Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od sinoć totalni kolaps klima. Rvv 98 %, temp -3 C. Ne samo da je izmenjivač okovan ledom, nego i oplata klime. Kako odradi defrost (a radi ga na pola sata) i počne da greje, malte ne istog momenta izmenjivač počne da mrzne (pobeli). A na putu tanak sloj leda, nevidljiv, deluje kao da je asfalt mokar.
Klime i dalje solidno greju, ali pri defrostu iz njih ide vodopad. Ne znam šta da radim, verovatno ću gasiti danas kad se vratim kući jer je ispod mene suteren i sve curi komšijama.

Koje su ti to klime u pitanju?

Meni Nocria samo jednom nocas radila defrost i jedan pre pola sata, eno je beli se pomalo, nije toliko strasno. Ova magla pravi problem klimama, ogromna je vlaznost i pomalo je nenormalno da bude tolika vlaga na minusu.
Inace nisam vise siguran ni dali je ono magla ili smog, uzasan je vazduh, ne moze da se dise :(

Tapatalk from Poco loco

I meni LU radi cesto defrost, rekao bih isto na manje od sat vremena.

LG i Vivax. Ne znam da li je normalno ili ne, ali vidljivost je ispod 10 m. Ulica okovana tankim filmom leda, Jutros kad sam krenuo na posao kad se nisam sav polomio. Ne znam kako sam ostao na nogama. Vazdušnom linijom nisam daleko od Dunava, a vazduh uvek dolazi iz tog pravca. Ovo je mix vlage i čega hoćeš. Ne sećam se kad je bila ovakva magla tokom zime.

Kod mene LLCE ne ide često u defrost a ima i magle jutros je bilo -5.Vidi se da je tekla voda od defrosta iz creva ali nema tog okivanja ledom spoljne jedinice.Radi defrost kada malo zabeli izmenjivač napolju.Izgleda koliko sam video da defrost radi na nekih 4-5 sati kada je ovakvo vreme a juče bilo iznad nule pa nije ni bilo defrosta izgleda.

I kod mene isto magla nocas, -3C. Defrosti nisu toliko cesti jer su klime rasterecene, 4 komada rade na minimalnoj modulaciji.

Nije bilo defrosta poslednja 3 dana, kanta s vodom mi je bila skoro prazna. Opet mi radi defrost, skoro sat i po od prethodnog.

Tapatalk from Poco loco

Meni bogme ova jedna LGC na terasi napunila pola kante od 25L. Malopre radila defrost, vodopad sto kaze Maxy ali u kantu :D

Fujitu 12Lu od juce popodne, pa evo jos uvek, greje 32 minuta, pa 10 minuta defrost i cini se da sve teze odrzava temperaturu, jer radi 10 minuta na preko 1000W, pa tek onda spusti na 500W, zolovani zidovi, ali jedan deo nije i pola plafona samo ima vunu, 11m² plocica od 28m² kolika je prostorija. Da sam malo ususkaniji verujem bilo bi bolje. Jedino mi nije jasni da neko sa dosta losijim klimama ima redje i krace defroste, a sa slicnom izolacijom. Ipak je Lu maltene top model.

Nema veze da li je top ili nije, to zavisi od dimenzionisanja klime u zadatom prostoru. Kada je ovakvo vreme kod mene je u 90m2 bilo jedva moguce odrzavati 22C zbog cestih defrosta 2x LGC modela (imaju isti kompresor kao LU ali jednoredni izmenjivac u unutrasnjoj, LU ima dupli). Kada sam dodao jos dve 09 LLCA resen je taj problem, evo sad jedna LGC u kuhinji odradila defrost, palo je 0.2 stepena, ne oseca se, defrost je trajao 8-10 minuta. Zavisno od izolacije, ako prilikom defrosta tebi padne samo jedan stepen to se oseca, ona posle se zaleti i vrlo brzo ponovo zaledi jer spusta freon na niske temperature, razlika izmedju spoljne temp i izmenjvaca je velika plus velika vlaga i to je to, defrost na 30min.
Dok je ova LGC radila defrost LLCA je dodavala iz hodnika, otvorena su sva vrata i tako sam postigao ravnomerno odrzavanje temperature.

Isaak
Ovako izdaleka gledano trebalo bi da tih 28 kvadrata ugreje i slabija klima.To što na pola sata ulazi u defrost je baš često jedino ako si je navio na 30 stepeni.Koliko zaledi izmenjivač napolju samo zabeli ili baš zaledi.

Smanji temperaturu za jedan stepen ili dva, trebalo bi da ti proredi malo defroste. Ocigledno se klima opasno zaleti posle defrosta pa jako brzo zaledi opet. To je bas mucenje za klimu.

Tapatalk from Poco loco

Fujitu 12Lu od juce popodne, pa evo jos uvek, greje 32 minuta, pa 10 minuta defrost i cini se da sve teze odrzava temperaturu, jer radi 10 minuta na preko 1000W, pa tek onda spusti na 500W, zolovani zidovi, ali jedan deo nije i pola plafona samo ima vunu, 11m² plocica od 28m² kolika je prostorija. Da sam malo ususkaniji verujem bilo bi bolje. Jedino mi nije jasni da neko sa dosta losijim klimama ima redje i krace defroste, a sa slicnom izolacijom. Ipak je Lu maltene top model.

Probaj sa uključenim EKO modom, a duvanje na auto

Sve zavisi od lokacije gde se nalazite. Sad sam se vratio sa Konjarnika gde ima magle, ali vidljivost je odlična, na Mirijevo gde se od jutros od magle ne vidi prst pred okom. Par kilometara vazdušnom linijom, a uslovi neuporedivi. Tako da ista klima u jednom delu grada može da radi odlično, a opet u drugom nikako u ovakvim uslovima.

Kad radi na 400W onda može dugo da radi bez da ledi, a ako radi na oko 1.000W ili više jako bržo opet "zaledi". Nije to led, to je inje, i ponaša se kao izolator

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Sve zavisi od vlage. Vivax radi konstantno na 320 W pa opet ledi jako brzo. 80 % isparivača bude prekriveno injem, a 20 % (od tacne na gore) čistim ledom.

Pa to bas i nije dobro. To je premala potrosnja da bi klima tako ledila. Jesi ti siguran da trosi samo 320W nesto mi je to sumnjivo?

Tapatalk from Poco loco

Ma sve je ok. Tako Vivax radi. Na određenoj podešenoj temperaturi zaključa potrošnju i to je to. Pisao sam o tome ranije. Podesena je na 24 i održava 20 C u sobi od 10 kvm. Sad se magla dodatno spustila, kao da živim u oblaku.

Niska potrosnja samo odlaze defrost.
Kod mene preko dana 0°C ne vidi se komsija prekoputa.
Daiseikai mi rade nesto minimalno pa ipak navlace inje.
Jednostavno spoljni izmenjivac je manje temperature od spoljnog vazduha pa to u kombinaciji sa visokom vlagom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

LT beo a radi dugo i ne ide u defrost. Kod mojih LMCE svaka malo pa u defrost, sreća ima 3 kom. Ali kad izađu iz defrosta jure da nadoknade, a izmenjivač se odmah zabeli. Prekosutra nema magle, pa onda opet 2 dana magla...

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Uspe ona da ugreje, daleko od toga, ali je osecaj bezveze, a opisacu. Dakle, izolacija je na zidovima 8cm, ali ima jedan ugao od 10m²/gde je neizolovano, ulaz na tavan, a deli zid sa kuhinjom koja ide u Г. Dakle izolovano ali ne potpuno jer fali na plafonu i taj ugao. Nisam se zalio na klimu, samo pisem utiske. Greje na 23 i kad ode u DF oseti se malo da je palo, pa krene sa 1500Wh, pa spusti na 700, pa na 500, pa vrati na 800, totalno luda modulacija. Inace kad je normalno vreme modulira po 1W bukvalno, za ne poverovati. Mnogi se zale na krupne korake, ali LU je zaista u modulaciji po normalnom vremenu mama. Spoljji izmenjivac skoro odmah pobeli posle DF, ali i ubrzo se stvori dosta inja i skoro da se zapuse one lamele, rebra, ali i dalje greje i tako, pa valjda kad i unutrasnji red tako zabeli onda df. Kad odladjava odledi za 3 minuta, ali ceo ciklus df od duvanja do duvanja traje oko 10 minuta. Inace neka magla je ovde vec 2 dana ali takva da su putevi mokri od nje i oseti se kako te kvasi dok stojis napolju, ovakvu maglu pre nisam nikad video, mokra i nekako teska. Dakle ovi uslovi ubijaju klime. I ova moja LU se zaista izbori, ali verujem da se muci mnogo, a kante puni samo tako. Jako je dobra klima, ne znam kako we snalaze losije klime u neizolovanim prostorima, jer ja imam bar zidove izolovsne i pola plafona.
Hvala na pomoci svima, svacije iskustvo je korisno, nadam se da ce i moje nekad nekome biti.

Da li je to Vivax zaledio toliko.

Danas se kod mene podigla magla, cak je bilo i sunca, sve se otopilo ispod klime. Onda cim je zaslo sunce u roku od 10 minuta se opet spustila magla, sad je gusca nego juce cini mi se.

Meni ove godine 3. godina grejanja na klime. Prvi put mi je sada 2x na LU zaledila tacna dok na LLCE nije toliko strašno zaledila. Takođe LU ide na 45min u defrost.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Poslednja izmena:
LLCE/LLCA imaju drugaciji dizajn tacne i vecu rupu pa se nikad ne zaledi dok LU i LGC imaju manji promer, bas je razlika, ja mislim duplo, imam negde sliku lule, probacu da nadjem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno