima neke funkcije naznacene koje mislim da klima ni ne podrzava ali ono, daljinac je genericki pa kao nema veze.
Meni se ova klimica svidja. Lepo greje, valjda ce lepo hladiti... za te novce (27k din) ovo je bas dobra stvar. Nisam uspeo da ispratim koliko su cesti defrosti jer se isto ponasa i kada prestane da greje i kada radi defrost (podigne krilca na gore dok ne krene ponovo topao vazduh). Kontam da LLCE moze duze bez defrosta .....i to je to odpilike ...

Verovatno ostaje da se vidi koliko dugo ce vox da radi bez nekih problema ..

To je ocajno los rad Muse klime, nadao sam se da ce kada zahladni vise da spusta modulaciju.

A Vox jos jednom potvrdjuje da je po radu van svoje klase, da je zaista jako isplativ uredjaj.

Poslednja izmena:
Ali, ako se zadrzava na 800, i brzo nakon toga iskljuci, imamo klimu koja je obicno govece, mada to i dalje ne znaci da ce napraviti astronomski racun (jer ce se cesto iskljucivati).

...
+1

Ne moze da napravi astronomski racun jer kao sto je receno "ne trosi klima nego objekat" ali sigurno nece imati dobar COP pa ce za proizvodnju te energije potrositi vise struje nego neke druge klime.

I mene je Vox prijatno iznenadio, dobro greje i lepo odrzava temperaturu. Od mana sam naveo vec kao sto je i kidu_moc rekao nema Quiet brzinu mada ja i sa ovom Low brzinom spavam, mozda bi nekom smetalo pa ne savetujem da je stavljate u spavacu sobu ako imate lak san.
Jos jedna mana je kad krene da greje ona duva odmah bez neke toplote, doduse drzi krilca gore ali se oseti ako duva u vasem pravcu. Ja sam je postavio tako da ne duva u nas i isto nam ne smeta. Ona ukljuci kompresor i odmah krene da duva pa kad naidje toplo ona spusti krilca, kad ugasi kompresor podigne gore i izduva toplotu jos nekih 20 sekundi, moram tacno da izmerim to vreme. Cini mi se da tako radi i Midea Mission. Fujitsu na primer ne krece da duva dok kompresor ne napravi toplotu u izmenjivacu ali nakon prekida odmah gasi turbinu. To su te neke razlike u radu.

Pozdrav svima jedno pitanje za Heroja87 u vezi ambera 12 posto sam i ja njen korisnik od prosle godine.Na kojoj spoljnoj temperaturi ti amber modulira na 400 wati, moja nikada ispod 520 nije isla jer koliko sam primetio premanjenom ispuhu amber ne spusta ispuh ispod 42c tako da ako je napolju plus 10 ona radi sa 500 wati ako je kao sada 2-3 u plusu amber ne spusta potrosnju ispod 750-800 wati i gasi kompresor.

Da li LUCA ima senzor kretanja?

Čekam račun za struju, pa da vidim koliki je trošak za prošli mesec. Počela je da radi oko 15.11.

Evo da se javim posle dan dva i komentara @gfx-a(hvala na savetima).
Ljudi stvarno sam dosao po pomoc i jesam mozda neznalica ali vec neko vreme pratim sva vasa iskustva i vidim da se moja ne uklapaju u iskustva onih koji su zadovoljni svojim klimama. Dakle G tech kod mene ima isti problem kao Muse, ne hvatam ga na 600w ma nema sanse radi min 750w uglavnom na 950 i nekad na 1050. To nije dobra modulacija koliko sam naucio od svih vas. Ako je problem u prostoru probao sam sa otvaranjem vrata i testirao i sa 18 i sa 30 i sa 35kvm i I feel funkcija i veca brzina izduva i manja i na +10 i na -3-5 Ne ne i ne. Modulacija nije kao kod vas. I opet kazem ne trosi mnogo ali pali gasi non stop. Zato me i brine jer ovde sam naucio da ce kompresor takvim rezimom rada vrlo brzo kvik. Hvala svima jos jednom a novi korisnici oprez sa Gtech modelom jer je izuzetno atraktivan performansama i cenom a eto mene malo izneverio. Mozda previse ocekujem ali ipak dadoh 81000 rsd a ljudi kupise Vox IVA kojim su prezadovoljni za 30 i koju hiljadu.

... kod mene ima isti problem kao Muse ... pali gasi non stop. Zato me i brine jer ovde sam naucio da ce kompresor takvim rezimom rada vrlo brzo kvik. ... Mozda previse ocekujem ali ipak dadoh 81000 rsd a ljudi kupise Vox IVA kojim su prezadovoljni za 30 i koju hiljadu.

"Pali gasi non stop", e to je ono sto ne bi trebalo da radi i sto je verovatno javeci problem.
Nece kompresor "kviknuti".
Ne ocekujes previse, trebalo bi da radi bolje a zasto nece je vec za dalje "proucavanje"...
Razlika u ceni je prevelika da bi se zanemarila, mada kad zagudi veliki minus G-tech ce sigurno bolje raditi, jace rejati...

Na koliko je tvoja klima podesena da greje, na koju brzinu da vrti, koliko je visoko od poda i nisko od plafona unutrasnja jedinica, ima li u.j. bocno neki zid blizu (20-50cm, 1m i sl.), ima li neku rupu ka vani iza sebe u.j. i da li je u.j. na spoljnjem zidu, kako je izolovan spoljnji zid ako je na njemu, ima li neki aktivan izvor toplote u blizini...?
Daj neku lepu skicu prostora s merama u proporciji lepo nactrano...

Nece "kviknuti" kompresor barem ne odmah ali da ce taj nacin rada skratiti rok tranja kompresora ili invertera to je sigurno.

Znaci, svaka nova gen Gree klima (Mise i G-tech) dolazi sa tim krljavim algoritmom...kako su to uspeli tako da zeznu posle onako dobrog rada Viole, meni nije jasno.
Zna li neko za ovu novu Lomo R32?

Ja bih to reklamirao na keca.

Pa dobro bre, Xeroj, jesi li BAR TI citao sta sam ja pisao kako mi radi GTech?

U 35m2, (25+10+kuhinja koju i ne racunam ozbiljno, mala je kvadratura u pitanju) dobro izolovanog prostora, na zadatih 24C (spoljna oko nule) sa ujednacenom temperaturom u primarnoj i dve sporedne prostorije koje greje, spusta se (sa ukljucenim grejacem) i ispod 500W (znaci fakticki kada oduzmes grejac ide i do 400W), dajuci na izduvu 40-42C, konstatnog rada, ZNACI NE ON/OFF vec KONSTANTNOG rada.

Ajd' sad ja tebe da pitam kako tebi radi Amber na temperaturama u prelaznom periodu?

Ili da ti citiram sta je jedan od Amber korisnika napisao bas danas na "onom drugom":

MacakTom:
Woif:
Koristim G-tech vec nedelju dana, potrosnja uglavnom ide od 700-1100w. Drzim je na 23c. Juce sam je drzao na 21c i potrosnja ne bila oko 700-950w. U drugoj sobi imam 12 LLCE na 23c koja ne prelazi 300-600w.
Tako radi i moja amber nece da spustaju Tispuha ispod 39c i u zavisnosti od spoljne temperature toliko i trose,kada je temperatura oko 2 spoljna moja amber bukvalno zakljuca Tispuha na 42c i tako radi dok ne postigne zadatu temeraturu uz potrosnju od 700 do 850 wati.

Ako radi kao "pali/gasi non stop", i ovoliko trosi, da li to znaci da i ona ima krljav algoritam? NIKAKO ne treba stvari GENERALIZOVATI, pogotovo bez jasnog uvida u prostor (i sve vezano za njega) u kom uredjaj radi.

Jos nesto...

...i prica sa MUSE ima svoju "drugu stranu medalje", ali o tome cu u odvojenom postu. Prica je VRLO inetresantnsa, i vraca nas na neke osnove:

Po hiljaditi put, ne trosi klima vec prostor.

Prostor definise rad uredjaj i to 100%

Poslednja izmena:
Zeznuli su softver, to moze update-om da se resi ili zamenom maticne ploce u unutrasnjoj jedinici. Nejasno je zasto je to tako posle Lomo, Viola i Amber modela koji svi rade ok.

Čitam komentare i verujem da klima od 27k ima kulturniji rad nego klime od 70-80k dinara.Šta su mislili uopšte kad su pustili te klime u prodaju ne znam.Zanima me da li su ti problemi sa Muse i G-Tech lokalizovani na određenoj teritoriji gde ih prodaju na primer Srbija ili tih problema imaju i u drugim državama.Znam da Gree ima više naziva za određene modele klima.U zavisnosti od zemlje u kojoj se prodaju.Trebalo bi to proveriti.Ukoliko ima primedbi na rad tih klima u susednim državama onda je to širi problem ali ukoliko je to lokalizovano na Srbiju na primer onda bi to bilo čudno.Ispalo bi da su znali šta uvoze i kakve probleme imaju te klime.Malo teorije konspiracije ali možda ima tu nečega.

Tako radi i moja amber nece da spustaju Tispuha ispod 39c i u zavisnosti od spoljne temperature toliko i trose,kada je temperatura oko 2 spoljna moja amber bukvalno zakljuca Tispuha na 42c i tako radi dok ne postigne zadatu temeraturu uz potrosnju od 700 do 850 wati,a kada je preko 5 u plusu onda spusti na oko 520.Heroj87 dali si pratio ti svoju amber dali se isto tako ponasa u radu?

Pa dobro bre, Xeroj, jesi li BAR TI citao sta sam ja pisao kako mi radi GTech?

U 35m2, (25+10+kuhinja koju i ne racunam ozbiljno, mala je kvadratura u pitanju) dobro izolovanog prostora, na zadatih 24C (spoljna oko nule) sa ujednacenom temperaturom u primarnoj i dve sporedne prostorije koje greje, spusta se (sa ukljucenim grejacem) i ispod 500W (znaci fakticki kada oduzmes grejac ide i do 400W), dajuci na izduvu 40-42C, konstatnog rada, ZNACI NE ON/OFF vec KONSTANTNOG rada.

Ajd' sad ja tebe da pitam kako tebi radi Amber na temperaturama u prelaznom periodu?

Ili da ti citiram sta je jedan od Amber korisnika napisao bas danas na "onom drugom":

Ako radi kao "pali/gasi non stop", i ovoliko trosi, da li to znaci da i ona ima krljav algoritam? NIKAKO ne treba stvari GENERALIZOVATI, pogotovo bez jasnog uvida u prostor (i sve vezano za njega) u kom uredjaj radi.

Jos nesto...

...i prica sa MUSE ima svoju "drugu stranu medalje", ali o tome cu u odvojenom postu. Prica je VRLO inetresantnsa, i vraca nas na neke osnove:

Meni samo nije jasno zasto niko od vas, kojima radi dobro i kojima radi lose, APSOLUTNO NECE da snimi pola sata merac potrosnje, da vidimo kako to radi?!?
A onda da objasni u kakvom prostoru radi i da li je gasi nekada(mnogi gase uvece klimu ili kada idu na posao) ili je drzi upaljenu 24h...

Poslednja izmena:
Mene više zanima kako i koliko precizno održavaju temperaturu.

@xeroj87,

Ja sam po pitanju GTech, rekao i napisao sve sto sam mislio da je relevantno. Koliko vidim iz ovog tvog "upita", nenamerno, ali ipak nedostaje ovo: Fan je uvek na Auto, a posto klima radi kontinuirano to znaci da je uglavnom na fix_1 izduvu, klima radi 24/7, danju na 24C, nocu na 22C (od 22 do 06h), vec sam u godinama kada mi ta temperatura jednostavno odgovara. Danju je rad u kontinuitetu, nocu se pali/gasi (prostor diktira), ali osecaja neprijatnosti ili hladnoce dok je klima "u leru" nema.

Sve ostalo pise u tom delu koji si citirao, a iz kojeg si na dva prosta pitanja pitanja koja su ti postavljena odgovorio... nista.

Oscilacije u temperaturi izmedju prostora i zadate se krecu u +/- 0,2C. Merim sa 4 Xiaomi Termometra postavljenih u tri prostorije na mestima gde klima ne duva direktno, metar i po visine od poda. Meni sasvim zadovoljavajuce.

Poslednja izmena:
To je najbitnije i odlično.

Čitam komentare i verujem da klima od 27k ima kulturniji rad nego klime od 70-80k dinara.Šta su mislili uopšte kad su pustili te klime u prodaju ne znam.Zanima me da li su ti problemi sa Muse i G-Tech lokalizovani na određenoj teritoriji gde ih prodaju na primer Srbija ili tih problema imaju i u drugim državama.Znam da Gree ima više naziva za određene modele klima.U zavisnosti od zemlje u kojoj se prodaju.Trebalo bi to proveriti.Ukoliko ima primedbi na rad tih klima u susednim državama onda je to širi problem ali ukoliko je to lokalizovano na Srbiju na primer onda bi to bilo čudno.Ispalo bi da su znali šta uvoze i kakve probleme imaju te klime.Malo teorije konspiracije ali možda ima tu nečega.

Kome nije muka da gugla imate post na
www.varmepumpsforum.com mislim da je Norveski gdje lik detaljno opisuje gree amber klimu i gdje ne osporava da je mrcina od klime ali se zali da mu se ponasa kao on-off klima i gasi se na 1000w...
To je forum poput ovog gdje ljudi iznose svoja misljenja i obuhvacene su maltene sve klime koje postoje...

Švedski forum, Gree se u Norveškoj ne prodaje direktno, imaju proizvodnju za druge brendove, Wilfa npr, ali ja nijednu takvu klimu nisam video do sad.

Pročitao sam upravo temu o Amberu... :d

Poslednja izmena:
Kod mene bas suprotno radi, od kako je prosao period sa visokom vlagom klima 24/7 duva, ventilator se ne cuje i izbacuje topao (ne vreo) vazduh.

Nemam merac ali nema sile da u ovom radu trosi 1000W :D

Prođe novembar i da kažem svoje utiske. Cekao sam el.racun(5700din) a za oktobar je bio 3900din.prosek potrosnje mi je preko leta 3000din što znači da su mi klime Lomo BB i Bergen r32 potrosile oko 2700din.posto nemam merace pisem otprilike. Potrosile su oko 280kw.sto je za mene fantastika. Inace da podsetim da sada grejem stan od 64kv stara gradnja iz 70tih bez izolacije, zid dupla cigla oko 40cm.Lomo bb i bergen su setovane na 22-24. Pa nekad i vise. Ja sam se malo zanimao njima i isprobavao sve i svasta, penzioner i imam vremena. Mlađi ukucani ne, njima bitno da toplo. Probao sam obe sa i feel i rade u +-1stepen koliko sam uspeo da uocim. Stime da bergen koji je u decjoj sobi i koji jos direktno duva u pretsoblje radi nonstop, lokacija mu dobra da cak gura toplotu do dnevne u kojoj se nalazi lomo bb. Takodje ta soba je hladnija jer je pored stepeniste, doke komsije ne greju a gore je ploca od zajednicke terase. Lomu bb je mesto malo nezgodno i namesten je da duva sastrane malo da ide prema kuhinji a malo prema ostatku sobe. Ne duva pravo po celo duzini d. sobe nego popreko. E ta soba zbog kuhinje, a i iznad i ispod lrostorije se greju je najtoplija u stanu. Tako da se tu lomo gasio i drzao temp na 24.soba se slabo hladila, pa se povremeno ukljuci i dogreje malo. Kada su bili minusi nije se gasio ili kad ga stavim na 24st onda on gura na 26 e tad se ne gasi ili valjda modulira, uvek greje samo nekad toplije a nekad kao da je hladnije. E sad kad nabije 26 i ako se ukljuci sporet u kuhinji to dodje kao da si na paraliji. E sad kad je zahladnelo u najdaljoj spavacoj sobi, koja je spojena uskim hodnikom sa pretsobljem je temp oko 19-20stepeni kada je u pretsoblju 22-23st.Moram ponovo reci da sam krajnje zadovoljan cenom a i udobnoscu. U odnosu na norveške radijatore(tada nisam grejao ceo stan) em je manja potrosnja em je kao centralno grejanje. Posto Jagodina je poznata po magli, odradjuju defroste veoma brzo, ne oseti se neki pad temp. Jedino se primeti da su u defrostu kad zmirka sunce na klimi i na kraju se čuje uzdah kada se freon "vrati". Kako su ovo najslabije klime, posto bergen je kazu ista lomo bb, one na kvim temp odradjuju meni odlican posao. Ponavljam one greju64kv, stan je ukupno 70,ali ne racunam wc i špajz. Bergenu je uj postavljena na spoljni zid koji je osetno hladniji i to mozda mu utice na rad bez ifeela, dok lomo je na unutrasnjem zidu koji je topliji. Spoljne nisu bucne posto su ispod prozora mogu da ih cujem kad otvorim prozor inace ne. Navikao sam i kada duvaju, ali mislim da ne duvaju cesto najvecom brzinom jer ih drzim na auto fan. Toliko za sada, ako se setim neceg, pise. Pozz gospodo.

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Kod mene amber 12, montirana na spoljni zid, ceo dan 550-650W, ali 1300-1400W posle provetravanja nekih 5-10 min pa se vrati, temp podešena na 22c, 80m2 dobro izolovanih, temp dnevne (gde se nalazi), najdalja tačka od klime 20c.

Samo da ovdje spomenem da moja Sinclair Focus Plus 18 ne spusta ispod 800w (kao Muse izgleda radi sto ona i jeste u “pozadini”) za 45m2 izolovane kuce (prvi sprat), nakon toga se gasi (inače otvorena vrata u hodniku ka drugom spratu). Trošim oko 8KW na dan. (Podgorica)

Ono sto mi je interesantno da klima totalno drugačije radi kada ne radi IFeel funkcija, djevojka cistila kuću i pomjerilo daljinski (okrenula ga naopačke) taj dan je totalno drugačije radila i potrošila duplo više kw. Vjerovatno ovo znate ali eto iz prakse razlika i za ostale koji ne znaju.

Poslednja izmena:
Ovo mi je prva sezona grejanjem na klimu. U pitanju je Amber, evo da podelim i moja iskustva o radu klime. Grejem 50 m2 izolovane kuce, temperatura je setovama na 22c i to lepo odrzava. Sto se tice rada klime to ide od 540w do 650w i zna povremeno da se gasi. Jednom sam je uspeo uhvatiti da je spustila na 500w ali to je kratko bilo. Izduv je podesen na 2.

Zaboravio sam reci meni je preko dana na 23 a noću na 20. Zna da bude ugašena satima. Mada još nije bilo vecih hladnoća.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno