Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svetlarnik je, hm, rupa koja se ostavi kada su dve zgrade priljubljene jedna uz drugu, tj. u određenom delu spoljni zid jedne zgrade (onaj koji je priljubljen uz drugu zgradu) se malo uvlači kako bi se napravio prazan prostor. Tako se i u tom delu mogu postaviti prozori, tj. može da postoji prirodna ventilacija (najčešće se ostavlja zbog toaleta, eventualno kuhinje). Dakle, otvoren je prostor prema gore, tj. dole, ali je okružen zidom sa sve četiri strane.

U zid je već uzidano crevo kojim se voda sprovodi napolje.

Ako je to zavoreno sa sve cetiri straneo onda tu ne moze klima. Nema veze sto gore postoji otvor 1mx1m. Ako shvatam to je kao dimnjak od 1mx1m. To je odvec malo prostora, odnosno jos bi ga ti klimom zatvorio... zaboravi na to i da postoji a da li moze crevo za odvod u to (taj svetlarnik) da kaplje ti sam proceni.

---------------------------------------

Nego po cemu se Toshiba Suzumi Plus razlikuje od Toshiba Super Daiseikai 8, obe 12-ke ?
Sta jos parira Toshiba Super Daiseikai 8 klimi?

Kakav je ovlasteni servis, odnosno uvotznik Toshiba klima po pitanju nabavke delova za vreme garancije i nakon isteka garantnog roka?

Koje još klime, pozeljno inverter, imaju kulturan rad, tihe unutresnje na minimumu, da prvenstveno lepo hlade i da nisu "sklone gljivicnim i bakterijskim infekcijama"... ?

Pozdrav svima!

Imam par pitanja, nadam se da cu uspeti da dobijem pouzdane odgovore(savete) itd itd...

Zivim u kuci na spratu, sprat je 40kvm. Dobro izolovana, spolja 10cm stiropor, ploca 5cm stiropor, drvena PVC stolarija dupla vakum stakla. Ispod mene tj na prvom spratu se greje kotlom na cvrsto gorivo, drugih grejnih tela nema na spratu. Ovo su slike sa skicom stana i pozicijom stare klime.

https://files.fm/u/mdf2dq3a#/view/sprat.jpg

https://files.fm/u/q275nu6j#/view/trpezarija.jpg

Gledao sam par klime tipa gree amber 18, nocria itd, ali nikako da se odlucim.

Pa Vas molim za pomoć u odabiru klime prvenstveno za grejanje. Preporucite mi. Da napomenem budget mi je od 120 000 do 150 000 din.

Hvala unapred, pozdrav iz Nisa.

Pozdrav svima sa foruma.
Molio bih strucnije forumase da mi pomognu oko odabira inverter klime u cenovnom rangu do priblizno 80.000 dinara (koliko je otprilike cena Fujitsu ASYG12LU).
Klima bi mi sluzila za hladjenje, kao i za grejanje u preleznom periodu (ukoliko raspored prostorija to dozvoljava, koristi bih je i za grejanje celog stana od 45m2, cak i tokom citave grejne sezone, kao sto to recimo radi clan foruma Nexteen koji ima stan priblizno iste kvadrature kao moj).
U prilogu ovog posta ostavicu semu stana.
Cinjenicno stanje je sledece:
-dnevno-spavaca soba u kojoj se nalazi postojeca klima je povrsine 20m2 (4x5m). Visina plafona je 2,7m. Soba se nalazi na juznoj strani i veoma je izlozena suncu tokom letnjeg perioda;
-debljina spoljnih zidova je oko 60 cm (puna cigla). Na zgradi nije uradjena fasada od stiropora, posto nikako ne mogu da se sloze stanari (posto se nalazim na zadnjem spratu to ne mogu sam da uradim iako bih zeleo, ali bi me preskupo kostalo zbog postavljanja skele);
-iznad mog stane nalazi se tavanski prostor (inace ploca do tavana je tzv karo tavan, a preko ploce na tavanu posuta je zemlja kao izolacija).

Pocetkom juna planiram generalno uredjenje sobe, kojom prilikom planiram da uradim sledece:
-zamena drvenog sa veoma kvalitetnim PVC prozorom VEKA sa trostrukim staklom (prozor je inace 2.5x1.5 m i zauzima skoro citav spoljni zid);
-postavljanje izolacije ili na plafonu ili postavljanje mineralne vune od 10 cm na tavanu (opcije su ili izolacija plafona stiroporom ili spusteni plafon a izmedju gipsanih ploca i plafona ubacivanje stiropora, ili kako sam vec naveo mineralna vuna na tavanu). Veoma bi mi znacio savet nekog strucnijeg forumasa.

Kao sto se vidi na skici stana, unutrasnja jedinica se nalazi na spoljnom zidu na juznoj strani stana, a spoljna jedinica oko 1m ispod unutrasnje. Postavljanje klime na suprotnoj stani do prozora nije moguce jer tu ne postoji strujna instalacija.
Ukoliko bih ispostovao sve preporuke strucnijih forumasa (minimum 3 metra cevi), tada bi klima morala da se postavi na zidu pored (koji je duzine 5 m), ali u tom slucaju klima bi izduvavala u pravcu ugaone garnirure, koja inace sluzi i za spavanje.Zbog toga dilema gde postaviti unutrasnju jedinicu i veoma bi mi znacio strucan savet.
Izolaciju plafona ostalih prostorija u stanu uradio bih sledece godine zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Shodno svemu navedenom, molim za pomoc oko odabira klime. Ukoliko zbog rasporeda prostorija nije moguce grejati-hladiti celi stan, u tom slucaju isao bih na kupovinu jeftinije klime kao na primer FUJITSU ASYG 12LLCE (oko 57000 din), ili neke druge koju predlozi neko od strucnijih forumasa, a koja bi sluzila za grejanje -hladjenje sobe gde se vec nalazi klima(20m2).Pogledajte prilog 269735

Prijatelji,
Da li neko zna da me uputi gde bih u Srbiji mogao da kupim nov kompresor za klimu. U pitanju je mitsubishi inverter

A da se obratiš uvozniku?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

ME ili MHI?

Klima-m.rs je uvoznik i diler za Mitsubishi Electric. Mitsubishi Heavy Industries sam video samo u ACS ponudi, ne znam ko ih uvozi

Obrati se klima-m.rs to je Mitsubiši Elektrik što imaš

Služimo narodu! :)

Poštovani,
imam dilemu oko izbora modela. Dvoumim se između 2 modela, ali ako imate bolje predloge kazi te mi obavezno.
Modeli su: DAIKIN FTXF35A/RXF35A SENSIRA ili FUJITSU ASYG12LUCA/AOYG12LUCA! Cene su skoro iste.
Klima mi je potrebna za grejanje dnevne sobe sa kuhinjom i hodnikom cca 20tak kvadrata. Prizemna kuća je u pitanju, dobro izolovana sa AL prozorima( u tom delu je 1 prozor 1,5kvm), 4s staklo je spolja, a niskoemisiono je unutra,pod odradjen sa 4cm sirodura kao termoizolacijom+ tampona... na ploči 10cm mineralna vuna...
Ako postoji neki slični po kvalitetu proizvod, a bolje cene rado ću prihvatiti sugestiju. Neophodno je da ima kontrolu smera duvanja, pozeljno i wifi.
Unapred zahvalan, Ivan

@ Miljan993 NEMOJ uzimati 18-ku za tako mali prostor. Iscitaj unazad od prosle godine postove od kolege forumasa Milan85, pocni od https://forum.benchmark.rs/showthre...i-prvi-post!&p=5798902&viewfull=1#post5798902 pa potrazi onda postove od prosle godine kad je pocela grejna sezona. Covek greke 40 neizolovanog sa Amber 12-kom.
Povrh svega hladjenje i grejanje ce biti nesto manje efikasno jer sem trpezarije se sve klimatizuje korz vrata na prostorijama, a sama trpezarija ce biti hladnija ili nesto toplija od ostalih prostorija...

@Pasa014 Da li ce stati unutrasnja jedinica u tih 86cm, to ogranicava izbor modela (mozda).
Mislim da ne valja da bude unutrasnja u samom cosku (ali ako nije moguce drugde onda mora tu).
Da li moze unutrasnja jedinica pored garniture za sedenja ka zidu od predsoblja ili na suprotnu stranu al' da ne duva na garnituru za sedenje? Sobu ces lepo ohladiti i ugrejati, dovoljno ce biti ugrejano i predsoblje ali kuhinju i kupatilo neces ugrejati, nece moci vazduh dovoljno dobro cirkulisati kroz dvoja vrata...
Struja se moze dovuci i do zida gde je ugaona... ;)
Takodje nije prijatno ni da drnda spoljnja na tom delu zida gde se spava... ne zaboravi antivribracione podloske staviti ma koju klimu da uzmes.
Da li bi bio preveliki problem da stavis unutrasnju jedinicu na zid naspram garniture na nekih 0,5-1m od kuhinje (od prozorskog zida nekih 3,5-4m), bitno samo da ne bije direktno na garnituru za sedenje-spavanje?
Estetike radi jer treba preko tog zida sprovesti cevi, staviti masku da ih pokrije...

Poslednja izmena:
@Zeha Zahvaljujem na odgovoru. Mogla bi stati ASYG 12LLCE koja je 82 cm, dok ASYG 12LU nebi mogla stati (87cm). Svestan sam da trenutno mesto nije dobar izbor, ali bojim se da bi estetski izgledalo runo , jer bi maltene trebalo provuci oko 4,5 m cevi.
Struju planiram da dovedem do zida gde je ugaona kada budem renovirao sobu, ali bi estetski izgledalo slicno kao na suprotnom zidu ( a ne znam ni da li sme da se provodi struja preko zida na kojem se nalazi dimnjak od citave vertikale-pitacu elektricara ).
Za antivibracione znam, procitao sam dosta postova.
Ako mislis da sa ove pozicije ne moze adekvatno da se ugreje ili rashladi stan, na osnovu procitanih upisa pretpostavljam da bi mi bila dovoljna Fujitsu ASYG 12LLCE (ili neka slicna ), da ne bih trosio pare na nesto skuplje a da nema efekta.
Hvala na predlozima.:)

Posto mi izgleda nije okacena moja poruka od sinoc, da ponovim.
Zahvaljujem Zeha na odgovoru.
Mogla bi stati unutrasnja jedinica od npr ASYG 12LLCE (82 cm ), dok recimo od ASYG12LU ne bi mogla (87 cm ).
Svestan sam na osnovu procitanih postova sa foruma da postojece mesto unutr. jedinice nije dobro, ali se bojim da bi estetski izgledalo ruzno kada bi je postavio na predlozeno mesto jer bi maltene trebalo provucu oko 4,5 m cevi i to preko zida koji je dug ukupno 5 m. Isto se odnosi i kada bih je postavio na suprotan zid ( jos bi u tom slucaju spoljna jedinica bila na zidu do ugaone garn., gde se inace i spava. Inace, prilikom renoviranja planiram da provedem struju i na drugi zid.
Za antivibracione znam, procitao sam sa foruma.
Elem, ako mislis da zbog rasporeda prostorija sa pozicije gde stoji klima ne moze adekvatno da se rashladi ili ugreje stan, a na osnovu procitanih postova, pretpostavljam da bi mi u tom slucaju bila dovoljna FUJITSU ASYG 12LLCE ili neka slicna klima sa best-buy cenom, koja bi bila dovoljna za sobu od 20 m2 (ukoliko neko ima predlog za neki drugi model znacilo bi mi, pogotovo za klimu cija spoljna jedinica nije toliko bucna pri radu).
Hvala na odgovoru. :)

Poslušao sam i uzeo Gree Amber 12. A na preporuku člana Misticx sam stupio u kontakt sa odličnom ekipom servisera / montera.

Hvala puno ljudi :)

E kad montiraju i kad pocnes hladiti da nam ispricas lepo kako hladi, a na zimu i kako greje, jer nam treba jos informacija o nacinu njenog rada... ;)

Sta mislite o Mitsubishi Heavy Industries klimama?

Sta znate o Mitsubishi Heavy Industries Kireia SRK/SRC35ZS-S (12.000BTU) klimi.
https://www.acs-klime.rs/media/wysiwyg/mitsubishi_pdf/KIREIA_2017.pdf
https://www.acs-klime.rs/klima-ured...-mitsubishi-srk35zs-s-srk35zs-s-12000btu.html

Koliko sam video lepa je, unutrasnja nije prevelika, spoljna jedinica ima samo 34,5kg, unutrasnja jedinica 9 kg. Ono sto mi se mnogo svidja, daljinskim se mogu namestiti sva krilca za levo i desno da duvaju fiksno u tacno odredjenom smeru, svaka polovina nezavisno, ima i 3D duvanje vazduha (sto meni ne znaci nista zbog potrebe da rasporedim dva odvojena smera duvanja, pravo i levo iz unutrasnje jedinice), ima jos dosta podesavanja, "silente" brzinu venta pri cemu samo 19dB buke pravi... Osim klasicnog filtera (mrezice) ima i neka dva dodatn filtera dal protiv mirisa i antialergijski, neko samociscenje... Klima ima obe aktuelne vrste gasa (R410A i R32), cena ista, a sa kojim gasom je bolje uzeti?

Mene zanima sta vi znate i mislite o ovom modelu?
Pišite...

Hvala

Poslednja izmena:
Tema je stvarno ogromna, a ja nigde na netu ne mogu da nađem odgovor na jedno prilično prosto pitanje, pa ću pitati ovde, a vi slobodno brišite ili me uputite na deo ove teme gde se diskutovalo...
Da li redovno, godišnje servisirate svoje klima uređaje?
Imam klimu od prošle godine u stanu. Spoljna jedinica je naravno na terasi, ali terasa je nestandardna, više kao mali balkon, nije uopšte natkrivena. Obzirom da je spoljna jedinica bila izložena svim vremenskim prilikama i neprilikama, ja lično smatram da bi trebalo da pozovem svoj servis na redovno održavanje. Međutim, s kim god da sam pričao o tome, svi mi se maltene smeju i odvraćaju me od toga ali ja i dalje nisam promenio mišljenje. Pa evo, ako je smešno, smejte se i vi. :)
Ili, da bar čujem nekog ko ovo radi, da mi bude lakše da nisam jedini. Kakva su vaša iskustva sa redovnim servisiranjem ili nne činjenjem istog?

Spoljna se sama očisti na grejanju, jer kondenzat ispira izmenjivač. Sem ako pored tebe nije rudnik uglja ili gradilište. Ako već plaćaš da ti očiste unutrešnju, nek operu i spoljašnju, mada sve to možeš sam. Dok unutrašnju treba da pereš svake godine, ipak se to udiše

Koliko sam gledao u opisu servisa, čiste i spolja. Znam i ja za grejanje, ali ja grejanje ne koristim skoro nikada.

Hoće ona leteća ***** sa drveća da naprave problem na spoljnim jedinicama, leteće mace ili kako ih već zovu. Ali njih nema svuda tako da...

Niko ne zna nista i nema neki kometar, savet, primedbu za Mitsubishi Heavy Industries klime i MHI Kireia SRK/SRC35ZS-S (12000BTU model)?
Zna li neko od kada je u proizvodnji ovaj model?
Zna li se nesto o uvozniku i podrsci nakon kupovine, servisu, nabavci delova u slucaju potrebe...?

p.s. Gde ste strucnjaci za klime, niste svi otisli na odmor niti ste banovani...

Poslednja izmena:
Ja ne znam za taj mitsu pa ne u ni da komentarisem.
Jel ima neko bilo kakve informacije o Hisense inverterima? Danas sam slucajno video da ih ima na trzistu.

Tapatalk from Poco loco

Meni vec par meseci izlazi reklama za njih pa htedoh da pitam isto a vidim da su im u ponudi i neki telefoni od skoro, ove godine bi trebao da pazarim klimu ali je kratak period za neka iskustva sa Hisense tako da cu nju verovatno preskočiti

Sent from my MI MIX 3

Nisam nigde iskopao informaciju jos uvek sta je unutra niti bilo kakve cifre vezane za njih.

Tapatalk from Poco loco

Hisense je kupio Gorenje pa moze da se desi da to sve pravi Midea ili Gree, klasika. Mislim da imate dovoljno izbora da ne morate da eksperimentisete sa nepoznatim markama.
Sto se tice odrzavanja, bolje je uraditi i da ne treba (a treba) nego ne uraditi a trebalo je ;)
Hladjenje leti najvise prlja unutrasnju jedinicu zbog vlage i treba prskati dezinfekciono sredstvo bar jednom mesecno da se ne bi stvarala budj (Ekocid 5, Coil Disifektant, itd).

Videh spisak sredstava, reko neko kopirao Djalfovo pisanije. Kad ono @djalf samo promenio avatar pa ga nisam prepoznao [emoji23]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno