Pozdrav svima sa foruma.
Molio bih strucnije forumase da mi pomognu oko odabira inverter klime u cenovnom rangu do priblizno 80.000 dinara (koliko je otprilike cena Fujitsu ASYG12LU).
Klima bi mi sluzila za hladjenje, kao i za grejanje u preleznom periodu (ukoliko raspored prostorija to dozvoljava, koristi bih je i za grejanje celog stana od 45m2, cak i tokom citave grejne sezone, kao sto to recimo radi clan foruma Nexteen koji ima stan priblizno iste kvadrature kao moj).
U prilogu ovog posta ostavicu semu stana.
Cinjenicno stanje je sledece:
-dnevno-spavaca soba u kojoj se nalazi postojeca klima je povrsine 20m2 (4x5m). Visina plafona je 2,7m. Soba se nalazi na juznoj strani i veoma je izlozena suncu tokom letnjeg perioda;
-debljina spoljnih zidova je oko 60 cm (puna cigla). Na zgradi nije uradjena fasada od stiropora, posto nikako ne mogu da se sloze stanari (posto se nalazim na zadnjem spratu to ne mogu sam da uradim iako bih zeleo, ali bi me preskupo kostalo zbog postavljanja skele);
-iznad mog stane nalazi se tavanski prostor (inace ploca do tavana je tzv karo tavan, a preko ploce na tavanu posuta je zemlja kao izolacija).
Pocetkom juna planiram generalno uredjenje sobe, kojom prilikom planiram da uradim sledece:
-zamena drvenog sa veoma kvalitetnim PVC prozorom VEKA sa trostrukim staklom (prozor je inace 2.5x1.5 m i zauzima skoro citav spoljni zid);
-postavljanje izolacije ili na plafonu ili postavljanje mineralne vune od 10 cm na tavanu (opcije su ili izolacija plafona stiroporom ili spusteni plafon a izmedju gipsanih ploca i plafona ubacivanje stiropora, ili kako sam vec naveo mineralna vuna na tavanu). Veoma bi mi znacio savet nekog strucnijeg forumasa.
Kao sto se vidi na skici stana, unutrasnja jedinica se nalazi na spoljnom zidu na juznoj strani stana, a spoljna jedinica oko 1m ispod unutrasnje. Postavljanje klime na suprotnoj stani do prozora nije moguce jer tu ne postoji strujna instalacija.
Ukoliko bih ispostovao sve preporuke strucnijih forumasa (minimum 3 metra cevi), tada bi klima morala da se postavi na zidu pored (koji je duzine 5 m), ali u tom slucaju klima bi izduvavala u pravcu ugaone garnirure, koja inace sluzi i za spavanje.Zbog toga dilema gde postaviti unutrasnju jedinicu i veoma bi mi znacio strucan savet.
Izolaciju plafona ostalih prostorija u stanu uradio bih sledece godine zbog nedostataka finansijskih sredstava.
Shodno svemu navedenom, molim za pomoc oko odabira klime. Ukoliko zbog rasporeda prostorija nije moguce grejati-hladiti celi stan, u tom slucaju isao bih na kupovinu jeftinije klime kao na primer FUJITSU ASYG 12LLCE (oko 57000 din), ili neke druge koju predlozi neko od strucnijih forumasa, a koja bi sluzila za grejanje -hladjenje sobe gde se vec nalazi klima(20m2).
Pogledajte prilog 269735