Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo neka akcija ili kakav outlet, mogu da mi udare anesteziju, pri operaciji na otvorenom novčaniku.Prihvatam i da brojim do 8, ako treba.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Uzmi KGTA, eventualno KMTA i ne razmisljah mnogo. Ja imam LMCA, grejem se na nju i imam sve pohvale, skoro necujna, drzim je na auto.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Ima uvoznik za Fujitsu, akciju na sajtu, kanalsku za 86.000 din. ARYF12LALU.

Da li je to na primer dobra kupovina.Imam 3 metra plafon, i inače moram da radim spusteni plafon.Mogao bi da je učinim totalno nevidljivom, za prostor od 60kvm, iz jedne celine.

Uzgred, na računu od toplane mi pise, da je moja obračunska snaga za tu kvadraturu 2.97kw.

Poslednja izmena:
to je cirkus zvani srbija,ko je blize bolje se ogreje od 7og veka kad smo stigli ovde :)
nema mozga il muda da se stave svima kalorimetri pa ti onda drzi prozor otvoren,na kraju sistema se crkava,grade pomocne stanice na gas da zagreju zadnje blokove
prica iz mitraje,bronx npr otvoreni prozori,kpd i stari most ledare dok nisu ugradili pomocne,i to se zavrce pre nego treba,jer je svima jednako
umesto pomocne stanice ugradi kalorimetre pa ozesi ili spusti ovima sto si ih zakinuo
po novim zgradama su postavljeni kalorimetri,nije niko lud sem drzave ovde,privatni investitori i kupci takvih stanova znaju kolko moze da kosta grejanje stana na 22
a opet to je stan,lakse se greje nego kuca kao zasebna celina,ko je probao jedno i drugo zna o cemu pricam

Poslednja izmena:
HDMI ti da uzmes dobru klimu da hladis i zimi, 26-27C, dal ste normalni? Zimi odrzavam striktno 22,5 do 23C, moze samo kupatilo malo vise pred tusiranje i to je to.

Danas sam svratio do stare kuće u kojoj sam živeo do 2017, i koja je maltene identična kao ova u kojoj sad živim, osim što nema klime, već se greje norveškim radijatorima plus drva kad je hladno. U decembru 2017 smo dobili nova brojila, u staroj kući stanje 54000 kWh, kod mene trenutno 33000 kWh. Tročlane porodice i tamo i ovde, ne bi u principu trebalo da bude neke drastične razlike u potrošnji. I žena i ja smo saglasni da su klime napravile najveću razliku u komforu, ranije smo držali pola kuće pothlađeno da se ne pretera sa potrošnjom, uz svo maltretiranje sa drvima i loženjem. Sad imamo ujednačenu temperaturu u celoj kući, na dugme što se kaže, i uz smešnu potrošnju.

Ako ćemo samo o komforu grejanja, mislim da toplotna pumpa voda voda, ili ona sa geotermalnom sondom, plus podno grejanje u svim prostorijama, nema konkurenciju. Kod mene u zgradi je toplotna pumpa voda voda, radi 24/7 u grejnoj sezoni, temperatura u stanu je iznad 25 stepeni, ako ne otvorimo širom prozore.

Da li je to na primer dobra kupovina.Imam 3 metra plafon, i inače moram da radim spusteni plafon.Mogao bi da je učinim totalno nevidljivom, za prostor od 60kvm, iz jedne celine.

Uzgred, na računu od toplane mi pise, da je moja obračunska snaga za tu kvadraturu 2.97kw.

Mozes kanalnu ako ces samo da hladis.
Ne znam nista o njima doduse, da bih znao koja valja, a koja ne.
Ako ćemo samo o komforu grejanja, mislim da toplotna pumpa voda voda, ili ona sa geotermalnom sondom, plus podno grejanje u svim prostorijama, nema konkurenciju. Kod mene u zgradi je toplotna pumpa voda voda, radi 24/7 u grejnoj sezoni, temperatura u stanu je iznad 25 stepeni, ako ne otvorimo širom prozore.
Toplotna pumpa vazduh voda(ta sa geotermalnom sondom je voda voda) i jeste najbolke resenje.
Ova voda voda se ukopava i zahteva ozbiljnije odrzavanje, cesto ne moze da hladi, a razlika u potrosnji se ne isplati.
Sprovedes tp vazduh voda u radijatore i stavis fancolie za hladjanje...zavrsio si.
Najbolja kombinacija je podno grejanje sa TP...pa to em greje na jako niske temp, em najbolje greje i racun za struju je smesan.
Coveku z akucu od oko 200m2 mislim da je bilo fazon 100e najvise..

Ali to da se sve sprovede iole kvalitetno, kosta debelo i isplati se samo ako neko zida novu kucu ili renovira do sive faze.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

voda-voda kazu ima lude probleme u nekim delovima Srbije (NOVI SAD), kod nas je voda haos tvrda. Tako da jedino vazduh voda, ali konfor TP spram klime je nebo zemlja, nema duvanja, nema osecjaj hladnocje na noge, a za hladnje uvek mogu se uzmu fan coilovi.
Problem TP je naknadna ugradnja podnog grejanja, nemogucjnosti ugradnje u stanove i totalna neisplativost ako se radi na radijatore a ne na pod zbgo pada efikasnosti posto se voda greje na preko 55 stepeni mesto an 35 stepena.

Da, zato zahteva ozbiljnije odrzavanje, a negde je prosto neisplativa, zavisno od toga kakve su podzemne vode, kako si vec i rekao.

Kao sto rece Xeroj za hladjenje je ok ali za grejanje ako nije histatic odnosno ako nije sa ventilatorom koji je veceg pritiska onda ne moze da dobaci do poda topao vazduh iz plafona.
Pored toga imas dodatne troskove kanalskog razvoda i morao bi ugraditi dosta skupe anemostate sa promenljivom geometrijom da bi bila podjednaka distribucija vazduha i na grejanju i hladjenju.

U Beogradu se masovno projektuju TP vazduh voda u kombinaciji sa podnim grejanjem i fancoil uredjajima po stanovima u novogradnji (skupljim naravno) gde god ne zele da se prikljuce na toplovod.
Spoljne jedinice se naredjaju na krov ili pored zgrade ili na terase sa zadnje strane unutrasnja se sakrije u ostavu plakar ili slicno.
Splt sistem ne moze da se projektuke kao onovno grejanje za razliku od toplotne pumpe koja je uvek bivalentna i ima backup grejace koji naravno ne moraju da se koriste ako se uredjaj predimenzionise i pored svega toga moze i da greje sanitarnu vodu i da sve to vodi u vise zona (podno radijatori fancoil aparati bojler pa cak i solar)

Pozdrav forumasi. Ako mozete da mi preporucite neki inverter do nekih 600-700€. Grijao bi nekih 45-50 kvadrata. Sto se tice izolacije vani je stiropor 8cm na plafonu je stiropor 5 cm plus daska plus staklena vuna. Prozori su pvc sa troslojnim staklom punjeni gasom. Plan je ove godine u dnevnu sobu staviti neku 12-ku a iduce godine 9-ku u spavacu sobu. Je li bolje uzeti neku "slabiju 18-ku" ili kvalitetniju 12-ku?

12, nikako 18 za kucu ili stan. Fujitsu 12 LMCE ili Gree 12 Viola.

Ili Fujitsu KGTA, ako hoces rezervu snage

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kao sto rece Xeroj za hladjenje je ok ali za grejanje ako nije histatic odnosno ako nije sa ventilatorom koji je veceg pritiska onda ne moze da dobaci do poda topao vazduh iz plafona.
Pored toga imas dodatne troskove kanalskog razvoda i morao bi ugraditi dosta skupe anemostate sa promenljivom geometrijom da bi bila podjednaka distribucija vazduha i na grejanju i hladjenju.

Hvala Zoxor-e

Kakva je situacija sa kasetnim modelima? Kanalski je upravo precrtan.

Gledao sam po Sarajevu i nisam naisao ni na jedan model od ova tri. Jedan od ovlastenih servisa mi nude hansol 12 za 700€ pa ne znam da li je to od deal... Jos jedno pitanje koliko je pametno vanjsku jedinicu postaviti na tavan???

Hansol je jaka klima. Ne može na tavan.

Gde se može naći gumica za lulu?

Počelo je da mi curi (klima postavljena pre godinu dana) na spoju lule i spoljnje jedinice. Video sam da je lula bila zapušena muljem, očistio i produvao sam koliko sam mogao lulu i crevo (prohodno je, ali mislim da treba više). Nije rešilo problem. Kako god postavim lulu ono curi na tom spoju, pa sam zamenio glumicu od nove lule koja je bila na oko duplo deblja i sada ne curi.

Interesuje me gde mogu da kupim tu gumicu, a onda i crevo, izolir (koji se koristi za spoj creva i lule) i eventualno novu lulu?
- Pitam jer verujem da će mi trebati cela zamena ako ne sada, onda uskoro, jer je promena ulica i stvaraće se taj mulj zbog prašine i kondenzacije.

Gumica je ispucala od sunca,poneses lulu u prodavnicu sanitarne opreme i kupis
odgovarajucu gumicu,koja klima je u pitanju?.

Hvala Zoxor-e

Kakva je situacija sa kasetnim modelima? Kanalski je upravo precrtan.

Kaseta je malo bolja jer mozes usmeravati mlaz zavisno od moda ali opet nekako je kaseta vise za poslovne prostore a i barem kod Toshibe mnogo je skuplja od hiwall.
Za grejanje ako zanemarimo cenu preporuka bi bila parapetna jedinica ali ona koja ima mogucnost da duva i/ili na donjem izduvu bacajuci topao vazduh pri podu kao recimo TA pec a hladi na gornjem bacajuci hladan vazduh verikalo na gore.
U dobro izolovanom prostoru i hiwall radi posao narocito ako nije previsoko montiran jer cesto se nabija previse visoko do plafona.

Gumica je ispucala od sunca,poneses lulu u prodavnicu sanitarne opreme i kupis
odgovarajucu gumicu,koja klima je u pitanju?.
Hvala na savetu.
Inace gumica nije popucala (možda i jeste, pogledaću po danu) ali jeste sigurno duplo tanja od ove nove.

Klima je Midea MB-12N1D0 inverter.

Ponekad se vidi da ovde ljudi kace neke crteze 2D i 3D rasporeda stana prilikom merkanja mesta za klimu...
Koje programe besplatne i jednostavne (a moze i umereno slozenije) koristite za brzo i lako crtanje stana, kuce u 2D i 3D?

Kakva je praksa sa lulicom na spoljnoj jedini, da li je stavljati iako nije moguce postaviti crevo ili ne stavljati uopste, ostaviti samonrupu za defrost. U pitanju je zgrada gde nema oluka blizu, ali nema ni komsija da pada po njima?!!! Kako resiti to. Lula da ili ne?

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Kako posmatrate, kupovinu polovnih inverter klima?

Meni je to uvek macka u dzaku. Jedino ako bi mi naisla neka bas kvalitetnija klima po izuzetno dobroj ceni pa aj kao da rizikujem. Doduse takve klime niko ne menja tako da se tako necemu ne nadam.

Tapatalk from Poco loco

Nikako, osim ako ne znas vlasnika i koliko je i kako radila.

Zašto bi neko prodavao kvalitetnu i ispravnu inverter klimu? Ovde menjaju 10+ godina stare i dobro iskorišćene klime novim modelima, ali kupovina takvih polovnjaka nikako ne može biti dobra investicija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno