Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zamolio bih za savet, za izbor klima, ko ima slicnu situaciju, radi se o kuci na 2 sprata, gde zive moji roditelji, ukupno 95.86m2.

Ja imam sličnu situaciju, i grejem bez problema još veći prostor sa dve klime. Jedino dodatno grejanje koje koristimo je podno u kupatilu zbog komfora. Lepo si ovo osmislio, sjajno urađen 3D model, pozicije unutrašnjih su taman gde treba, pokrivaju bez problema ceo prostor. Za modele će te već neko posavetovati, ove što ja koristim se ne prodaju u Srbiji, pa nema neke poente da ih preporučujem.

Za te pare 2kom ASYG12LU (ako ćeš Fujitsu).

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Hvala na odgovorima, ako ima jos koji predlog, svakako je dobrodosao. Srecan Uskrs svima !

Poslato sa HUAWEI CUN-L21 uz pomoć Tapatoka

Decija soba 15m2,treba mi neka tiha klima,da nije bucna,kuca izolovana,ta soba ima balkonska vrata,i dva spoljna zida.Treba mi preporuka i za inverter i za obicnu.Inace imamo centralno grejanje

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Znaci samo hladjenje, ne i grejanje? Uzmi inverter neki tipa Vox ili Gree a Daikin se pokazao ok za manje prostore ali je skuplji.

Najjeftinije dobre su Midea Mission i Gree Lomo, nema razloga uzimati bolje/skuplje.

Bergen pine devetka je najjeftinija od ovih sto gledah kada ste mi rekli da je bolje inverter.Da li to ili fox?Racunam da je 9 bolje nego 12 za mali prostor a mali izbor devetki

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Moze Bergen 9ka, to je Gree ispod, kakvi crni Foxovi i Voxovi :)

Bergen kao domaći brend ni po čemu nije ni bolji ni lošiji od ostalih u toj klasi, kao što su vivax, vox i sl. Svi se oni bore u okviru nižeg segmenta, a proizvodi su im jednakog kvaliteta.

Ne znam ko pravi ostale, ali je Bergen brand Gree uvoznika za Srbiju, to su bukvalno rebrandovani stariji Gree modeli.

Nije samo rebrend u pitanju, već i kvalitet komponenti.

Reci nam detalje koje mi ocigledno ne znamo, koje su to komponente drugacijeg kvaliteta?

Pre nekoliko sati uključio sam klimu da malo dogrejem prostoriju i grejala je nekih 5 minuta i krenuo je defrost,i sada pali defrost vrlo često na svakih 5-10 minuta.Znam da da nije tako radila.Napolju je temperatura 10 stepeni ja sam je uključio na 24.Uključivao sam je i da hladi čisto da vidim da li radi.Mislim da je gas malo iscureo montirana je 2005 godine i nije dopunjena od tada.Nema leda ili tragova inja na spoljnoj jedinici inače je zaštićena od padavina ispod nastrešnice.Klima je Midea MSF 1 12-HR.Pozvaću servis kada prođu praznici ali mislim da nije do defrost senzora.Ne znam šta vi mislite?

Ugradjene komponente se razlikuju po kvalitetu i zavise od platezne sposobnosti naručioca. To nije slučaj samo kod bergena nego kod svih vox, fox... brendova. Šema elektronike je uvek ista, ali dobavljač komponenti nije. Situacija je sledeća. Odeš na sajam tehnike u Sangaj, i od nekog kineskog proizvodjaca zatrazis recimo neki model klima uređaja koji ces prodavati pod svojim brendom. On ti ponudi par proizvoda u cenovnom razredu od recimo 120 do 250 eura. Ti preracunas i ostale troskove i dodjes do zaključka da ces recimo biti u cenovnom rangu jedne Midee, a to ne ide. To kažeš kinezu, a onda kinez malo uskrtari na kvalitetu plastike, ugradi tanje cevi, ugradi malo lošiju elektroniku i eto tebe u fox, vox, bergen, tesla klasi. Na tebi je da malo poguras marketing i da se uglavis negde na tržištu. Ovo ti je info iz prve ruke. Taj proizvod u opšte ne mora biti loš. Što se tiče marketinga ipak lepše zvuči sled bergen gree Daikin i to se naravno eksploatise.

Ima li inja u unutrašnjoj jedinici?

Ima li inja u unutrašnjoj jedinici?
Na unutrašnjoj jedinici nema inja.Greje ali manje nego ranije i radi često defrost a spoljna jedinica je koliko mogu da vidim suva bez inja.Tako da sam je isključio iz struje.Bilo je inja na unutrašnjoj jedinici sinoć kada je radio defrost pa se to pretvorilo u onu vodenu paru kada je krenula da greje.Od svih defrosta mislim da je to bio jedini potreban.

Pozdrav svima,

Potrebna mi je pomoć oko izbora klima, kao i pozicije gde bih ih stavio. Naime kupio sam stan u staroj gradnji sa centralnim grejanjem u kome je sad gradilište, sve je oguljeno do zidova.

Mislim da je idealno vreme da ugradimo spoljne jedinice sa šlicovanjem instalacije (cevi, struja, odvod kondenza) u zid, ali bez postavljanja unutrašnje jedinice. Unutrašnje jedinice bih postavljao posle svih prljavih radova (krečenja gletovanja, postavljanja parketa).

Ima oko 73m2 (tako da bi verovatno trebale bar dve klime) i južno je orjentisan, na najvećem udaru sunca bi bila velika spavaća soba. Klime bi prvenstveno bile korišćene za hladjenje, eventualno za grejanje do 15og oktobra kada kreće grejanje.

Što se tiče pozicija, mislio sam da 12ica ide u dnevnu sobu iznad ugaone gar. i da duva ka trpezariji... a 9ku ili 7icu bih postavio u veliku spavaću sobu iznad stolarije na kutiju od roletne da duva ka hodniku.
Bitno mi je da ta druga klima u spavaćoj sobi bude što tiša.

Ono što bih ja voleo, najviše zbog estetike je kasetna u dnevnoj u spušten plafon... a kanalska u spavaćoj takođe u spušten plafon, ali drugo su moje mogućnosti, budžet je oko 120k eventulno do 150k na mišiće, za obe klime sa ugradnjom.

https://we.tl/t-xvwATRA1ORPogledajte prilog 269308

Poslednja izmena:
Ja sam imao simptome kao i ti i bio je u pitanju nedostatak gasa. Na kraju se ispostavilo da je pukla cev. U svakom slučaju zvaces majstora tako da...

Ja sam se raspitivao za kasetne klime za poslovni prostor, meni je bio problem što je minimum 30cm spušteni plafon potreban da se smesti unutrašnja jedinica, a nisam hteo toliko da spuštam, sa 3.1 da dođem do 2.8m. Takođe, mislim da su one za dosta veći prostor.

Što se postavljanja tiče, ok ti je pozicija, za dnevnu sobu klima neku duva prema trpezariji, za spavaću prema hodniku. Za izbor klima već ne znam. Ono što znam je da su preporuke za hlađenje obične, standardne klime. Ako već želiš da ideš na inverter, moja je preporuka da uzmeš neku koja ima najnižu modulaciju, odnosno može da duva najslabije.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Na unutrašnjoj jedinici nema inja.Greje ali manje nego ranije i radi često defrost a spoljna jedinica je koliko mogu da vidim suva bez inja.Tako da sam je isključio iz struje.Bilo je inja na unutrašnjoj jedinici sinoć kada je radio defrost pa se to pretvorilo u onu vodenu paru kada je krenula da greje.Od svih defrosta mislim da je to bio jedini potreban.

Ima inja ili nema (nikad) u unutrasnjoj jedinici.
Inje, led i sl. u unutrasnjoj jedinici NIJE NORMALNO.
Inje i led se zimi hvataju na spoljnjoj jedinici, zavisno od vlaznosti vazduha, spoljnje temperature i sl.
Ugasi ti klimu, zovni DOBROG majstora, naglasi da je kvar, opisi kako se ponasa i nemoj zaboraviti da je bilo inja u unutrasnjoj jedinici.
Jos uvek mi nije jasno kako moze u unutrasnjoj biti inja...

Pozdrav svima,

Potrebna mi je pomoć oko izbora klima, kao i pozicije gde bih ih stavio. Naime kupio sam stan u staroj gradnji sa centralnim grejanjem u kome je sad gradilište, sve je oguljeno do zidova.

Mislim da je idealno vreme da ugradimo spoljne jedinice sa šlicovanjem instalacije (cevi, struja, odvod kondenza) u zid, ali bez postavljanja unutrašnje jedinice. Unutrašnje jedinice bih postavljao posle svih prljavih radova (krečenja gletovanja, postavljanja parketa).

Ima oko 73m2 (tako da bi verovatno trebale bar dve klime) i južno je orjentisan, na najvećem udaru sunca bi bila velika spavaća soba. Klime bi prvenstveno bile korišćene za hladjenje, eventualno za grejanje do 15og oktobra kada kreće grejanje.

Što se tiče pozicija, mislio sam da 12ica ide u dnevnu sobu iznad ugaone gar. i da duva ka trpezariji... a 9ku ili 7icu bih postavio u veliku spavaću sobu iznad stolarije na kutiju od roletne da duva ka hodniku.
Bitno mi je da ta druga klima u spavaćoj sobi bude što tiša.

Ono što bih ja voleo, najviše zbog estetike je kasetna u dnevnoj u spušten plafon... a kanalska u spavaćoj takođe u spušten plafon, ali drugo su moje mogućnosti, budžet je oko 120k eventulno do 150k na mišiće, za obe klime sa ugradnjom.

https://we.tl/t-xvwATRA1ORPogledajte prilog 269308

Javice se neko iskusan i verziran al ja bi primetio da mozda nije dobro klimu za dnevnu sobu staviti iznad ugaone garniture(blize cosku sobe), mozda bi je bilo boje blize prozoru (vratima) dnevne sobe pomaci, da nije iznad same ugaone, da ne duva na glavu (vrat, telo) onog sto sedi ispod klime (bilo kad hladi ili kad greje), a opet ce da duva ka trpezariji bez ikakvih problema, veliki je i otvoren prostor...
Bas je zeznuto staviti klimu u spavacu, da ne bude problema sa otvaranjem prozora ako klimu stavis na drvenu kutiju roletne?
Menjas li stolariju?
Licno mislim da je bolje u spavacoj sobi (i celom stanu) zameniti drvene prozore (ako su losi, rasuseni, stari, ne dihtuju) i drvenu roletnu sa kutijom njenom a onda klimu staviti pored prozora da duva ukoso (podestiti unutrasnja krilca u levu stranu ka vratima sobe). Ako ima neki nacin da se klima ne stavlja na zid, vec okaci na plafon izvan zone otvaranja prozora...

Svakako klimu u dnevnoj do prozora (van ugaone) da duva ka trpezariji. U spavaćoj jedino da se ne koristi jedno krilo prozora. Ne znam koliki je prostor između prostora i zida ako je 1m, mogla bi neka baš uzana klima ali maksimalno do prozora priljubljena, da se ne bi senzor tripovao u ćošku

Ja sam se raspitivao za kasetne klime za poslovni prostor, meni je bio problem što je minimum 30cm spušteni plafon potreban da se smesti unutrašnja jedinica, a nisam hteo toliko da spuštam, sa 3.1 da dođem do 2.8m. Takođe, mislim da su one za dosta veći prostor.

Isao bih ja na kasetnu, ali su sve preko 100k sto mi je mnogo, ne bi mi smetalo da spustim plafon, sviđa mi se što duvaju na sve četiri strane. Nemam ja tu lošu kvadraturu za neku inverter 12icu, oko 40m2 dnevna sa lođom, trepzarija i hodnik skoro sve iz jednog.

Javice se neko iskusan i verziran al ja bi primetio da mozda nije dobro klimu za dnevnu sobu staviti iznad ugaone garniture(blize cosku sobe), mozda bi je bilo boje blize prozoru (vratima) dnevne sobe pomaci, da nije iznad same ugaone, da ne duva na glavu (vrat, telo) onog sto sedi ispod klime (bilo kad hladi ili kad greje), a opet ce da duva ka trpezariji bez ikakvih problema, veliki je i otvoren prostor...
Bas je zeznuto staviti klimu u spavacu, da ne bude problema sa otvaranjem prozora ako klimu stavis na drvenu kutiju roletne?
Menjas li stolariju?
Licno mislim da je bolje u spavacoj sobi (i celom stanu) zameniti drvene prozore (ako su losi, rasuseni, stari, ne dihtuju) i drvenu roletnu sa kutijom njenom a onda klimu staviti pored prozora da duva ukoso (podestiti unutrasnja krilca u levu stranu ka vratima sobe). Ako ima neki nacin da se klima ne stavlja na zid, vec okaci na plafon izvan zone otvaranja prozora...

Svakako klimu u dnevnoj do prozora (van ugaone) da duva ka trpezariji. U spavaćoj jedino da se ne koristi jedno krilo prozora. Ne znam koliki je prostor između prostora i zida ako je 1m, mogla bi neka baš uzana klima ali maksimalno do prozora priljubljena, da se ne bi senzor tripovao u ćošku

Moraću da je stavim iznad ugaone pošto će ugaona ići preko celog tog zida, ali ne planiram da je stavim u ćošak, negde na sredinu tog zida.

U celom stanu stavljam Alu stolariju na spoljne otvore sa termo prekidom, alu roletnama i komarnicima... a bez termo prekida idu klizna dvokrilna između dnevne i lođe, na maloj sobi vrata koja izlaze na lođu i prozor na kuhinji.
U maloj sobi idu dvokrilna okretno nagibna terasna vrata (francuski balkon), a kutija od roletne je negde oko 30 cm ispod plafona. Desno od stolarije do zida ima 65cm tako da ne bih mogao tu da je smestim.

Brine me još jedna stvar, da li će se još više čuti ako je stavim na kutiju od roletne, da li će prenositi vibracije?

Poslednja izmena:
Da, i meni kutija roletne pravi problem oko izbora idealne pozicije unutrašnje jedinice. Razmišljam da tiplujem dva nosača u plafon pa da na njih postavim nosač unutrašnje jedinice ili da preko kutije postavim drvenu dasku, ali tako da daska ne dodiruje kutiju i u nju da ušrafim nosač unutrašnje jedinice. U svakom slučaju, do jeseni moram da odlučim, a ti nam javi kako si ti uradio.

Ja imam sličnu situaciju, i grejem bez problema još veći prostor sa dve klime. Jedino dodatno grejanje koje koristimo je podno u kupatilu zbog komfora. Lepo si ovo osmislio, sjajno urađen 3D model, pozicije unutrašnjih su taman gde treba, pokrivaju bez problema ceo prostor. Za modele će te već neko posavetovati, ove što ja koristim se ne prodaju u Srbiji, pa nema neke poente da ih preporučujem.

Hvala, to je plod konsultacija sa par majsora i pazljivog citanja vasih poruka na forumu. I ja planiram da im u kupatilima izvedem podno ili po grejac u postojece radijatore, zbog potpunog komfora.

Za te pare 2kom ASYG12LU (ako ćeš Fujitsu).

ASYG12LU je bila i moja prva opcija, jos uvek sam u razmisljanju da li da u prizemlju bude malo jaca ASYG12LT a na spratu malo slabija ASYG12LM...
Ako ima jos nekih preporuka, dobro su dosle, instalacija bi krenula najkasnije u septembru.

Prizemlje

1 sprat - u prvom planu spavace

1 sprat - u prvom planu hodnik

Dva profila u plafon i na njih montiras bez problema.

Dobro vece svima na forumu.
Pre neku nedelju sam kupio i ovlasceni serviser mi je ugradio klima uredjaj Gree Viola 12btu u prostoriju od nekih 15-tak kvadrata.
Obzirom na spoljne temperature ukljucujem je povremeno za dogrevanje, ali imam nekih nedoumica. Naime citao sam na netu da bi inverter klime kada postignu zadatu temperaturu trebale raditi smanjenim intenzitetom.
Ja to kod moje ne primecujem. Imam utisak da i unutrasnja i spoljna jedinica vrte istom brzinom, jedino sto unutrasnja zadnjih mozda pola minuta duva nesto sporije, a onda je pretpostavljam termostat iskljuci i ne ukljucuje dok osetno ne padne temperatura u sobi.
Do sada nisam imao iskustva sa inverter uredjajima pa me interesuje da li je ovo normalan rad?

Poslednja izmena:
Pa klima bi trebala da smanjuje snagu kako se približava zadatoj temperaturi, i da održava zadatu temp nekim tek mlakim duvkanjem. Naravno temperatura u sobi ne sme da opadne mnogo do ponovnog paljenja, ukoliko se klima prethodno ugasila. Nije mi samo jasno zašto si stavio inverter 12-cu u sobicu od 15 kvadrata? Inverter 12-ca je za grejanje 30kvm i hlađenje 60kvm. Naravno sa prosečnom izolacijom, i dobrom pozicijom klime i rasporedom prostorija. 12-ca u 15kvm je kao slon u staklarskoj radnji. Probaj da joj smanjiš duvanje na minimum, i da duva na dole.

Duva na minimumu, a sto se tice jacine, sta znam... majstor je savetovao da je bolje da bude malo jaca nego slabija. Pored je jos jedna prostorija koja bi se mozda ponekad dogrevala. A i medju prvim postovima na ovoj temi je neko napisao da je idealno da dvanestica greje dvadesetak kvadrata.
Znaci ipak bi trebala da samo dogreva a ne da se iskljuci?

Stavi je na auto, i meni je bila sumnjva u početku ali izgleda da kad podesiš jačinu kojom će duvati onda duva konstantno a kad staviš auto onda u stardu duva jako dok ne zagreje a posle se isključi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno