Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@zeha
Unutrašnja je trošila baterije, to mi je bilo interesantno i smetalo. Malo malo, pa se ništa ne vidi, i mora da menjam baterije. Skroz drugi model, da ne bude zabune.
Neki će da plaču, a neki ćemo da se smeškamo [emoji6]

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Što bi plakali, izvade grejalicu iz podruma jednom u pet godina kad zatreba, i to je to. :)

Neće plakati niko, al' eto figurativno rečeno shvatiće ko je šta kupio i koliko koji uređaj može (u datom prostoru).
PS: Skoro sam čuo vic, pa sam napravio repliku u sličnom stilu. Pred jednu bitku, oficir drži govor vojsci i kaže: "Neki će poginete, a neki će preživimo"

^ Crni Gruja-Kamen mudrosti

Puno za tu kvadraturu. Novembar je bio baš topao, očigledno ima mogućnosti za poboljšanje, ili izolacije i stolarije ili navika za provetravanje npr.

Ja sam toliko trosio prosle zime za 65m². Ove zime je potrosnja smesna. Ne znam dal je klima 3x presla preko 350W trenutne potrosnje.

Tapatalk from Poco loco

To je kod drugara slaba izolacija 5cm,kod mene kuca 60 kvm Luca 12 potrosila 1200 din prosli mesec

Novembar 1400din
2xLGC 12 i kad je bilo hladnije jos 2x LLCA 09.
Sad trenutno podesene sve 4 na 21c, unutra svuda 22-22.5c, spavaca bez klime 21c.
Kuca, 90m2, fasada i tavan 5cm.

Nisam pisao od prošle grejne sezone. U pitanju je Bosch-ov inverter 12-ica. Ova „zima“ je presmešna da bi se pisalo o radu klime. Prošle zime, na -18C°, greje kao neman, potrošnja je tada iznosila 750w, pada zatim na 500—550w da bi se postepeno smanjila i zaustavila malo ispod 400w. Tada je spoljna temp. već bila oko -10C°. Najniža potrošnja na održavanju i dalje je 330-340w. Da podsetim: Klima je smeštena u podkrovlju, 25m2, bez termo izolacije zidova, 3 spoljna zida, prozori drveni, reparirani, dobro dihtuju, balkonac takodje. Krov je problem najveći, kamena vuna 2x5cm u jako lošem stanju. Predpostavljam da su je ispomerale neke „zveri“ na par mesta ili da je dolazila u kontakt sa vodom. Radjeno je to pre 30god.
Mala dopuna vezana za specifikaciju klime: Kada je ugašena potpuno a spoljna temp. je veća od 5-6C°, potrošnja iznosi 0,3w. Kada spoljna temp. padne ispod 5-6C°, potrošnja tada iznosi 5-18w. Predpostavljam da je grejač kompresora u pitanju.
Sve u svemu, prezadovoljan sam radom klime u lošim uslovima kao i njenom potrošnjom. Preporuka

Koji model je u pitanju?

Lepo je znati da moze da ogreje na -18. Nije ni tako losa potrosnja obzirom kako si nakudio izolaciju.
Inace, kad si spomenuo neman... Ne mozes da zamislis kako Nocria greje kad potegne 2KW iz zida posle defrosta, kao kalorifer.

Tapatalk from Poco loco

Koji model je u pitanju?

Ovo je veoma bitna informacija kako bi se napravila jasna distanca u odnosu na Vivax, za koju pojedini tvrde da je kao Bosch jer ih obe proizvodi Midea. Tih 15k razlike ipak donosi i kvalitativni pomak.

Može Nocria i više. LT isto grune ko kalorifer, mada je držim na eko modu, pa sad nakon defrosta povuče oko 1200-1300W, a realno nema ni potrebe za više

Ovo je veoma bitna informacija kako bi se napravila jasna distanca u odnosu na Vivax, za koju pojedini tvrde da je kao Bosch jer ih obe proizvodi Midea. Tih 15k razlike ipak donosi i kvalitativni pomak.
Jel zna neko nekog da je kupio novu Mission? Ima li iskustava?

Ja sam toliko trosio prosle zime za 65m². Ove zime je potrosnja smesna. Ne znam dal je klima 3x presla preko 350W trenutne potrosnje.
Polako ono je bila jesen,
zima je tek nedelju dana a grejaces se i u prolece sasvim sigurno.
Jel zna neko nekog da je kupio novu Mission? Ima li iskustava?

Ja sam kupio 2 u zadnjih dve godine, greju dobro i nisu nikad smrzle, nemam merac i ne merim potrosnju.

a ove bosch i vivax klime to proizvodi midea ali to nisu midea mission klime, izgledaju dosta skromnije.

Poslednja izmena:
Vivax je u svakom slučaju skroman. No, ovde čovek tvrdi da se lepo ogrejao sa Boschom, što sa Vivaxom nije slučaj, pa bar za modele koje im Midea proizvodi.
Čisto sumnjam da bi Bosch nalepio nalepnicu na onakav krš kao što je Vivax.

Bosch je poznat po vazduh-voda klimama, ali vidim da od skoro nude i vazduh-vazduh modele. Compress modeli koje nude u Skandinaviji deluju sasvim solidno, a ne verujem da u ostatku Evrope kompromituju ime nekim kantama.

Može Nocria i više. LT isto grune ko kalorifer, mada je držim na eko modu, pa sad nakon defrosta povuče oko 1200-1300W, a realno nema ni potrebe za više

Naravno da moze, 2800W mi je maksimalno povukla, przi.

@Bakara Ma opusteno, tek sada je par dana podsetilo malo na zimu ali svejedno je blaga, nema sanse da potrosim vise od 80e za grejanje.

Tapatalk from Poco loco

Polako ono je bila jesen,
zima je tek nedelju dana a grejaces se i u prolece sasvim sigurno.

Ja sam kupio 2 u zadnjih dve godine, greju dobro i nisu nikad smrzle, nemam merac i ne merim potrosnju.

a ove bosch i vivax klime to proizvodi midea ali to nisu midea mission klime, izgledaju dosta skromnije.

Vidi brate, ja ne znam ko proizvodi bosch klime a i ne zanima me, verujem da ovde to niko pouzdano ne zna već je to neko pre godinu dana samo predpostavio a ostali samo vremenom ponavljali to kao pouzdanu informaciju. Kao što čovek gore reče, pa ne bi bosch valjda dozvolio sebi da lepi nalepnice na neke krševe i urušava sebi ugled. Kad sam je kupovao stvarno nisam znao ništa o inverterima već me je povukao brend i trenutno sniženje. Ispostavilo se da sam imao sreće jer eto, prve zime je radila i više nego iznad svojih specifikacija na papiru u lošim uslovima. Prošle godine sam je testirao, dušu sam joj vadio na finim minusima, sve u želji da joj nadjem limit ali to se nije desilo. Ni jednom nije zaledila toliko da to jedan defrost nije mogao da reši.Nikad „lončirana“, nije ni dostupna za to. Najduži defrost je trajao blizu 12 min. i onda krene da bljuje vatru jer *mjau**mjau**mjau*, neizolovana prostorija, padne malo temp. za to vreme. To se na svu sreću jako retko dešava, osim onih kratkih (kontrolnih) od minut-dva.
Još nešto, spoljna je izuzetno tiha. U prelaznim periodima spavamo u dnevnoj gde je klima i spoljašna jedinica je od kreveta, ma nema ni ceo metar. Ništa se ne čuje, jedino kad se pali kompresor i to baš kad slušaš u potpunoj tišini. Unutrašnja takodje, turbina samo u zavisnosti od jačine duvanja a uvek je u srednjoj. Manja je potrošnja na većoj brzini duvanja. To mi baš nije bilo jasno u početku ali neko je to ovde objasnio već.
Što se održavanja tiče...čistim filtere dva puta mesečno i to je to. One filterčiće, zeleni i crni, sam odmah izbacio, višak delova...

Mene ne greje daljinac koji ne znam ni gde je jer ga koristim jako malo...mašina je bitna. A očigledno je da postoje univerzalna kućišta spoljne i unutrašnje jedinice pa čak i daljinca, u koje se pakuju komponente po zahtevu brenda koji se deklariše. Znači, u dva identična kućišta spoljašnje jedinice ne mora biti isti kompresor, softver i ostalo...
Ja samo iznosim svoje iskustvo sa pomenutim modelom da se ljudi koji čitaju ovo a razmišljaju o Bosch inverteru, ne istripuju odmah na osnovu predpostavki rekla-kazala da je to u stvari isto *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* kao Vivax jer oba pravi Midea.

nisam ja nigde rekao da su to isti uredjaji (niti im je ista cena)
vec da su to genericki uredjaji koje midea sklapa po specifikaciji narucioca a sama midea pod svojim brendom cak i ne nudi takav model

Nije to niko preneo, raspitas se lepo kod uvoznika, oni se hvale da im klimu proizvodi midea

Blizanci imaju ovakve daljince

Pogledajte prilog 279332Pogledajte prilog 279333

Midea mission ima ovakav daljinac:
Pogledajte prilog 279334

Bas tako i gorenje ima takav daljinac a i cenovno su skoro isti bosch i gorenje.
Ima i vivax u tom cenovnom rangu i kazu da radi ok
gorenje i bosch imaju 2 modela a vivax oko 10 modela i najvise se spominje najjeftiniji model za 30.000 a ne oni od 50-60.000,ko nema para kupi najjeftiniji.

Za 50-60K je lud svako ko kupi Vivax pored japanaca pa i kineza tipa midea ili gree. U tom cenovnom rangu ima provereno dobrih modela i nema potrebe za eksperimentisanjem.

Tapatalk from Poco loco

Neki daju prognozu a zima je tek pocela. Setite se kako je bila blaga zima 2011-2012, do februara a onda tri nedelje minus i rekord od -27C u nekim krajevima.
Sad kada je hladnije LGC idu na 22C, a LLCA na 21C. Unutra je 22.5-23C.

Mislim da je ta 2012 jedna od dve zime kad sam lopatao sneg ispred zgrade na Bežanijskoj kosi, ostale su bile smejurija. A sad lopata cele godine pored ulaznih vrata. :)
7da0096b1afbc4fb67328ebcbaf81506.jpg

Da se brani od Deda Mrazovih irvasa kad su na raspustu... :D

Koliko vidim, diskusija je 99% o inverterima i grejanju. Za hlađenje se provuče poneki post, često samo pitanje bez odgovora.
Da li sam dobro razumeo da je inverter za hlađenje bacanje para? Imam dve on/off LG klime stare 17 godina (tada plaćene 500+ evra po komadu) i generalno mi završavaju posao u jednom stanu. Za novi stan 50kvm gde planiram novu klimu, realno će biti hlađen prostor od 35 kvm, prvi sprat od sedam, samo jedna strana je spoljna, dobra izolacija. Pored dovoljnih performansi, bitna mi je tišina i donekle kultura rada (da nije lošija od sadašnje).
Šta gledati, a da nije Vox, Vivax, Gorenje i slično?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno