Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drugari, imam jednu nedoumicu, pa bi mi dobro dosla "pomoc prijatelja".

Imam Mideu Mission 12, ugradjena pre (mozda) dva meseca, i za sada radi odlicno, probano u svim rezimima. Jos uvek se (prijatno) privikavam na razlike u principu rada i benefitima invertera u odnosu na on/off, ali sad sam uocio nesto sto ne znam da li je, ili nije normalno u radu invertera, obzirom da mi se to kod stare on/off klime nije desavalao.

Primetio sam u par navrata da, kada je klima u rezimu hladjenja, sem sto izbacuje kondenz na crevo koje ide iz unutrasnje jedinice (isto kao i kod on/off klime), povremeno izbacuje kondenz i na crevo koje ide iz spoljne jedinice. Ne stalno, nisu kolicine kao na onom izlazu iz unutrasnje jedinice, ali definitivno se posle duzeg koriscenja (klima radi na 24°C po ceo dan po ovom ludom vremenu) pojavljuje kondenz i na tom crevu. Ima li razloga za brigu, ili ne?

Mozda ima veze sto supruga ume ponekad da sirom otvori prozor iako klima radi (da udje svez vazduh :( ), pa ne znam da li taj upad toplog vazduha moze da doprinese ovoj pojavi...

Ili ti je crevo za kondenz sprovedeno u spoljašnju, ili ti kaplje sa komšijske klime. Nema treće. Na hladenju spoljasnji izmenjivač je vruć, ne može doći do kondenzacije

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Hvala na odgovoru, ali siguran sam da nije ni jedno ni drugo... crevo za kondenz iz unutrasnje jedinice je potpuno odvojeno, izvedeno je kroz zid prilicno daleko od spoljnje jedinice (3-4m), a iznad moje klime nema nijedna druga, nema sta da naliva na nju (osim ovih nenormalnih pljuskova u poslednje vreme). Zato mi i cudno. :(

Eventualno ako kondenzuje na samom pocetku hladnih cevi, ali ne verujem da može da bude neka.količina pa.da se primeti

Evo malo statistike. Danas za nešto više od 10 sati rada P12EN potrošio je 1.9 kWh. Podesena je na 26 C i hladi 60 kvm.

^ kako merite potosnju :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Aplikacija na mobilnom. Konektuje se na klimu i preuzme podatke.

Evo malo statistike. Danas za nešto više od 10 sati rada P12EN potrošio je 1.9 kWh. Podesena je na 26 C i hladi 60 kvm.
Dosta niska potrošnja.

Kod mene sa Fujitsu 14LU je prosek oko 4 kWh. Stim što je ne gasim 24h i podešena je na 23-25 u zavisnosti od doba dana. Plus žena obožava sa ostavlja prozore na kant. ;)

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Prijatelj me je zamolio za malo pomoći, a pošto sam i ja neuk, zamolio bih za neko generalno mišljenje u vezi klime.
Hoće da uzme za stan koji je oko 60-62m2, uglavnom za hlađenje i gleda kapacitet 12000BTU. Povremeno će koristiti i za grejanje - uglavnom u prelaznom periodu i ako ponekad treba da se malo dogreje tokom zime.
Najviše je obraćao pažnju na inverter klime i mogao bi da ide do nekih ~600eur (bez montaže, naravno). Za taj novac vidim da ima (za mene) zvučnih japanskih imena tipa Daikin, Panasonic, Carrier, Fujitsu, Mitsubishi...
Uglavnom, da li je OK da izabere neku (bilo koju) od navedenih proizvođača, koja se uklapa u navedeni iznos i koja ima recimo energetski rejting A+ ili A++? Ili da gleda još nešto?
Ja imam neku ~16-17 godina staru (model Tadiran TGL-15H) koja meni radi OK, ali taj proizvođač kao da više ne postoji...

Poslednja izmena:
Nije odgovor na pitanje ali Carrier nije japanac vec amerikanac i ne pravi svoje split sisteme.
Ali Carrier je manjinski vlasnik Toshibe koja fali sa tog tvog spiska.

Tadiran su odlicne i kvalitetne klime, valjda ih Izraelci pravili. Izgleda da niko ne uvozi sad.
Za prijatelja, daj podatke o izolaciji, stolariji i ako ima raspored prostorija. 60m2 je knap za 12-ticu i ako planira jednu onda mora da uzme onu sa najvise snage za te pare a to je uglavnom Fujitsu. Moze i neki Daikin ali su oni slabiji za isti novac. Zavisno od rasporeda, da bi ohladio svuda tu gde bude ona uvek je dosta hladnije. Zato je uvek bolje vise manjih uredjaja da bi bilo ravnomerno.
Fujitsu ASYG12LMCE je predlog.

Poslednja izmena:
Hvala, poslao sam mu predlog. Slažem se da je na granici; imao je ranije neku i mora da promeni. Kaže da mu je OK sa 12000 btu klimom.

Osim ako nije posebno dobro osunčan, ili loše izolovan stan od 60 kvadrata može da ohladi jedna klima. Ja hladim stan od 65 kvadrata nekom smešnom 12-om.

Niko nije rekao da ne moze vec kako ce da ohladi. Ako je los raspored, tu gde je klima ce biti dobro jedino za eskime.

Ti si napisao da gleda jaču klimu, snaga na hlađenju je maltene nebitna, sve 12-ice su sličnog kapaciteta. Ako je loš raspored imaće nejednaku temperaturu i sa najjeftinijom, i sa najskupljom. Ako hoće da kupi jednu klimu za 600e ima izbor samo takav. Ja bih izabrao DZ35VKE.

Pa on rece i dogrevanje. Svako svog konja hvali, uvek bilo i bice :D

Pa i za dogrevanje je nebitno, ako baš hoće da koristi po minusima završiće posao bilo koji inverter.
Ona smešna 12-ca koju sam pomenuo se koristi i za grejanje u prelaznom periodu, zimi imam centralno.

Ti si napisao da gleda jaču klimu, snaga na hlađenju je maltene nebitna, sve 12-ice su sličnog kapaciteta. Ako je loš raspored imaće nejednaku temperaturu i sa najjeftinijom, i sa najskupljom. Ako hoće da kupi jednu klimu za 600e ima izbor samo takav. Ja bih izabrao DZ35VKE.

https://www.acs-klime.rs/klima-uredjaj-inverter-panasonic-cs-dz35vke-cu-dz35vke-12000btu.html

Pogledajte prilog 271397
Otvorim i uvecam sliku, vidim na daljincu da ova klima izgleda ima podesavanje smera duvanja za levo/desno. Da li je to tacno? Da li nezavisno podesava krilca za levo/desno pa jedna polovina moze pravo a druga polovina u stranu?

Da li moze ovde da se okaci klima? Pitam zbog tog stuba. Zid gde su cevi radijatora je spoljni.

Da li moze ovde da se okaci klima? Pitam zbog tog stuba. Zid gde su cevi radijatora je spoljni.
Može. Ako misliš na zid sa goblenom. U tu betonsku gredu se ušrafi klima, cevi izađu ka spoljnom zidu, parče kanalice, kroz spoljni zid i to je to.

Da, mislim na zid sa goblenom. Greda je 33cm a klima 26cm. Ne smeta joj da bude maltene zalepljena za plafon?

Ne sme da bude nabijena uz plafon. Mora joj se ostaviti malo mesta da moze da uvlaci vazduh inace je gusis. Kaci je sto nize na tu gredu.

Tapatalk from Poco loco

Meni reče monter juče baš na ~17cm od plafona ide, da bi mogla da 'diše'. Tako je meni stavio.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Tek sad procitah za razdaljinu od plafona...
Moracu da je premestam?
760bfc4061b176bf6b3a3efdd4e09067.jpg

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Da, dole i desno i da ti "majstori" sprovedu kabl kroz kanalicu levo u cose a ne ovako preko prozora. Gde nalazite te dundjere meni nije jasno. Ovaj sto ovo postavio bi meni izasao al kroz prozor.

Da, dole i desno i da ti "majstori" sprovedu kabl kroz kanalicu levo u cose a ne ovako preko prozora. Gde nalazite te dundjere meni nije jasno. Ovaj sto ovo postavio bi meni izasao al kroz prozor.
Ne pitaj me nista, komplikovana situacija... nije bitan kabl nego to da mi ne gusi klimu, klima i ovako ima neke cudne zvuke izduvavanja vazduha, kao da si na promaji, pa je mozda i od toga. Ali ne moze da se spusti ni dole ni desno jer ne bi smelo da se busi ova kutija od roletni, jel da? Jedino na levi zid(unutrasnji) a onda bi bilo teze izbaciti cevi napolje

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Prebaci je na drugi zid slobodno, nije nikakav problem da se odradi to. Taj ko ti je tako montirao nema 3 blage sa zivotom, treba mu oduzeti dozivotno svako pravo da se bavi ikakvim zanatskim poslom.

Tapatalk from Poco loco

Uvek moze sa profilima da se spusti sa plafona, ne mora na zid direktno. Pravi majstor se snadje a "majstor" odradi ovako kao tebi. Ovo sa kablom mu je pobeda za oskara.

Tek sad procitah za razdaljinu od plafona...
Moracu da je premestam?
760bfc4061b176bf6b3a3efdd4e09067.jpg

QQlele...
Ko je ovo ugrađivao?!? :zgran:

U uputstvu svake klime piše minimalno rastojanje od plafona. Obično je tipa 15-ak cm.
Pogotovo ovi modeli što celokupan vazduh uvlače sa gornje strane (raniji modeli su usis imali celom prednjom i gornjom stranom, ali ovi noviji, najveći deo usisa im je od gore).

Nije strašno da se tih deklarisanih npr. 15cm smanji 1-2cm ako baš baš mora, ali nikako manje od toga.

A ovo na slici?!? Ja b' tog majstora na njivu da kopa ku'ruze. Pa posle da kleči na njima. :p

....ili si ti to sam montirao? :trust:

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno