Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koristim inverter klimu Haier Flexis Plus za gejanje, nepunih dva meseca. Klima greje odlicno, međutim od juče je krenuo da se javlja jedan čudan problem. Naime, kada klima dostigne zadatu temperaturu, istog momenta temperatura koju klima izmeri u sobi kreće da opada rapidno. Tako opadne na recimo 16 stepeni što prouzrokuje da se klima ponovo upali i nastavi sa grejanjem, iako nema potrebe (jer je u kući temperatura koju je prethodno dostigla i toplo je).
Primera radi: ako postavim klimu na 22 stepena, čim je dostigne, u roku od 5 minuta spušta temperaturu na 16 i počinje da greje opet. Pošto je u kući toplo. vraća na 22 stepena kroz dva minuta i ponovo kreće da opada na 16 i tako u krug. Zna li neko do čega može da bude ovaj problem? Očistio sam filtere, a klima ima i svoju aplikaciju u kojoj je moguće detektovanje problema koja naravno ništa ne prijavljuje
Kako mislis "u roku od 5 minuta spušta temperaturu na 16" i ovo "kada klima dostigne zadatu temperaturu, istog momenta temperatura koju klima izmeri u sobi kreće da opada rapidno. Tako opadne na recimo 16 stepeni što prouzrokuje da se klima ponovo upali i nastavi sa grejanjem"?
Sama unutrasnja jedinica pokazuje koja je temperatura i ona meri i pokaze da je pala za 5 minuta na 16C?
Do tad je bila prestala da duva, ocitavla je da pada temperaturu IAKO je u sobi i dalje 22-21C al klima ocitava i misli da je manje i kad unutrasnja ocita da je 16C pocne da greje?
Kako greje, jaku grune a pre toga je samo pirilo hladnjikavo do mlako ili uopste nije duvala?

Da li klima "uci" vremenom kakav je prostor?

U pocetku kad sam prebacio na auto se cesto palila/gasila da bi odrzavala temperaturu, u poslednje vreme sve vise vremena provodi u radu, ali duva necujno i mnogo manje curi iz spoljne jedinice.

Pre ce biti da se menjaju uslovi u kojima radi.
Manja vlaznost pa manje curi iz spoljnje, redji defrosti ili se manje ledi izmenjivac.
U pocetku mozda nisu bili dovoljno zagrijani zidovi a sada jesu pa lakse radi.
Pre je bilo mozda hladnije vani a unazad nekoliko dana je bilo oko 10-15C...
Kod invertera nije bitno da li radi vec kako radi, da li duva mlako, toplo, vruce zavisno od uslova i podesenih parametara za rad ili gruva poput on/off pa se ugasi (sto ne valja) ma kako da je podesis.

Poslednja izmena:
Sama unutrasnja jedinica pokazuje koja je temperatura i ona meri i pokaze da je pala za 5 minuta na 16C?
Da, unutrašnja jedinica ima opciju da na sebi pokazuje trenutnu temperaturu u kući. I sad ako je u kući hladno, recimo 18 stepeni i uključimo klimu na 22, dok ne postigne tih 22 skroz normalno radi (recimo da joj treba nekih sat vremena). Jednom kad ih je postigla, ona se, normalno, automatski isključuje međutim temperatura koju klima pokazuje kroz par sekundi spada na 21 pa 20 i tako dalje do 16 stepeni i onda se samostalno uključuje da dogreje prostor iako za tim nema potrebe. Tada kada se ponovo uključila ne radi praktično ni par minuta jer je u kući toplo i dostiže 22 ponovo vrlo brzo, međutim isto toliko brzo se vraća na 16 i tako upada u beskonačnu petlju.

Do tad je bila prestala da duva, ocitavla je da pada temperaturu IAKO je u sobi i dalje 22-21C al klima ocitava i misli da je manje i kad unutrasnja ocita da je 16C pocne da greje?
E baš tako. Ali očitava pad temperature momentalno kako je prestala da duva. Nije kao da je prošao neki period, nego čim je završila sa grejanjem, postigla zadatu temperaturu i prestala sa grejanjem, momentalno očitava pad 21, 20, 19... itd, to se sve dešava u minut, dva.

Kako greje, jaku grune a pre toga je samo pirilo hladnjikavo do mlako ili uopste nije duvala?
Nema tih perioda sa hladnjikavim duvanjem, to se dešava samo kada se prvi put uključi posle dužeg perioda kako nije radila. Međutim u ovoj petlji u koju upada, verovatno je i dalje topla od prethodnog puta i samo nastavlja da greje najnormalnije.

Pri tom, evo već par dana nema kapi vode iz spoljne jedinice. Zvao sam dečka koji mi je ugradio klimu, za to što nema vode napolju kaže da je normalno jer je suvo (i stvarno, do pre nedelju dana kada je bila temperatura oko nule, baš je dosta vode izbacivala), ali da li je normalno da sada nema jedne jedine kapi vode iz nje vec 5, 6 dana. A za ovaj drugi problem mi je rekao da probam da izvadim WiFi modul iz klime i proverim kako će se ponašati. Međutim ponaša se isto. Da li je moguće da je crkao termostat u klimi?

Koristim inverter klimu Haier Flexis Plus za gejanje, nepunih dva meseca. Klima greje odlicno, međutim od juče je krenuo da se javlja jedan čudan problem. Naime, kada klima dostigne zadatu temperaturu, istog momenta temperatura koju klima izmeri u sobi kreće da opada rapidno. Tako opadne na recimo 16 stepeni što prouzrokuje da se klima ponovo upali i nastavi sa grejanjem, iako nema potrebe (jer je u kući temperatura koju je prethodno dostigla i toplo je).
Primera radi: ako postavim klimu na 22 stepena, čim je dostigne, u roku od 5 minuta spušta temperaturu na 16 i počinje da greje opet. Pošto je u kući toplo. vraća na 22 stepena kroz dva minuta i ponovo kreće da opada na 16 i tako u krug. Zna li neko do čega može da bude ovaj problem? Očistio sam filtere, a klima ima i svoju aplikaciju u kojoj je moguće detektovanje problema koja naravno ništa ne prijavljuje
Nešto se klima zbunila ovo iz tvog opisa nije normalan rad senzora za temperaturu.Isključi je iz utikača pa sačekaj malo i opet uključi možda pomogne.

@Zeha
Iz nekog razloga mi nije odobren odgovor na tvoju poruku, pa ću napisati ponovo. Da, ponaša se tako kako si napisao, iako je u sobi i dalje 22, ona kreće da očitava sve nižu i nižu temperaturu i onda kreće da greje.

@proleter
Pokušao sam. Pokušao sam i da izvadim WiFi modul, misleći da je do toga, međutim isto se ponaša. A kap vode nije izašla na spoljnu jedinicu već jedno 5, 6 dana (klima i pored toga greje odlično). Čuo sam se sa serviserom, ni on nije siguran šta je u pitanju...

Ima manu svakako,recimo amber greje kao lud a troši kao traktor. G tech zeza ga senzor ocitavanja temp i zna da sw izgubi konekcija sa daljincem,fujitsu imam ja lucu i lmce 09 pa zna plastika da se cuje da krcka ponekad,glasna spoljna itd. Nema savrsene klime

Kako svaka klima ima manu, imam 5 Fujitsu klima i jedan Vox i sve rade kako treba?

Tako se teše ovi sa manama.. :D

A ima i rešenja za mane.. na onom nekom forumu, za Muse se piše da je onako kako radi normalno i da tako treba, da su cajna inženjeri tako hteli.. tako treba.

U pocetku kad sam prebacio na auto se cesto palila/gasila da bi odrzavala temperaturu, u poslednje vreme sve vise vremena provodi u radu...

Kod invertera nije bitno da li radi vec kako radi, da li duva mlako, toplo, vruce zavisno od uslova i podesenih parametara za rad ili gruva poput on/off pa se ugasi (sto ne valja) ma kako da je podesis.

Sad bi neki "znalac" mogao da zakljuci da i Amber boluje od Muse sindroma, cim se cesto pali/gasi, i da, posto i ona gruva kao on/off, u stvari radi kako ne valja.

Isto kao "znalac" kome je Gtech prva klima, i ovo prva sezona grejanja sa njom takodje na osnovu rada u prelaznom periodu smisleno zakljuci da mu klima "ima isti problem kao Muse"...

Da li ovo znaci da sve ove klime (Amber, Gtech, Muse, a tu je i U-Crown, obzirom da se isto ponasa u radu) rade nesipravno, ili je samo Muse "dokazani" izuzetak?

Lose sam se izrazio.

Nije se cesto palila/gasila, nego je radila tako da je 80% bila iskljucena, a 20% ukljucena. I tih 20% koje je radila nije "gruvala", potrosnja za ceo objekat je bila 600kW taj mesec, a grejajanje je radilo 22 dana (mesec pre toga potrosnja 500kW).

Ne moze se oktobar uporedjivati sa novembrom, novembar je bio hladniji mesec. Oktobar je isto bio hladniji nego prosle godine na primer.
Problem sa tim Gree klimama je sto one odrzavanje idu na 1kW kada se ukljuce dok to Fujitsu pa ni Vox od 30k ne radi. Zasto da se toliko zalece iz standby moda kada je odrzavanje dovoljno sa 600-300W modulacije meni nije jasno? Ako moze da odrzava sa 300-500W, za sto se gasi uopste? Ugasi se pa zalece na kilovat, spusti mozda na 500W i ugasi se. Nema tu logike.

Sad bi neki "znalac" mogao da zakljuci da i Amber boluje od Muse sindroma, cim se cesto pali/gasi, i da, posto i ona gruva kao on/off, u stvari radi kako ne valja.

Isto kao "znalac" kome je Gtech prva klima, i ovo prva sezona grejanja sa njom takodje na osnovu rada u prelaznom periodu smisleno zakljuci da mu klima "ima isti problem kao Muse"...

Da li ovo znaci da sve ove klime (Amber, Gtech, Muse, a tu je i U-Crown, obzirom da se isto ponasa u radu) rade nesipravno, ili je samo Muse "dokazani" izuzetak?

Pa Muse je definitivno izuzetak jer su očekivanja bila drugačija (recmo da radi slično kao Viola). A kako znalac sa drugog foruma reče, više puta, Muse je ipak relativno poznat model pod drugim komercijalnim nazivima i to već par godina. Čak je i dostavio dokaze o tome. Što se tiče Ambera, rekao bih da boluje od pogrešnog označavanja i da se ipak radi o 18ici.

Mlatili su ovde sa patentiranom 1 Hz tehnologijom i ostalim čudima, pa mi sad nije u opšte jasno šta je to 1 Hz tehnologija.

Problem sa tim Gree klimama je sto one odrzavanje idu na 1kW kada se ukljuce dok to Fujitsu pa ni Vox od 30k ne radi. Zasto da se toliko zalece iz standby moda kada je odrzavanje dovoljno sa 600-300W modulacije meni nije jasno? Ako moze da odrzava sa 300-500W, za sto se gasi uopste? Ugasi se pa zalece na kilovat, spusti mozda na 500W i ugasi se. Nema tu logike.

Ne bih ja to bas tako generalazivoa, a reci cu ti i zasto:

Evo najsvezije, imas na forumu dva clana sa GTech klimama od kojih se razlika u radu kod jednog, u odnosu na drugog dijametralno razlikuje (od kulture rada, modulacije, potrosnje, pali/gasi rezima rada...)

I sad, gde je problem? Znaci DA, ta (bas TA) klima moze da odrzava tmp sa 400W, moze jako lepo da drzi 35m2, radi, ne gasi se, toplo na izduvu, toplo u porstoriji, zadatu odrzava "u crtu" znaci MOZE SVE, ali ocigledno ne SVUDA isto.

Da li je onda mozda problem vise vezan za PROSTOR (i sve u vezi njega, od kvadrature, preko izolacije, pa na dalje...), a manje za sam uredjaj?

Ne moze prostor da natera klimu da radi lose. Ako je otisla u standby i kada temp padne i ona krene da greje nema razloga da ide na 1kW osim ako nisi otvarao prozor da luftiras. Ako treba i moze da odrzava to treba da radi na 400-500W koliko je vec najniza modulacija i da radi non stop ako su gubici konstantno veliki. A ne da se gasi i da greje sa 1kW i onda par minuta spusti nize i gasi se. Radi skoro pa kao on/off klima i tu nema komfora.

Mora da se tipluje u pod I da se podigne. Ali ne sme da pada sneg na nju.

Što ne bi smeo da pada sneg po njoj? :D

@djalf

Prostor definise rad uredjaj i to 100%

Na primer:

Sa jedne strane imas 16m2, neizolovanoig prostora, sa ne bas preterano sjajnom stolarijom, i jadnjikavo izolovanim plafonom

Sa druge strane imas 35m2, dobro izolovan prostor, vrhunska stolarija i stakla, plafoni po ps-u itd itd

I "ti" stavis, vrlo ambiciozno dve iste klime, recimo taj Amber/GTech/Muse ili bilo koju drugu od ovih novih GREE klima koje forsiraju visokotemperaturno grejanje i u jedan i drugi prostor, ocekujuci da ce da rade (u svakom segmentu) isto, ali vrlo brzo se ispostavi da ne da NE RADE ISTO, vec, NE RADE NI SLICNO, kamoli sta drugo.

Ko ih tera da rade kako rade (prva nikako, druga odlicno)? Los inzinjering uredjaja, ili prostor u koji je jedna od njih dve zahvaljujuci (najpre) needukovanosti vlasnika uterana?

Malo parafraziram, nadam se da je poenta jasna. ;)

Poslednja izmena:
Što ne bi smeo da pada sneg po njoj? :D

Ako sneg popuni prostor između zida i sj onda klima neće raditi kako treba. Meni na prednjoj terasi vetar može da nanese sneg skoro do prozora. Da mi je tu sj, bila bi skroz zatrpana.

Ima manu svakako,recimo amber greje kao lud a troši kao traktor. G tech zeza ga senzor ocitavanja temp i zna da sw izgubi konekcija sa daljincem,fujitsu imam ja lucu i lmce 09 pa zna plastika da se cuje da krcka ponekad,glasna spoljna itd. Nema savrsene klime

Ne znam šta znači da Amber troši kao traktor.
Prosek mu je kod mene oko 650W, 80m2 dobro izolovanih, na 21c-22c.
Naravno nije svuda ista temp u kući, ali ne žalim se za ta 2c-3c u sp.sobama (koje su najdalje od klime).
Da napomenem da je ovo prva grejna sezona u novoj kući i stvarno nemam nikakvu zamerku na rad Ambera.
Videćemo kako će biti u januaru i februaru, ali ne očekujem nikakve probleme.

@djalf

Prostor definise rad uredjaj i to 100%

Na primer:

Sa jedne strane imas 16m2, neizolovanoig prostora, sa ne bas preterano sjajnom stolarijom, i jadnjikavo izolovanim plafonom

Sa druge strane imas 35m2, dobro izolovan prostor, vrhunska stolarija i stakla, plafoni po ps-u itd itd

I "ti" stavis, vrlo ambiciozno dve iste klime, recimo taj Amber/GTech/Muse ili bilo koju drugu od ovih novih GREE klima koje forsiraju visokotemperaturno grejanje i u jedan i drugi prostor, ocekujuci da ce da rade (u svakom segmentu) isto, ali vrlo brzo se ispostavi da ne da NE RADE ISTO, vec, NE RADE NI SLICNO, kamoli sta drugo.

Ko ih tera da rade kako rade (prva nikako, druga odlicno)? Los inzinjering uredjaja, ili prostor u koji je jedna od njih dve zahvaljujuci (najpre) needukovanosti vlasnika uterana?

Malo parafraziram, nadam se da je poenta jasna. ;)

"Prostor definise ra uredjaja i to 100%"

U prevodu-napravite prostorije u kuci prema uredjaju koji zelite da kupite

@gfx
Procitaj ponovo moj post. Ne moze klima tako da radi zbog prostora, ako je los neizolovan prostor i ima stalne gubitke radice na odredjenoj modulaciji stalno, vecoj ili manjoj, zavisno od gubitaka i trazene temperature. Ako je veliki gubitak radice na maksimumu non stop i nece se gasiti, osim zbog eventualnog pravog ili kontrolnog defrosta. Tako radi Fujitsu a i Vox koji imam, doduse Vox nije u velikom prostoru ali se ponasa slicno kao Fujitsu. Iz standby ide na 500W, spusti na 400W i greje dok se ne ugasi. I posle 5-10 minuta opet, zavisno od gubitaka a kada je bilo -3C duvala je stalno na 400W, uz povremeno gasenje.

@gfx
Procitaj ponovo moj post. Ne moze klima tako da radi zbog prostora, ako je los neizolovan prostor i ima stalne gubitke radice na odredjenoj modulaciji stalno, vecoj ili manjoj, zavisno od gubitaka i trazene temperature. Ako je veliki gubitak radice na maksimumu non stop i nece se gasiti, osim zbog eventualnog pravog ili kontrolnog defrosta. Tako radi Fujitsu a i Vox koji imam, doduse Vox nije u velikom prostoru ali se ponasa slicno kao Fujitsu. Iz standby ide na 500W, spusti na 400W i greje dok se ne ugasi. I posle 5-10 minuta opet, zavisno od gubitaka a kada je bilo -3C duvala je stalno na 400W, uz povremeno gasenje.

Vidiš da može. U softver su implementirali neku svoju logiku rada koja se nekima od nas ne sviđa. Opet, sa druge strane postoje i oni koji vole ovakav rad klime. Možda im je loša cirkulacija, navikli na smederevac...
Bilo je ovde oprečnih mišljenja i o niskoj modulaciji, recimo ispod 250 W na grejanju koja nekima odgovara, a drugima opet ne.

Mislim da ovu činjenicu moramo prihvatiti i pri preporuci uređaja budućem korisniku podvući. Pa neka bira ko šta voli.

Šta je to visokotemperaturno grejanje kod klima uređaja?Moguće da su uveli neke nove logike u rad klima ali kakav je benefit od toga.
Ja moje klime danima nisam video da su prišle ni do 650w.Malo posle provetravanja odu malo preko 600 i obično su tu negde oko 400w.Ali nije hladno u kući lepo prijatno 23 stepena ili malo više.

Navode temperaturu od cca 42 C na izduvu pri održavanju. Neki tvrde da im to odgovara. A ko sam ja da nekoga ubeđujem u suprotno.

*mjau**mjau**mjau*, sa Aemi Vivaxom imam suprotan problem, tj. preterano nisku modulaciju za moj pojam komfora. A opet drugi korisnici istog uređaja su baš zadovoljni radom.

To je Kineska neka logika, da inverter radi skoro kao on/off, interesantno :D
Zasto onda tako ne radi Vox/Aux Kinez od 30k dinara?
Valjda je bolje konstantno 32C nego da mi se pali gasi ko semafor na 42C, gde je tu komfor? Ja razumem da vi sad trazite nacin da opravdate to sto ste (realno) bacili pare pa se sad tesite ali to ne znaci da tako jedan inverter od 60+ k dinara treba da radi. Bez uvrede, samo vam kazem kako inverter klima treba da radi.

@Nelezr
Kontrolni defrost je kada su spoljne temperature ispod 0C a nema puno vlage pa klima radi taj defrost na par sati (zavisi kako je podesena) da ocisti led jer senzor ne detektuje promenu u temperaturi u spoljnom izmenjivacu.

Poslednja izmena:

Koliko ti trosi AMBER ili da li je Amber 12 ili veca ?

Meni je malo tesko da shvatim zasto nekom smeta niska modulacija..Podrazumeva se da je klima pozicionirana kako treba odnosno da neduva direktno u ljude.. Imam dve razlicite klime koje se razlicito ponasaju.. Jedna modulira (u mojim uslovima) do 160w kod nekih cak ide i do 115w.. a druga se vec na 340w gasi.. Bergen u dnevnom boravku kad radi , lepo greje...Ali kad dogreje i kad se ugasi onda tako cuti i miruje dugo vremena.. sve dok temperatura nepadne za 2 stepena ispod zadate i tek se onda probudi, zaleti na 600-700w i lagano spusta do 340w.. To po meni nije komfor jer na momente je u sobi pretoplo a kad se klima ugasi onda je za 10 min prehladno.. kao on/off..
S druge strane KMTA u spavacoj sobi radi skoro ceo dan neprekidno.. kad je napolju 3-4C kao danas ona modulira na 170-240w ceo dan.. uradi jedan mini defrost (taj defrost trosi oko 350-450w i traje nekih 7-8 min) posle toga se zaleti na citavih 350w i nastavi dalje da spusta na oko 200w i to je to.. Tako ceo dan.. Oscilacija temperature u sobi minimalna... maximum pola stepena odstupanje od zadate temp, za mene je to definicija komfora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno