Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mož' se tu izvuče i nešto sigurno što je protivzakonito. Zakon o cenama naprimer ili Zakon o zaštiti konkurencije sigurno uređuje dogovor oko cena. Kartelizacija je zabranjena na našem tržištu.

Ne mog' jurim sad tačne članove zakona a i ne interesuje me preterano, samo mi glupo dogovaranje cena i to ko radi za nižu cenu je automatski markiran kao "dunđer".

Poslednja izmena:
Znaci po vama sasvim po zakonu kad dundjeri bez firme i bez dinara placenog poreza rade po ceni kojoj serviserima koji imaju firmu i placaju porez ne isplati.
Pitam se cime li se vi ljudi bavite da tako lako osudjujete necije pokusaje da u profesiju cenom vrate profesionalnost i kvalitet.
U okolnim drzavama montaza je 150 eur a dace bog bice i kod nas kad (mozda) drzava uvede licenciranje servisera.

Nije to profesionalnost i kvalitet, već kartelizacija tržišta.

To se ne radi dogovorom oko cena, već kvalitetnijom uslugom, većim pritiskom na strukture vlasti za poštovanje zakona (da jure te što rade na crno i da i njih ubace u legalne tokove). Cene to mogu da prate, ali ne prvo jača cena, pa onda poboljšanje usluge.

Pošto živimo u Srbiji, a ne okolnoj državi, cene (kakve god da su) diktira tržište koje je siromašno. Pa je zato tako kako je. Kad budu plate na nivou okolnih država, biće i cena montaže veća. Ako cena montaže bude veća pre nego što tržište ojača, smanjiće se promet usluga (tj. montaže) i ovi koji rade na crno će samo imati više posla.

Kao da ovo ne znaš, pa moram da ponavljam bez potrebe.

Svakako lošim pristupom je krenuto. Prva vidljiva stvar - aj se dogovorimo oko cena.

Poslednja izmena:
ja sam kupio prenosivu 9btu sa freonom tj.ima isto kompresor ko i ove fiksne, prosle god.sam uzeo kucnu i od tada mi prenosiva stoji,,,hladila mi je prostor 20kvm veoma lepo,nista slabije od ove sad..mana je sto je dosta bucnija i najveca mana ono izlazno crevo za vazduh bude toliko toplo da ako je vece duzine zraci toplotu,bitno da bude sto krace,najbolje odvod u odzak ako je nize rupa..ja ne bi razmisljao o ovoj bez freona tj.kompresora.

Ali da to bude stvarno licenca i provera znanja a ne samo nesto sto drzava uvede kao harac i svako ko ima da plati on je dobije a znanje nema. Slazem se da kvalitet treba da se plati.

Brate u šta se Benč pretvorio.

Pišete kilometarske filozofske postove koji ne služe nikome i ničemu,
ok lik reklamira svoje usluge preko neta big deal to svi rade,
a na konkretno pitanje za preporuku 3 klime nema odgovora.

Šokovi j.bte

Reklamiranje je zabranjeno na Benču (tako kažu pravila). Prijavi njegove postove ako misliš da su reklama i modovi će reagovati po potrebi.

Poslednja izmena:
Држава не би требала да има било каквог посла ту. Ако некоме одговара да ради по некој цени, нека ради

Sent from my HUAWEI LYO-L01 using Tapatalk

Pricamo o tricavih 20 do 30 eur
To ce smanjiti promet?
Pre dvadeset godina se montiralo za 70 eur gde su vislji porezi gorivo??
Hocete da kazete da cene vasih usluga u vasim poslovima nisu rasle?
Ne mogu da se odlucim da li je smesno ili tuzno.
Hvala bogu ne montiram klime vec godinama iako sam u klimatizaciji vec 25 godina upravo zbog smesne cene a i dobro sam placen tako da montaze rado prepustam drugima.
Drago mi je samo sto sve moje kolege za koje znam da su kvalitetni serviseri montiraju po novim cemama.

Dakle, posebna izolacija, vakumiranje, kvalitetne cevi...antivibracione se doplacuju naravno, ali prvi put cujem za udruzenje servisera i bilo kakvo dogovaranje oko cena.
Kao i oduvek, 70e do 3m instalacije, kasnije se doplacuje 10e po metru.
To sto neko hoce malo vise da zaradi, nema veze sa profesionalizmom.
Na divljaka se radi za 50e.

Zapravo, jedan od najskupljih servisa za koje sam cuo, koristi kineske cevi sa gotovom izolacijom da bi ustedeli na vremenu.

Brate u šta se Benč pretvorio.

Pišete kilometarske filozofske postove koji ne služe nikome i ničemu,
ok lik reklamira svoje usluge preko neta big deal to svi rade,
a na konkretno pitanje za preporuku 3 klime nema odgovora.
Kao sto napisah ne montiram tako da tesko da je to reklama.
Za 300 eur nema nekog izbora.
Samo fix speed.
Neka bude freon 410
Imas razne fox vox itd
Ja bi preporucio nesto kao midea galanz ili gree
Xeroj87 nisi cuo jer nisi serviser.
Cuce se polako [emoji16]

Poslednja izmena:
Kvalitet će se uvek plaćati više, tu dileme nema. Biće ljudi koji će platiti kvalitet, tu dileme takođe nema.

Ovde priča nije o cenama i kolike one trebaju biti. Priča je o kartelizaciji, tj. dogovoru o cenama. To ne ide tako po sistemu aj se udružimo i roknemo cenu za koju mislimo da je ok.

Da je to rašireno dozvoljeno, sutra totalne gluposti mogu da poskupe za 200-300-400% i niko ništa. Plati više, jer eto, mi se dogovorili.

U Srbiji se nazalost cenom retko dobija kvalitet.
Drugar je platio bas za gore pomenutu Mideu ugradnju 10k, metar instalacije, niti vakumirali, niti antivibracione gumice, niti odvojena izolacija cevi, nista nije dobio tom cenom, bukvalno povezali, pustili i to je to, ovlasceni Midea servis.

Prvo mora cena da bude islativa serviserima koji rade posteno i kvalitetno pa ce samo trziste izbaciti lose.
Ljudi ocekuju kvalitet po niskim cenama to jednostavno ne ide.
Naravno da ima kolega koji ce i po visim cenama raditi traljavo ali ce vremenom narocito kad se uvede da montaza nece smeti privatno da se radi sitvacija popraviti.

Prvo mora cena da bude islativa serviserima koji rade posteno i kvalitetno pa ce samo trziste izbaciti lose.
Naravno da ima kolega koji ce i po visim cenama raditi traljavo ali ce vremenom narocito kad se uvede da montaza nece smeti privatno da se radi sitvacija popraviti.

Ti baš zapeo za kartel Mr. Pacho Herrera. :D

Ajde da ponovim, kvalitetna montaza se radi za 70e.
Mozda zelis da obrazlozis sta podrazumevas pod kvalitetnom, a sta pod nekvalitetnom, pa da vidimo sta ti iz unije nude vise od ovih za 70e :)
Mozda pricas o nekim serviserima koji su licno registrovani, to jest, sami rade, pa nabavljaju materijal na malo i po jakim cenama, pa ne mogu jeftinije ili te prosto neko lozi da to ne moze jeftinije, jer gazda zeli da ima 5k evra mesecno zaradu...
Kada se uzme 1000 nosaca, xxx metara bakarnih cevi i xxx metara izolacije, moze da se radi i za 50e, ali opet, treba od neceg i da se zivi, da se plati lokal, radnik, milion i jedan trosak pride :)

Poslednja izmena:
Mala šala, na uštrb tvojih stavova kojim hoćeš da kartelizuješ uslugu koju tvoje kolege pružaju. Prvo dogovorom oko cena, pa onda dogovorom ko može da montira klime. Daleko bilo namontiraš sam, ju, svetogrđa. :)

Aj laku noć.

Ajde da ponovim, kvalitetna montaza se radi za 70e.
Mozda zelis da obrazlozis sta podrazumevas pod kvalitetnom, a sta pod nekvalitetnom, pa da vidimo sta ti iz unije nude vise od ovih za 70e :)
Mozda pricas o nekim serviserima koji su licno registrovani, to jest, sami rade, pa nabavljaju materijal na malo i po jakim cenama, pa ne mogu jeftinije ili te prosto neko lozi da to ne moze jeftinije, jer gazda zeli da ima 5k evra mesecno zaradu...
Kada se uzme 1000 nosaca, xxx metara bakarnih cevi i xxx metara izolacije, moze da se radi i za 50e, ali opet, treba od neceg i da se zivi, da se plati lokal, radnik, milion i jedan trosak pride :)
Nemam snage za raspravu niti je zelim ja ne montiram nikome niti ce iko meni tako da bas briga za cene.
Ja sam samo izneo ono sto se sprema niko ne moze da natera nikog na odredjene cene.
@dzonihsv
To uopste nisu moji stavovi.
Laku noc.

Poslednja izmena:
Nisam ni jteo raspravu, samo me zanima koja je razlika.

Znaci sad treba da se zakljuca tema do septembra? Suzdrzite se offtopic-a. Bolje je da ne pisete nista nedelju dana nego da zatrpate temu glupostim i da je opet zakljucaju a zakljucace je sigurno ako nastavite.

Tapatalk from Poco loco

Koja je razlika između Fujitsu inverter klime ASYG09LMCA i ASYG09LMCE? Čitam karakteristike na dva različita sajta i jedinu razliku koju vidim je u dimenziji unutrašnje jedinice, a i to je minorno. Koristila bi mi za hlađenje i grejanje u prelaznom periodu sobe od 14 kvadrata pod kosim krovom (stavljena je izolacija, stanovi su sa obe strane zida). Tako bi bilo u početku, a možda bi kasnije služila i kao glavni izvor grejanja. Mislim da mi je devetka sasvim dovoljna.
Čitala sam da su ljudi bili jako nezadovoljni generalnim distributerom za Fujitsu, firmom Viacom. Bilo je problema sa ostvarivanjem garancije, nedolaženjem na poziv radi popravljanja kvara i slično. Da li je to i dalje tako? Ne znam da li ću kupovati direktno preko njih ili neke od prodavnica pa ne znam ni kako ide sa ugrađivanjem, znam da je neophodno da to bude urađeno kako treba.

@pantelijabg
LMCE je revizija LMCA modela, redizajn, karakteristike su identicne. Za 14m2 nema problema da greje ako postoji izolacija.
Uvoznik jeste i dalje takav koliko znam, uzmi od nekog drugog i preko njega sve ostvarujes.

Razlike prakticno nema. Sto se tice kupovine ne uzimaj od uvoznika vec od firme koja radi i ugradnju pa ti je lakse da njih stiskas za eventualnu reklamaciju. Viakom je neozbiljan.

Tapatalk from Poco loco

Ko je uvoznik Toshiba i kakav je kao davalac garancije, snadbevanja rezervnim delovima...?
Ima neki proizvodjac ili model koji ima vecu (duzu) garanciju i tome slicno?
Koji je ono gas sada aktuelan, a koji je bolji da bude u klimi zbog njegovih karakteristika pa i cene u slucaju dosipanja?

Klima prvenstveno za hladjenje i u medjuperiodu za dogrevanje, stan, sugavo izolovan (gradnja '68.-'69.), drvena stolarija za sad (opet kazem nije za grejanje zimi jer ima valjano centralno), koje su to klime sto imaju najudobniji nacin rada, tiho i lagano nocu, snazno kad treba rashladiti brzo, postojano i umereno kad greje, veoma poželjno ali nije baš-baš obavezno pomeranje unutrasnjih krilaca u levo i desno na dugme daljincem, dvozonsko tako da moze 1/2 u jednu stranu a druga 1/2 krilaca u neku drugu stranu (pravo, levo ili desno, da pojasnim meni treba jedna polovina da duva pravo, a druga skroz u jednu stranu)... Koji su to modeli, kojih proizvodjaca i da je 12-ka jer je stan 63m2 gde moze solidno da rashladi sve sem dnevne ali i nju dovoljno da se ne crkava od vrucine?

Ako se secam Toshiba Super Daiseikai 8 je ovakva kao sto navodim.
Vidim da ima Toshiba Suzumi Plus, kakva je ona, kakav kompresor ima?
Sta od ostalih proizvodjaca?
Mogu platiti do 1,5k€, nije mi nimalo mrsko ustedeti ali mi je prvenstveno ugodnosti i kvalitet klime prioritet (da traje +10g). Sve "smrdljivice" od klima kojima moras gasiti hladjenje da bi izduvale vlagu da se ne bi usmrdile me ne zanimaju. Klima mi radi tako sto odma hladi (greje), kad je ugasim ne "produvavam" je (nije ona u autu vec u stanu), kad je tempiram da se nocu ugasi u 3 ujutru, da je ne mora za nedelju ili mesec dana cistiti serviser jer se sumrdila.
Neko bi rekao da hocu luksuz i bio bi delimicno u pravu, s tim sto mi treba luxsuz kroz udobnost u radu i exploataciji klime...

Poslednja izmena:
Pošto mi je tokom renoviranja stana već stavljeno crevo za klimu iza gipsanih ploča, zanima me da li spoljašnja jedinica mora biti na istom zidu gde je izlaz tog creva? Znam da je tako uvek, ali se postavljanje klime i creva uglavnom vrši u istom trenutku :). Naravno da bi bilo bolje da se i klima odmah postavila, ali nije bilo para :).
I još jedno pitanje, da li spoljna jedinica sme da se postavi u svetlarnik veličine metar sa metar?

@Zeha
Zoxor is your friend ;)
Sto se tice hladjenja i budji, zavisno id okruzenja, ako se ne odrzava, svaka ce se usmrdeti jer ti kad je ugasis a ona vlazna, budj mora da se stvori. Drugar koji radi servis kaze da tamo gde ima duvanskog dima dosta nema budji jer budj ne voli prljavo vec cisto. Gas koji je sad najnoviji je R32 jer on moze i do -30c da radi a R410A se najvise koristi u zadnjih 10 godina i on obicno do -15c daje grejanje. R32 je i vise ekoloski.

pantelijabg, mislis instalacija za klimu ili samo crevo za letnji kondezat? Instalacija podrazumeva dve bakarne cevi i crevo za letnji kondezat. Tamo gde idu cevi tu ide i spoljasnja, letnji kondezat moze a ne mora blizu spoljne jedinice. Ne znam kakav ti je taj svetlarnik ali spoljna jedinica mora da bude napolje, da ima nesmetan dotok spoljnog vazduha sa svih strana jer klima je toplotna pumpa a ona koristi energiju spoljnog vazduha za izmenjivac i freon. Kad hladi spoljna se greje, kad greje, spoljna duva hladno. Princip rada je slican frizideru.

Razmisljam se da uzmem prenosivu klimu. To bi najvise odgovaralo jer za montiranje bi morao da uzimam skelu.

Malo sam pretrazuvao temu i vidim da se ovde one ne preporucuju. Da li neko ima iskustva sa njima? Vidim da postoje sa freonom i bez freona. Ja bih uzeo ovu sa freonom. Zvuci bolje, ali ne znam.

Svaki savet je dobro dosao

Sent from my HUAWEI LYO-L01 using Tapatalk

ja sam kupio prenosivu 9btu sa freonom tj.ima isto kompresor ko i ove fiksne, prosle god.sam uzeo kucnu i od tada mi prenosiva stoji,,,hladila mi je prostor 20kvm veoma lepo,nista slabije od ove sad..mana je sto je dosta bucnija i najveca mana ono izlazno crevo za vazduh bude toliko toplo da ako je vece duzine zraci toplotu,bitno da bude sto krace,najbolje odvod u odzak ako je nize rupa..ja ne bi razmisljao o ovoj bez freona tj.kompresora..

Ne znam sta je svetlarnik, ali klima ne sme da bude u zatvorenom prostoru, jer radi po principu vadjenja toplote iz vazduha na grejanju, a leti mora da ima adekvatno hladjenje.
U svakom slucaju, mora imati adekvatan protok vazduha.

Ako je to nesto sto je otvoreno, onda moze u slicaju da ima sa svih strana da se ostavi mesta koliko pise u uputstvu.

Za ovo drugo nisam razumeo kako je i sta sprovedeno, ali ako ima cev, to jest instalacija, naravno da se moze iskoristiti. Spoljasnja moze gde god hoces, samo majstori u malo ekstremnijim slucajevima moraju prilagoditi instalaciju tome.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno