Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Parental lock [emoji23]

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Na zicanim kontrolama postoji "zakljucavanje" da ne bi recimo kupci u radnji ili slicno brljali ali ne mogu da se setim da li sam to sreo na IC daljincu.

Cini mi se da je kombinacija + i - tastera na nekoliko sekundi.

Child Lock na Gree ide valjda kad drzis + i - za temperaturu u isto vreme

Samo stisnes + i - u isto vreme.

Ja ukljucio to u dnevnoj, jer je caletu vrucina samo kada vidi brojku 25, pa ja onda stavim na daljinskom 21, iskljucim display na klimi i zakljucam daljinski, a na web aplikaciji onda stavim klimu ma 25c i vise mu ne smeta :D

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma jok, pravi vakum.

Pa logicno da mora da udje svez, ali je problem sto to kod aspiratora znaci da ulazi hladan vazduh kroz prozor, a kod Ururu i ventilacije postoji rekuperacija toplote i grejanje vazduha(ne znam da li Ururu ima rekuperaciju ili samo dogreva, ali pretpostavljam da ima), pa ne bude hladno.
Kod nas ventilacija vraca do 95% toplote sa svezim vazduhom, tako da se maltene nista ne gubi, dok aspirator izvlaci 100% toplote.

Јасно, али кад се рачунају топлотни губици и број измена ваздуха у просторији током 24h, и иде се на то да једноставно отвориш прозор. Рекуперација је већ луксуз :)
Не верујем да Ururu има рекупаратор. Вероватно само пусти ваздух кроз измењивач.

Dobro, slazem se, ali ako vec pricamo o ventilaciji..suludo bi bilo imati ventilaciju bez rekuperatora u kuci, pogotovo sto pricamo o velikim kvadraturama.

Moguce sa Ururu samo ubacuje svez i dogreva ga, ali mi je to malo cudno, jer instant treba da zagreje vazduh od recimo -20, na +40c.

Ali da, nadjoh da upravo tako radi.
Verovatno ne ventilira dok dogreva prostor, vec tokom odrzavanja temperature, pa ga dogreva do 20, 25c, koliko je vec stavljeno.

bd848ada2db2b6db2d2393146f3b5587.jpg

Poslednja izmena:
Turbina pravi manju buku za veći protok

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

U oba slucaja ih mozemo nazvati ventilatorima.
Razlika je da li su aksijalni ili radijalni.
Postoje i dalje podele.

Evo mene opet , rekao sam da cu se javiti kad bude zavrsen prvi spor tj kad dobijem prvu presudu osnovnog suda . Naravno izgubio sam ga , s jedne strane se to moglo ocekivati jer osnovni i visi sud su iz istog mesta odakle je i Toplana koja me je tuzila a oni cuvaju guzice javnim preduzecima . Sama odluka ima po meni nedoslednosti jer u odluci navodi da ja nisam predao zahtev za iskljucenje , kao ni saglasnost stanara a jesam , s druge strane ne misle valjda da su me tek tako dosli i iskljucili , *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i. S druge strane vestak izvestaci da je moj stan u termickom i hidraulickom smislu nezavisna celina a sto znaci da niko nikog tu ne greje te da nema indirektnog grejanja , a u gradskoj odluci pise sta pise , procitacete . Jbe lud zbunjenog .

I da , malopre se cujem sa advokaticom i ona je zaprepascena s tim kako je srocena odluka i da joj lici kao da je sudija pobrkala dva predmeta jer ima jos stvari koje je izostavila . Pored toga kaze , da ironija bude jos veca pre neki dan su dobili presudu u kome je lik dobio toplanu a gde je isti sudija nalozio da toplana pokrije sve troskove , cak i da lik ne mora platiti ni fix deo , sve to za lika koji se nije iskljucio vec se zalio na lose grejanje . Znaci ja sam iskljucen i ne koristim njihove usluge i treba da platim fix deo a on koristi njihovo grejanje i dobio ih je na sudu kod istog sudije te ne treba platiti nista , pa ni fix deo.

Idemo dalje , zalba visem sudu a i kad to bude gotovo i ako ostane na istom, idemo opet dalje , guram dokle god mogu jer najvece troskove mi je ustvari nabio ovaj postupak na osnovnom sudu.

SS-dela-odluke.png

SS-dela-odluke-2.png

Pogledajte deo odluke kad neko ne treba placati nista toplani , kad je nezavisna celina u termickom i hidraulickom smislu .

Ja cak nisam ni tarifni kupac jer nemam ni potpisan ugovor od kad je krenuo ovaj novi tarifni sistem. Sad ovde svako moze imati svoje misljenje ali nije ni bitno , idemo dalje :smash:

Tuga.

Tapatalk from Poco loco

Next, oni su prihvatili da tvoj stan ne uzima energiju od okolnih stanova ali se pozivaju na ugovor da tvoj stan nije nezavisna zgrada koja nema uticaja ona okolne zgrade. Znači da to pravilo praktično važi za kuće a ne stanove. Mogla bi cela zgrada da se odjavi ali ne i pojedinačni stanovi. Sve dok je i jedan stan prijavljen na sistem daljinskog grejanja ne može se odjaviti ni zgrada.
Da je pravedno nije jer pravda i pravo nisu isti pojmovi. Mislim da se advokat pravi malo toša, kao fora zgranuta, veruj mi jako je dobro znala za to. Ako nije znala onda beži od nje što dalje. Izvini ali i ja ću da ti prićam kako si u pravu sve dok mi trpaš lovu u novčanik.

Sto se tice advokata dogovor je da ukoliko dobijemo slucaj ona ce njima naplatiti sve tj ja njene usluge ne placam sem sto sam placao 3000 za prigovor izvrsitelju ali koji ako dobijemo slucaj ce vratiti.

Pa znas kako , tumace zakon kako kome odgovara , ili jesi celina ili nisi tj ili primas i dajes grejanje ili ne. S druge strane u istom ulazu od 18 stanova imamo 5 stanova koji ne placaju nista , 3 se nkad nije prikljucilo i nikad nisu ni dobijali racune , 2 se iskljuce pre tarifnog sistema na isti nacin kao i ja te takodje ne dobijaju racune , i nas dvoje se iskljuce posle uvodjenja tarifnog sistema pa kao sad moramo placati fix deo po njima .

Ne kazem da je ovaj advokat najbolji , daleko od toga ali mi bar ne uzima nista pa ako misli da zaradi nek dobije spor .

E ti sad lepo sprovedi cevi i radijatore kroz stan i nastavi da plaćaš fiksnu tarifu, kad već plaćaš, grej se

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Ljudi moji samo u zemlji Srbiji. Skoro sam na netu pročitao da jedna porodica koja živi u kući, inače prikopčana na sistem daljinskog grejanja. Potrošila za mesec dana po kalorimetru 3000 kw energije. Ali nije to cela priča, pored tog naplaćuju im i dovođenje te toplote do njihove kuće, kao fora troškovi transporta još 30% od potrošene energije.
Stvarno smo ne Balkan nego Somalija na kvadrat....

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Kolika je kuća? Za veliku kuću npr. 200 kvadrata ili veću to je sasvim očekivana potrošnja za zimski mesec. Onih 30% su sami prihvatili, mislim niko te ne juri u Srbiji da ti uvede centralno grejanje, da im ne odgovara odabrali bi neki drugi sistem grejanja.

Ironija je sto kad sam se ja uselio u stan i krenem prvi mesec da se grejem na struju a oni ponude uvodjenje centralnog , naravno vecina je za pa i ja tj nije ni bio moj stan u tom trenutnu pa se nista nisam ni pitao . Da mi je sad ova pamet nikad u zivotu mi ne bi palo na pamet da se grejem na bilo sta sto nije inverter klima , ne za ove novce ..

Pa znas kako , tumace zakon kako kome odgovara , ili jesi celina ili nisi tj ili primas i dajes grejanje ili ne. S druge strane u istom ulazu od 18 stanova imamo 5 stanova koji ne placaju nista , 3 se nkad nije prikljucilo i nikad nisu ni dobijali racune , 2 se iskljuce pre tarifnog sistema na isti nacin kao i ja te takodje ne dobijaju racune , i nas dvoje se iskljuce posle uvodjenja tarifnog sistema pa kao sad moramo placati fix deo po njima.

Vidi sa advokaticom za ovo citirano, a probaj da nabaviš presude gde je slična ili ista situacija kao tvoja, a presuda (pravosnažna) drugačija od tvoje (naravno ako izgubiš).

Hoću da kažem da možeš da tužiš toplanu za diskriminaciju. Znaće advokatica šta mislim.

Ma zna ona a i u postupku je to sve izdeklamovano , no sudiju ocigledno sve to ne interesuje. Poenta je da su trazili da apelacioni sud da neki svoj stav a on je rekao da ako postoji gradska odluka i da se mora placati , znaci sturo , sve u isti kos , da li ti prolazila cev kroz stan ili ne. A sto se tice presuda , jos ne postoji nijedna koju je visi sud potvrdio ili oborio , ima sa ovog prvostepenog i pozitivnih i negativnih ali na te presude su se zalili ili gradjani ili toplana pa se ceka . Najlakse je uhvatiti se preporuke apelacionog suda i ne razmisljati , cak mi je i njihov advokat u razgovoru koji smo vodili rekao da je i po njemu ovo neustavno ali i da ovde u ZR gde su i osnovni i visi sud ne ocekujem da cu dobiti sud jer se javna preduzeca stite. Zato sam odlucio da ovo guram najdalje sto mogu pa da vidimo sta ce biti.

Mitre, imaju kuću oko 100 kvadrata, a to ispada oko 4 kilovata na sat. To za kuću u zimskom periodu nije mnogo. To što predpostavljam u Norveškoj ima neka kuća od 200 kvadrata koja malo troši ne znači da su sve kuće tamo takve. Ja sam u Švajcarskoj viđao kuće bez izolajije, klot. A ja sam živeo u kući sa preko 30 cm izolacije na zidovima, tako da znam za jadac.
A u Srbiji niko ti jasno ne kaže šta te očekuje. Evo recimo uvođenje gasa. Svi kažu da uvođenje gasa košta 800 eura i može na rate. Jes al kad babu zasvrbi, a onda ti dođe onaj iz opštine i kaže: da ali vi morate imati plan i mora firma da vam uvede instalaciju. Dali ti znaš da sve suma suma sumarum to izađe 2000 eura? Znači gde je bilo onih 800 a sad odjednom naraste na 2000! Nebih znao nego kolega uveo gas.
Plata 250 a uvođenje gasa 2000....

U oba slucaja ih mozemo nazvati ventilatorima.
Razlika je da li su aksijalni ili radijalni.
Postoje i dalje podele.

Axa, razumem. Ovi što duvaju u pravcu ose, i ovi što bacaju vazduh u stranu :)

Ali nije to cela priča, pored tog naplaćuju im i dovođenje te toplote do njihove kuće, kao fora troškovi transporta još 30% od potrošene energije.
Stvarno smo ne Balkan nego Somalija na kvadrat....

Pazi, troškovi transporta bi trebalo da se naplaćuju. I proizvodnja i distribucija električne energije su dve odvojene stvari.

@Cronin
Aha, pa lad je tako zašto se to odmah ne kaže nego se prikriva malim slovima. Pazi 30% gubici od njihovog glavnog voda do mernog mesta!? To kednostavno vodom kroz zemlju nije moguće.

@cronnin
Tako mu dodje nekako.
Kod klasicnog split sistema unutrasnja jedinica ima jedan tip radijalnog ventilatora (tangencijalni) a spoljna jedinica ima aksijalni ventilator.
Jaci aspiratori uglavnom imaju drugi tip radijalnog ventilatora (centrifugalni)

@zoxor Da, da, hvala na pojašnjenju.

@Cronin
Aha, pa lad je tako zašto se to odmah ne kaže nego se prikriva malim slovima. Pazi 30% gubici od njihovog glavnog voda do mernog mesta!? To kednostavno vodom kroz zemlju nije moguće.

Salžem se da treba odmah da se kaže jasno.Možda ta cena ne pokriva samo toplotne gubitke. Šta bi oni radili kad bi se svi stanari osim jednog odjavili sa daljinskog grejanja? Misliš li da bi taj jedan sa 30 % računa mogao da pokriva održavanje te instalacije?

Izvini a koje održavanje?

Kako koje? Pa neko mora da održava tu instalaciju u pogonu i ispravnom stanju. Nije jedini trošak potrošena energija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno