Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1815w, greska u kucanju. Jel to dobro ili lose?
Posto meni odgovara da povuce koliko god, sve dok ovako brzo vrati temperaturu u normalu

@djalf inace jeste 5 min, ovo je bilo nakon odlaska gostiju, bilonje i pusaca pa sam proluftirao sve zivo, malo je potrajalo.

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk
Nisam znao da moze uopste toliko da potegne pa sam ostao u soku.

Tapatalk from Poco loco

Ja ne dozvoljavam pusenje unutra, hocu da mi bude cisto. Sad kad je ovako hladno smanjim grejanje na 16C, skinem filtere, operem, osusim i vratim, klima brze krene kad se ne gasi. Ako uhvatis defrost moze i tad jer onda staje turbina.
Obavezno napisi model klime kada pricas ovo, jer da to neko pokusa da uradi na LU ili LT, moze da se pozdravi sa klimom.

Nema razloga da se smanjuje klima, ja na Gree klimama samo otvorim, izvadim i vratim posle pranja za par minuta.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Na violi, konkretno, u toku rada turbine uj.,skinem filtere, operem ih iznad sudopera mlazom vruce vode, malo otresem od viska vode i tako mokre vratim u lezista, tu se najbrze osuse:)

Da, u pravu si za LU, ali tu valjda zdrav razum govori da to tako ne moze. Vise puta sam napisao, LGC i LLCA. Imam i LU, ona mora da se gasi i zbog toga je vise ne bi uzeo.

Poslednja izmena:
Ako temp padne za tih 3min onda ne valja izolacija

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Naravno, ali nije u tome sustina. Kad ugasis klimu a napolje minus, treba joj duze da krene. Ovako samo spustim na 16C, ona uspori turbinu na kontrolnu brzinu i posle vratim na 22C.

Po meni treba izbegavati klime sa komplikovanim unutrasnjim jedinicama jer ne donose nista osim komlikovanog odrzavanja.
Ne bi trebalo da postoji razlika u vremenu do ponovnog grejanja da li iskljucili ili smanjili temperaturu u oba slucaja staje kompresor.
Kod mene nema tepiha ne pusi se filtere cistim jednom u 6 meseci odnosno pred sezonu.

Poslednja izmena:
Pa ne znam, mislim da joj vise treba da krene kad se ugasi skroz nego kad je u kontrolnom modu, treba vise vremena da nabije pritisak gasa, bar mi tako deluje kod Fujitsu.
Ne znam kako uspevas, ja cistim na mesec dana, nije nesto mnogo prljavo ali to mi je kao neki rok, isto nemam tepihe i nema pusenja.

Naravno, ali nije u tome sustina. Kad ugasis klimu a napolje minus, treba joj duze da krene. Ovako samo spustim na 16C, ona uspori turbinu na kontrolnu brzinu i posle vratim na 22C.
Ja sam Nocriu cistio i bez smanjivanja temperature. Ocistim usisivacem one kutijice za prasinu i filtere operem za par minuta i otresem na terasi, vratim sve i resetujem maintenance lampicu. Na njoj to moze bez problema.

Tapatalk from Poco loco

Moguce da pravi neku pauzu pri pokretanju kompresora iako to nije tipicno samo ako je bio iskljucen iz struje sto mu odlozi vreme "pripreme" inace ta priprema (preheat) nece se razlikovati ako kompresor krene odmah po ukljucenju.
Sto se tice cistoce filtera pretpostavljam da ima veze sto kod mene ventilatori ne rade jace od prve brzine vrlo retko ubrzaju do druge pa se ne dize prasina a i imam suprugu blago manijakalnu po pitanju cistoce [emoji38]

Da, i kod mene je sad manje prasine na LGC jer sad rade na Low (od kako sam ubacio dve LLCA) a pre su morale na Medium a na -10C su radile non stop na maksimumu da bi odrzavale svih 90m2. Sad je mnogo bolje i klime rade rastereceno, kod mene je sad -3C i one se ne cuju.

Imam pitanje, pa ako je neko raspolozen da pojasni...

LLCE povuce 1900W iz zida?!

...sta konkretno govori podatak koliko je klima u stanju "da povuce" iz zida posle defrosta?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Posto je bilo dosta price o potrosnji kod Midea Mission klima, i pitanja kako se uopste snalaze po minusu, evo par reci iz licnog iskustva...

Ja koristim 2 x Midea Misiion (odvojeno, u 2 stana po jedna) i iskreno govoreci ZA SADA sam prezadovoljan kako to greje. Obe su 12-ice, u jednom stanu je Mission I, u drugom Mission II (nisam birao, tako mi "zapalo"). Ova koja je u stanu u kom zivim, greje sobu od 25m², plus pretsoblje i kuhinju. U decijoj sobi imam ADAX norveski radijator, i klimom kada je dete kuci i "ne dobacujem" tamo, mada, kada dete nije tu, drzimo sva vrata sirom otvorena, i u najudaljenijoj sobi razlika u temperaturi bude max 2ºC po ovakvom vremenu (sa iskljucenim ADAX-om). Stan je velicine 56m2, (najudaljenije tacke su na rastojanju od 13m) uradjena je komplet alu stolarija, spoljna izolacija je 10cm. Od grejnih tela imamo Mission II u dnevnoj sobi, jedan mali ADAX radijator (600W) u kupatilu, i jedan veliki ADAX radijator (2000W) u drugoj, decijoj, sobi... i to, za sada, po pitanju grejanja sasvim lepo funkcionise.

Klima ceo dan stoji na 24ºC vent je stavljen na AUTO, nocu je smanjim na 22ºC, i stavim u "silent" rezim. Potrosnja, cak i po ovako finom minusu (trenutno je -6ºC) ne prelazi 400W, prosecno se vrti izmedju 290 i 360W, temperaturu u sobi u kojoj se nalazi odrzava skoro-pa-perfektno, u ostalim prostorijama sasvim zadovoljavajuce i prijatno, obzirom da su same prostorije medjusobno povezane uskim vratima. Do danasnjeg dana, sama klima je potrosila ukupno 180kW za mesec decembar koliko god da je nenormalan bio.

Danas sam obratio paznju i na to koliko "povuce iz zida", posle defrosta, i video da je ova klima "jedva" dobacila na 1200W, pa otud i pitanje iz uvoda posta.

Poslednja izmena:
Ulazna snaga je u priličnoj srazmeri sa izlaznom, znači jedan od bitnih parametara koji pokazuje mogućnosti klime. Druge dve bitne stvari su veličina izmenjivača (otprilike vidiš po masi spolje jedinice), i eev. To su neke stvari koje ti odmah ugrubo pokazuju sposobnost klime. Klime koje imaju manju ulaznu snagu su u startu ograničene, tj. klima koja ne može da povuče više od 1200-1300 W ne može ni da daje više od 4-4,5 kW npr u idealnim uslovima. Kod LLCE je 'mršava' spoljna jedinica, džaba mu namunjen kompresor kad ima ograničen prostor za razmenu toplote.

Zar LLCE nema dvoredni izmenjivac na spoljnoj? LLCA 09 ima jednoredni, LGC 12 imaju dvoredni kao i LU.

Ulazna snaga je u priličnoj srazmeri sa izlaznom, znači jedan od bitnih parametara koji pokazuje mogućnosti klime. Druge dve bitne stvari su veličina izmenjivača (otprilike vidiš po masi spolje jedinice), i eev. To su neke stvari koje ti odmah ugrubo pokazuju sposobnost klime. Klime koje imaju manju ulaznu snagu su u startu ograničene, tj. klima koja ne može da povuče više od 1200-1300 W ne može ni da daje više od 4-4,5 kW npr u idealnim uslovima. Kod LLCE je 'mršava' spoljna jedinica, džaba mu namunjen kompresor kad ima ograničen prostor za razmenu toplote.

LLCE ima dvoredni izmenjivač.I kod mene je posle defrosta sinoć na -6 povukao 1.8KW iz utičnice i greje kao furuna.Odličan uređaj nemam primedbi:-D

LLCE daje najvise snage za taj novac, bez dileme.

Dobar je LLCE 12, sad sam malo bistrio tech manual. Za tu klasu uređaja teško je tražiti nešto više.

Poslednja izmena:
Ja sam prijatno iznenadjen sa LLCE, nisam znao da toliko snage ima. Kao sto rekose kolege, to prilicno jasno govori da klima ima dosta snage. Jeste to daleko preko granica optimalnog rada ali ne radi dugo tako a lepo je znati da moze da potegne ako zatreba. Stvarno sam prijatno iznenadjen.

Tapatalk from Poco loco

Svaki Fujitsu potegne kad treba, takva im je filozofija. Razlika je u dizajnu, opcijama, itd. Modeli niže klase su nešto manje efikasni i ako se forsiraju češće idu u deftost u zbog manje površine izmenjivača. Kako god, za svoje cenu LLCE je zmaj od klime, i na minusima ne zaostaje mnogo za LMCE. Dok je LU već osetno jači uređaj.

Kod mene je preko dana podešena temperatura na 24 stepena uveče smanjim na 22.Ne radi ni defrost često kao ona stara Midea on/off.Naravno ne pratim to kako radi ali defrost je neuporedivo ređi nego kod stare klime mislim baš zato što ima dvoredni izmenjivač i EEV ventil.Termostat je stvarno precizan koliko podesim toliko stepeni i dogura.Ne znam da li Midea mission ima dvoredni izmenjivač i EEV ventil ili ima kapilaru.Meni je ovo prvi inverter.Količina toplote koju može da izbaci LLCE 12 je za svaku pohvalu.Kada tako greje ulazni model Fujitsu kako li tek greju jači modeli.Meni je kod izbora klime Fujitsu puno pomoglo to što sam pratio iskustva korisnika na forumu.Znači i naredna klima biće sigurno Fujitsu.

Moje LGC kad nagazis ne mozes da stojis ispred koja toplota izlazi, zaista mocan Toshiba kompresor, isti ide i u LU model.
Mission nema EEV i ima jednoredni izmenjivac.

Vivax aemi 9ka danas po prvi put odradila normalan defrost. Pišala je na sve strane :)
I otopila sav led. Prosto nisam mogao da poverujem. Sad ako mi dodje komšija iz suterena ima da me ubije. Maksimalno može da potegne malo ispod 1200 W i to na defrostu i odmah posle defrosta. Zadata temperatura je 24C, a održava je na 21C.

Moje LGC kad nagazis ne mozes da stojis ispred koja toplota izlazi, zaista mocan Toshiba kompresor, isti ide i u LU model.
Mission nema EEV i ima jednoredni izmenjivac.
Isto i ispred Nocrie. Przi pred sobom kad potegne 2.8KW. Za 3 minuta vise ne moze da se boravi u prostoru koliko digne temperaturu.

Tapatalk from Poco loco

Ovaj llce ispade jaci od moje toshibe :)
Imam model daiseikai ras b10skvp-e spoljna 42kg pa nikad je nisam video da povuce vise od 1200, 1300 w

Nisi video zato sto je Toshiba ogranicila svoje modele, da rade rastereceno i efikasno.

Tapatalk from Poco loco

Nema nikakve potrebe da se kompresor posle defrosta zaleće kao mlaznjak, ako klima bez problema održava temperaturu.

Danas u kuci na placu isao da namestim deci da prave zurku, tamo ima samsung klima obicna, skroz sam i zaboravio kako to slabo greje u odnosu na inverter :trust:

Ovaj llce ispade jaci od moje toshibe :)
Imam model daiseikai ras b10skvp-e spoljna 42kg pa nikad je nisam video da povuce vise od 1200, 1300 w
Ta toshiba moze da povuce preko 1800 W
Zasto klima mora da povuce 2 kW i da gruva preko 50°C kad je tada COP truba narocito ako prostorija nema za tim potrebe?

Suzumi 16+ povuče 2kW nakon defrosta

Isto i ispred Nocrie. Przi pred sobom kad potegne 2.8KW. Za 3 minuta vise ne moze da se boravi u prostoru koliko digne temperaturu.

Tapatalk from Poco loco
Zato sam ja LT stavio u Eko mod i ograničio ga na 1400W. Realno, više od toga mi nikada neće ni trebati

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno