Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema nista od grejanja tih soba klimom u sredini.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nisu klime sa inverterom vec su inverter klime, mala ali bitna razlika...
Tesla, Vox, Vivax, Hisense su "dno" klime,, Gorenje, Bosch su u stvari prepakovane ili preimenovane najcesce Midea klime (stariji model Mieda sa drugim imenom).
Tek one malko skuplje klime od 60.000rsd pa na vise pocinju da spadaju u neku srednju klasu, a one od oko 900-1000e su visa srednja i niza visoka, a one od preko 1200-1250e su visa klasa, obicno imaju najbolje kopmpresore, softver, opcije...
Kvalitetne klime se biraju i po proizvodjacu, kako si ti pokusao ali zalutao izmedju slabih i osrednjih...
Midea i Gree su kineski proizvodjaci, gledati one nesto skuplje od 60.krsd i vise.
Fujitsu, Daikin, Toshiba, obe Mitsubishi su ona kvalitetnia vrsta klima.

Znaj i da medju svim klimama se desi da imaju neki modeli sa nekom falinkom koja se pokaze u radu, pa kasnije servis popravlja...

Iscitaj jedno 30 poslednjih strana barem, steci ces neki utisak o proizovdjacima i modelima koji su za preporuku, kakva snaga, potrosnja, nacin (kultura) rada i slicno se mogu ocekivati...

Najveci problem kod nas su servisi.

Zavisno gde zivite ogromnu "hrabrost" i zivce covek treba imati da kupi skupu klimu koju cemu ugratidi ovlascena seljacina neotesana. Koja ce nakon toga da vas dribla i ucenjuje na fin seljacki nacin da bi imali garanciju.

Evo vam jedan primer sa ovlascenim vox servisom "Frigo klima Tomica" Kraljevo/Ribnica

Imam te 2 jeftine najgore vox inverter klime (prva vec 4 godinu gazi i radi super grejem se na nju). Nikada nisam imao kvarove do sada ali sa servisom jesam imao problem i napisacu vam zasto.

Naime kada sam prvu klimu ugradio Vox ovlasceni servis je bio isto neki Frigo nesto, ugradio pecatirao i vise ga nikada nisam video. Prosle godine resim da kupim jos jednu klimu zbog komfora jer je stan cik cak, zovem servis br ne postoji, zovem vox kazu drugi je serviser tog ubile nezadovoljne musterije :D
Ok zovem ovog lika, dolazi po specifikacija klasicna seljacina majstor, hiper price on ovo on ono ljudi ne valjaju ljudi stoka. Ruku na srce ugradi klimu propisano i sto se tice toga bio sam zadovoljan, jeste da ima ego milion i da je seljak (mentalitet) ali nebitno.

I nakon ugradnje nastaje problem, pitam ja njega sta sada sa starom klimom, vadim papir sa pecatom o ugradnji itd kaze on meni. Znam lika *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* nema pojma zato je i zatvorio, ok rekoh ja mene to ne zanima jel tebe zovem kada imam problem ili ne. Pogleda on klimu kaze nije propisno ugradjena ja to da servisiram necu, ja sam baja radim profi i ne pipam sta je drugi radio.
Ok ja kazem zasto mene to zanima ja sam platio to je bio ovlasceni servis tada itd ... Na to kaze on meni slusaj ja cu da propisno ugradim, naplaticu to Vox-u garancija ti vazi kod mene i svi srecni a ja cu da ih cepim 150 200e za prepravku zovi me na kraju sezone da odradimo to. Ok dogovoreno

To je bilo prosle godine, udri drzi nismo se ukopili, posle bude korona i te fore, nekako se dogovorimo pocetkom ovog meseca... Dodje covek promeni cev stavi duzu malo odmakne spoljnu jedinicu ( principu cev je bila metar ipo a nije 2 to je bio problem mada je meni klima radila super). Zavrsava covek ja mu dajem garanciju na to meni on kaze "momak meni to ne treba ti to cuvaj ti meni dodjes 40e"

Da skratim pricu posle krace rasprave i njegovog finalnog argumenta da svakako necu imati garanciju produzenu jer moram da mu platim jos 30e za ciscenje klime (to kao posle 2 godine iako vox ne uslovaljava ali to su njegova pravila jer je on hirurg) gadjao sam ga sa 50e i rekao da zadrzi kusur i isterao njega i segrta iz stana, naravno pljuvajuci po njemu sve najgore moguce (temperament 1000000), dok je silazio pljuvao sam govedo sto i jeste, a onda sam mu rekao da mi napise racun i popuni garanciju od a do s sve sta je uradio.
Seljacina mucajuci mi rece kako nema kod sebe pecat i da dolazi za 10 minuta da mi donese racun i popuni. 5 minuta kasnije zove ja silazim, prilazim kombiju on mi gurnu u dzep nesto meni se ucini 10e i uz pricu da on nikom ne ostaje duzan i te neke price i polako odlazi. Ja onako pod gasom ga uhvatim za kragnu i kazem da mi popuni sve jer sam vec planirao da ga prijavim u sve moguce inspekcije i da mu tako jasim da mu presedne zivot. On raspali po gasu otrgne se i ode... ja ruku u dzep u dzepu 50e

Suma sumarum, *mjau**mjau**mjau**mjau* mi se za garanciju kad crkne sekirom cu da je razlupam i kupim novu za 30k i to je to. E sad ne bi se tako osecao da dam 500+ eur na skupu klimu i da mi dodje gerga ovako da me *mjau**mjau**mjau**mjau* u rodjenoj kuci.

E lepo me nasmeja, odlican opis :D
Gledaj, zasto kidas svoje zivce i zasto si ga terao da ti dira klimu koja radi? Mozes i sam da operes, nije to neka nauka a ona ce sigurno izgurati 5 godina ako je pravilno dimenzionisana (da ne radi zimi non stop u 100%).
Pre svakog rada sa majstorima se dogovori sve, sta koliko i cena. I mirna glava.
Koji su ti modeli Vox? Ja uzeo ovu novu sa R32 gasom IVA5, za sad sam zadovoljan, cekam hladnije pa da vidim kako ce raditi.

Koliko znam Vox moze da ugradi bilo koji servis,ne mora njihov ovlasceni
servis ali nije to ni toliko bitno.

Namerno sam kupio najjeftinije klime jer kad crkne koja manje ce boleti,kupim drugu.
Imam Vox i dve vivax i sam ih odrzavam,evo treca sezona kako grejem sa njima i ne zalim se.

Citajuci na onom hrvatskom forumu kako su prosli neki sa skupim klimama :wall:
Evo jedan primer,covek kupio japanca toshiba ili hitachi ne secam se vec koja je bila,
kad mu sisla garancija grom opalio i sprzio elektroniku on nazove servis, kazu ima jos
jedna 900 evrica,ne secam se vec da li je kupio elektroniku ili novu klimu,to je bilo pre 5 godina.

Sad tom logikom može da bude, a ne mora da znači. Sem jegnog Galanza koji je imao fatalan kvar, ostale žnj klime rade već 10+ godina bez kvarova. Međutim, problem je što nisam zadovoljan baš svim aspektima rada tih žnj klima.

Ja imam prastaru Mitsubishi klimu, došla sa stanom. Bar 20god po rečima majstora. Dvaput kvar, ja se oba puta spremao da je menjam on je oba puta popravio za po 2k din :)) i to me ispoštovao u sred najgoreg leta, na plus 35 ili jače, a znam da se raspada od posla...
I jedna lg je imala problema, 12m cevi, dupleks kosi krov, ispustio freon, crkao neki kondenzator, sve zajedno sa čišćenjem spoljne (na teško dostupnim mestima), 5000din.

Komšija preko puta ima, mislim galanz, gde je spoljna jedinica eksplodirala... Moram jednom sliku da okacim ;)

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Sa druge strane ja imam 3 klime

1) Housel 20 godina stara (sada u garaži jer sam ugradio novi inverter)
2) Vivax 12-15 godina
3) Neo 12-15 (kupljena Polovna)

Samo sam jednom imao kvar na Housel neki veliki kondenzator (tada su bile nenormalno velike vrućine u Podgorici) 30€.

Opet ne mora da znaciti da i jeftine klime imaju problema i da su nepouzdane.
Inače Housel je kupljena u doba kada se tek pojavila i tada su mogle samo da se kupe Mitsubishi, Fijitsu, Toshiba. Znam da smo htjeli da zapalimo oca kako je stedio i kupio nešto jeftino sto će se pokvariti.

Da se razumijemo ove klime su služile samo za hladjenje i nisu inverter.

Poslednja izmena:
Kako resiti odvod vode spoljasne jedinice ? Ne kondez iz unutrašnje vec iz same spoljasne jedinice.

U pitanju je kuća, koja je "izbačena" uz put koji koriste pesaci i na taj zid je nakacena spoljasna jedinica. Poprilicno dosta vode se stvara ispod jedinice i direktno mi natapa temelj kuce a uz to jos ne zelim da kaplje na prolaznike. Razmisljao sam da kupim onu pvc lulu za odvod i da nakacim cev na nju ali nije preporuceno od strane proizvođača zbog smrzavanja.

E lepo me nasmeja, odlican opis :D
Gledaj, zasto kidas svoje zivce i zasto si ga terao da ti dira klimu koja radi? Mozes i sam da operes, nije to neka nauka a ona ce sigurno izgurati 5 godina ako je pravilno dimenzionisana (da ne radi zimi non stop u 100%).
Pre svakog rada sa majstorima se dogovori sve, sta koliko i cena. I mirna glava.
Koji su ti modeli Vox? Ja uzeo ovu novu sa R32 gasom IVA5, za sad sam zadovoljan, cekam hladnije pa da vidim kako ce raditi.

Sve je bilo dogovoreno, samo je hteo da me pre*** medjutim kada sam ja prezubio verovatno je skontao da bolje da mi vrati pare jer bi mu se zakacio 101% dok ne isteram svoje. 10 godina sam radio u el.distribuciji ako nesto znam to su majstorske fore i taj mentalitet ljudi...
Nisam ja njega terao da dira klimu samo me je "ucenio" (procitaj moj post opet) da bi mi uvazio garanciju hteo je da mi ucini i naplati od vox ponovo ugradnju jer predhodni ovlsc servis nije to uradio kako treba. Medjutim napravio se lud i uze mi 40e koje je na kraju vratio
A sto se tice ciscenja klime radim to sam naravno. Medjutim gospodin nije imao limit koliko zeli da me je** zato je sve ispalo ovako kako i jeste.

U pitanju su Iva1 i Iva3 :)

Poslednja izmena od urednika:
Kako resiti odvod vode spoljasne jedinice ? Ne kondez iz unutrašnje vec iz same spoljasne jedinice.

U pitanju je kuća, koja je "izbačena" uz put koji koriste pesaci i na taj zid je nakacena spoljasna jedinica. Poprilicno dosta vode se stvara ispod jedinice i direktno mi natapa temelj kuce a uz to jos ne zelim da kaplje na prolaznike. Razmisljao sam da kupim onu pvc lulu za odvod i da nakacim cev na nju ali nije preporuceno od strane proizvođača zbog smrzavanja.

Staviti lulu i crevo, pa onda grejač po tacni, pa kroz lulu sve do kraja creva.

Pratio Vox-a malo sinoc, kad krene da greje iz standby moda krene da duva, krilca skroz gore, pojacava do 500W i onda obori krilca skroz dole i onda obori na 400W i tako odrzava, kad krene da smanjuje potrosnju podigne krilca opet skroz gore i kad ugasi kompresor duva jos 30 sekundi i ugasi turbinu. Nije losa modulacija za Kineza od 30k :)

Ja kod Vox-a kad ukljucim I feel da bi ugrejao i kupatilo kao da sam turbo ukljucio :D

Mideja misija I od oktobra radi na cca 250w ,setovana na 23 ,unutra 24C na izduvu 41C ,prostor 30m2 neizolovano visina plafona preko 3,5m

I Feel ne koristim, stoji na 19 ili 20C, u sobi je 22-23C, spoljna je 12C. Vrata su otvorena pa nesto toplote se mesa sa dnevnom gde je LGC koji je setovan na 21C. Zadovoljan sam jer sam postigao ravnomernu temperaturu svuda, nema oscilacija, kao centralno da radi.

Ja sam već odavno ubeđen, da je bolje ugraditi više klima, nego skrljati kamaru para u jednu, pa ma koliko dobra bila.
Naravno, ako te jeftinije ispunjavaju bar osnovne uslove, koje korisnik zahteva od uređaja...

Najbolje je skrljati brdo para u vise skupih klima [emoji3]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Jel ima sad neki best buy u kategoriji inverterskih klima..znam da se ranije pominjao Fujitsu. Koji je sada model preuzeo njegovu krunu?

Evo me kod mojih pa ću da napišem neke utiske za Hisense energy pro, ostao sam dužan.

Skica je prostora koji se greje, prizemna kuća od nekih 70ak kvm, nabijača sa 60-80cm zidovima, bez izolacije, niža od standarda, trenutne temperature, klima podešena na 23c.

Klima se praktično ne gasi od početka oktobra, podešena temperatura 22-23c, prosek potrošnje za navedeni period tačno 0.5KW/h. Najniža modulacija 400- 450W definitivno, na trenutnih 7c spoljne klima se gasi relativno često, deluje da ne radi sa 30-40% realnog kapaciteta i mogu da kažem da je prevazišla sva moja očekivanja jer najviše sam strepeo kako će grejati udaljene delove kuće.

8dc46f5a58de1c469451d67cecebb561.jpg

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Evo me kod mojih pa ću da napišem neke utiske za Hisense energy pro, ostao sam dužan.

Skica je prostora koji se greje, prizemna kuća od nekih 70ak kvm, nabijača sa 60-80cm zidovima, bez izolacije, niža od standarda, trenutne temperature, klima podešena na 23c.
Za one koji ne znaju, "nabijača" je najbolje termički izolovana kuća od prirodnog materijala, a verovatno i najzdravija za stanovanje.

Da, letve, zemlja i slama, kreceno zivim krecom koji ubija sve bakterije, to je zdravije 100% nego ova hemija koja se koristi danas. Tu izolacija i ne treba, jedino tavan ako je samo neka trska, ako je isto kao zidovi onda je ok.

Nemam ja merace struje ali ja sam sa mojim gree lomo veoma zadovoljan.Grejao je 20tak dana proslog meseca ceo stan od 64 kvadrata i mislim da je potrosi oko 1000dinara.E sad se i unuk sa porodicom prebacio kod mene(sta ce starom coveku tolika kvadratura a u drustvu je i lepse-citaj sa unukom).E oni su kupili Bergen ber12 i to smo stavili u decju sobu 16kvadrata i direktno greje hodnik od oko 6-7 kvadrata.Kazu taj bergen isti kao moja lomo i liče.Samo malo razlika u detaljima i čak je ona cini mi se tiša ili joj lokacija bolja.Malo joj plastika mislim losija ne deluje tako kvalitetno,ali za divno cudo tiho i lepo greje.Tako da sada imam dve klime koje greju 64 kvadrata.I drze one stavljene na 20,a u stanu je 22st, u najdaljoj spavacoj sobi je oko 20-21,ali ona je uskim hodnikom povezana za dnevnu i sobu gde su ove dve klime.I sa njima je kao kod centralnog grejanja svugde toplo i nocas kada je bilo 3 st napolju unutra ista temp.Ako tako nastave i u minusu ja sam presrećan.Ne mogu tacno da kazem,ali mislim da im je potrosnja mnogo manaj nego sa norveskim radijatorima,a i covek se nekako navikne tako da se i ne cuju kada rade...
E sad onaj bergen je bio 43000 din sa ugradnjom a lomo 49999 plus 90e ugradnja.E sad da li zeznuli starog coveka ili je to tako,nije ista firma...A mozda nisu ni iste klime iako tvrde...i liče...
20201029_164220.jpg

Poslednja izmena:
Ako je stan i ima izolacija nece biti problema ni na minusima.
Potrosnja je naravno manja, n. radijator je obicna grejalica dok je klima topolotna pumpa, 3 do 4 puta je manja potrosnja.

Bergen 43k sa ugradnjom?

Komšije su kupile Bergen klimu išao sam da vidim kako to radi.Lepo greje mada još nema prave zime solidno radi oni još stariji ljudi dosad se grejali na ugalj i drva.Greju negde 40 kvadrata za 2 sata koliko sam bio kod njih nije se gasila podešena na 24 pa je bilo i pretoplo malo.Pravi test za klime je -10 ili -15 tu se vidi šta mogu i koliko tako da sačekaćemo .

Samo mi nije jasno u vezi tih grejača "tacne". Kažu klima greje do -15 a može da zaledi ako se ne stavi taj dodatni grejač za odvod.Pa se skida "lula" i slično! Kako je to proizvođač zamislio da radi taj proizvod do -15 ako se zaledi?!!!

@reksys
Linkovi su zabranjeni van "Sta da kupim?" dela foruma.
Grejac tacne sluzi da ne zaledi otvor, lula se mora skinuti a ko hoce da ostavi lulu i crevo mora da dogradi grejac kroz lulu i crevo do kraja odvoda.

Izvinjava se čiča nije znao za te linkove.Samo odgovorio na pitanje za cenu...
Sve mi je jasno.

Heh, mislim da nece biti frka oko toga, ovo je ok ponuda, doduse samo za Jagodinu ;)
Da li taj Bergen ima jednoredni ili dvoredni izmenjivac na spoljnoj jedinici?

Pojma nemam šta me pitaš! Samo znam da je spolja(spoljna jedinica-ona kutija sa ventilatorom) teška 31 kg isto kao lomo bb.I unutrasnja nesto slično kao lomo,mozda isto nisam video kutiju. E sad sta su stavili u toliko kg nemam pojma. Uglavnom momci koji ugradjivali je bilo sto teže to bolje... :D Koliko im bilo bolje da to nose do trećeg sprata ne znam. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno