Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mora da se iskljuci kad, tad.
Duvanje je isto ako si stavio fix brzinu i tako i treba da bude, a temperatura vazduha na izduvu varira.

Probacu tako. Za auto sam mislio da sluzi da uredjaj sam bira u kom modu ce raditi.

Ne audo mod da stavis, nego auto fan.

Pre nekoliko sati uključio sam klimu da malo dogrejem prostoriju i grejala je nekih 5 minuta i krenuo je defrost,i sada pali defrost vrlo često na svakih 5-10 minuta.Znam da da nije tako radila.Napolju je temperatura 10 stepeni ja sam je uključio na 24.Uključivao sam je i da hladi čisto da vidim da li radi.Mislim da je gas malo iscureo montirana je 2005 godine i nije dopunjena od tada.Nema leda ili tragova inja na spoljnoj jedinici inače je zaštićena od padavina ispod nastrešnice.Klima je Midea MSF 1 12-HR.Pozvaću servis kada prođu praznici ali mislim da nije do defrost senzora.Ne znam šta vi mislite.
Dolazio je majstor danas dopunio je gas i očistio unutrašnju jedinicu.I opet radi loše,radi defrost na svakih desetak minuta.Čuje se na unutrašnjoj jedinici karakterističan zvuk mešanja gasa kao kada radi defrost ali sada ne ukjlučuje crvenu diodu za defrost.Majstor kaže da je pokvaren četvorokraki ventil na spoljnoj jedinici da je popustio i da meša gas nekontrolisano režim hlađenja i grejanja.Da li je možda neispravan pipe senzor na unutrašnjoj jedinici?Skidao sam masku pogledao sam senzor i vadio ga iz one cevi.Možda bi trebalo da izmerim koliko ima oma .Ali to je šuma od žica ne vidim gde je klema.Rekao je da je neisplativo menjati četvorokraki ventil ukolikio je neispravan.Rekao je da ova klima nema pipe senzor na spoljnoj jedinici.

Jakovsistem ili elbraco technoland da li je neko narucivao preko njih.Imaju nabolju cenu za klimu pa ne znam da li kupiti?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Naravno da se greje, hladno. :D U proseku na 22C se održava.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Mi 5 komada na 20 i 3 komada na 24c :)

Kod mene 23c setvano, potrosnja oko 330W za 65m².

Tapatalk from Poco loco

Potrudio sam se da pročitam koliko sam uspeo stranica unazad, ali s obzirom da je tema podugačka, zamolio bih za sledeće informacije i savete. Naime, stan je kupljen u izgradnji, u pitanju je novogradnja.

Opcije koje su moguće za klimataciju jesu sledeće:

• Daikin FTXF25A (unutrašnja jedinica)
  • Daikin FTXF35A (unutrašnja jedinica)
  • Daikin 2MXM50M9 (spoljna jedinica)

I Fujitsu sa sledećim oznakama:

• Fujitsu ASXG09LMCE (unutrašnja jedinica)
  • Fujitsu ASYG12LMCE (unutrašnja jedinica)
  • Fujitsu AOYG18LAC2 (spoljna jedinica)

Da li može neko da posavetuje šta je kvalitetnija i bolja opcija od gore pomenuta dva proizvođača sa konkretnim modelima? Cena nije presudan faktor, već samo kvalitet.

Bolji je Daikin, ali za te pare kupis najbolju klimu sa ventilacijom i odrzavanjem vlage u prostoriji, Daikin Ururu Sarara i jednu Mideu Mission ili Gree Lomo za drugu, manju prostoriju.
Ne znam ko te je posavetovao da kupis multisplit, ali je ocigledno da nema pojma :)

Za ove pare i da neces ovo sto sam ti ja rekao, uzmes 2 vrhunske klime, kao sto su Daikin Emura recimo ili novi, Stylish model, za koji mozes da biras par dezena.
Svaka uma lepo svoj kompresor, svoje vreme odledjivanja i ne dao Bog da jedna rikne, dok se popravlja, druga radi...pri tom ti ne radi stalno jedan ogroman kompresor bez ikakve potrebe i na hladjenju i na dogrevanju.
Dodatno, pri kvaru, ne zna svako da popravi multi-split, a svi ce da dodje da pogledaju i da pametuju, delovi su retko lagerovani, pa je velika sansa da u slucaju kvara, mesec dana ostanes bez grejanja recimo.
Imao sam multi-split sistem i ruknuo je bio(sva sreca na pocetak leta u restoranu) i cak i kao neko ko ima svoj servis bele tehnike i direktnu vezu sa dobavljacima, cim je popravljena, izbacena je i zamenjena sa 4 dosta jace inverter klime.
To bese pre 10ak godina, pa su se stvari mozda popravile, ali iskreno, cisto sumnjam, ne bih voleo ja da testiram.

Ako bas moras, uzmi tu Daikin kombinaciju, ali se ja iskreno nadam da neces izabrati multi-plit sistem.

Poslednja izmena:
Bolji je Daikin...

Ovde si komotno mogao da završiš post. Nigde ne piše da je klima prvenstveno i osnovno za grejanje, u pitanju je stan u novogradnji, pitanje da li ima mogućnost za montiranje dve spoljne jedinice, sasvim moguće da je projektovana instalacija za multisplit, sa definisanom pozicijom spoljne jedinice, rešenim odvodom kondenza, i izvodom za napajanje. Kad je već novi stan fino je imati dve iste klime, a da multisplit ne valja ne bi ga niko proizvodio. Moji u jednom stanu imaju multisplit sa 3 unutrašnje od 2001 godine, i uz povremeno servisiranje klima radi bez problema sve ove godine. U slučaju kvara nije neki problem privremeno grejati novi izolovan stan grejalicama dok se ne reši problem.

Što se izbora tiče, ne verujem da je neko na forumu imao iskustva sa oba konkretna sistema, ja bih svakako odabrao Daikin bez puno dvoumljenja.

S obzirom da imam solidan broj povratnih informacija preko mog oca koji se bavi servisiranjem bele tehnike skoro 50 godina, od cega 25 i klimama, kao i sa losim iskustvom sa nasim solidno skupim split sistemom, naravno da cu coveka da upozorim.

Ja sam i rekao da kupi 2 iste klime.
I rekao sam da izbegava split, ako moze.

Klime iz 2001. godine, jos verovatno i na r22 gas i danasnje, ne da nisu za poredjenje, nego je to kao da ocekujes da te nova E klasa sluzi kao stara 124ka, zaboravi.

Ne vidim da neko uzima multisplit sistem od 3k evra za hladjenje, ali i u tom slucaju isto vazi.

Poslednja izmena:
Može li preporuka za standardnu klimu, stan površine 50m2, prostorija u kojoj bi klima stajala je 30ak m2.
Ništa fensi, ništa ludilo, samo standarda klima, koji brend i koja jačina?

Koja je namena klime, grejanje ili hladjenje? Kakva ti je izolacija?

Tapatalk from Poco loco

Za hladjenje ce ti bilo koja 12-ica zavrsiti posao. Bukvalno bilo koja. Sad je samo pitanje koliko para zelis da izdvojis.

Tapatalk from Poco loco

Izbegao bih Mideu ako ne zelis da uzmes Mission, koji preporucujem, drugar se napatio sa 2 on/off.

Mission je ok.
Dobio sam neke informacije iza kojih ne mogu da stanem ali dosta kolega se zali na Gree i to na ucestalo pucanje izmenjivaca na nekim modelima sto je vrlo ozbiljan kvar i jos preko toga dosta problematican odnos uvoznika u takvim slucajevima.

Ja se nadam da nije tacno [emoji22]

[emoji16]

Kurajber i Heroj hvala na odgovorima.

Može li konkretno 3 brenda, budžet (sa ugradnjom) 250-300€?

I meni treba najpovoljnija opcija za 9-ku.

Montaza je 70e.

Ja ne znam sta bih od on off preporucio, iskreno.

Razmisljam se da uzmem prenosivu klimu. To bi najvise odgovaralo jer za montiranje bi morao da uzimam skelu.

Malo sam pretrazuvao temu i vidim da se ovde one ne preporucuju. Da li neko ima iskustva sa njima? Vidim da postoje sa freonom i bez freona. Ja bih uzeo ovu sa freonom. Zvuci bolje, ali ne znam.

Svaki savet je dobro dosao

Sent from my HUAWEI LYO-L01 using Tapatalk

Montaza je 70e.

Ja ne znam sta bih od on off preporucio, iskreno.
Dundjeri mozda rade i dalje za 70€
Krsteni serviseri koji su clanovi unije servisera su dogovorili cenu od 9000 din plus 1200 din po metru instalacije.
Ko radi ispod te cene neka mu je na cast.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno