Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Saberite vi CEO racun za struju i podelite sa brojem KWh na racunu. E to je CENA, a ne ono sto vidite pored zelene ili plave zone.

Zelena tarifa sluzi samo da penzionerima i onima sa jako skromnom potrosnjom smanji troskove pa im daju prakticno saku KW po jako niskoj ceni i to je to. Vecina potrosnje i u plavoj tarifi i velika vecina se uklapa u plavu. Crvena je klasicno skidanje koze s ledja.

11.5 rsd skuplja i 4.5 jeftina tarifa
racunao vise puta (u raznim kombinacijama potrosnje)preko aplikacije "racun za struju".

zanemarite zelenu zonu svakako je trosimo za osnovne kucne aparate a i tu se cena krecu u ovim okvirima zbog osnovnih stavki na racunu (obracunska snaga, trosak javnog snabdevaca)

125419759_694382017874105_1345531280170579588_n.jpg

Poslala mi sestra upravo, morao sam da podelim. Izvinjavam se za ot, neću više, obećavam. :D

Grejanje na klimu je najefikasnije. A i Hladjenje naravno. Kod mene je podeseno oko 20-21 maks. A realna temperatura je oko 21-25 zavisi gde se meri u stanu. Najniza je oko 21. 200-400 vati potrosnja svaki sat. Od 6-8 kilovata na dan izadje potrosnja. Imam merac pa znam. Znaci mesecno od 180 kilovata do 250 maks. Sto je nista. Imam i TA pec i kotao koju prave racune samo tako. Znaci ne postoji idealnije grejanje nego na klimu jos ako covek ima dve klime strateski rasporedjene u stanu vazduh ce biti svuda isti tj temperatura. Onda je 20 stepeni idealno na samoj klimi al uvek je realna temperatura veca nego sto pise na ekranu. I to je A++ klima. Mogu da zamislim sta bi tek bilo da je A+++. Dve klime na 20 to je zaista niska potrosnja.

Šta kažete?
c5cee8261b07ef005d97ab591bf470fe.jpg

Послато са MI 8 помоћу Тапатока

Pre nedelju dana ugradjen fujitsu KMTA u spavacu sobu, aktivno greje sobu 22 kvadrata i pasivno kroz vrata "pomaze" Bergenu koji greje dnevni boravak-kuhinju i kupatilo od 25 kvadrata... Sada u celoj kuci od 80 kvadrata imam dve bergen pine profi 12 i jednu fuji KMTA 12.
KMTA sam dodao u spavacu iz prostog razloga sto se u toj sobi boravi (racunar , tv) i trebalo mi je grejno telo i u toj prostoriji... Tiha unutrasnja jedinica i fina niska modulacija me je od ranije privlacila a i iskreno palim se na efikasnost i sto vecu ustedu struje zato sam i uzeo trecu klimu pa da sve tri sada rade rastereceno..
Napravicu pomalo nezahvalno poredjenje izmedju ove dve klime iako je razlika u ceni oko 15 000 din. Iskreno KMTA radi za dve klase bolje... Bergen ima poprilicno grub rad, modulacija i softverska kontrola temperature je jako lose odradjena.. Stavis je na 22c ona se zalece na 600-800 wati naduva temperaturu u sobi 1c vise nego sto je zadato, spusti malo modulaciju do 330w.. i ugasi se.. i onda tako miruje ugasena dok temperatura u sobi ne padne na oko 20-21.. odnostno 1-2c ispod zadate.. i onda se ponovo upali duva pun gas i tako u krug.. znaci u sobi odprilike 50% vremena je prijatno a drugih 50% je ili pretoplo ili prehladno.. I sa Ifeel opcijom je isto tako.. Kad je blaga zima radi kao ON/OFF... To mi se definitivno nije svidelo..
S druge strane KMTA bas to dobro radi , stavim je na 22c ona odrzava bukvalno u stepen. Uglavnom seta izmedju prve i druge brzine i modulira od 150 do 260w i sto mi je najbitnije od svega cak i ako se ugasi klima nece sigurno cekati 2 stepena da opadne u sobi pa da se tek onda pali.. nego padne temp u sobi tipa za pola stepena i ona se odmah pali i u prvoj brzini na niskoj modulaciji to nadoknadi... Jednostavno uredjaj ima mnogo bolje dizajniran softver i elektroniku koja meri i odrzava temperaturu...
E sad postavlja se pitanje dali vredi za to platiti 15 000 din vise? Ja mislim da vredi.. E sad videcemo za nekih mesec-dva kako ce to izgledati kad malo jace zazimi...

Baba zivi sama, i placa kilovat prosecno 12 evro centi, mi u kuci placamo skoro 9 centi. Ne vidim kako je 10 evro centi drasticno vece od toga...

Zato sto su nesposobni da cuvaju ovce a kamoli da upravljaju EPS-om ili Telekomom.
Tema je o klimama pa otvorite temu za struju.
Sta se desilo sa Muse problemom, da li je neko resenje doneto?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Sto se tice Gree Muse klime nije pronadjeno resenje. Tacnije odgovor ljudi iz gree koji su bili kod mene i testirali klimu su uspeli da je spuste na 450w sa izduvom od 44 stepena u trecoj brzini i to je kao super, sto zapravo ne bi i bilo lose da tako nastavi da radi (ako zanemarim buku zbog koje bih morao da pravim kompromis), ali cim su otisli i kada sam ponovo ukljucio klimu nisam mogao da postignem sto i oni. Inace u svim drugim uslovima trosi oko oko 900w (dok god su oni bili tu klima se nije ugasila, tj jeste samo jednom posle sat sat i po testiranja pa se i direktor zacudio, a ja precutao ne znam ni sam iz kog razloga). Kada sam im rekao da prosto ta klima treba da modulira bolje i da smanji t na izduvu ono mi odgovaraju na nacin da je ta klima namenjena za nordijsko trzite, i da sada ne pisem referat i odgovore inzinjerske prirode od kojih me je glava zabolela, u glavnom bezuspesno sam vodio razgovor. Rekao sam im ako je namenjena za nordijsko trziste zasto ne napisete tako da se ljudi informisu. Ja prvi tu klimu ne bih kupio da znam da se tako ponasa. Sta ce mi klima koja kada je prosecna spoljasnja temp oko 10 potrosi 2500-3000 din struje u 30m2 izolovanog prostora, sta ce raditi kada bude -5 da mi je znati. Inace imam gree viola klimu koja spusti na oko 350w sa izduvom od 42 stepena na low brzini i greje 40m2 po ovom vremenu. Kada sam im pomenuo te dve klime njihov odgovor je da je muse klima za klasu bolja od viole i da ce se to videti kada bude dosta hladnije. Na elitu sam digao ruke, za sada ima 3 clana na viber grupi, a ako odavde ima neko sa muse klimom neka mi posalje br na pp.

Moderaciji se izvinjavam ako sam prekrsio neko pravilo foruma, izbrisite ovaj post i recite koje su smernice jer kada procitam prvi post po meni je sve ok sto sam napisao.

Ja bih zahtevao da rese ili da vracaju pare, uzimajte bilo sta drugo i ostavite to iza sebe.

1. Mogao si bolju sliku nacrtati i vece rezolucije, pravilnijih proporcija, da se vide prozori gde su, duzine i sirine soba, tacan polozaj vrata i velicina vrata, koja visina plafona, kakva izolacija, stan ili kuca, ako je stan gde su zajednicki zidovi...
2. Na osnovu onog vidjenog ili naslucenog, ako su strelice polozaju unutrasnjih jedinica, mozda si dobro procenio polozaj a mozda moze i bolje...
3. Gde su prozori, da li bi u dnevnoj sobi klima mogla vise desno, naspram dvokrilnih vrata, ka vratima malih soba? Mozda bi jedna jaca (kvalitetnija 12-ka) mogla ugrijati barem jednu od soba zajedno sa dnevnom ako bi vrata na dnevnoj i suprotnoj sobi bila otvorena stalno...
4. Ako hoces 3 klima, svaka u po jednu sobu, onda u male sobe 7-ica ili 9-ka, uvek bolje kvalitetnija (ALI to zavisi od para) i jednu kvalitetnu 12-ku u dnevnu sobu. Proporcije ako su tacne (izduzena dnevna soba) onda bi mozda bolje bilo da se klima u nju stavi dole (ili gore), na zid levo (ili desno) od strelice u d.s (ne na isti zid gde je strelica). Tako bi vise ravno duvala kroz sobu i lepse prostirala toplotu (ili hladila leti). Mada vredi razmisliti i o duvanju kroz dvokrilna vrata kroz sobu, hodnik do druge sobe...

Idem na 3 klime,vrata uvek otvorena,od soba,dnevne,kupatilo. Desno niti levo ne mogu u dnevnoj jer su zidovi pod kosinom,klima svakako u dnevnoj ide malo blize desno da bi duvala malte ne kroz vrata kroz hodnik i u vrata od soba. Još predlog za klime,budzet dozvoljava do 2000e za sve tri. . Ja ovo sto sam nacrtao gde su klime ja ih imam 3 kom,u sobama 12 ke i dnevna jedna 18 ka al bih da ih menjam,posle 3 god. Da se "unapredim". Mada generalno za 50e grejem ceo sprat. Malo zezaju 12ke u sobama jer su "prejake" za tu kvadraturu. Što se tice izolacile,sledece godine tavan 20 ili 30 cm vune,kombinacija saklene i mineralne. Ostalo je ok,debeo zid 40+cm ,pvc 6 komora troslojno staklo. Ovo je sprat kuće.

Sto se tice Gree Muse klime nije pronadjeno resenje. Tacnije odgovor ljudi iz gree koji su bili kod mene i testirali klimu su uspeli da je spuste na 450w sa izduvom od 44 stepena u trecoj brzini i to je kao super, sto zapravo ne bi i bilo lose da tako nastavi da radi (ako zanemarim buku zbog koje bih morao da pravim kompromis), ali cim su otisli i kada sam ponovo ukljucio klimu nisam mogao da postignem sto i oni. Inace u svim drugim uslovima trosi oko oko 900w (dok god su oni bili tu klima se nije ugasila, tj jeste samo jednom posle sat sat i po testiranja pa se i direktor zacudio, a ja precutao ne znam ni sam iz kog razloga). Kada sam im rekao da prosto ta klima treba da modulira bolje i da smanji t na izduvu ono mi odgovaraju na nacin da je ta klima namenjena za nordijsko trzite, i da sada ne pisem referat i odgovore inzinjerske prirode od kojih me je glava zabolela, u glavnom bezuspesno sam vodio razgovor. Rekao sam im ako je namenjena za nordijsko trziste zasto ne napisete tako da se ljudi informisu. Ja prvi tu klimu ne bih kupio da znam da se tako ponasa. Sta ce mi klima koja kada je prosecna spoljasnja temp oko 10 potrosi 2500-3000 din struje u 30m2 izolovanog prostora, sta ce raditi kada bude -5 da mi je znati. Inace imam gree viola klimu koja spusti na oko 350w sa izduvom od 42 stepena na low brzini i greje 40m2 po ovom vremenu. Kada sam im pomenuo te dve klime njihov odgovor je da je muse klima za klasu bolja od viole i da ce se to videti kada bude dosta hladnije. Na elitu sam digao ruke, za sada ima 3 clana na viber grupi, a ako odavde ima neko sa muse klimom neka mi posalje br na pp.

Moderaciji se izvinjavam ako sam prekrsio neko pravilo foruma, izbrisite ovaj post i recite koje su smernice jer kada procitam prvi post po meni je sve ok sto sam napisao.

Izvini, ali ne bi ti neka druga klima manje struje trosila.
Kada klima losije modulira na visokim temperaturama, ne znaci da vise struje trosi, te stvari nisu povezane.
I ne kapiram kako to kada su oni tu, klima radi na 450W, a kada si sam, ne spusta ispod 900, to nema logike.
Svakako treba da spusta i manje od 450W na 10c spoljasnje, trebalo bi barem kao Viola da radi.

I kako mislis, kada si ponovo ukljucio klimu, zasto si je iskljucivao?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
I kako mislis, kada si ponovo ukljucio klimu, zasto si je iskljucivao?

Izvini al sad ja tebe ne razumem, ZAŠTO ne bi iskljucio klimu?
Jeste zbunjujuce sta i kako je bilo podeseno, ukljuceno, izabrano da radi dok su "strucnjaci" bili a sta se desilo nakon njihovog odlaska ...

Klima za astronaute, radi samo dok je tim stručnjaka uz nju i precizno podešava parametre. :S::bottle: Inače Nordic klime, one prave koje se prodaju na severu a ne ti čunga-lunga balkan nordic, najnormalnije spuštaju snagu, i rade dobro i na niskim temperaturama, a i u prelaznom periodu.

1. Mogao si bolju sliku nacrtati i vece rezolucije, pravilnijih proporcija, da se vide prozori gde su, duzine i sirine soba, tacan polozaj vrata i velicina vrata, koja visina plafona, kakva izolacija, stan ili kuca, ako je stan gde su zajednicki zidovi...
2. Na osnovu onog vidjenog ili naslucenog, ako su strelice polozaju unutrasnjih jedinica, mozda si dobro procenio polozaj a mozda moze i bolje...
3. Gde su prozori, da li bi u dnevnoj sobi klima mogla vise desno, naspram dvokrilnih vrata, ka vratima malih soba? Mozda bi jedna jaca (kvalitetnija 12-ka) mogla ugrijati barem jednu od soba zajedno sa dnevnom ako bi vrata na dnevnoj i suprotnoj sobi bila otvorena stalno...
4. Ako hoces 3 klima, svaka u po jednu sobu, onda u male sobe 7-ica ili 9-ka, uvek bolje kvalitetnija (ALI to zavisi od para) i jednu kvalitetnu 12-ku u dnevnu sobu. Proporcije ako su tacne (izduzena dnevna soba) onda bi mozda bolje bilo da se klima u nju stavi dole (ili gore), na zid levo (ili desno) od strelice u d.s (ne na isti zid gde je strelica). Tako bi vise ravno duvala kroz sobu i lepse prostirala toplotu (ili hladila leti). Mada vredi razmisliti i o duvanju kroz dvokrilna vrata kroz sobu, hodnik do druge sobe...
Evo slika :)
e2c047522f4581592a07613b2060fee4.jpg

To je to. Pucajte.
16b1ef6a75ed5e4b9e38f60aa051ed41.jpg

^ :D

Na nekom tamo dečijem forumu, pa u gree podforumu, cirkus oko Muse.. pa imaju još i nekakvog zastupnika koji ih brani, znači kao ovde onaj "majstorslo" za Philips tv-e.
Ide okolo i ubeđuje ljude da su Muse sumer-nordic-opasne klime, koje pucaju od snage i prosto ne mogu manje... :d

I ovaj najevtiniji ulazni model Fujitsu LLCE 12 je jači u grejanju nego Muse 12.Pa nikom nije palo na pamet da kaže da je neka Nordic Sibir verzija klime.Modulacija je ok.
Gree Muse12:Kapacitet grejanja: od 800 do 4500 (3670) W
Fujitsu LLCE12:Kapacitet grejanja:eek:d 900 do 5000 (4000)W

Šta mi preporučujete za grejanje od 12-ica u iznosu od oko 50.000 dinara?
Kako se pokazala Hisense energy koji je na akciji u gigatronu 57k?

Gorepomenuti LLCE 12 za 56k:
Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
na -15c daje 3.00kw sa COP 2,10.

Znači karakteristike i kvalitet pre fensi opcija. Malo je samo problem što je slabija zastupljenost Fujitsu po lancima prodaje ali ako stvarno vredi to je najmanji problem. U njemu nije R32, verovatno što je stariji model?

Izvini al sad ja tebe ne razumem, ZAŠTO ne bi iskljucio klimu?
Jeste zbunjujuce sta i kako je bilo podeseno, ukljuceno, izabrano da radi dok su "strucnjaci" bili a sta se desilo nakon njihovog odlaska ...
Klima se na grejanju ne iskljucuje, to jest, ne treba ocekivati normalan rad i modulaciju kada se pali i gasi.

Opet, ne branim tu klimu, jasno je do sada da nesto tu nije kako treba, nego samo pokusavam da skontam celu sliku.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja imam Gree Muse, i za sad sam zadovoljan, ali nije mi namenjena za grejanje, jer imam drugi nacin grejanja. Ona je vise tu da malo podigne temperaturu, pa mi vise radi kao on/off, ali stvarno brzo zagreje prostoriju od 35kw, a i preko leta je odlicna hladila.
Ali opet kazem, ne koristim je prvenstveno za grejeanje i vise mi radi kao on/off.

@Rainmakerr
Da, stariji model ali proveren i sa Eurovent diplomom, tacno znas sta mozes da ocekujes od nje. Za te pare nema jaca klima i treba je uzeti sto pre jer ocekujem da uskoro nestane sa trzista jer dolaze noviji modeli koji ce biti sa R32 gasom ali ce biti i skuplji.

Hvala na savetima. A šta je sa ovom isto Fujitsu ASYG12KPCA, tek nešto skuplji ali ima R32?

Noviji model sa novim gasom ali nije proveren u praksi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno